BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 8. 11:42

A múlt heti száguldás után ma megtorpantak az európai részvényárfolyamok,  ami persze nem csoda ennyi emelkedést követően. De nem egységes a kép, egyes tőzsdeindexek emelkedni tudtak, mások esnek. Budapest valahol a kettő között, szerény pluszban, elsősorban a Richter húzza le az indexet.  A forint stabil. Az olaj azonban alig emelkedik a kedvező hétvégi OPEC+ döntés nyomán.

Ma délelőtt az európai tőzsdeindexek a kezdeti csúnyább mínuszból kevésbé csúnya süllyedésbe váltottak. A borongósabb hangulat fő oka az lehet, hogy Kínából rossz külkereskedelmi adatok érkeztek. Különösen az ország importja esett vissza májusban, 16,7 százalékkal. Ez 2016 januárja óta nem látott mérték. Ezen kívül a német ipari termelés is komoly, 18 százalékos zuhanást mutatott áprilisban.

Mindez elhomályosítani látszik a pénteki, meglepően jó amerikai munkanélküliségi adatot. Eszerint a betöltött állások száma két és fél millióval emelkedett az Amerikai Egyesült Államokban, pedig az elemzők több milliós zuhanást vártak. Persze az is igaz, hogy ennyi emelkedés után egy kis pihenő, “profitrealizálás” a tőzsdék menetelésében teljesen természetes.

Négyből három magyar papír pluszban

Tizenegy órakor a német index 0,4, a francia 0,1 százalékos mínuszban járt, esett a svájci és a holland mutató is. Emelkedni tudott viszont London, Brüsszel, Madrid és Milánó. Az amerikai határidős indexek a pénteki nagyszerű, két százalék feletti emelkedés után ma újabb fél százalék körüli pluszban vannak.

A BUX index teljesítménye Budapesten egyelőre eléggé visszafogott, csak 0,2 emelkedésre futotta. Főleg a Richter húzza le, amely másfél százalékkal esik. Az OTP 0,7, a Mol 0,3, a Telekom eközben 0,5 százalékkal emelkedik. A nyertesek közé tartozik az Auto Wallis és a CIG Pannónia, a vesztesek közé a Wáberer’s, a Rába és a Masterplast is.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint alig változott péntek estéhez képest, az euró ára 343,70 forint. A múlt hét nagy eseménye volt az OPEC csúcstalálkozója, az olaj azonban csak szolidan, egy százalék körüli mértékben emelkedik ma. Újra erőre kapott az arany, és ostromolja az 1700 dollárt, miközben az ezüst 18 dollár felé közelít.

Olajfúró platform (Pixabay) Olajfúró platform (Pixabay)

Nem volt elég hírértéke az OPEC-döntésnek

Szombat délután az OPEC olajkartell és szövetségesei megegyeztek abban, hogy újabb egy hónappal meghosszabbítják az érvényben levő kitermelési korlátozásokat. (A csökkentés mértéke 9,7 hordó naponta.) Kétségek merültek fel Irak, Nigéria és Kazahsztán részvételéről, ugyanakkor más országok a vállalatnál is jobban visszafogták kitermelésüket áprilisban – írta az Oilprice.com.

Most ezek a renitens országok azt vállalták, hogy mivel májusban és júniusban túllépték a kvótát, ezt kompenzálni fogják a júliusi, augusztusi és szeptemberi kitermelésükben. Az OilPrice emlékeztet arra is, hogy az olajár május során megkétszereződött. Az olajkereslet ugyanis elkezdett talpra állni, miközben rekordnagyságú kitermelés-csökkentések és üzembezárások csökkentették a hatalmas túlkínálatot.

Még két év a helyreállás?

Bár az OPEC+ csoport szombati megállapodása kétségtelenül pozitív hatással lehet az olaj árára, a szaklap azt jósolta, hogy túl nagy áremelkedést ma nem fog okozni. A hír ugyanis már nagyrészt beépülhetett a piaci árakba.

Ahhoz, hogy az olajárak végképp magukhoz térjenek, a globális keresletnek teljesen helyre kell állnia, és le kell épülniük a hatalmas felhalmozódott olajkészleteknek. Ez azonban a Pioneer elemzője, Scott Sheffield szerint két évig is eltarthat, csak 2022-ben, sőt esetleg 2023-ban fog bekövetkezni.

Óriási gyógyszeripari fúzió jöhet

A következő fontos hír az olajjal kapcsolatban az lehet, hogy a Saudi Aramco vállalat nemsokára meghatározza következő havi hivatalos eladási árait. Ez sokszor az iraki, iráni és kuvaiti nyersolaj-árakat is erősen befolyásolja. A múlt hónapban a Brent ára száguldani kezdett azután, hogy a szaúdiak megállapították az ázsiai szállítmányok árszintjét.

Az AstraZeneca a hírek szerint ajánlatot készül tenni a Gilead Sciences nevű cégre, amely az utóbbi időben a remsedivir nevű gyógyszer kapcsán került a hírekbe. Az eredetileg a rák kezelésére szolgáló gyógyszer a koronavírus kezelésében is szerepet kap. Ha az üzlet létrejön, ez lehet a gyógyszeripar legnagyobb szabású fúziója - írta a Bloomberg.com.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél