Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sűrűsödnek a vélemények azzal kapcsolatban, mi is lehet a kormány valódi terve az MNB-vel, többek szerint egyfajta quantitative easing-re, azaz a gazdasági növekedést, beruházásokat segítő pénzkibocsátásra szeretnék felhasználni. Aminek a következménye például a tartósan gyengébb forint és magasabb infláció lehet.

A fiskális politika közvetlen finanszírozása a jegybanki tartalékból, mind az EKB, mind az IMF szabályival ellentétes – írja a Tőzsdefórum. Valószínűbb, hogy a kormány azért kurtítaná meg az MNB önállóságát, hogy valamiféle mennyiségi lazításra kerülhessen sor a gazdaságélénkítés érdekében. Vállalati kötvények vásárlásával beruházásokat finanszírozhatna a jegybank.

A Fed és a BoE nyomában, de másképp

Történt ugyan politikai utalás az elmúlt időszakban arra, hogy a jegybanki tartalékok egy részét a növekedés szolgálatába lehetne állítani, ez mégsem reális forgatókönyv– hangsúlyozta Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője, mondván, egy ilyen lépés mind az EKB, mind az IMF szabályaival ellentétes, ezt tehát a kétharmados parlamenti többség birtokában sem lehet meglépni. Egyébként a jegybanki tartalékok nagyságrendjét forintban körülbelül 10 000 milliárdra becsülhetjük.

Valószínűbb – folytatta -, hogy a kormány olyasfajta megoldásban gondolkodik, mint amire az angolszász országokban láthattunk példákat az elmúlt években. Valamiféle mennyiségi lazítást (quantitative easing: QE) végezhetne a jegybank, hogy élénkítse a magyar gazdaságot. De a Fed vagy a BoE állampapírokat vásárolt, míg nálunk inkább a vállalati kötvények jöhetnének szóba. Esetleg az MFB kötvényeket bocsátana ki, amiket az MNB megvásárolna, ily módon lehetne például vállalati beruházásokat finanszírozni.

Fedezetlen pénznyomtatás vagy produktív beruházás?

A kötvények vásárlását azonban nem feltétlenül a nemzetközi tartalékokból finanszírozhatná az MNB, hanem akár egyszerű pénzteremtéssel is – tette hozzá. Ráadásul, ez abban az esetben nem is lenne fedezetlen, ha a láncolat végén valóban produktív beruházásokat finanszírozna. Vélhetően mégis azért állhat ellen ennek a jegybank, mert nagyon vékony a mezsgye, s egy ilyen program improduktív beruházásokra csábítana. Amivel az egész értelmét veszítené, s fedezetlen pénznyomtatássá válna, csak az inflációt gerjesztve – mondta az elemző.

Amint Zsiday Viktor, a Citadella Alap és a Plotinus Nyrt. vagyonkezelője a Concorde Alapblogján úgy látja, a magyar kormány a kínai modellben (is) gondolkodik, a másik nagy tanítójuk pedig a jelek szerint Argentína, onnan is sok ötletet emeltek át. Erős ipari termelést, ehhez tartósan gyenge, alulértékelt devizát szeretnének és a velejáró alacsony kamatokat, az alacsony kamatokon keresztül pedig célzott ipari támogatási rendszert, a "valódi, produktív, termelő" cégek felfuttatását (ennek egyik jele például a Rába megvásárlása).

Ömölhetne a pénz az MFB-be

A folyamatnak láthatóan egyik csatornája az MFB lenne, szeretnék, ha az alacsony magyar kamatszint mellett az MFB által 2-3-4 százalékon kibocsátott kötvényeket az MNB venné meg (erre utalgatnak a vállalati kötvények vásárlása kapcsán, amire állandóan buzdítják az MNB-t, miközben Magyarországon vállalati kötvény alig van, tehát a fentiek nélkül értelmetlen és értelmezhetetlen lenne a javaslat).

Az így befolyt olcsó pénzt pedig az MFB hitelezné magyar iparvállalatoknak amolyan ázsiai módon – írja a szerző. Van, ahol ez működik, mint több ázsiai országban, de sajnálatos eredménye szokott lenni. Erősen összefonódó és átláthatatlanná váló, folyamatos olcsó állami pénztől függő cégcsoportokat hoz létre a kapitalista-politikus elit, akik egymástól függenek, egymásra támaszkodnak és le is aratják saját iparpolitikájuk és olcsó hiteleik nyereségét.

Zsiday Viktor szerint igény igenis lenne az MNB függetlenségének csökkentésére, az alacsonyabb kamatokra és tartósan gyenge forintra (például 300-350 között mozgó euróárral), de nem egy összeomló devizára, mert az senkinek nem érdeke.

Van fegyverünk, és nem félünk használni

Szintén az Alapblogon jelent meg egy vélemény a „Nyugdíjas” fedőnevű rendszeres szerző – információink szerint az ország egyik leghíresebb alapkezelője – tollából, hogy mi lehet az összefüggés a tegnapi jegybanktörvény-módosítás és az MNB-PSZÁF esetleges összevonása, valamint az IMF-tárgyalások között. Szerinte a hirtelenjében összehozott javaslat nem más, mint a hitelfelvételi tárgyalásokat megkönnyítendő taktikai elem. Világos és egyértelmű üzenet a másik félnek: vagy adtok pénzt, vagy elvesszük az MNB-től, van fegyverünk, és nem félünk használni. Ha lesz IMF megállapodás, akkor viszont a fenyegetést nem kell komolyan venni - írja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Friss
hírlevél
depositphotos