<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Kérdés, hogy hol lesz az enyhítés vége.

Londoni elemzők szerint biztosra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 0,25 százalékponttal 4,00 százalékra csökkenti az alapkamatot keddi ülésén.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont citybeli befektetési és elemzőházak szakértői ugyanakkor igen eltérő előrejelzéseket adtak a várható folytatásról: a prognózisok sávja a 4,00 százalékos kamatszinten valószínűleg megálló enyhítési ciklustól a 2,50 százalékos alapkamat eléréséig tartó kamatcsökkentési folyamatig terjed.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint az MNB enyhítési ciklusát leállíthatja, ha a forintárfolyam megindulna a 320 forint/eurós szint felé.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzőinek előrejelzése szerint a monetáris tanácsnak 11 havi folyamatos kamatcsökkentési sorozat után is "minden oka megvan" az enyhítési ciklus folytatására: az infláció jóval a célszint alatt jár, és emiatt a jelenlegi reálkamat igen magas. Emellett a magyar gazdaságban a javuló aktivitási mutatók ellenére is van még kapacitás-felesleg, ami minimális keresleti oldali inflációs nyomást jelent.

A Barclays londoni közgazdászai közölték: saját számításaik szerint az egyszeri hatások kiszűrésével számolt alapszintű inflációs ütem tizenkét havi összevetésben jelenleg 2,25-2,50 százalék lehet Magyarországon, és a mostani 4,25 százalékos MNB-alapkamat jelentette 200 bázispont körüli pozitív reálkamat nagyon sok, különösen az euróövezeti jegybank (EKB) jelenlegi alacsony kamatszintjének fényében.

A ház várakozása az, hogy az MNB-alapkamat szeptember végéig 3,50 százalékra csökken. A Barclays elemzői szerint ez a kamatszint a magyar jegybank "köztes kamatcélja", és az MNB monetáris politikája e kamatszint elérése után "árnyaltabbá" válik.

A kedvező pénzpiaci környezet fennmaradásával folytatódhat a jegybanki alapkamat csökkentése - közölte Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke egy  budapesti közgazdasági fórumon. Részletek>>

A JP Morgan globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a keddi MNB-kamatdöntés előtt adott prognózisukban azt az előrejelzésüket emelték ki, hogy az éves összevetésű infláció szeptemberre 1 százalék körüli ütemig lassul, és további hatósági közműdíj-csökkentések esetén az év végéig akár 1 százalék alá is kerülhet. Jövőre ugyanakkor - éppen az ebből eredő bázishatások miatt - várhatóan a 3 százalékos célszint közelébe gyorsul vissza az infláció, ha nem lesz még további hatósági közműdíjcsökkentés.

A jelenlegi piaci kondíciók mindenesetre lehetővé teszik a kamatcsökkentések folytatását: a forint jórészt stabil, a magyar állampapírhozamok és a CDS-árazások egyaránt 50 bázispont körüli mértékben csökkentek a legutóbbi kamatdöntés óta.

Mindezek alapján a JP Morgan londoni elemzői 0,75-1,00 százalékpontnyi további MNB-kamatcsökkentét és így 3,25-3,50 százalékos kamatmélypontot várnak.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni közgazdászai ugyanakkor óvatosabb előrejelzést adtak. Várakozásuk szerint a monetáris tanács a keddi enyhítés után augusztusban még egy 0,25 százalékpontos csökkentést végrehajt, és utána szünetet tart. A ház megítélése szerint ugyanis a magas külső adósság, a szintén magas refinanszírozási igények és a hazai adósságpiacon jelen lévő külföldi befektetők magas aránya miatt az MNB nem engedheti meg magának az olyan mértékű enyhítést, amely már nyomást gyakorol a forintra és a finanszírozási kilátásokra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
Pénzügyi szektor Orbán Viktor veje cégének már bankja is lesz
Privátbankár.hu | 2021. december 30. 11:55
A BDPST Group megvásárolja a Gránit Bank többségi tulajdonjogát.
Pénzügyi szektor A kamatstop jól belerondíthatott a bankok 2021-es évébe
Csabai Károly | 2021. december 27. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni a lapunk körkérdésére még az Orbán-kormány újabb piactorzító, egyértelműen választási kampányfogásnak tekinthető intézkedése előtt adott évértékelő válaszaikból. Azok szerint ugyanis a nehézségek, mint a hitelmoratórium, az MNB-kamatemelések és a járványhullámok ellenére az OTP, a K&H, az Erste, valamint a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank egyesülését előkészítő Magyar Bankholding összességében sikeresként értékelte az idei évét.
Pénzügyi szektor Révbe ért Csányi Sándor egykori jobbkeze
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 10:32
Az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi posztjáról 2020 júliusában távozott Barna Zsolt 2022. január 1-jétől a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülését előkészítő Magyar Bankholding Zrt. elnök-vezérigazgatója lesz.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló