Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csökkentett NHP-hitelkamattal és más kedvezményekkel várja az agrárgazdálkodókat az FHB a Nemzeti Arárkamarával most aláírt megállapodás értelmében.

Együttműködési megállapodást kötött az FHB Bank és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A cél az, hogy 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban az agrárgazdaságok számára elérhető pályázati pénzek minél nagyobb arányban sikerüljön felhasználni.

Az FHB Bank mindehhez kedvezményes számlavezetési és finanszírozási konstrukciókat kínál az Agrárkamara tagjainak - vagyis az összes hazai agrárcégnek, hiszen a mezőgazdasági vállalkozások alanyi jogon tagjai az Agrárkamarának. Soltész Gergő, az FHB vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az agrárium a Földhitel és Jelzálogbank számára a 17 éves történetének kezdetétől fókuszpont, s az a tény, hogy az FHB immár kereskedelmi banki üzletágát is elindította, sokkal szélesebb körű támogatást tudnak nyújtani az agrárcégeknek. A bank a termékfejlesztés mellett elkötelezett abban is, hogy az agrárkamara ügyfeleit szakmai támogatással, oktatással is segítsék.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke jelezte: a kamara eddig is kiemelt fontosságúnak tartotta a külső partneri szereplőkkel való megállapodásokat - az FHB-val kötött az 50. a megállapodás a sorban, banki partnerként az OTP mellé zárkózik fel az FHB.

Az agrárium finanszírozása 2008. előtt nem volt kedves a bankok számára, ám a válság után még szűkebb lett a piac. A NAK kiemelten fontosnak tartja, hogy banki partnereikkel olyan megállapodásokat tudjanak kötni, amely révén az agrárvállalkozások könnyebben, olcsóbban tudjanak bankolni - ebben az FHB partnere lett a NAK-nak. A kamara ugyanakkor az információkkal is igyekszik segíteni - legyen szó mind az uniós pénzekhez történő hozzáférés, mind a finanszírozási ajánlatok bemutatásáról.

Olcsóbban adják az NHP-t

A konkrét támogatások közül elsőként bejelentették, hogy agrárvállalkozások számára az FHB a maximálisnál kisebb, éven túl 2,35, éven belül 2,15 százalékos kamatszinten teszi elérhetővé a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelét. A területalapú támogatásokat akár a támogatás 88 százalékáig előfinanszírozza a bank, s az MVH támogatások is előfinanszírozásra kerül.

Az FHB teljes hitelállományán belül 15 százalékos az FHB részaránya, az elmúlt évben mintegy 5 százalékkal nőtt a részesedés. Soltész Gergő szerint döntően az NHP-nak köszönhetően sikerült a bővülés: a bank méreteihez képest a legjelentősebb NHP-kibocsátó volt, s ezen belül a legerősebb mértékben az agrárium finanszírozása nőtt.

Mit hoz a területalapú támogatás átdolgozása?

Az agrárium szegmenseiben különbözőek a finanszírozási lehetőségek: míg a szántóföldi növénytermesztés esetében a stabil jövedelmezőség jól finanszírozhatóvá tette az ágazatot, míg az élelmiszeriparban sokkal nagyobbak a kockázatok. A változások kapcsán a hitelállomány minőségét nem rontja majd a területalapú támogatások átalakítása, ám a jövőre nézve természetesen át kell gondolni a finanszírozást - mondta Soltész Gergő.

Az éven túli hitelek esetében ritka volt, hogy fedezet lett volna a területalapú-támogatás, ami a gondot okozza, hogy a cégek cash-flow-ja megsínyli majd az átalakítást. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor fontos tudni, hogy egy 10 ezer hektáron gazdálkodó cég, amely tartja az állattartási előírást (2 hektár/nagyállat), összességében akár évi 100 millió forintos többlettámogatást is kaphat - hangsúlyozta Győrffy Balázs, aki szerint lépni kellett a területalapú támogatások tekintetében, hiszen az uniós pénz támogatás jellegéből azokra a területekre kell koncentrálni, amelyek hátrányban vannak. Az állattartás visszaesését meg kell állítani és ugyancsak támogatandó cél, hogy a terület helyett az élőmunka-igényes termelés is támogatásra kerüljön.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Friss
hírlevél
depositphotos