<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A jelenlegi forint árfolyam mellett nincs jelentős tér újabb alapkamat-kamatcsökkentésekre, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem először lepné meg a piaci szereplőket, ha mégis vágna az irányadó kamaton - véli a Pioneer Alapkezelő az idei piaci lehetőségeket körüljáró elemzésében.

Nagypál József, az alapkezelő porfoliómenedzsere az idei évvel kapcsolatban elmondta: jól látható, hogy a nagy jegybankok továbbra sem engedik el a piacok kezét, és ez a globális növekedés törékenysége miatt a jövőben is így marad.

A Fed kivonulása után a Bank of Japan és az Európai Központi Bank (EKB) rekord méretű stimulussal és likviditással segíti a piacokat. Az elemző szerint a főbb devizapiaci mozgásokat a nagy makrogazdasági trendek fogják meghatározni 2015-ben.

A további dollárerősödés, az erősödő deflációs kockázatok, és tőkekiáramlások miatt a feltörekvő piaci deviza- és kötvénypiacok nagyon sérülékenyek maradnak, és jelentős kockázatot jelentenek a világgazdaság egészére.

Nagyot gyengült a pénzünk

Magyarországgal kapcsolatban Nagypál József megjegyezte: a nagy amerikai befektetők a piaci hiedelmek ellenére nem adták el tavaly magyar kötvénykitettségüket, és a magyar hozam csak csökkenni tudott az elmúlt egy évben. Bár a forint valóban gyengült a dollárral szemben a rekord alacsony, 2,1 százalékos jegybanki alapkamat következtében, az euróval szemben rövid periódusoktól eltekintve végig stabil maradt 2014-ben.

Jelenleg több elemzőház is elképzelhetőnek tartja, hogy az európai deflációs kockázatok hatására az MNB ismét csökkenti az irányadó kamatot, és újabb hozamcsökkenés várható a magyar hozamgörbe rövid végén. A rövid hozamok már további 30 bázispontos kamatcsökkentést áraznak.

Ragadós lehet a pánik?

Nagypál József a nemzetközi hangulattal kapcsolatban kifejtette, hogy a rubelpánik után kezdenek megnyugodni a piacok, de a lehetséges középtávú szélsőséges kimenetek valószínűsége nem csökkent számottevően. A világgazdasági növekedés törékeny, és bár a feltörekvő országok jegybankjai jelentős devizatartalékokat halmoztak fel, a fertőzés veszélye nem csökkent - véli a szakértő.

A szíriai háború mellett az orosz-ukrán geopolitikai konfliktusnak messzemenő globális következményei vannak a biztonságpolitikára, az eszközárakra, és az európai és világgazdasági folyamatokra. "Csak remélni tudjuk, hogy 2015-ben a háborús konfliktusok száma és intenzitása csökkenni fog a világban" - mondta Nagypál József.

Erre veheti az irányt a dollár

A szakértő szerint látható, hogy az Egyesült Államok gazdasága áll fel leggyorsabban a 2008-as pénzügyi válságból, ehhez képest az amerikai 10 éves hozam a januári 3 százalékról 2 százalékra csökkent. A szakértő 2015-re emelkedő dollárhozamokra számít, amit segíthet, hogy várakozása szerint az év közepéig a Fed megkezdi a kamatemelési ciklust és a rövid hozamok normalizálását.

És erre az euró

Az EKB a jogi problémák és német gazdaságpolitikai vezetés fenntartásai ellenére az év elején várhatóan megkezdi az eurózóna állampapírok vásárlását, ami tovább csökkentheti, illetve a jelenlegi szinteken stabilizálhatja a hozamszinteket az eurózónában. "Az EKB és Fed mérlegének ellentétes irányú változása, valamint a növekedési differenciák miatt az euró 2015-ben tovább gyengülhet a dollárral szemben" - jelezte Nagypál József.

A várhatóan magasabb amerikai hozamok magasabb hozamfelárakat eredményeznek a feltörekvő országokban. Az alacsony globális növekedés és deflációs kockázatok, a "drasztikusan csökkenő" olajár, és az általános dollárerősödés miatt a feltörekvő piaci devizák jelentősen gyengültek az elmúlt időszakban. A devizagyengülés, illetve dollárerősödés az alacsony globális hozamkörnyezet ellenére nyomás alá helyezte a magas kockázatú feltörekvő-piaci kötvényeket. "Ha a dollárhozamok emelkedésnek indulnak, vagy a dollár tovább erősödik, akkor további hozamemelkedés várható a feltörekvő piaci felárakban is" - véli a Pioneer menedzsere.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos