TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az elektromos autók úttörője az utóbbi időben rendre a várakozásoktól elmaradó számokat közölt, és úgy tűnt, hogy soha nem tudja elérni a tervezett kapacitást. A most közölt negyedéves számai viszont messze felülmúlták az elemzői várakozásokat, így olyan ugrást hajtott végre a Tesla részvénye, amire 2013-ban volt utoljára példa.

Valósággal felrobbantak a Tesla részvényei a csütörtöki kereskedésben. Az ügy előzménye, hogy az elmúlt években rendre a várakozásokat alulmúló társaság ezúttal vaskos pozitív meglepetéssel szolgált. Hozzá kell tenni azt is, hogy sok befektető már „leírta” a céget alapító és vezető Elon Muskot, aki folyamatosan azt ígérte, hogy a következő negyedévben már elérik a tervezett gyártói kapacitásokat, illetve többször is azt jelezte, hogy hamarosan cash-pozitív lesz a Tesla. Ezzel szemben, a negyedéves számok ismertetésekor a befektetők általában azzal kellett, hogy szembesüljenek, hogy a vállalat ugyan tetemes előrendelésekkel rendelkezik a különböző modelljeire, ám képtelen azt a darabszámot legyártani és leszállítani amire a vevők várnak. Hasonló probléma volt a pénzügyi soron, a cég ugyanis folyamatosan égette a tartalékokat, és félő volt, hogy az újabb és újabb tőkemeléseknél valahol elszakad a cérna, és nem lesznek újabb milliárdok, amiket betoljanak a cégbe. Az sem segített, hogy a gyengébb teljesítmény miatt többször Musk is végtelen frusztrált volt, és nem egy olyan eset volt, amikor finoman szólva sem volt helyes a cégvezető kommunikációja.

Vélhetőleg a fentiek miatt került az örök ígéret kategóriájába a Tesla, amelytől a részvényesek már csupán azt remélték, hogy legalább egyszer képes legyen legalább a várakozásoknak megfelelő számokkal előrukkolni. A csütörtökön publikált számok viszont ezúttal meglepően jók lettek.

Kirobbanó lett a nyereség

A cég a bevételi soron ugyan nem tett különösebbet, hiszen az elemzői konszenzusnak megfelelően 6,3 milliárd dolláros bevételről adott számot. A nyeresége viszont elsöprő lett, hiszen míg előzetesen az elemzők részvényenként 42 centes veszteséget vártak, addig a most közzétett negyedéves számok szerint 1,86 dollár lett a részvényenkénti profit. Igaz egy évvel ezelőtt is a harmadik negyedév volt kimagaslóan jó, akkor ugyanis 6,82 milliárdos forgalom mellett papíronként 2,9 dolláros eredményről számoltak be. A legutóbbi három hónapos periódus viszont csapnivalóan alakult, hiszen a 6,35 milliárdos árbevétel 1,12 dolláros részvényenkénti veszteséggel párosult.

Az is nagyon pozitív volt a piac értékelése szerint, hogy annak ellenére is tudták növelni az árrést, hogy közben a Model 3 árát csökkentették. Az idei harmadik negyedévben a margin 22,8 százalékot tett ki, amely ugyan elmaradt az egy évvel korábbi rekordot jelentő 25,8 százaléktól, de jócskán meghaladja az előző negyedév 18,9 százalékos szintjét.

Jól haladnak a fejlesztések

A Tesla azt is bejelentette, hogy felépítették a kínai gyáregységüket, amely 10 hónap alatt készült el. Ennek költsége (Capex) 65 százalékkal alacsonyabb volt, mint az USA-ban lévő egységeké. Azt is jelezték, hogy a régóta várt Model Y nevű crossover a jövő nyáron kerül majd forgalomba.

A jó hírek, és a kiugró eredmény a részvény árfolyamában is visszaköszönt ma, hiszen a Tesla papírok közel 20 százalékkal ugrottak meg. A szerdai 255 dolláros szintjéhez képest ugyanis 300 dollár fölé lőtt ki a kurzus. Ezt követően ugyan volt némi korrekció, de úgy tűnt, hogy a 300 alatti szinten stabilizálódni tud a kurzus. Amennyiben a kereskedés során nem esik vissza jelentősen az árfolyam, úgy hat éves rekordot jelentő emelkedéssel zárhat a Tesla a csütörtöki kereskedésben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Friss
hírlevél