Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szocpol mellett egyéb lakáscélú állami támogatások is léteznek: az állam bizonyos feltételek mellett támogatja a lakásfelújítást, az új lakás vásárlását, vagy építését is. Fontos azonban, hogy az elképzelésünknek megfelelően válasszunk terméket.

A lakáscélú állami támogatások közül a legismertebb a szocpol, mellyel egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Emellett azonban vannak további lehetőségek, támogatások, amelyekkel az otthonteremtést segítené elő az állam, ilyen például a fiatalok, többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása és az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek.

Fiatalok, többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása

Ez a támogatási forma felhasználható új lakás építésére és vásárlására, ebben az esetben számít az igénylő kora, illetve a nevelt gyermekek száma. Ha a támogatást lakásfelújításra használják fel, akkor az életkortól függetlenül igényelhető.

A kamattámogatás mértéke 35 év alatti fiatalok számára, akiknek legfeljebb egy gyerekük van 50 százalékos, a 45 év alattiaknak 2 gyermek esetén 52, 3 gyermek esetén 55, 4 gyerek esetén 59, 5 gyerek esetén 64, 6 vagy több gyerek esetén 70 százalék - mondta Szabó Ákos, a PÁTRIA Takarék lakossági hitelüzletág vezetője a Privátbankárnak.

A beruházás maximum értéke a fővárosban és a megyei jogú városokban 25 millió, míg az egyéb településeken 20 millió forint lehet.

Az igényelhető kamattámogatott hitel nagysága a fővárosban és a megyei jogú városokban maximum 12,5 millió, egyéb településen maximum 10 millió forint. A korszerűsítési hitel esetén pedig az igényelhető hitel nagysága maximum 5 millió forint lehet - mondta Szabó Ákos.

A kölcsön kamatainak megfizetéséhez az állam a kölcsön futamidejének lejártáig, de legfeljebb húsz évig nyújt támogatást.

Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek

Azon hitelekre jár ez a kamattámogatási forma, amelyek lakásépítésére, új vagy használt lakás vásárlására, vagy lakáskorszerűsítésre vesznek fel.

A beruházás költsége új lakásvásárlás vagy építkezés esetén maximum 30, használt lakásvásárlás és korszerűsítés esetén pedig 15 millió forint lehet. Az igényelhető kamattámogatott hitel nagysága pedig új lakásvásárlás vagy építés esetén maximum 10, használt lakásvásárlás, korszerűsítés esetén maximum 6 millió forint. Az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelekre állami támogatás 5 évig jár.

Új lakás vagy használt lakás? Nem mindegy

Szabó Ákos, a PÁTRIA Takarék
lakossági hitelüzletág vezetője

A Privátbankár kérdésére a PÁTRIA Takarék szakembere azt válaszolta, hogy azoknak az ügyfeleknek, akik új lakás építésében vagy vásárlásban gondolkoznak a Fiatalok, valamint többgyermekes családok lakáscélú kölcsönét ajánlják. Itt az állami támogatás 20 évig jár és a gyermekek számának növekedésével a kamattámogatás mértéke is nő. Fontos, hogy figyelembe vegye a kérelmező az építés esetén maximális bekerülési költséget vagy vásárlás esetén a maximális vételárat, továbbá a felvehető hitel nagyságát - mondta a szakértő.

Használt lakás vásárlása, valamint korszerűsítési munkák finanszírozása esetén az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek ajánlottak, kiemelten azon ügyfelek esetén, ahol rövidebb (maximum 60 hónap) futamidőben gondolkoznak – mondta Szabó Ákos.

Az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek kamattámogatása az 5. év után megszűnik, ezért érdemes arra is időben odafigyelni, hogy az 5. év után a hitel kiváltásával egy versenyképes piaci kamatozású lakáscélú hitelt válasszunk.

A PÁTRIA Takarékszövetkezetnél például a törlesztőrészletek havonta azonos mértékben, annuitásos módszerrel fizethetők vissza, melynek köszönhetően a teljes futamidőre visszafizetendő kamat mértéke alacsonyabb, mint az eltérő (lineáris, vagy egyenlő tőketörlesztéses módszerrel kalkulált) módon, de azonos kamatkondícióval árazott hitelek esetében - mondta a szakember.

A támogatás megválasztásakor azonban fontos, hogy felmérjük a pontos célt. Az ügyfél céljának ismeretében tudjuk bővíteni vagy adott esetben szűkíteni az adható támogatások körét - mondta a PÁTRIA szakértője. Mivel egy-egy célra akár több fajta támogatás is adható, így elengedhetetlen az ügyfél elképzelésének részletes ismerete.

Bankokon keresztül lehet a támogatást igényelni

Mivel minden esetben pénzintézeten keresztül történik a kamattámogatott hitel vagy a vissza nem térítendő támogatás igénylése, érdemes először ott érdeklődni arról, hogy foglalkoznak-e a fenti támogatásokkal, ahol az igénylő bankszámlát vezet - mondta Szabó Ákos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
hírlevél
depositphotos