BUX
34 670.67
+0.15%
+50.00
OTP
10 370.00
+1.07%
+110.00
MOL
1 715.00
-0.41%
-7.00
RICHTER
6 785.00
-0.73%
-50.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. július 20. 14:30

Miután a Quaestor Kárrendező Alapról szóló törvényben nem szerepel az állam készfizető kezességvállalása, az MNB keze megkötött: nem nyújthat hitelt az alapnak. A kormányzat viszont az Alkotmánybíróságra vár.

A Privátbankár.hu értesülései szerint nem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hozzáállásán, hanem a nem megfelelő törvény előkészítésen múlik az, hogy a Questor károsultak egyelőre csak a „sima” BEVA-kártalanítást kaphatják meg, azaz, hogy most csak maximum 6 millió forintig fizetik vissza nekik a Quaestor kötvényekbe fektetett pénzüket.

Amiért az MNB nem léphet

Mindennek pedig az az oka, hogy a Questor károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló 2015. évi XXXIX. törvényből hiányzik az a pont, amely az alappal szembeni követelésekre az állam részéről készfizető kezességet vállalna. Enélkül viszont a Magyar Nemzeti Bank nem léphet, hiszen abban az esetben, ha az Alkotmánybíróságon mégis megbukna a törvény, amely az alap feltöltését a bankokra és a brókercégekre terheli, nem lenne egyetlen szerv sem, akitől a jegybank visszakövetelhetné az alap számára folyósított összeget. Ez az üzleti veszteségen felül ráadásul abból a szempontból is gondot okozhat, hogy az így bizonyosan meg nem térülő kiadást Brüsszel könnyen tiltott állami támogatásnak minősíthetné, amely kapcsán az MNB-nek kellene a szőnyeg szélére állnia az EU-val szemben.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Az állami készfizető kezességvállalás megadása ráadásul még ésszerű is, ha azt vesszük, hogy a törvény értelmében az alap feltöltésére fizetendő pénzintézeti pénzeket a jogszabály szerint a bankok a későbbi években leírhatnák a bankadó-befizetéseikből, azaz – elvben – a quaestoros károsultakat végső soron az állam fizeti ki (más kérdés, hogy az első elképzelések szerint már a piacról tavaly kivezetésre tervezett, ám így bizonyosan még jó ideig velünk maradó különadóból.)

Igazából a kormány várja az Alkotmánybíróságot?

A Privátbankár.hu értesülései szerint első olvasatban már szerepelt a készfizető kezességvállalás megadása a kormány napirendjén, ám ott született az a döntés, hogy várják meg az alkotmánybírósági keresetek eredményét. Miután azonban – miként megírtuk - hétfőtől augusztus végéig nyári szabadságra megy a taláros testület, így az ügyben döntés leghamarabb szeptemberben születhet. Ha valóban volt már szó erről a kabinet előtt, akkor az a furcsa helyzet áll elő, hogy a kormányzat tűnik bizonytalannak azzal kapcsolatban, hogy előterjesztése kiállja-e az alkotmányossági próbát.

Komoly kockázat

Miután a csalódott ügyfelek július végére tüntetést szerveznek, ezért az Alkotmánybíróság döntésének kivárása indokolatlanul komoly politikai kockázatot jelent a kabinetnek, amely a kifizetések elhúzódásával Nemcsak az ellenzéki pártok kritikáját vívja ki, de azon ügyfelekét is, akiknek „megmentését” korábban más befektetőkkel (Buda-Cash, Hungária) szemben eddig sokak szerint preferálta.

Azzal kapcsolatban, hogy történt-e előterjesztés, megkerestük az NGM-et és az igazságügyi tárcát is, de eddig nem érkezett válasz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Friss
hírlevél