TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Lehet, hogy megtaláltuk a világ legrosszabb üzletét? Az amerikai gáz sokszor nagyjából együtt mozog az olajjal, máskor mintha kissé lemaradva követné annak árváltozásait. Érdekes módon azonban aki az utóbbi időben ehhez a befektetéshez nyúlt, szinte csak vért, verejtéket és könnyeket aratott.
MTI Fotó: Balázs Attila

Hónapok óta nem látott mértékben, 3,8 százalékkal esett tegnap az USA-ban a földgáz tőzsdei ára, állítólag elsősorban amiatt, hogy az időjárási előrejelzések meleget ígérnek. A kontinensünkön sok országban hatósági áras, politikai kérdéssé vált földgáz az USA-ban szabadpiaci cikk, és kedvelt spekulációs célpont. Annyira, hogy az amerikai gázra („Henry Hub” néven) ötféle certifikáton keresztül a Budapesti Értéktőzsdén is lehet spekulálni.

Lehet, de felettébb kockázatos, a gáz ára ugyanis talán még az olajénál is ingékonyabb. Ráadásul egy változatlan árfolyam is képes gyorsan felőrülni a befektetők vagyonát. A gáz decemberi határideje és júniusi határideje között jelenleg 25 százalékos különbség (kamattartalom, contango) van (ICE, 46,16/36,81 dollár). Ez a gáz vásárlói számára akkora teher, mintha évi 50 százalékos kamattal vennének fel hitelt. (A contango hatásairól az olaj kapcsán itt>>> és itt>>> írtunk részletesebben nemrég.)

Többszöröződnek a veszteségek

Ez a kamatszerű veszteség, amit az okoz, hogy a távolabbi határidős árak sokkal magasabbak a közelebbieknél, rengeteg bukást okoz a vevőknek. Egy év alatt a gáz ára mintegy 60 százalékkal ment fel, az UNG jelzésű, egyszerű gázvásároló ETF (tőzsdén kereskedett alap) viszont csak 13,7 százalékkal. A többit elvitte a contango és a költségek. Az alapban egyébként ennek ellenére ma is 415 millió dollár van.

A gázra specializálódott ETF-ek jelentős része 2-3-szoros tőkeáttételes, azaz a gázár egy egységnyi változása 2 vagy háromszoros változást kéne okozni náluk. Rövidebb távon talán okoz is, de hosszabb távon a veszteségek, kamatjellegű veszteségek is háromszorozódnak. Így fordulhat elő, hogy a háromszoros tőkeáttételű long-short páros (DGAZ-UGAZ) mindkét tagja mínuszban teljesített egy év alatt.

USA földgáz-ETF-ek teljesítménye egy év alatt
Kód Irány 1 éves ho- 5 éves ho- Tőkeát-
zam (%) zam (évi, %) tétel
Határidős gáz (NGM7) long 59,4 4,2 1x
UNG long 13,7 -16,7 1x
UNL* long 17,8 -9,6 1x
DGAZ short -76,6 -40,0 3x
UGAZ long -12,8 -65,3 3x
HNU long 4,6 -43,0 2x
HND short -55,1 -17,4 2x
BOIL long 9,1 -42,4 2x
KOLD short -52,1 -9,8 2x
GASL** long -26,3 -69,8 3x
GASX** short -35,7 -9,3 3x
*Hosszabb, 12 hónapos határidőt vesz.
**Gázzal foglalkozó társaságok részvényeibe fektetnek.
Forrás: Investing.com, Bloomberg.com, 2017. 05. 17. 14.00 körül.

Megvettem valamit, felment hatvan százalékkal, mégis buktam rajta 13 százalékot egy év alatt – nem a világ legjobb üzlete. Normál esetben, például egy részvénynél ez a háromszoros tőkeáttétel azt eredményezné, hogy a tőke közel háromszorosára nő (100-ról 280-ra, vagy ha a költségek magasak, hát legalább 250-260-ra).

Kamatos kamattal többet lehet bukni

A Bloomberg rendszerének hála az öt éves hozamokat is nyomon tudtuk követni. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ahol évi mínusz 66 százalékot látunk a táblázatban, az nem azt jelenti, hogy az alap öt év alatt elveszítette értékének kétharmadát. Hanem azt, hogy olyan, mintha minden egyes évben elveszítette volna értékének kétharmadát. (Így a tőke az eredetinek mintegy 12,5 százalékára csökkent.) Tíz százalékos éves szintű veszteség öt év alatt pedig mindösszesen 41 százalékos bukást jelent, az elmaradt kamatokat persze nem számolva.

Nos, öt év alatt az összes, mind a tíz alap jelentős veszteségeket szenvedett el, a gázár lassú emelkedése ellenére. A long alapok buktak a határidős árstruktúrán, azaz a contango-n, a short alapok meg az ár emelkedésén. (Is. Hogy még bonyolultabb legyen, időnként, úgy látszik, főleg télen még backwardation is kialakul a gáznál, ami a long alapoknak használ ugyan, de a short alapoknak árt.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Friss
hírlevél