BUX
36 222.58
+2.34%
+828.00
OTP
10 900.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 860.00
+2.14%
+39.00
RICHTER
6 895.00
+5.67%
+370.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
2020. június 30. 15:22

A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.

A befektetési eszközzel való üzletelés lehet közvetlen, például fizikailag megvenni és eladni egy vállalat részvényeit. A CFD ezzel szemben egy olyan tranzakció, amely során a felek megegyeznek egy pénzcserében a mögöttes eszköz értékének (árának) változása alapján, a művelet megnyitása és zárása között eltelt időszakban.

Az egyik fél a „vásárló”, a másik pedig az „eladó”. A vásárló abban az esetben jut bevételhez, amennyiben a mögöttes eszköz értéke növekszik, és veszteséget könyvelhet el, amennyiben annak ára csökken. Az eladó ellenben a mögöttes eszköz értékcsökkenése esetén realizál profitot, az árfolyam növekedésekor pedig veszít.

Hogyan működnek a CFD-k?

Ha befektetőként arra fogad, hogy az Apple-részvények (AAPL) ára növekedni fog, akkor különféle alternatívák közül választhat. Az egyszerűség kedvéért lássuk a két legjellemzőbb lehetőséget, amely által jobban megértheti a CFD-k működését.

– Az Apple részvényeinek „régimódi stílusú” megvásárlása

Brókerén keresztül vásárlási megbízást ad a kereskedési platformon. A megrendelést a bróker feldolgozza, és elküldi azt közvetlenül a NASDAQ részvénypiacra, ahol az Apple-részvények kereskedése történik. A számítások leegyszerűsítéséért tegyük fel, hogy egyetlen AAPL-részvényt vásárol.

Ennél a pontnál a számlájáról levonnak 343 dollárt (egy Apple-részvény ára a cikk írásakor), a megvásárolt értékpapír pedig megjelenik a számlánkon letétben levő befektetések között.

Az egyenleg szintje azonban semmit nem fog változni, ami azt jelenti, hogy tőkéje továbbra is 343 dollár maradt, csak készpénz helyett részvény formájában. Lényegében pénzt fektetett be arra a célra, hogy öné legyen a vállalkozás egy része.

Most, a vállalat egy részének tulajdonosaként ön arra számít, hogy az elosztja befektetői között a profitot (osztalékot fizet), és magának a részvénynek az árfolyama is növekedni fog.

Tegyük fel, hogy az árfolyam esetleg eléri a 350 dollárt. Akkor ön dönthet úgy, hogy eladja. Ilyenkor a letétek közül eltűnik a részvény, és 350 dollárnyi pénzösszeg jelenik meg a számláján, vagyis eszközeinek az értékét hét dollárral sikerült megnövelnie.

– Apple-részvények vásárlása CFD-kkel

Brókerén keresztül vételi megbízást adhat le a kereskedési platformon egy olyan CFD-re, amelynek az AAPL a mögöttes eszköze.

A CFD – vásárlási megbízás esetén – 343 dollárba kerül (a spreaddel az egyszerűség kedvéért nem számolunk). A brókerén keresztül leadott megbízás nem kerül fel a NASDAQ tőzsdére (ahogy az az előző példában történt), hanem egy párhuzamos, általában bankközi piacon jelenik meg.

A megrendelést végrehajtják, önhöz viszont semmilyen részvény nem érkezik meg. Abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy nem magát a részvényt vásárolta meg, mindössze annak egy származékát, derivátumát.

Így a letétek közé nem kerül be semmilyen értékpapír, a pénz pedig nem fog eltűnni a számlájáról sem – egyszerűen zárolják (a bróker által meghatározott fedezetbiztosítással egyetemben) az ügylet lezárultáig.

Az általunk taglalt esetben ön egyszeres tőkeáttétellel hajtotta végre a műveletet, vagyis gyakorlatilag tőkeáttétel nélkül. Így a számlán zárolt tőke egyenlő lesz 343 dollárral, ami egyetlen mögöttes részvény árának felel meg.

Ahogyan korábban is, a pozíció lezárható egy fordított tranzakcióval – vagyis egy eladással – például 350 dolláron. Ez a korábban 343 dollárért megvásárolt CFD-vel hét dolláros nyereséget jelent majd.

Az ön profitja tehát a két árfolyam különbsége. Innen ered magának a CFD-nek az angol neve (Contract For Difference – szabad fordításban „különbségre való szerződés”).

Első ránézésre mindkét példa esetén elmondható, hogy a különbség nem volt számottevő, hiszen azok ugyanúgy hét dollárral járultak hozzá egyenlegünk növekedéséhez.

Ha azonban közelebbről is megvizsgáljuk a két kereskedést, az alábbi eltérések mutatkoznak meg a CFD-k esetében:

Nem történik meg a mögöttes eszköz leszállítása: nem szükséges a részvények letétbe helyezése – az összes ezzel kapcsolatos kezelési költséggel együtt. Így önnek egyetlen számlája lesz a fizetett összeggel és a biztosított fedezettel, amelynek értéke a nyitott pozíciók mennyiségétől és irányától, valamint a használt tőkeáttételtől függ.

Tőkeáttétellel történő kereskedés lehetősége: A fenti példában az AAPL CFD-vel való kereskedés során egyszeres tőkeáttételt alkalmaztunk. Mi történne, ha például kétszerest alkalmaznánk?

A kétszeres tőkeáttétel egy 343 dolláros befektetés mellett azt jelenti, hogy a ténylegesen felügyelt tőke 343 x 2 = 686 dollár. Ez két AAPL-részvénynek felel meg.

Így, ha a pozíció zárása 350 dolláron történik – akárcsak az előbbi példában –, az eredmény így néz ki:

(350 – 343) x 2 (a befektetésnek megfelelő részvények száma) = 14 dollár.

A kétszeres tőkeáttétel ugyanannyi tőke mellet azt jelenti, hogy a profit is megkétszereződik. Kétszeres tőkeáttétel használatával az előző érv úgy is felfogható, hogy mindössze a tőkének a felét kívánjuk befektetni. Mi történik ekkor?

171,5 x 2 = 343 dollár, vagyis 1 részvény.

A tranzakció 350 dolláron való lezárása ezt eredményezné:

(350 – 343) x 1 (a befektetésnek megfelelő részvények száma) = 7 dollár.

A tőke felének és kétszeres tőkeáttételnek a felhasználásával újra a részvénynek megfelelő érték felett rendelkeztünk. Így a kezdeti példákkal megegyező profitot érhetettünk el, ahol a részvény megvásárlása annak teljes árán, tőkeáttétel nélkül történt.

Hol kereskedjünk CFD-kkel?

Brókercégek kiválasztása esetén fontos szempont a jó hírnév, valamint az EU-n belüli szabályozás. Ilyen cég például a Plus500 is, amely a TradingBeasts Plus500-vélemények cikke szerint az egyik legjobb CFD-bróker Magyarországon. Ez a brókercég teljes magyar támogatással rendelkezik (beleértve a forinttal történő kereskedést), több mint 2000 CFD-t kínál, és egyike a piac azon társaságainak, amelyek a legalacsonyabb díjakat számítják fel ügyfeleiknek. Léteznek természetesen más működő lehetőségek is, arról azonban mindig győződjön meg, hogy a választott bróker rendelkezik-e EU-s szabályozással, versenyképes díjakat biztosít-e, valamint jó hírnevet tudhat-e magának az ágazaton belül.

A CFD-k előnyei

Bizonyára már pár előnyét azért ön is felfedezte a CFD-knek, most azonban tekintsük át még részletesebben ezt a területet is.

  1. Tőkeáttétel – Arról már volt szó, miért jelent előnyt. Ön így lehetőséget kap arra, hogy viszonylag kis mennyiségű pénz mellett potenciálisan nagyobb nyereségeket érjen el.
  2. A mögöttes piaccal mutat hasonlóságot – A CFD a mögöttes piac árműveleteit utánozza le. Egy vállalat részvény-CFD-jének megvásárlása kvázi ugyanazt jelenti, mint magának a részvénynek a megvétele. Ha 2000 részvényt szeretne vásárolni, ugyanúgy 2000 részvény-CFD-t szükséges megvennie. Amikor részvény-CFD-kkel kereskedik, osztalékfizetés esetén a pozícióját kiigazítják attól függően, hogy vételi vagy eladási pozícióban van. Azonban mivel valójában nem ön birtokolja a részvényt, nem rendelkezik a részvényeseknek járó jogokkal.
  3. Shortolás lehetősége – A CFD-kereskedés egy olyan szerződés, amely a pozíció nyitásakor és zárásakor vett árfolyam különbségének a kicserélését jelenti. Ez magas fokú rugalmasságot biztosít a kereskedés többi formájával szemben. Ebből az is következik, hogy önnek megvan a lehetősége profit realizálására a piac emelkedésekor, de ugyanúgy esésekor is. Ha arra számít, hogy a piac emelkedni fog, akkor a vételi pozíciót nyit. Ha a piac esését várja, akkor eladási pozíciót nyit.
  4. Alacsonyabb kereskedési követelmények – vannak piacok, amelyek jelentős mennyiségű tőkét kívánnak meg a kereskedés megkezdéséhez. Ez korlátozhatja az üzletkötések, pozíciók számát, ezáltal pedig a profitot is csökkentheti. Online CFD-kereskedőként azonban akár 1000-5000 dollárral is létrehozhatunk fiókot.
  5. Piacok széles skálája – Bármi is kelti fel érdeklődését, a CFD-k között biztos talál önnek megfelelő mögöttes vagyoneszközöket. A forex-kereskedésen túl az árucikkek, kriptodevizák, indexek és ETF-ek piaca is feltárul ön elől, ha CFD-t használ.

A CFD kockázatai

A számos előny ellenére maradt még néhány olyan árnyoldala is a CFD-knek, amelyekkel nem árt tisztában lenni.

  • Szabályozás – A CFD-ágazat egy szabályozott tér, ha azonban offshore brókerbe botlik, a tőkéje magas kockázatnak van kitéve, hiszen számos tisztességtelen társaság is létezik. Ez azt jelenti, hogy nagyon fontos a helyes bróker kiválasztása. Meg kell győződnie arról, hogy a választott cég megbízható és erős pénzügyi pozícióval rendelkezik-e.
  • Tőkeáttételes kereskedés – Bár a tőkeáttétel megnövelheti a potenciális profitot, nagy kockázattal jár. Nem nehéz elfelejteni, milyen veszélynek vagyunk kitéve tőkeáttétel használatakor. Egy 2000 dollárt érő pozíció 5%-os letét (húszszoros tőkeáttétel) mellett összesen 40.000 dollár értékű szerződéseket jelent. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy 38.000 dollárt a bróker kölcsönöz. Ha a piac ön ellen (kedvezőtlen irányba) mozdul el, akár a teljes befektetett tőkéjét elveszítheti. (Ha EU-n belül szabályozott brókerrel kereskedik, akkor biztos nem csökkenhet a számláján látható összeg nulla alá, hiszen mind kínálnak negatívegyenleg-védelmet, hogy a veszteség ne haladhassa meg a befektetés mértékét.) Nagyon fontos tehát, hogy tisztában legyünk, milyen veszélyeknek vagyunk ilyenkor kitéve.

A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. A lakossági befektetői számlák 74-89%-án veszteség keletkezik a CFD-kereskedés során. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
Részvény / Deviza / Áru Utazhatunk végre vagy sem? Ez foglalkoztatja a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2020. június 30. 11:36
Enyhe mínuszban vannak a tőzsdeindexek Európában, Ázsiában viszont az új Hong Kong-törvény ellenére is jó a hangulat. A BUX sem nagyon tér el az átlagtól, fél százalékkal süllyed, főleg az OTP húzza le. Tart a forint maratoni gyengülése, alaptőkét emel a CIG Pannónia.
Részvény / Deviza / Áru Nem friss pénzből hajt végre óriási tőkeemelést Mészáros Lőrinc biztosítója
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:58
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. úgy növeli 6,3 milliárd forinttal, 9,4 milliárdra a jegyzett tőkéjét, hogy a részvényei névértékét megháromszorozza, 33 forintról 100 forintra. Ami azt jelenti, hogy a tulajdoni arányok nem változnak, így Mészáros Lőrinc Opus Global Nyrt.-je marad a biztosító fő, 24,5 százalékos tulajdonosa.
hírlevél