Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.

A befektetési eszközzel való üzletelés lehet közvetlen, például fizikailag megvenni és eladni egy vállalat részvényeit. A CFD ezzel szemben egy olyan tranzakció, amely során a felek megegyeznek egy pénzcserében a mögöttes eszköz értékének (árának) változása alapján, a művelet megnyitása és zárása között eltelt időszakban.

Az egyik fél a „vásárló”, a másik pedig az „eladó”. A vásárló abban az esetben jut bevételhez, amennyiben a mögöttes eszköz értéke növekszik, és veszteséget könyvelhet el, amennyiben annak ára csökken. Az eladó ellenben a mögöttes eszköz értékcsökkenése esetén realizál profitot, az árfolyam növekedésekor pedig veszít.

Hogyan működnek a CFD-k?

Ha befektetőként arra fogad, hogy az Apple-részvények (AAPL) ára növekedni fog, akkor különféle alternatívák közül választhat. Az egyszerűség kedvéért lássuk a két legjellemzőbb lehetőséget, amely által jobban megértheti a CFD-k működését.

– Az Apple részvényeinek „régimódi stílusú” megvásárlása

Brókerén keresztül vásárlási megbízást ad a kereskedési platformon. A megrendelést a bróker feldolgozza, és elküldi azt közvetlenül a NASDAQ részvénypiacra, ahol az Apple-részvények kereskedése történik. A számítások leegyszerűsítéséért tegyük fel, hogy egyetlen AAPL-részvényt vásárol.

Ennél a pontnál a számlájáról levonnak 343 dollárt (egy Apple-részvény ára a cikk írásakor), a megvásárolt értékpapír pedig megjelenik a számlánkon letétben levő befektetések között.

Az egyenleg szintje azonban semmit nem fog változni, ami azt jelenti, hogy tőkéje továbbra is 343 dollár maradt, csak készpénz helyett részvény formájában. Lényegében pénzt fektetett be arra a célra, hogy öné legyen a vállalkozás egy része.

Most, a vállalat egy részének tulajdonosaként ön arra számít, hogy az elosztja befektetői között a profitot (osztalékot fizet), és magának a részvénynek az árfolyama is növekedni fog.

Tegyük fel, hogy az árfolyam esetleg eléri a 350 dollárt. Akkor ön dönthet úgy, hogy eladja. Ilyenkor a letétek közül eltűnik a részvény, és 350 dollárnyi pénzösszeg jelenik meg a számláján, vagyis eszközeinek az értékét hét dollárral sikerült megnövelnie.

– Apple-részvények vásárlása CFD-kkel

Brókerén keresztül vételi megbízást adhat le a kereskedési platformon egy olyan CFD-re, amelynek az AAPL a mögöttes eszköze.

A CFD – vásárlási megbízás esetén – 343 dollárba kerül (a spreaddel az egyszerűség kedvéért nem számolunk). A brókerén keresztül leadott megbízás nem kerül fel a NASDAQ tőzsdére (ahogy az az előző példában történt), hanem egy párhuzamos, általában bankközi piacon jelenik meg.

A megrendelést végrehajtják, önhöz viszont semmilyen részvény nem érkezik meg. Abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy nem magát a részvényt vásárolta meg, mindössze annak egy származékát, derivátumát.

Így a letétek közé nem kerül be semmilyen értékpapír, a pénz pedig nem fog eltűnni a számlájáról sem – egyszerűen zárolják (a bróker által meghatározott fedezetbiztosítással egyetemben) az ügylet lezárultáig.

Az általunk taglalt esetben ön egyszeres tőkeáttétellel hajtotta végre a műveletet, vagyis gyakorlatilag tőkeáttétel nélkül. Így a számlán zárolt tőke egyenlő lesz 343 dollárral, ami egyetlen mögöttes részvény árának felel meg.

Ahogyan korábban is, a pozíció lezárható egy fordított tranzakcióval – vagyis egy eladással – például 350 dolláron. Ez a korábban 343 dollárért megvásárolt CFD-vel hét dolláros nyereséget jelent majd.

Az ön profitja tehát a két árfolyam különbsége. Innen ered magának a CFD-nek az angol neve (Contract For Difference – szabad fordításban „különbségre való szerződés”).

Első ránézésre mindkét példa esetén elmondható, hogy a különbség nem volt számottevő, hiszen azok ugyanúgy hét dollárral járultak hozzá egyenlegünk növekedéséhez.

Ha azonban közelebbről is megvizsgáljuk a két kereskedést, az alábbi eltérések mutatkoznak meg a CFD-k esetében:

Nem történik meg a mögöttes eszköz leszállítása: nem szükséges a részvények letétbe helyezése – az összes ezzel kapcsolatos kezelési költséggel együtt. Így önnek egyetlen számlája lesz a fizetett összeggel és a biztosított fedezettel, amelynek értéke a nyitott pozíciók mennyiségétől és irányától, valamint a használt tőkeáttételtől függ.

Tőkeáttétellel történő kereskedés lehetősége: A fenti példában az AAPL CFD-vel való kereskedés során egyszeres tőkeáttételt alkalmaztunk. Mi történne, ha például kétszerest alkalmaznánk?

A kétszeres tőkeáttétel egy 343 dolláros befektetés mellett azt jelenti, hogy a ténylegesen felügyelt tőke 343 x 2 = 686 dollár. Ez két AAPL-részvénynek felel meg.

Így, ha a pozíció zárása 350 dolláron történik – akárcsak az előbbi példában –, az eredmény így néz ki:

(350 – 343) x 2 (a befektetésnek megfelelő részvények száma) = 14 dollár.

A kétszeres tőkeáttétel ugyanannyi tőke mellet azt jelenti, hogy a profit is megkétszereződik. Kétszeres tőkeáttétel használatával az előző érv úgy is felfogható, hogy mindössze a tőkének a felét kívánjuk befektetni. Mi történik ekkor?

171,5 x 2 = 343 dollár, vagyis 1 részvény.

A tranzakció 350 dolláron való lezárása ezt eredményezné:

(350 – 343) x 1 (a befektetésnek megfelelő részvények száma) = 7 dollár.

A tőke felének és kétszeres tőkeáttételnek a felhasználásával újra a részvénynek megfelelő érték felett rendelkeztünk. Így a kezdeti példákkal megegyező profitot érhetettünk el, ahol a részvény megvásárlása annak teljes árán, tőkeáttétel nélkül történt.

Hol kereskedjünk CFD-kkel?

Brókercégek kiválasztása esetén fontos szempont a jó hírnév, valamint az EU-n belüli szabályozás. Ilyen cég például a Plus500 is, amely a TradingBeasts Plus500-vélemények cikke szerint az egyik legjobb CFD-bróker Magyarországon. Ez a brókercég teljes magyar támogatással rendelkezik (beleértve a forinttal történő kereskedést), több mint 2000 CFD-t kínál, és egyike a piac azon társaságainak, amelyek a legalacsonyabb díjakat számítják fel ügyfeleiknek. Léteznek természetesen más működő lehetőségek is, arról azonban mindig győződjön meg, hogy a választott bróker rendelkezik-e EU-s szabályozással, versenyképes díjakat biztosít-e, valamint jó hírnevet tudhat-e magának az ágazaton belül.

A CFD-k előnyei

Bizonyára már pár előnyét azért ön is felfedezte a CFD-knek, most azonban tekintsük át még részletesebben ezt a területet is.

  1. Tőkeáttétel – Arról már volt szó, miért jelent előnyt. Ön így lehetőséget kap arra, hogy viszonylag kis mennyiségű pénz mellett potenciálisan nagyobb nyereségeket érjen el.
  2. A mögöttes piaccal mutat hasonlóságot – A CFD a mögöttes piac árműveleteit utánozza le. Egy vállalat részvény-CFD-jének megvásárlása kvázi ugyanazt jelenti, mint magának a részvénynek a megvétele. Ha 2000 részvényt szeretne vásárolni, ugyanúgy 2000 részvény-CFD-t szükséges megvennie. Amikor részvény-CFD-kkel kereskedik, osztalékfizetés esetén a pozícióját kiigazítják attól függően, hogy vételi vagy eladási pozícióban van. Azonban mivel valójában nem ön birtokolja a részvényt, nem rendelkezik a részvényeseknek járó jogokkal.
  3. Shortolás lehetősége – A CFD-kereskedés egy olyan szerződés, amely a pozíció nyitásakor és zárásakor vett árfolyam különbségének a kicserélését jelenti. Ez magas fokú rugalmasságot biztosít a kereskedés többi formájával szemben. Ebből az is következik, hogy önnek megvan a lehetősége profit realizálására a piac emelkedésekor, de ugyanúgy esésekor is. Ha arra számít, hogy a piac emelkedni fog, akkor a vételi pozíciót nyit. Ha a piac esését várja, akkor eladási pozíciót nyit.
  4. Alacsonyabb kereskedési követelmények – vannak piacok, amelyek jelentős mennyiségű tőkét kívánnak meg a kereskedés megkezdéséhez. Ez korlátozhatja az üzletkötések, pozíciók számát, ezáltal pedig a profitot is csökkentheti. Online CFD-kereskedőként azonban akár 1000-5000 dollárral is létrehozhatunk fiókot.
  5. Piacok széles skálája – Bármi is kelti fel érdeklődését, a CFD-k között biztos talál önnek megfelelő mögöttes vagyoneszközöket. A forex-kereskedésen túl az árucikkek, kriptodevizák, indexek és ETF-ek piaca is feltárul ön elől, ha CFD-t használ.

A CFD kockázatai

A számos előny ellenére maradt még néhány olyan árnyoldala is a CFD-knek, amelyekkel nem árt tisztában lenni.

  • Szabályozás – A CFD-ágazat egy szabályozott tér, ha azonban offshore brókerbe botlik, a tőkéje magas kockázatnak van kitéve, hiszen számos tisztességtelen társaság is létezik. Ez azt jelenti, hogy nagyon fontos a helyes bróker kiválasztása. Meg kell győződnie arról, hogy a választott cég megbízható és erős pénzügyi pozícióval rendelkezik-e.
  • Tőkeáttételes kereskedés – Bár a tőkeáttétel megnövelheti a potenciális profitot, nagy kockázattal jár. Nem nehéz elfelejteni, milyen veszélynek vagyunk kitéve tőkeáttétel használatakor. Egy 2000 dollárt érő pozíció 5%-os letét (húszszoros tőkeáttétel) mellett összesen 40.000 dollár értékű szerződéseket jelent. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy 38.000 dollárt a bróker kölcsönöz. Ha a piac ön ellen (kedvezőtlen irányba) mozdul el, akár a teljes befektetett tőkéjét elveszítheti. (Ha EU-n belül szabályozott brókerrel kereskedik, akkor biztos nem csökkenhet a számláján látható összeg nulla alá, hiszen mind kínálnak negatívegyenleg-védelmet, hogy a veszteség ne haladhassa meg a befektetés mértékét.) Nagyon fontos tehát, hogy tisztában legyünk, milyen veszélyeknek vagyunk ilyenkor kitéve.

A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. A lakossági befektetői számlák 74-89%-án veszteség keletkezik a CFD-kereskedés során. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Habzsolták az aranyat a magyarok tavaly
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 11:12
Pezsgett a BÁV befektetési aranytömb (BCA) forgalma, a társaság minden idők legnagyobb árbevételét könyvelhette el 2020-ban. Ez afelé mutat, hogy a Bitcoin ismételt előretörése ellenére király marad az arany - szakértők szerint az első félévben a tavaly nyári, történelmi csúcsát is túlütheti az ára.
Részvény / Deviza / Áru Drónfejlesztő cégbe szállt be a 4iG - estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 18:33
Jó volt a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is szépen emelkedett - igaz, viszonylag kis forgalom mellett. Tőzsdezárás után jelentette be a 4iG, hogy bevásárolta magát egy drónos cégbe; a forint gyengült estére.
Részvény / Deviza / Áru Mol-céláremelés érkezett. Tesla kontra Nio, vagy egy nevető harmadik?
Eidenpenz József | 2021. január 26. 11:38
Mínuszból pluszba fordultak az európai tőzsdeindexek, talán mert az AstraZeneca cáfolta az oltásával kapcsolatos rémhíreket. Alaposan megemelte az Erste a Mol célárát, de nem igazán lát további emelkedési potenciált. Az egyik kínai autógyártó számai sokkal jobbak lehetnek a Tesla és a Nio eredményeinél. Joe Biden is a hazai ipart fejlesztené, csak másképp. Aggódnak a kisbefektetők, és ez jó.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Friss
hírlevél