Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Közel két hete esik a bitcoin árfolyama, a csúcsról már mintegy 60 százalékot ment vissza. Ez azonban szinte normálisnak mondható ennél az eszköznél, aligha valószínű, hogy a vég kezdetét jelzi. A Google viselkedése sem perdöntő ebben. Sokkal nagyobb kérdés, mikor lesznek igazán jól működő, felhasználóbarát projektek, alkalmazások, amiket mindenki használhat.
(Fotó: Eidenpenz József)

A már közel két hete hulló bitcoin árfolyamesése tegnap újabb lendületet kapott, valószínűleg főleg annak a hírnek a hatására, hogy a Google száműzi oldalairól a kriptovilág hirdetéseit. A bitcoin árfolyama ma hajnalban 7700 dollárig zuhant, ez egy hét alatt már mintegy 23 százalék.

A Karácsony előtti 19 800 dollár körüli csúcsról pedig már 61 százalékot esett a vezető kriptodeviza értéke. Ez azt jelenti vajon, hogy végképp vége a történetnek? Aligha. Akik régebb óta foglalkoznak vele, tudják, hogy 60, sőt 80 százalék körüli lejtmenetek eddig is voltak. (Például 2013 vége-2015 eleje, 1100 dollárról 180 környékére, hatodára.)

A bitcoin megszűnését, összeomlását, elértéktelenedését stb. stb. pedig szinte létrejöttétől fogva rendszeresen megénekli a sajtó egy része. Külön gyűjteménye van az ilyen “gyászjelentéseknek”, már több száz cikk van benne.

Visszaesett az érdeklődés

Tény, hogy a kriptodevizák kereskedésének forgalma, vagy például a kriptodevizákra jelentkező Google-keresések nagyot csökkentek az idén, az érdeklődés irántuk nyilván visszaesett a decemberi őrület óta. (Erről itt írtunk nemrég.) Ez biztosan nagyban hozzájárul az árfolyam lecsorgásához.

A bitcoin azonban, amint a grafikonon látható, ma is mintegy nyolc és félszer, az ether 12-szer annyit ér, mint egy évvel ezelőtt. Egy-két éve sok tulajdonos boldog lett volna a mostani árak láttán. A szektorból naponta jön fél tucatnyi-tucatnyi jelentősebb hír, szabályozók nyilatkozatai, vállalati beruházások, tőkebevonások, szoftverfejlesztések, új termékek.

Sok hírről egyébként később kiderül, hogy vagy álhír, vagy pontatlan volt, vagy nincs jelentős befolyással a kriptodevizákra. Dél-Korea szabályozói törekvéseit például sokan betiltásnak nevezték, pedig inkább szabályozásról van szó, ami egyben legalizálást és továbbfejlődést is jelenthet.

Egy nehéz nap éjszakája

“A SEC (US tőzsdefelügyelet) szerint az összes cryptotőzsde szemétdomb, Japán is elkezdte piszkálni a tőzsdéket, India be is zárt mindjárt két tőzsdét és állítólag ma is feltörték a Binance-t… Majd szépen lassan kiderült, hogy: egyrészt a SEC és Japán is csak azt szeretné, hogy kevésbé legyen kupleráj a tőzsdéken, a két indiai tőzsde napi forgalma kimutathatatlanul alacsony a piachoz képest, a Binance-t meg valójában ma se törték fel” – írta egy március 7-i, több mint ezer dolláros bitcoin-áresés alkalmával a Variance.hu.

Majd hirdetnek hatékonyabban

Az Investing.com kriptodeviza-szakértője, Tanzeel Akhtar szerint a Google lépése aligha jelenti a kriptodevizák végét. Januárban a Facebook döntött hasonlóképpen. A hirdetők várhatóan majd a kripto-tárgyú oldalakra mennek át. (Több tucatnyi, csak ezzel az üzletággal foglalkozó híroldal lehet már legalább.)

Annál is inkább, mert a Google és a Facebook úgyis főleg újoncokat, laikusokat érne el hirdetéseivel, a kripto-ágazatban való befektetéshez pedig komolyabb tudásra van szükség. Így a speciális oldalakon hirdetni hatékonyabb is lehet – idéznek kriptodeviza-vállalkozókat. Sőt, vannak, akik szerint itt az ideje a Facebook-Google hirdetési monopólium lerombolásának a blokklánc-technológia segítségével.

Jöhetnek pozitív fejlemények

Victor Dergunov, a Seekingalpha szakírója szerint az érdeklődést a kriptodevizák iránt a közeljövőben ismét növelheti a Lightning Network szoftverfejlesztés fokozatos terjedése (olcsó és gyors tranzakciók), a bitcoin-ETF-ek engedélyezése az USA-ban, vagy nagyobb intézményi befektetések. Ám az árfolyam szerinte hosszú időn keresztül maradhat 10 ezer dollár alatt. (Certifikátok, befektetési társaságok formájában egyébként már most is lehet értékpapírosított bitcoint venni.)

Egész iparágak alakulnak át?

De a lényeg az ágazat sok szereplője szerint nem az árfolyam, hanem a technológia (blokklánc+kriptodeviza, vagy blokklánc kriptodeviza nélkül) felhasználási lehetőségei, gyakorlati alkalmazásai.

Egész ágazatok megreformálását ígérik, mint a szerencsejáték-ipar, az internetes reklámok, a felhőben történő adattárolás és archiválás, az értékpapír-kereskedelem, az élelmiszer-biztonság, az orvosválasztás vagy a biztosítási szektor, sőt a legális marihuána-termelés és kereskedelem.

Felhasználóbarát alkalmazások kellenének

A legtöbb projekt azonban még gyerekcipőben jár. A programozók programoznak, a cégek még csak tőkét vonnak be ICO-val, a rendszerek nem vagy csak korlátozottan működőképesek. Vagy némelyek úgy működnek, hogy kisebbfajta akadémikusi végzettség kell a használatukhoz (például egy saját blokklánc kiszolgáló /node/ működtetése).

Lehet, hogy pár év is el fog telni, amíg az igazán használható, felhasználóbarát, széles körben terjeszthető szolgáltatások meg fognak jelenni. A bitcoin eddigi történetébe pedig egy újabb több éves árfolyam-lecsorgás vagy stagnálás is simán beleillik.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13875 13875 14275 -2,49% 0 0 6 855 629 395 Ft 2021-05-07 17:06:32
MOL 2198 2174 2232 +2,04% 0 0 4 472 524 862 Ft 2021-05-07 17:12:45
MTELEKOM 409 409 413 -0,37% 0 0 89 416 791 Ft 2021-05-07 17:05:29
RICHTER 8510 8510 8630 -0,76% 0 0 728 972 495 Ft 2021-05-07 17:05:02
OPUS 246 244 249 +0,20% 0 0 17 578 934 Ft 2021-05-07 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok vétele, illetve tartása most jó ötletnek tűnik
Csabai Károly | 2021. május 7. 16:30
Hetedszer nyerte el az OTP Föld Kincsei Alap az Év Legjobb Árupiaci Alapja címet a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón, ami megsüvegelendő teljesítmény annak ismeretében, hogy lapunk nyolc évvel ezelőtt indította útjára e díjat. Az újabb elismerés apropóján beszélgettünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot alakított a Mol a brókerek szerint, még tovább is nőhet az OTP profitja
Eidenpenz József | 2021. május 7. 12:47
A Mol gyorsjelentése lényegesen jobb számokat hozott, mint az elemzői előrejelzések átlaga, nem csoda, hogy a részvény szépen emelkedik. Az OTP eredményét is pozitívan értékelik, de a piaci reakció mégsem ezt tükrözi. Az Adidas nagy felpattanást mutat ma, a PayPal pedig sokat keresett a kriptodevizákon.
Részvény / Deviza / Áru A magas olajárak legyőzték a koronavírust: a vártnál is jobb eredményt ért el a Mol
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 07:06
Az elemzői várakozásokat meghaladó első negyedéves eredményt tett közzé a Mol péntek hajnalban.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a hazai tőzsde – hogy alakultak az árfolyamok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 19:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,01 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 44 472,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül?
Eidenpenz József | 2021. május 6. 15:49
Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon? Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kiiktatnák az oltások oltalmát, sokat várnak az OTP reggeli jelentésétől
Eidenpenz József | 2021. május 6. 12:13
Európában kissé lefelé tartanak az indexek a tegnapi felemás amerikai zárás után. Több árupiaci termék viszont száguld, történelmi csúcsra ért a réz. Holnap reggel jelent az OTP és a Mol. Az USA után az EU is hajlandónak mutatkozik arra, hogy az oltóanyagok szabadalmi védettségét felfüggesztve megkönnyítse a gyártást a feltörekvő országokban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és az OTP is erősödni tudott
MTI | 2021. május 5. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 106,52 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 44 142,70 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült túlélni a piacoknak Yellent, jól keres a Pfizer az oltásokon
Eidenpenz József | 2021. május 5. 12:34
Az amerikai pénzügyminiszter elszólta magát, szerepet tévesztett, vagy jól megtervezett kísérletet hajtott végre? – kérdezik a piacokon, amelyeket jól felkavart tegnap Janet Yellen. Mára azonban megérkezett a visszarendeződés, az indexek szépen emelkednek, a BUX is. A Pfizer növelte prognózisát, a palládium elérte a 3000 dollárt, a dogecoin pedig az elképesztő 80 milliárd dolláros kapitalizációt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Mol
MTI | 2021. május 4. 18:31
Pluszban fejezte be a napot a BUX.
hírlevél
depositphotos