BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 23. 18:52

Ma megijedtek a részvénypiacok, amikor Donald Trump elnök kereskedelmi szakértője elszólta magát egy interjúban. Ezt azonban később korrigálta, így visszatért az optimizmus. Számos makroadat érkezett, amelyek viszonylag jók lettek, így az USA aggasztó járványügyi helyzete ellenére is emelkednek a tőzsdék. Az MNB váratlan kamatcsökkentése után két forintos drágulást mutat az euró.

Jó a hangulat a fontosabb nemzetközi tőzsdéken kedden, mivel viszonylag kedvező adatok érkeztek a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, ami javítja az esélyét válságból való kilábalásnak. A Nasdaq Composit index ebben a hónapban már ötödször ért el új történelmi rekordot. A nyertesek között a legfontosabb részvény az Apple. Az Investing.com szerint ennek az lehet a fő oka, hogy bejelentette, saját chipeket fog használni a jövőben a Mac-számítógépekben. Ennek nyomán pedig legalább három brókercég megemelte a papír célárát.

A legfontosabb amerikai tőzsdeindexek egy százalék körüli pluszban voltak hat óra után nem sokkal. Az európai indexek pedig egy és két százalék közötti pluszban zártak. A DAX index vezette a mezőnyt, 2,1 százalékos emelkedéssel.

Szépen drágult a Mol

Itthon a BUX index 1,1 százalékkal ment fel, ezzel közel járt az európai átlaghoz. Az OTP 1,3, a Mol 2,2 százalékkal, a Richter 0,2 százalékkal drágult. A Magyar Telekom kissé esett, és jelentősebb mértékben gyengült a forint. Az euró este 349,1 forintba került, ez több mint két forinttal magasabb a tegnap estinél, 0,6 százalékos gyengülés.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Tovább drágulnak a nemesfémek, az arany már 1784 dollár, csak pár dollárra van az áprilisi csúcstól. Az olaj ára ma alig változott.

Hiba, vagy elszólás?

Az amerikai részvényindexekre szóló határidős üzletek árai és a dollárkötvény-hozamok is átmenetileg lezuhantak a kereskedés kezdete előtt, amikor Peter Navarro azt találta mondani egy interjúban, hogy az amerikai kínai kereskedelmi tárgyalások véget értek. Donald Trump elnök kereskedelmi és ipari megbízottja később korrigálta magát azzal, hogy a megjegyzését kiemelték a szövegkörnyezetből.

A beszerzésimenedzser-indexek Európa-szerte lassú kilábalást jeleznek a válságból a Bloomberg szerint. Kivétel talán Franciaország, ahol az index a többinél jobban, 51,3 százalékra emelkedett. Átlépte a bűvös ötvenes határt, amely gazdasági növekedést jelez előre. A német mutató csak 45,8, a brit pedig 47,6 ponton áll. Az amerikai összetett beszerzésimenedzser-index júniusban 46,8 volt. A szolgáltatások indexe 46,7, a gyáriparé 49,6 százalékon állt.

Eközben a Fehér Házban új gazdaságélénkítő csomagról tárgyalnak. Ma is nyilatkoztak arról, hogy ennek nagysága legalább ezer milliárd dollár (az angol szóhasználatban “egy trillió dollár” felett) lesz majd.

Meglepetés az MNB-től

Négy év után csökkentett kamatot az MNB. Ez meglepetés, a piac nem számított lazításra. A monetáris tanács szerint tragikusan alakulhatott a második negyedév a gazdaságban. Hét százalékos mínuszban lehetett a GDP, ezért gyorsan lépni kellett a kamatvágással, hogy tényleg V-alakú lehessen a válság. A tanács óvatosabbá vált a növekedési kilátásokat illetően. (Részletesebben itt»»»»» és itt»»»»» tudósítottunk a nap eseményéről.)

Az alapkamat az elmúlt években jelentőségét veszítette, viszont az egyhetes betéti tendereken ezen a kamatszinten fogadja be az ajánlatokat a jegybank. Tehát a kereskedelmi bankok a korábbinál alacsonyabb kamatot fognak kapni a betétekért, ezzel összességében mérsékelt likviditást szorít ki a jegybank a mai döntésével az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Május 5-e és 26-a között 4 aukción összesen 99,94 milliárd forint értékben vásárolt államkötvényt az MNB, azóta azonban nem tartottak tendert. Várakozásunk szerint a jegybank akkor lépne ismét piacra, ha a 10 éves hozamszint átlépné a 2,5 százalékos szintet, illetve visszaesne a kereslet, és emiatt emelkedne a volatilitás a piacon írta a brókercég. Eközben a nagy jegybankok kivárnak.

Túl optimista az MNB?

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a szerint az MNB előrejelzése optimista. Ennél pesszimistább a piac és a Pénzügyminisztérium is, mivel negatív GDP-eredményre számítanak.

A technikai kép alapján tovább gyengülhet a forint írta az Equilor Befektetési. Mind az euró-forint, mind a dollár-forint árfolyamgrafikonja arra utal, hogy a következő időszakban inkább forintgyengülés várható. Az euró-forint jegyzése a mai kereskedésben átlépte a 347,50-es szintet, a következő potenciális megálló 350 közelében húzódik, ezt követően pedig a 355-356-os zóna lehet elérhető. A dollár-forint árfolyamában a 310-es szintre érdemes figyelni, melynek áttörése esetén elsőként a 312-es, majd a 316-os magasságokat érheti el.

Sorsdöntő hét jön Amerikában?

Nem megy nyári szünetre a koronavírus az USA-ban Dr. Anthony Fauci, vezető járványügyi szakember szerint, miután a melegebb déli államokban az utóbbi hetekben továbbra is komolyabb mértékben terjedt a vírus. Az USA-ban 31 államban 1 vagy afölött van az R0 paraméter, ami azt mutatja meg, hogy egy beteg ember hány másikat fertőz meg átlagosan. Az 1 feletti érték jelenti azt, hogy a vírus terjedése gyorsul. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszeripari Felügyelet korábbi igazgatója, Scott Gottlieb szerint kritikus hét ez az USA számára, ahol az USA még megfoghatja az újabb terjedést, ehhez azonban szigorú maszkviselés, tesztelés és nyomonkövetés szükséges írta az Erste Befektetési Zrt.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél