TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az elektromos autók úttörője az utóbbi időben rendre a várakozásoktól elmaradó számokat közölt, és úgy tűnt, hogy soha nem tudja elérni a tervezett kapacitást. A most közölt negyedéves számai viszont messze felülmúlták az elemzői várakozásokat, így olyan ugrást hajtott végre a Tesla részvénye, amire 2013-ban volt utoljára példa.

Valósággal felrobbantak a Tesla részvényei a csütörtöki kereskedésben. Az ügy előzménye, hogy az elmúlt években rendre a várakozásokat alulmúló társaság ezúttal vaskos pozitív meglepetéssel szolgált. Hozzá kell tenni azt is, hogy sok befektető már „leírta” a céget alapító és vezető Elon Muskot, aki folyamatosan azt ígérte, hogy a következő negyedévben már elérik a tervezett gyártói kapacitásokat, illetve többször is azt jelezte, hogy hamarosan cash-pozitív lesz a Tesla. Ezzel szemben, a negyedéves számok ismertetésekor a befektetők általában azzal kellett, hogy szembesüljenek, hogy a vállalat ugyan tetemes előrendelésekkel rendelkezik a különböző modelljeire, ám képtelen azt a darabszámot legyártani és leszállítani amire a vevők várnak. Hasonló probléma volt a pénzügyi soron, a cég ugyanis folyamatosan égette a tartalékokat, és félő volt, hogy az újabb és újabb tőkemeléseknél valahol elszakad a cérna, és nem lesznek újabb milliárdok, amiket betoljanak a cégbe. Az sem segített, hogy a gyengébb teljesítmény miatt többször Musk is végtelen frusztrált volt, és nem egy olyan eset volt, amikor finoman szólva sem volt helyes a cégvezető kommunikációja.

Vélhetőleg a fentiek miatt került az örök ígéret kategóriájába a Tesla, amelytől a részvényesek már csupán azt remélték, hogy legalább egyszer képes legyen legalább a várakozásoknak megfelelő számokkal előrukkolni. A csütörtökön publikált számok viszont ezúttal meglepően jók lettek.

Kirobbanó lett a nyereség

A cég a bevételi soron ugyan nem tett különösebbet, hiszen az elemzői konszenzusnak megfelelően 6,3 milliárd dolláros bevételről adott számot. A nyeresége viszont elsöprő lett, hiszen míg előzetesen az elemzők részvényenként 42 centes veszteséget vártak, addig a most közzétett negyedéves számok szerint 1,86 dollár lett a részvényenkénti profit. Igaz egy évvel ezelőtt is a harmadik negyedév volt kimagaslóan jó, akkor ugyanis 6,82 milliárdos forgalom mellett papíronként 2,9 dolláros eredményről számoltak be. A legutóbbi három hónapos periódus viszont csapnivalóan alakult, hiszen a 6,35 milliárdos árbevétel 1,12 dolláros részvényenkénti veszteséggel párosult.

Az is nagyon pozitív volt a piac értékelése szerint, hogy annak ellenére is tudták növelni az árrést, hogy közben a Model 3 árát csökkentették. Az idei harmadik negyedévben a margin 22,8 százalékot tett ki, amely ugyan elmaradt az egy évvel korábbi rekordot jelentő 25,8 százaléktól, de jócskán meghaladja az előző negyedév 18,9 százalékos szintjét.

Jól haladnak a fejlesztések

A Tesla azt is bejelentette, hogy felépítették a kínai gyáregységüket, amely 10 hónap alatt készült el. Ennek költsége (Capex) 65 százalékkal alacsonyabb volt, mint az USA-ban lévő egységeké. Azt is jelezték, hogy a régóta várt Model Y nevű crossover a jövő nyáron kerül majd forgalomba.

A jó hírek, és a kiugró eredmény a részvény árfolyamában is visszaköszönt ma, hiszen a Tesla papírok közel 20 százalékkal ugrottak meg. A szerdai 255 dolláros szintjéhez képest ugyanis 300 dollár fölé lőtt ki a kurzus. Ezt követően ugyan volt némi korrekció, de úgy tűnt, hogy a 300 alatti szinten stabilizálódni tud a kurzus. Amennyiben a kereskedés során nem esik vissza jelentősen az árfolyam, úgy hat éves rekordot jelentő emelkedéssel zárhat a Tesla a csütörtöki kereskedésben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
Részvény / Deviza / Áru Egy súlyos második hullám elején járunk, a tőzsde is kezdi felfogni
Eidenpenz József | 2020. október 15. 11:22
A tavaszinál is rosszabb európai koronavírus-statisztikák azt jelzik, hogy súlyos második hullámra kell készülnünk. Számos országban újabb korlátozásokat léptettek életbe. Ez komoly pesszimizmust okozott ma a tőzsdéken, a főbb indexek két százalék körüli mínuszban vannak, a BUX másfél százaléknál tart. Két forinttal drágább lett az euró, kérdés, lép-e valamit az MNB a mai tenderen. A franciák és hollandok is csatlakoztak a nagy internetes multik elleni koalícióhoz.
Friss
hírlevél