Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szocpol mellett egyéb lakáscélú állami támogatások is léteznek: az állam bizonyos feltételek mellett támogatja a lakásfelújítást, az új lakás vásárlását, vagy építését is. Fontos azonban, hogy az elképzelésünknek megfelelően válasszunk terméket.

A lakáscélú állami támogatások közül a legismertebb a szocpol, mellyel egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Emellett azonban vannak további lehetőségek, támogatások, amelyekkel az otthonteremtést segítené elő az állam, ilyen például a fiatalok, többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása és az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek.

Fiatalok, többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása

Ez a támogatási forma felhasználható új lakás építésére és vásárlására, ebben az esetben számít az igénylő kora, illetve a nevelt gyermekek száma. Ha a támogatást lakásfelújításra használják fel, akkor az életkortól függetlenül igényelhető.

A kamattámogatás mértéke 35 év alatti fiatalok számára, akiknek legfeljebb egy gyerekük van 50 százalékos, a 45 év alattiaknak 2 gyermek esetén 52, 3 gyermek esetén 55, 4 gyerek esetén 59, 5 gyerek esetén 64, 6 vagy több gyerek esetén 70 százalék - mondta Szabó Ákos, a PÁTRIA Takarék lakossági hitelüzletág vezetője a Privátbankárnak.

A beruházás maximum értéke a fővárosban és a megyei jogú városokban 25 millió, míg az egyéb településeken 20 millió forint lehet.

Az igényelhető kamattámogatott hitel nagysága a fővárosban és a megyei jogú városokban maximum 12,5 millió, egyéb településen maximum 10 millió forint. A korszerűsítési hitel esetén pedig az igényelhető hitel nagysága maximum 5 millió forint lehet - mondta Szabó Ákos.

A kölcsön kamatainak megfizetéséhez az állam a kölcsön futamidejének lejártáig, de legfeljebb húsz évig nyújt támogatást.

Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek

Azon hitelekre jár ez a kamattámogatási forma, amelyek lakásépítésére, új vagy használt lakás vásárlására, vagy lakáskorszerűsítésre vesznek fel.

A beruházás költsége új lakásvásárlás vagy építkezés esetén maximum 30, használt lakásvásárlás és korszerűsítés esetén pedig 15 millió forint lehet. Az igényelhető kamattámogatott hitel nagysága pedig új lakásvásárlás vagy építés esetén maximum 10, használt lakásvásárlás, korszerűsítés esetén maximum 6 millió forint. Az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelekre állami támogatás 5 évig jár.

Új lakás vagy használt lakás? Nem mindegy

Szabó Ákos, a PÁTRIA Takarék
lakossági hitelüzletág vezetője

A Privátbankár kérdésére a PÁTRIA Takarék szakembere azt válaszolta, hogy azoknak az ügyfeleknek, akik új lakás építésében vagy vásárlásban gondolkoznak a Fiatalok, valamint többgyermekes családok lakáscélú kölcsönét ajánlják. Itt az állami támogatás 20 évig jár és a gyermekek számának növekedésével a kamattámogatás mértéke is nő. Fontos, hogy figyelembe vegye a kérelmező az építés esetén maximális bekerülési költséget vagy vásárlás esetén a maximális vételárat, továbbá a felvehető hitel nagyságát - mondta a szakértő.

Használt lakás vásárlása, valamint korszerűsítési munkák finanszírozása esetén az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek ajánlottak, kiemelten azon ügyfelek esetén, ahol rövidebb (maximum 60 hónap) futamidőben gondolkoznak – mondta Szabó Ákos.

Az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek kamattámogatása az 5. év után megszűnik, ezért érdemes arra is időben odafigyelni, hogy az 5. év után a hitel kiváltásával egy versenyképes piaci kamatozású lakáscélú hitelt válasszunk.

A PÁTRIA Takarékszövetkezetnél például a törlesztőrészletek havonta azonos mértékben, annuitásos módszerrel fizethetők vissza, melynek köszönhetően a teljes futamidőre visszafizetendő kamat mértéke alacsonyabb, mint az eltérő (lineáris, vagy egyenlő tőketörlesztéses módszerrel kalkulált) módon, de azonos kamatkondícióval árazott hitelek esetében - mondta a szakember.

A támogatás megválasztásakor azonban fontos, hogy felmérjük a pontos célt. Az ügyfél céljának ismeretében tudjuk bővíteni vagy adott esetben szűkíteni az adható támogatások körét - mondta a PÁTRIA szakértője. Mivel egy-egy célra akár több fajta támogatás is adható, így elengedhetetlen az ügyfél elképzelésének részletes ismerete.

Bankokon keresztül lehet a támogatást igényelni

Mivel minden esetben pénzintézeten keresztül történik a kamattámogatott hitel vagy a vissza nem térítendő támogatás igénylése, érdemes először ott érdeklődni arról, hogy foglalkoznak-e a fenti támogatásokkal, ahol az igénylő bankszámlát vezet - mondta Szabó Ákos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Friss
hírlevél