1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Alig kapják vissza a pénzüket a hitelezők, betétesek és az ügyfelek a Laiki Banktől, ezért a lehető legrosszabb szintre minősítette le az intézetet a hitelminősítő. Az elemzők azt sem zárják ki, hogy Ciprus kilép az eurózónából.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

A lehetséges legrosszabb, "C" osztályzatra rontotta a második legnagyobb ciprusi bank, a Laiki - angol nevén Popular - Bank nem fedezett betéti és adósbesorolását csütörtökön a Moody's Investors Service a pénzintézet átalakítása során várható betétesi és hitelezői veszteségek miatt.

A "C" besorolás a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja által alkalmazott 21 fokozatú osztályzati lista alsó széle. A Moody's nyilvántartásában a Laiki Bank most e szintre rontott besorolásai eddig "Caa3" minősítéssel szerepeltek.

Egyből kettőt rontott

A Moody's a csütörtöki leminősítés során kihagyta a köztes "Ca" besorolási sávot, és egyből a gyakorlatilag teljes csődöt jelző "C" szintre süllyesztette az érintett besorolásokat.

A hitelminősítő indoklásában emlékeztetett, hogy a héten a ciprusi jegybank csődgondnokot nevezett ki a Laiki Bank élére, azzal a feladattal, hogy a bank rossz eszközállományát egy e célra létrehozandó "rossz bankba" csoportosítsák át, és ezt az intézményt a tervek szerint fokozatosan leépítik - ahogy erről a Privátbankár is beszámolt. A teljesítő eszközállományt egy "jó bank" kapja, amelyet azután átvesz a legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus.

Alig látnak valamit a pénzükből a hitelezők

A Moody's közölte, hogy saját becslései szerint ez a megoldás valószínűleg 65 százalékot meghaladó veszteséget fog okozni a Laiki Bankkal szemben követeléssel bíró ügyfeleknek, köztük az elsőbbségi hitelezőknek és a nem fedezett betéteseknek. Az ilyen szintű veszteség a cég besorolási kritériumai szerint a legrosszabb, "C" osztályzattal összeegyeztethető - tette hozzá a hitelminősítő.

A Moody's előző korábban bejelentette, hogy "Caa2" szintre, mélyen a spekulatív kategóriába süllyesztette azt a legfelső adósosztályzati határt, amely ezentúl a ciprusi gazdaságban honos bármely adósságkibocsátó számára a cég besorolási listáján megadható.

A "Caa2" - más hitelminősítők módszertanában "CCC"-nek megfelelő - osztályzat a rendkívüli adóskockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

Az euróövezeti tagországokra - Görögország és immár Ciprus kivételével - a nemzetközi hitelminősítők rendre a lehető legmagasabb, "AAA/Aaa" besorolási plafont tartják érvényben, tükrözve azt a megítélést, hogy az euróövezeten belül elhanyagolható a konvertibilitási és tőkeáramlási korlátozások kockázata.

A kilépést sem zárják ki

A ciprusi osztályzati plafon rontásához fűzött elemzésében a Moody's közölte: jelentős annak a kockázata, hogy Ciprus távozik az euróövezetből, és bár a cégnek nem ez a fejlemény a központi előrejelzési forgatókönyve, megítélése szerint azonban a két legnagyobb ciprusi bank átstrukturálása és a tőkekorlátozások bevezetése nyomán még tovább nőhet a ciprusi eurótagság megszűnésének kockázata.

A héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is hasonló intézkedést jelentett be Londonban Ciprussal kapcsolatban. A Fitch közölte, hogy az euróövezeti tagoknak kijáró, lehetséges legjobb, "AAA" besorolási plafont Ciprus esetében "B"-re rontotta. A cég indoklása szerint ugyanis az "AAA" legfelső osztályzati határ fenntartásának alapja az, hogy tilos a tőkeáramlás korlátozása az euróövezeten belül, márpedig a Fitch Ratings megítélése szerint a múlt héten elrendelt - csütörtökön feloldott - ciprusi bankzárlat és a betétátutalások korlátozásának valószínű folytatódása tényszerűen tőkekorlátozásnak minősül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG