<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jelenlegi forint árfolyam mellett nincs jelentős tér újabb alapkamat-kamatcsökkentésekre, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem először lepné meg a piaci szereplőket, ha mégis vágna az irányadó kamaton - véli a Pioneer Alapkezelő az idei piaci lehetőségeket körüljáró elemzésében.

Nagypál József, az alapkezelő porfoliómenedzsere az idei évvel kapcsolatban elmondta: jól látható, hogy a nagy jegybankok továbbra sem engedik el a piacok kezét, és ez a globális növekedés törékenysége miatt a jövőben is így marad.

A Fed kivonulása után a Bank of Japan és az Európai Központi Bank (EKB) rekord méretű stimulussal és likviditással segíti a piacokat. Az elemző szerint a főbb devizapiaci mozgásokat a nagy makrogazdasági trendek fogják meghatározni 2015-ben.

A további dollárerősödés, az erősödő deflációs kockázatok, és tőkekiáramlások miatt a feltörekvő piaci deviza- és kötvénypiacok nagyon sérülékenyek maradnak, és jelentős kockázatot jelentenek a világgazdaság egészére.

Nagyot gyengült a pénzünk

Magyarországgal kapcsolatban Nagypál József megjegyezte: a nagy amerikai befektetők a piaci hiedelmek ellenére nem adták el tavaly magyar kötvénykitettségüket, és a magyar hozam csak csökkenni tudott az elmúlt egy évben. Bár a forint valóban gyengült a dollárral szemben a rekord alacsony, 2,1 százalékos jegybanki alapkamat következtében, az euróval szemben rövid periódusoktól eltekintve végig stabil maradt 2014-ben.

Jelenleg több elemzőház is elképzelhetőnek tartja, hogy az európai deflációs kockázatok hatására az MNB ismét csökkenti az irányadó kamatot, és újabb hozamcsökkenés várható a magyar hozamgörbe rövid végén. A rövid hozamok már további 30 bázispontos kamatcsökkentést áraznak.

Ragadós lehet a pánik?

Nagypál József a nemzetközi hangulattal kapcsolatban kifejtette, hogy a rubelpánik után kezdenek megnyugodni a piacok, de a lehetséges középtávú szélsőséges kimenetek valószínűsége nem csökkent számottevően. A világgazdasági növekedés törékeny, és bár a feltörekvő országok jegybankjai jelentős devizatartalékokat halmoztak fel, a fertőzés veszélye nem csökkent - véli a szakértő.

A szíriai háború mellett az orosz-ukrán geopolitikai konfliktusnak messzemenő globális következményei vannak a biztonságpolitikára, az eszközárakra, és az európai és világgazdasági folyamatokra. "Csak remélni tudjuk, hogy 2015-ben a háborús konfliktusok száma és intenzitása csökkenni fog a világban" - mondta Nagypál József.

Erre veheti az irányt a dollár

A szakértő szerint látható, hogy az Egyesült Államok gazdasága áll fel leggyorsabban a 2008-as pénzügyi válságból, ehhez képest az amerikai 10 éves hozam a januári 3 százalékról 2 százalékra csökkent. A szakértő 2015-re emelkedő dollárhozamokra számít, amit segíthet, hogy várakozása szerint az év közepéig a Fed megkezdi a kamatemelési ciklust és a rövid hozamok normalizálását.

És erre az euró

Az EKB a jogi problémák és német gazdaságpolitikai vezetés fenntartásai ellenére az év elején várhatóan megkezdi az eurózóna állampapírok vásárlását, ami tovább csökkentheti, illetve a jelenlegi szinteken stabilizálhatja a hozamszinteket az eurózónában. "Az EKB és Fed mérlegének ellentétes irányú változása, valamint a növekedési differenciák miatt az euró 2015-ben tovább gyengülhet a dollárral szemben" - jelezte Nagypál József.

A várhatóan magasabb amerikai hozamok magasabb hozamfelárakat eredményeznek a feltörekvő országokban. Az alacsony globális növekedés és deflációs kockázatok, a "drasztikusan csökkenő" olajár, és az általános dollárerősödés miatt a feltörekvő piaci devizák jelentősen gyengültek az elmúlt időszakban. A devizagyengülés, illetve dollárerősödés az alacsony globális hozamkörnyezet ellenére nyomás alá helyezte a magas kockázatú feltörekvő-piaci kötvényeket. "Ha a dollárhozamok emelkedésnek indulnak, vagy a dollár tovább erősödik, akkor további hozamemelkedés várható a feltörekvő piaci felárakban is" - véli a Pioneer menedzsere.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos