BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 24. 11:48

Lehetetlen követni, mikor mely eseményeknek van meghatározó szerepe a tőzsdén, ma hasonló hírekre esnek az indexek, mint amilyenekre tegnap emelkedtek. A járványhírek vegyesek, Amerikában kifejezetten rosszak. A gazdaságból viszont érkezett néhány pozitív jel, nagyot ugrott a német menedzserek bizalma a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatban. A BUX is esik, főleg az OTP húzza le.

Ma körülbelül annyit esnek az európai tőzsdeindexek, mint amennyit tegnap felfelé mentek. A német DAX index például két százalékot, a többi főbb európai mutató általában egy és két százalék között. Az amerikai határidős indexek is fél és egy százalék közötti mínuszban járnak ma, ami gyenge kezdést valószínűsít. A világsajtó szerint elsősorban a vírus terjedésének erősödésével kapcsolatos félelmek nyomasztják a tőzsdéket.

Budapesten a BUX index 11 órakor 0,7 százalékos mínuszban volt. Elsősorban az OTP 1,4 százalékos esése húzza le, miközben a Mol 0,9 százalékkal emelkedik, a Richter 0,7 százalékkal süllyed. A Magyar Telekom 0,6 százalékkal drágul. A forint árfolyama tovább gyengült az MNB tegnapi, váratlan kamatcsökkentése után. Az euró 350,90 forint, 1,8 forinttal kerül többe, mint tegnap késő este. (Az MNB lépéséről szóló reakciókat itt idéztünk.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nyitnak a brit pub-ok

Az európai vírushelyzet a Bloomberg szerint vegyes. Míg Olaszország február óta a legalacsonyabb fertőzésszámot jelentette, Németországban újra fellángolt a járvány egyes helyi gócpontokban. Az Egyesült Királyságban az előírt távolságtartást két méterről egy méterre csökkentették, és bejelentették hogy július 4-től kinyithatnak a pub-ok, a mozik és a múzeumok is.

A hírügynökség hozzáteszi, hogy ez nagy kockázatot jelent Boris Johnson miniszterelnök számára. Lehet, hogy a gazdaság szépen beindul, de elképzelhető az is, hogy ezzel egy második fertőzési hullámot indít meg.

Trump felbeszéli a tőzsdét?

Donald Trump elnök és a Fehér Ház más tisztségviselői agresszíven megpróbálták az utóbbi 24 órában fel beszélni a piacokat – írta az Investing.com kommentárja.Úgy tűnik, hogy az elnök a részvénypiacok nyereségeivel próbálja kompenzálni azt, hogy szombati szezonnyitó kampányrendezvényén elég nagy kudarcot élt át. Nyugtatgatták a piacokat például az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban. Az amerikai gazdaság mélyrepülése erősen veszélyezteti Donald Trump újraválasztási esélyeit.

Forintbankjegyek (Fotó: EJ) Forintbankjegyek (Fotó: EJ)

Az Európai Unió fenntarthatja az USA-ból érkező látogatók beutazási tilalmát, mivel az európaiak is ki vannak egyelőre zárva az Államokból. Az amerikai fertőzések száma továbbra is erőteljesen emelkedik, a gócpontok Kaliforniában, Floridában, Texasban és Arizonában vannak. Ez veszélyezteti a gazdaság újranyitásának folyamatát.

Fény az alagút végén?

Jó hír is érkezett, a német Ifo Gazdaságkutató Intézet üzleti klímaindexe 86,2 pontra emelkedett a májusi 79,7 pontról. Ez a legnagyobb, valaha mért emelkedés, igaz, egy különösen extrém zuhanás után következett be. Az aktuális helyzetet a vállalatok csak kevéssel jobbnak értékelik, mint egy hónappal korábban, a mutatót inkább a jövőbeli várakozások megugrása húzta fel. A német gazdaság már látja a fényt az alagút végén – közölte az Ifo Intézet.

Likvidálták a vezérigazgató részvényeit

Marcus Braun, a  mostanában óriási viharokat megélt, kétmilliárd eurós hiánnyal feltűnést keltő Wirecard főnöke megvált részvényeinek nagy részétől, de nem igazán önként – írta a német N-tv.de. A múlt hét végén 155 millió euró értékű részvénycsomagot adott el, aminek az oka az úgynevezett “margin call” volt. Vagyis nem volt elég fedezet a számláján a hitelből finanszírozott részvénycsomag értékvesztésének pótlására, emiatt a pozícióit kényszerlikvidálták, eladták.

Braun több mint ötmillió részvényt adott el a 8,7 millió darabos Wirecard-csomagból. A Wirecard-részvények egy hét alatt körülbelül tízmilliárd eurót veszítettek az értékükből, ebből Braun vagyonára fél milliárd euró juthat írta a német hírportál.

Csúcson az arany

Az amerikai olajkészletek legújabb adata miatt nyomás alatt van az olaj ára, másfél százalék körüli mínuszban áll a WTI és a Brent is. Az arany átlépte áprilisi, 1789 dollárnál levő sokéves rekordját, ma már 1793 dollár. Az ezüst újra 18 dollár fölé kúszott, de ezzel még messze van a csúcsoktól. A nemesfémeknek elsősorban a vírusfertőzés második hullámának kialakulásával kapcsolatos félelmek tesznek jót.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél