1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem lesz számottevő hatása a magyar bankokra a végtörlesztés lehetőségének - állítja Guillaume Tresca, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank elemzője
Nem lesz számottevő hatása a magyar bankokra a végtörlesztés lehetőségének - állítja Guillaume Tresca, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank elemzője.

Az elemző szerint az akció kommunikációs eszköz egy olyan kormány részéről, amely fogékony ugyan a rendhagyó gazdaságpolitikai megoldásokra, de megértette, hogy a befektetők bizalmára van utalva, ezért elkötelezett a hiány kordában tartása mellett. Guillaume Trescat magyarországi látogatása meggyőzte arról, hogy a kormány meg kíván birkózni a gazdasági kihívásokkal, ezen belül is leginkább a költségvetési kiigazítással. Az elemző elismeri, hogy a fix árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége ellentmond ennek a nézetnek, de úgy véli, a végtörlesztés elviselhető hatással lesz a magyar bankokra, és amint ez a befektetők előtt is világossá válik, és a kormány véglegesíti a 2012-es költségvetést, a forint erősödhet.

Tresca szerint a bankoknak két lehetőségük van mérlegük egyenesben tartására, amikor valóban szembesülnek a végtörlesztés okozta veszteségekkel: csökkenthetik devizaforrásaikat vagy növelhetik deviza-eszközállományukat. A végtörlesztés lehetőségével valószínűleg kevesen fognak élni. Szerinte ugyanis semmi nem kötelezi a bankokat arra, hogy a növekvő kockázatú háztartásokat forinthitellel segítsék ki, az akcióra adott három hónapos határidő pedig kevés az eleve nyomott árú ingatlanok értékesítésére, így végső soron csak a nagyon erős lábakon álló háztartások lesznek képesek élni a végtörlesztés lehetőségével.

A másik oldalon viszont úgy tűnik, hogy a kormány elkötelezett a hiánycélok betartása mellett. Tresca szerint a kormányzati számításokat megalapozó 1,5 százalékos 2012-es GDP-növekedés konzervatív becslés. A költségvetési vita nagyon kemény lesz, és ezalatt lehetnek piaci felfordulások, de középtávon érvényesül a kormány elkötelezettsége a hiány csökkentése iránt, és akkor csökkenhet a magyar adósság kockázati felára is.

Kamatemelés?

Az elemző úgy véli, hiába csökken a növekedés üteme, a jegybank nem fog kamatot csökkenteni, mert a kezét megköti a gyenge forint. Inkább az a veszély fenyeget, hogy az MNB a forint támogatására kamatot emel, vagy interveniál a devizapiacon. Tresca szerint "nem tankönyvi a helyzet". Jóllehet az infláció lehetővé, a növekedés lassulása pedig szükségessé tenné a kamatcsökkentést, a gyenge forint miatt az MNB tartózkodni fog a kamatcsökkentéstől. A nemzeti valuta látványos gyengülésétől való félelem a régió minden országában döntési szempont, Magyarországon pedig különösen az, éppen a magas devizaadósság-állomány miatt. A monetáris csatorna Tresca szerint eleve bedugult, így egy esetleges kamatvágás csak korlátozott hatást gyakorolna a belföldi keresletre.

A CA-CIB mindezek miatt arra számít, hogy a forint az év végéig 270-es euró árfolyamig erősödik, bár addig még lehetnek rövid távú gyengülések, és egy negatív forgatókönyv megvalósulását sem lehet teljes egészében kizárni. A forint a görög csődtől való félelem augusztusi felerősödésekor ellenállónak mutatkozott, azóta pedig a gyenge kormányzati kommunikáció és a végtörlesztés túlbecsült következményei miatt gyengélkedik. Ha ezek a hatások kifutnak a rendszerből, és bebizonyosodik, hogy a végtörlesztés nem sikeres, a kormányzat pedig a 2012-es költségvetéssel megmutatja, hogy elkötelezett a hiánycél tartása mellett, akkor mindez a forint erősödéséhez vezethet.

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG