<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Sűrűsödnek a vélemények azzal kapcsolatban, mi is lehet a kormány valódi terve az MNB-vel, többek szerint egyfajta quantitative easing-re, azaz a gazdasági növekedést, beruházásokat segítő pénzkibocsátásra szeretnék felhasználni. Aminek a következménye például a tartósan gyengébb forint és magasabb infláció lehet.

A fiskális politika közvetlen finanszírozása a jegybanki tartalékból, mind az EKB, mind az IMF szabályival ellentétes – írja a Tőzsdefórum. Valószínűbb, hogy a kormány azért kurtítaná meg az MNB önállóságát, hogy valamiféle mennyiségi lazításra kerülhessen sor a gazdaságélénkítés érdekében. Vállalati kötvények vásárlásával beruházásokat finanszírozhatna a jegybank.

A Fed és a BoE nyomában, de másképp

Történt ugyan politikai utalás az elmúlt időszakban arra, hogy a jegybanki tartalékok egy részét a növekedés szolgálatába lehetne állítani, ez mégsem reális forgatókönyv– hangsúlyozta Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője, mondván, egy ilyen lépés mind az EKB, mind az IMF szabályaival ellentétes, ezt tehát a kétharmados parlamenti többség birtokában sem lehet meglépni. Egyébként a jegybanki tartalékok nagyságrendjét forintban körülbelül 10 000 milliárdra becsülhetjük.

Valószínűbb – folytatta -, hogy a kormány olyasfajta megoldásban gondolkodik, mint amire az angolszász országokban láthattunk példákat az elmúlt években. Valamiféle mennyiségi lazítást (quantitative easing: QE) végezhetne a jegybank, hogy élénkítse a magyar gazdaságot. De a Fed vagy a BoE állampapírokat vásárolt, míg nálunk inkább a vállalati kötvények jöhetnének szóba. Esetleg az MFB kötvényeket bocsátana ki, amiket az MNB megvásárolna, ily módon lehetne például vállalati beruházásokat finanszírozni.

Fedezetlen pénznyomtatás vagy produktív beruházás?

A kötvények vásárlását azonban nem feltétlenül a nemzetközi tartalékokból finanszírozhatná az MNB, hanem akár egyszerű pénzteremtéssel is – tette hozzá. Ráadásul, ez abban az esetben nem is lenne fedezetlen, ha a láncolat végén valóban produktív beruházásokat finanszírozna. Vélhetően mégis azért állhat ellen ennek a jegybank, mert nagyon vékony a mezsgye, s egy ilyen program improduktív beruházásokra csábítana. Amivel az egész értelmét veszítené, s fedezetlen pénznyomtatássá válna, csak az inflációt gerjesztve – mondta az elemző.

Amint Zsiday Viktor, a Citadella Alap és a Plotinus Nyrt. vagyonkezelője a Concorde Alapblogján úgy látja, a magyar kormány a kínai modellben (is) gondolkodik, a másik nagy tanítójuk pedig a jelek szerint Argentína, onnan is sok ötletet emeltek át. Erős ipari termelést, ehhez tartósan gyenge, alulértékelt devizát szeretnének és a velejáró alacsony kamatokat, az alacsony kamatokon keresztül pedig célzott ipari támogatási rendszert, a "valódi, produktív, termelő" cégek felfuttatását (ennek egyik jele például a Rába megvásárlása).

Ömölhetne a pénz az MFB-be

A folyamatnak láthatóan egyik csatornája az MFB lenne, szeretnék, ha az alacsony magyar kamatszint mellett az MFB által 2-3-4 százalékon kibocsátott kötvényeket az MNB venné meg (erre utalgatnak a vállalati kötvények vásárlása kapcsán, amire állandóan buzdítják az MNB-t, miközben Magyarországon vállalati kötvény alig van, tehát a fentiek nélkül értelmetlen és értelmezhetetlen lenne a javaslat).

Az így befolyt olcsó pénzt pedig az MFB hitelezné magyar iparvállalatoknak amolyan ázsiai módon – írja a szerző. Van, ahol ez működik, mint több ázsiai országban, de sajnálatos eredménye szokott lenni. Erősen összefonódó és átláthatatlanná váló, folyamatos olcsó állami pénztől függő cégcsoportokat hoz létre a kapitalista-politikus elit, akik egymástól függenek, egymásra támaszkodnak és le is aratják saját iparpolitikájuk és olcsó hiteleik nyereségét.

Zsiday Viktor szerint igény igenis lenne az MNB függetlenségének csökkentésére, az alacsonyabb kamatokra és tartósan gyenge forintra (például 300-350 között mozgó euróárral), de nem egy összeomló devizára, mert az senkinek nem érdeke.

Van fegyverünk, és nem félünk használni

Szintén az Alapblogon jelent meg egy vélemény a „Nyugdíjas” fedőnevű rendszeres szerző – információink szerint az ország egyik leghíresebb alapkezelője – tollából, hogy mi lehet az összefüggés a tegnapi jegybanktörvény-módosítás és az MNB-PSZÁF esetleges összevonása, valamint az IMF-tárgyalások között. Szerinte a hirtelenjében összehozott javaslat nem más, mint a hitelfelvételi tárgyalásokat megkönnyítendő taktikai elem. Világos és egyértelmű üzenet a másik félnek: vagy adtok pénzt, vagy elvesszük az MNB-től, van fegyverünk, és nem félünk használni. Ha lesz IMF megállapodás, akkor viszont a fenyegetést nem kell komolyan venni - írja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A MagNet Bank átvette a Sopron Bank fiókjait
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 15:03
Az év második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG