Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csökkentett NHP-hitelkamattal és más kedvezményekkel várja az agrárgazdálkodókat az FHB a Nemzeti Arárkamarával most aláírt megállapodás értelmében.

Együttműködési megállapodást kötött az FHB Bank és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A cél az, hogy 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban az agrárgazdaságok számára elérhető pályázati pénzek minél nagyobb arányban sikerüljön felhasználni.

Az FHB Bank mindehhez kedvezményes számlavezetési és finanszírozási konstrukciókat kínál az Agrárkamara tagjainak - vagyis az összes hazai agrárcégnek, hiszen a mezőgazdasági vállalkozások alanyi jogon tagjai az Agrárkamarának. Soltész Gergő, az FHB vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az agrárium a Földhitel és Jelzálogbank számára a 17 éves történetének kezdetétől fókuszpont, s az a tény, hogy az FHB immár kereskedelmi banki üzletágát is elindította, sokkal szélesebb körű támogatást tudnak nyújtani az agrárcégeknek. A bank a termékfejlesztés mellett elkötelezett abban is, hogy az agrárkamara ügyfeleit szakmai támogatással, oktatással is segítsék.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke jelezte: a kamara eddig is kiemelt fontosságúnak tartotta a külső partneri szereplőkkel való megállapodásokat - az FHB-val kötött az 50. a megállapodás a sorban, banki partnerként az OTP mellé zárkózik fel az FHB.

Az agrárium finanszírozása 2008. előtt nem volt kedves a bankok számára, ám a válság után még szűkebb lett a piac. A NAK kiemelten fontosnak tartja, hogy banki partnereikkel olyan megállapodásokat tudjanak kötni, amely révén az agrárvállalkozások könnyebben, olcsóbban tudjanak bankolni - ebben az FHB partnere lett a NAK-nak. A kamara ugyanakkor az információkkal is igyekszik segíteni - legyen szó mind az uniós pénzekhez történő hozzáférés, mind a finanszírozási ajánlatok bemutatásáról.

Olcsóbban adják az NHP-t

A konkrét támogatások közül elsőként bejelentették, hogy agrárvállalkozások számára az FHB a maximálisnál kisebb, éven túl 2,35, éven belül 2,15 százalékos kamatszinten teszi elérhetővé a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelét. A területalapú támogatásokat akár a támogatás 88 százalékáig előfinanszírozza a bank, s az MVH támogatások is előfinanszírozásra kerül.

Az FHB teljes hitelállományán belül 15 százalékos az FHB részaránya, az elmúlt évben mintegy 5 százalékkal nőtt a részesedés. Soltész Gergő szerint döntően az NHP-nak köszönhetően sikerült a bővülés: a bank méreteihez képest a legjelentősebb NHP-kibocsátó volt, s ezen belül a legerősebb mértékben az agrárium finanszírozása nőtt.

Mit hoz a területalapú támogatás átdolgozása?

Az agrárium szegmenseiben különbözőek a finanszírozási lehetőségek: míg a szántóföldi növénytermesztés esetében a stabil jövedelmezőség jól finanszírozhatóvá tette az ágazatot, míg az élelmiszeriparban sokkal nagyobbak a kockázatok. A változások kapcsán a hitelállomány minőségét nem rontja majd a területalapú támogatások átalakítása, ám a jövőre nézve természetesen át kell gondolni a finanszírozást - mondta Soltész Gergő.

Az éven túli hitelek esetében ritka volt, hogy fedezet lett volna a területalapú-támogatás, ami a gondot okozza, hogy a cégek cash-flow-ja megsínyli majd az átalakítást. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor fontos tudni, hogy egy 10 ezer hektáron gazdálkodó cég, amely tartja az állattartási előírást (2 hektár/nagyállat), összességében akár évi 100 millió forintos többlettámogatást is kaphat - hangsúlyozta Győrffy Balázs, aki szerint lépni kellett a területalapú támogatások tekintetében, hiszen az uniós pénz támogatás jellegéből azokra a területekre kell koncentrálni, amelyek hátrányban vannak. Az állattartás visszaesését meg kell állítani és ugyancsak támogatandó cél, hogy a terület helyett az élőmunka-igényes termelés is támogatásra kerüljön.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Friss
hírlevél