<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tegnapi rossz hangulat elmúlni látszik a tőzsdéken, Európában pluszokat látunk, Budapesten stagnálás van. A forint viszont szilárd, 394-395 körül mozog az euró. A vártnál többen fizettek elő a Netflixre, egy több milliárd dolláros nagyságú kriptodeviza-hitelező cég pedig csődöt jelentett.

A tegnapi csúnya esés után ma a vezető európai tőzsdeindexek fél százalék körüli erősödést mutatnak, az amerikai határidős indexek is pár ezrelékes pluszban vannak. Itthon a BUX-index mínuszból indult, majd pluszba ment át, azután ismét süllyedt, így jelenleg nulla körül áll. Szinte semmit nem változott az OTP és a Mol árfolyama sem (részvényeik 11 400, illetve 2700 forinton állnak). A Richter 1,2 százalékkal esik, a Telekom ugyanennyivel emelkedik.

Mi mozgatja most a piacokat?

Csütörtökön ismét estek a részvényárfolyamok az Egyesült Államokban, a nemzetközi sajtó szerint elsősorban azért, mert megint felerősödtek a recessziós félelmek. Ezen kívül jegybanki tisztségviselők is nyilatkoztak, eléggé határozottan kitartottak amellett, hogy a kamatlábakat tovább kell emelni az országban. Egyes elemzők szerint azonban egyszerűen csak annyi történt, hogy ekkora emelkedés után már időszerű volt egy kisebb korrekció.

Árfolyamok és grafikonok

A Fed a következő kamatdöntő ülésén, február elsején negyed százalékos kamatemelést várnak a piacok. A következő napokban újabb fontos technológiai társaságok gyorsjelentései érkeznek, valamint lakáspiaci adatok. Európában csütörtökön Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke arról beszélt, hogy továbbra is túl magas az infláció. Ezenkívül Németországból termelőiár-index jött, amely rosszabb volt valamivel a vártnál.

Jól szerepelnek ma reggel az ázsiai piacok, ezt részben az táplálhatja, hogy a Covid-rendelkezések lazítása után a közelgő kínai holdújév élénk aktivitást hozhat. Főleg a kínai várakozások miatt emelkedik az olaj ára is.

Stabilan 394 körül jár az euró

Miután csütörtökön átmenetileg 392 forintig is leesett a közös európai pénz ára, hamar visszatért 394-396 forint közé. Ma 394 forint körül jár, ami ugyan csekély gyengülés a tegnap délutáni állapothoz képest, de több hétre vagy több hónapra visszatekintve még viszonylag erős forintot jelent. Az euró december vége óta van többnyire 400 forint alatt, előtte csak szeptember közepén járt hasonló szinteken.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A forintra gyakorta ható tényezők közül a dollár minimális erősödést mutat ma, az olaj 0,8 százalékkal emelkedik, a hollandiai gázár viszont újra süllyed, mintegy két százalékkal, 59,5 euró környékére. Ma Magyarország hitelminősítését a Fitch nevű cég vizsgálhatja felül, ha rontana az ország megítélésén, az rossz hír lenne a magyar eszközök számára. A jövő héten pedig A Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése jön.

Még nem lélegezhetnek fel a tőzsdék

Lael Brainard, az amerikai jegybank alelnöke a kamatlábak huzamosabb ideig való magasan tartása mellett érvelt tegnapi beszédében – írja az Erste Befektetési Zrt. John Williams, a New York-i Fed elnöke szerint pedig az inflációs kockázatok továbbra is felfelé mutatnak, ezért folytatni kell az emeléseket.

Hiába a jegybank tisztviselőinek szigorú kommunikációja, a piac arra számít, hogy az irányadó kamat öt százalék alatt fog tetőzni, és a Fed még idén megkezdi a kamatcsökkentést.

Marko Kolanovic, a JPMorgan stratégája szerint viszont a gyenge gazdasági adatok, valamint az eredményvárakozások várható csökkenése azt jelzi, hogy a részvénypiacok valószínűleg lefelé mozdulnak el a következő hónapokban. A bank elemzői úgy vélik, hogy a recesszió jelenleg még nincs beárazva.

Újraindítanák a csődös FTX-et?

A novemberben csődbement FTX kriptodeviza-tőzsde csődbiztosa, John J. Ray III nyitott arra az ötletre, hogy újraindítsa a kereskedési szolgáltatásokat – írta a The Wall Street Journal. A kereskedési rendszer ugyanis arról ismert, hogy technológiailag fejlett és igen jól működött  gyakorlatban. Kérdés, hogy erre a vészterhes előzmények ismeretében az ügyfelek vevők lesznek-e.

Fontos kérdés, ami a piacot hosszabb ideje foglalkoztatta, hogy a Genesis nevű kriptodeviza-hitelező társaság mikor jelenti be a csődöt és milyen feltételekkel. Ez mára virradóra végül megtörtént, miután a hitelezők állítólag intenzíven tárgyaltak a háttérben. A milliárd dolláros nagyságrendű cégcsoport, melynek csúcsán a DCG (Digital Currency Group) holding áll, és a Genesis az egyik leányvállalat, szintén az FTX-tőzsde csődje miatt került bajba. Nagy kérdés a különböző érdekeltségeinek, leányvállalatainak sorsa is, mint a Grayscale vagyonkezelő vagy a Coindesk nevű neves kriptodeviza-hírportál.

A 21 ezer dollárral küzd a Bitcoin

A Bitcoin egyébként az utóbbi 24 órában nem sokat változott, 0,6 százalékos emelkedéssel, 20 955 dollár körül jár. Az ethereum 1,4 százalékkal, 1550 dollárig emelkedett. Egy hét alatt pedig az előbbi 11, az utóbbi kilenc százalék körüli pluszt ért el.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A vártnál több előfizető a Netflixnél

Az amerikai streamingszolgáltató tegnap piaczárás után publikálta a negyedik negyedéves számait – írta az Equilor Befektetési Zrt. A vállalat árbevétele 1,9 százalékkal, 7,85 milliárd dollárra nőtt, ami közel azonos az elemzők előrejelzésével. Az előfizetők száma nettó 7,7 millió fővel nőtt, ami több mint hárommillióval haladja meg a Wall Street előrejelzését (230,75 millió előfizetővel zártak).

A működési marzs a várt 4,45 százalék helyett hét százalékon alakult, az egy részvényre jutó eredmény viszont csökkent. A menedzsment erre az évre magabiztos előrejelzést tett közzé. A zárás utáni kereskedésben 7,1 százalékot ugrott a részvény árfolyama.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG