<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.

Bár a bankok döntő része jelentős látra szóló- és folyószámla betéten ül, a kisebb bankoknál már megjelentek a kamatvadászoknak szóló betéti kamatajánlatok és újra terjednek a sávos, vagy mixelt termékek is.

Eltérő célokra lőnek

Miközben a nagyobb pénzintézeteknél még továbbra is csak nagyítóval lehet keresni érdemi betéti kamatokat a megtakarításokra, szemmel láthatóan elindult a verseny a kisebb pénzintézetek között. A money.hu körképe szerint az újonnan a bankokba érkező pénzek esetében már öt százalékot meghaladó éves kamatot is kaphatunk, s ehhez csak 3 hónapos lekötést vállalnunk. A money.hu tapasztalatai szerint a betétlekötési versenyben jelenleg a Gránit és a MagNet Bank számít a legaktívabb szereplőnek.

A pénzintézetek döntő része ugyanakkor jelentős látra szóló betétállománnyal bír, épp ezért egyelőre nem nyitnak a döntően éven belüli lekötéseket kereső, a pénzüket a bankok között rendszeresen költöztető kamatvadász megtakarítók felé.

Ugyanakkor egyértelműen látszik egy másik trend - és itt már a nagyobb bankok is versenybe szállnak -, hogy az éves és éven túli lekötések esetében már hajlandóak a bankok is látható kamatot adni az ügyfeleknek. Igaz ehhez egyéb módon is igyekeznek magukhoz kötni az ügyfeleket – az OTP-nél a magasabb kamat feltétele például rendszeres jövedelemutalás érkezése a számlára.

Speciális megtakarítások – így gondolkozz róluk

Fontos látni azt is, hogy a klasszikus lekötött betétek mellett továbbra is sikeresek a lépcsőzetes kamatozású konstrukciók. Itt a futamidő előrehaladtával időről időre magasabb kamatot fizetnek az adott betéti ciklusra a bankok.

Alaposan nézzünk szét, mibe fektetjük megtakarításainkat. Fotó: depositphotosAlaposan nézzünk szét, mibe fektetjük megtakarításainkat. Fotó: depositphotos

Összességében ugyanakkor az ilyen konstrukcióknál nem a feltüntetett utolsó, sokszor csak 1 hónapra érvényes csillagászatinak tűnő kamatot, hanem a betét teljes futamidejére vetített éves kamatot jobban jelző EBKM (egységes betéti kamatmutató) mértékét érdemes nézni.

Újra reneszánszukat élik a mixelt ajánlatok is, ahol pénzünk egy részét különböző kockázati profillal rendelkező befektetési alapokba fektethetjük, míg a megtakarítás másik fele kiemelt kamatozású betétként kamatozik. Ugyanakkor a befektetésünk hasznát itt a betét melletti részen elért hozam együttes számításával érdemes megnézni.

A harmadik speciális forma a rendszeres megtakarítások piacra. Ekkor az elvárás az, hogy időről időre újabb pénzek lekötésére növeljük a megtakarított összeget, amely után a megtakarítási program végén magasabb kamatot tehetünk zsebbe.

Attraktív devizabetét-kamatok

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy a klasszikus, ámde némileg kockázatosabb megoldásokat is felvállalók számára manapság kedvező lehet a devizabetétek választása is. Sok esetben ugyanis ezekre igen magas kamatot fizetnek a bankok. Nem feltétlenül érdemes persze itt a bizonytalan gazdasági környezetben lévő országok devizáira gondolni – még akkor sem, ha török lírában lévő megtakarításokra van már 10 százalék feletti kamat is.

Ugyanakkor a régióban velünk együtt fejlődő országok devizáinak esetében meglepő lehet, hogy például a forintbetétekre maximum 2 százalékot fizető OTP Banknál 10 ezer euró (3,9 millió forint) lekötése esetén a cseh korona esetében 6,05, a lengyel zloty esetében 4,1 százalék a 12 hónapos lekötésre szóló ajánlat. Persze, a magyar polgárok döntő részének nincs se korona, se zloty megtakarítása, ám annak fényében érdemes lehet még vásárlással is beszerezni, hogy egy év alatt a forint 16 százalékot gyengült a korona és 8 százalékot a zlotyval szemben, míg 5 éves távban a cseh fizetőeszköz 37, a lengyel 17 százalékot erősödött a magyar pénzhez képest. Természtesen a múltra vonatkozó árfolyamadatok a jövőre nézve nem irányadóak, s a trend akár annak köszönhetően is megfordulhat, hogy a két régiós országban a magyarországinál magasabb inflációval küzdenek az elmúlt hónapokban – igaz, az alapkamat mindkét országban alacsonyabb, mint a magyar szint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Iszonyú drágák lesznek a meg nem született gyerekek
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 08:55
A sorozatos kamatemelések után már a legdrágább kölcsönök, a hitelkártya-adósságok költségeivel számolják az elmaradt gyerek miatti büntetést a csokra, a babaváró büntetőkamatával pedig már személyi kölcsönt is kapni - derül ki a Bank360.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG