5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Három lehetséges kimenetelre számíthatnak a befektetők 2024-ben az Arany Világtanács szerint. Mindhárom szcenárió másként hathat az arany árfolyamának alakulására - mondta el Juhász Kristóf, a befektetési arannyal kereskedő Conclude Zrt. cégvezetője.

Jó eséllyel véget érhet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed másfél éve tartó héjanásza a piacokkal. Az Arany Világtanács (angol nevének rövidítésén: WGC) szerint a befektetők három lehetséges kimenetelre számíthatnak 2024-ben:

  • a sokat emlegetett soft landing (puha landolás, azaz enyhén növekvő gazdaság),
  • a hard landing (gazdasági visszaesés, vagy recesszió)
  • és a no landing (azaz a jelenlegi kamatkörnyezet fenntartása),

amelyek aranyárfolyamot befolyásoló hatásait az alábbi táblázatban gyűjtötte össze a WGC.

Az aranyárfolyam várható alakulása soft, hard és no landing szcenáriókban

Minden szem a Fed-re vetve

A WGC táblázatában a különböző szcenáriók menedzselésére változó Fed-kamatráta hatásai mellett a gazdasági növekedés, kockázatok és bizonytalanságok mértékétől, illetve a momentum függvényében vázolja fel az aranypiac 2024-es trendjét. Soft landing esetén minimálisan alacsonyabb kamatok mellett emelkedő pályán oldalazó, a rettegett hard landing esetén jelentősen alacsonyabb kamatszint mellett a december eleji 2134 dollár/unciát meghaladó csúcsárfolyamokat, míg az úgynevezett no landing-szcenárió bekövetkezte esetén oldalazó, potenciálisan eladási nyomás alá kerülő aranyárfolyamot vizionálnak.

Bár a Fed – és velük összhangban a befektetési szakemberek többsége – a soft landing forgatókönyvben bízik, a historikus gyakorlat mást mutat. A kamatemelési periódusokat ugyanis túlnyomó részben recessziós szakaszok követik: a WGC ábrájáról jól leolvasható, hogy a legutóbbi 9 kamatemelést 7 esetben is gazdasági visszaesés követett (piros pöttyök és kék sávok) és nem soft landing (zöld pöttyök).

A kamatemelési periódusok csúcsát követő puha földet érések ritkák, a recessziók gyakoriak

A recessziós forgatókönyv akár negatív hatással is lehetne az arany árfolyamára: ha megszorításokkal találkoznak az emberek, a háztartások ékszer vagy befektetési arany vásárlására szánt büdzséje is összemegy - jegyzi meg Juhász. Hozzáfűzve, hogy a történelmi tapasztalat azt mutatja, az arany felülteljesíti a többi menedékeszközt a válságok idején. Különösen igaz ez akkor, hogyha a pénzügyi rendszer biztonságába vetett hit inog meg, vagy tetőfokukra hágnak az inflációs félelmek.

Az arany és az USA állampapírok hozama a különböző válságok alatt

Még idén ugorhat az arany árfolyama?

A WGC elemzése is kitér rá, hogy jövőre több jelentős horderejű választás is lesz, többek közt Tajvant, az USÁ-t és Indiát is beleértve. A közelgő voksolásoknak jelentős hatása lesz a Szovjetunió felbomlása óta nem látott szinten szétzilált globális geopolitikára, ami a növekvő bizonytalanság révén támogatólag hathat az arany befektetői keresletére.

Az Arany Világtanács a 2023-as jegybanki felmérése alapján 2024-ben is magas, legalább 450-500 tonnát elérő jegybanki aranykeresletet vár, ami jelentős támaszt adhat a sárga nemesfém árfolyamának még akkor is, ha a no landing vagy soft landing szcenáriók következnének be.

Több tényező is az arany drágulását vetíti előre. Fotó: Conclude
Több tényező is az arany drágulását vetíti előre. Fotó: Conclude

A Conclude cégvezetője szerint az arany dollárban mért idei teljesítményét nézve nem lehetünk csalódottak, az emelkedő kamatok ellenére is 12 százaléknyi hozamot hozott.

Azonban még sok múlhat a következő pár napban kijövő híreken: a hét elején ugyan mindenkori csúcsot ért el az arany árfolyama, ezt követően jelentősen korrigált. Most minden valószínűség szerint erőgyűjtés zajlik a 2200 dollár/unciás szint eléréséhez, amit indukálhatna, ha a Fed nyíltpiaci bizottsága (angolul: FOMC) gyűlését követő sajtótájékoztatón kevésbé héja hangvételt ütne meg az amerikai jegybank.

Az arany dollárban mért árfolyama 2018-2023 között

Forrás: Goltresor.com

Az arany szempontjából kedvezőtlen hírek esetén a csúcstámadást követő korrekciónak ellenálló 2010-2020 dollár/unciánkénti árfolyam letörését kell figyelnünk, ekkor a sárga nemesfém árjegyzése ismét visszacsatornázódhat az 1900-2000 dollár/uncia közötti sávba. 

A Conclude vezetője szerint hiába hirdetnek sorra győzelmet az infláció felett a jegybankok a következő hónapokban, vélhetően még csak az első nagyobb hullámon vagyunk túl, így a következő évtized egyik legfontosabb eszköze lesz az arany, ha a vagyon megőrzése a célunk.

Az arany forintban mért árfolyama 2018-2023 között

Forrás: Goltresor.com

A magyar befektetőknek szerinte azt is érdemes észben tartani, hogy az arany forintban mért árfolyama még egyáltalán nem szállt el: a relatíve erős forintnak hála gyakorlatilag másfél éve egy szűk sávban mozog a hazai aranyár, és még abszolút nem késő a forint megtakarítás egy részét átcserélni aranymegtakarításra.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17400 17340 17560 -0,68% 0 0 5 246 587 455 HUF 2024-02-23 17:10:34
MOL 2932 2918 2944 +0,34% 0 0 903 411 662 HUF 2024-02-23 17:13:44
MTELEKOM 833 825 840 +3,48% 0 0 1 602 562 626 HUF 2024-02-23 17:05:21
RICHTER 9725 9710 9795 +0,21% 0 0 1 500 306 080 HUF 2024-02-23 17:12:33
OPUS 417 416 421 -0,48% 0 0 66 598 529 HUF 2024-02-23 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot néz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:44
Bár az év elejéhez képest az uniós pénz erősődött a forinttal szemben, még nem érte el a 390-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Verejtékben úszhat, ha meglátja a forint árfolyamát
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 18:15
Gyengült pénteken a forint a kora reggeli jegyzésekhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. A hetet azonban a hétfői kezdésnél kissé erősebben fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Buli van a Telekomnál, de mit ünnepelnek?
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jövőre sem lesz hiány földgázból, remekelt a Telekom
Eidenpenz József | 2024. február 23. 12:02
A BUX emelkedik, a Telekom kilőtt a gyorsjelentése után. Másutt a csodálatos csütörtök után elfáradtak a tőzsdék, nem alakult ki egyértelmű irány. A földgáz a következő szezonban is elegendő lehet Európában. Az égig fog nőni az Nvidia árfolyama?
Részvény / Deviza / Áru Egy nap alatt bezsákolta a magyar lottóötös 473-szorosát
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 11:59
A jövő történészei bizonyára a mesterséges intelligencia hódításának kezdő éveként fogják számon tartani 2023-at. Az új technológia berobbanása az emberek életébe nem mindenkit érintett egyformán.
Részvény / Deviza / Áru A Deutsche Telekomnál szomorkodhatnak
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 11:15
A Deutsche Telekom AG árbevétele és korrigált adózott eredménye kisebb volt a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel korábbinál, de a korrigált működési teljesítménye enyhe növekedést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Felesleges izgulnia, már nem tehet semmit, az euró ennyibe kerül
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 07:31
Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP állta a sarat csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Bebújik a jó meleg paplan alá, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 18:16
Gyengült a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Végre normális szinten a gázár, brutális vagy eszméletlen az Nvidia?
Eidenpenz József | 2024. február 22. 12:19
Remek napjuk jöhet a tőzsdéknek az Nvidia pazar gyorsjelentése után, a BUX index és londoni társa azonban a negatív tartományban vannak. A forint eléggé stabil a napokban, egy MNB-nyilatkozat is ezt erősítette. Évtizedes mélypontok, békebeli mélységek körül áll az európai földgáz ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG