BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 24. 19:05

Délután folyamatosan romlott a hangulat a fontosabb tőzsdéken, az európai tőzsdeindexek három százalék körüli eséssel végeztek. Nem sokkal jobb az amerikai részvénypiac helyzete sem, úgy tűnik, a vírussal kapcsolatos félelmek alaposan felerősödtek. Folyamatosan gyengült a forint is, újabb három forinttal feljebb, 252 körül van az euró ára. Gyorsul az olaj esése, szökésben a zűrös német vállalat egyik vezetője.

Úgy tűnik, a tőzsdék most értették meg igazán, hogy a koronavírus-járványnak nincsen vége, és még nagy bajokat fog okozni. A reggel óta mínuszban levő indexek esése ugyanis a délután folyamán begyorsult, az európai indexek esése több esetben is meghaladta a három százalékot. A német DAX 3,4, a francia mutató 2,9, A brit index 3,1 százalékkal zuhant.

Az USA-ban az S&P 500 index 2,8 százalékkal, a Nasdaq Composit 2,6 százalékkal, a Dow Jones ipari átlag 2,9 százalékkal zuhant. A kevésbé ismert a Russel 2000 Small Cap index 4,8 százalékos mélyrepülésben van. (Ez a mutató a kisebb kapitalizációjú részvények árfolyamát mutatja.)

Begyorsult az olaj árának esése is, az amerikai típusú WTI majdnem hat százalékkal, az északi-tengeri Brent pedig 5,3 százalékkal zuhan. Ennek egyik oka a járványfélelmek erősödése, a gazdasággal kapcsolatos várakozások rosszabbodása. A másik pedig, hogy az amerikai tározók ismét egyre telnek, növekednek a készletek. A nap elején még jelentős pluszban levő nemesfémek is mínuszra váltottak, az arany ezzel együtt is nyolcéves csúcsa közelében jár. Esnek a kötvényhozamok, ami a biztonságos menedékeszközök iránti élénk keresletre utal.

Esik a BUX, szakad a forint

Itthon a BUX index a stabilabbak közé tartozott, bár ebben az is szerepet játszhatott, hogy valamivel előbb bezárt a piacunk, mint a többi európai tőzsde. A mutató 1,1 százalékkal ment le, ugyan ennyivel süllyedt százalékban az OTP és a Mol is. A Richter egy százalékkal lett olcsóbb. A Magyar Telekom kismértékben, 0,1 százalékkal emelkedni tudott. A forint az MNB tegnapi, meglepő kamatcsökkentése nyomán mintegy 24 órája folyamatosan gyengül. Jelenleg 252 forint az euró, ami három forinttal van a tegnap esti érték felett. Ez egyben a napi maximuma is.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az Amerikai Egyesült Államokban a vírustól való félelem határozza meg a piacot, több államban is rekordmennyiségű fertőzöttet regisztráltak, például Arizonában és Texasban. Néhány helyen új korlátozásokat és bevezettek, hogy a járvány terjedését lassítsák. Anthony Fauci amerikai járványügyi szakértő is kritikusnak tartja a következő két hetet a terjedés szempontjából.

Amerika nem tárgyal

Délelőtt még jó hír érkezett, a német Ifo index rendkívül gyors ütemben tért magához a tavaszi sokkból. (Erről itt írtunk.) De később az is nyomasztóan hatott az európai tőzsdékre, hogy az amerikai kormány azt tervezi, új vámokat vet ki az európai importra. A bloomberg szerint ez az intézkedés 3,1 milliárd dollárnyi exportot érintene, nagyrészt Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból. A lépés része az amerikaiak válaszának egy repülőgép-szubvenciókkal kapcsolatos ügyre.

Az EU kereskedelmi biztosa,  Phil Hogan úgy nyilatkozott, hogy az USA távol marad a tárgyalásokról. Így az Európai Uniónak párbeszéd hiányában nem maradhat más választása, minthogy kivesse saját szankcióit.

Körözik a DAX-papír alelnökét

Németországban a Wirecard ügye újabb hullámokat vet. Míg a cég főnöke, Markus Braun önként feladta magát hétfőn, addig jobb keze, Jan Marsalek eltűnt a hatóságok  szeme elől. Állítólag a Fülöp szigeteken tartózkodik, körözik.

A koronavírus-járvány korábban becsültnél nagyobb negatív hatása miatt rontott idei világgazdasági prognózisán a Nemzetközi Valutaalap szerdán kiadott felülvizsgált jelentésében. A GDP-növekedés a 2019-es plusz 2,9 százalékból az idén 4,9 százalékos csökkenésbe fordul az IMF szerint, majd jövőre ismét növekedésbe vált át, melynek mértéke 5,4 százalékos lesz. Az IMF áprilisi prognózisát erre az évre 1,9 százalékponttal módosította lefelé, a 2021-est pedig 0,4 százalékponttal csökkentette. (További részletek.)

Még két év szenvedés?

Az Európai Központi Bank sem optimista, vezető közgazdásza, Philip Lane arra számít, hogy 2022 előtt nem tér vissza az európai gazdaság a járvány előtti szintre. Bár a korlátozások fokozatos lazítása miatt vannak jelei a kilábalás kezdetének, ez egy hosszú folyamat lesz, mert sok fogyasztó és vállalat csak nehezen fog magához térni a sokkból.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél