Hirdetés
Hirdetés

Marihuána plusz kriptodeviza – végzetes a kombó

Eidenpenz József, 2018. március 08., 16:50

Az USA-ban sok állam legalizálta a marihuánát, az üzletág gyorsan fejlődik. Ez sok befektetőt is vonz. Több vállalkozás kriptodeviza-kibocsátásból, ICO-ból próbál tőkét szerezni működéséhez, mások blokklánc-alapú nyilvántartási rendszereket használnak a cannabis-termékek kereskedelméhez.

A kriptodevizák már régen nem a pénzátutalásról, fizetőeszközökről szólnak, egész kis alternatív gazdaság kezd köréjük szerveződni. Különböző vállalkozások vannak, amelyek a kriptodevizáknál is használt blokklánc, illetve DLT (elosztott főkönyv technológia) mint elszámolási, nyilvántartási rendszer segítségével működnek, de vagy kriptodevizák igénybe vételével, vagy anélkül.

Az USA-ban az utóbbi években tucatnyi államban legalizálták a marihuána használatát, ezért a legális marihuána-termelő vállalkozások egyben kedvelt befektetési célpontokká is váltak. (Több marihuána-ETF – tőzsdei alap – is indult Kanadában.) Úgy tűnik, sokuk a kriptodeviza-divatot is megpróbálja meglovagolni.

Hirdetés

A cannabis-piac várhatóan minden évben két számjegyű növekedést fog elérni egy jó darabig, 2026-ig évi 16 százalék is lehetséges. A 2014-2016-os években az iparág bevétele a hétszeresére, egy gramm cannabis ára harmadára-negyedére esett.

Jó neked, ha nyomon követik a füvedet?

A Nuvus nevű cég szerint a cannabis-ipar a 2017-es 6,7 milliárd dollárról 2029-re 50 milliárd dollárra növekedhet. A cég egy olyan rendszeren dolgozik, amely a marihuánát a termelőtől a kereskedőkön keresztül az orvosokig és fogyasztókig nyomon tudja követni a blokklánc segítségével.

Sőt a kutatóknak is akarnak adatokat szolgáltatni, akik a marihuána különböző típusainak nem eléggé ismert élettani hatásait elemeznék. Jelenleg az iparág számos problémával küzd, a marihuána származási helye nem ismert, hiányoznak a minőségi szabványok, a fogyasztók nem tudják, kiben bízhatnak.

Az IBM cég Hyperledger nevű blokklánc-technológiát használják majd. A kriptodevizákhoz annyi közük biztosan lesz, hogy február 8-ától 60 napig 200 millió darab GETX nevű token-t bocsátanak ki az Ethereum rendszerében (ERC 20 szabvány).

Ingyen növesztőszekrényt kaphatsz

Az AgroTech Farm nevű cég otthon, cserépben nevelhető, organikus, bio marihuánát, paradicsomot, paprikát és más növényeket kínál a fogyasztóknak, amelyek neveléséhez alig van szükség emberi beavatkozásra. A növények speciális szekrényekben cseperednek. Jelenleg ATF nevű token-jével próbál tőkét bevonni, aki legalább 30 ethert befektet, kap egy ingyen növesztő szekrényt.

A Budbo a Coinstaker.com cikke szerint a marihuána-piac Tinderje, régóta működő mobilalkalmazásával segít összehozni a vevőket és az eladókat. Jelenleg 2000 terjesztőt és 75 ezer vásárlót tartanak nyilván.

Minek ide zseton?

Nem világos, miért kell ehhez kripto-zsetont (tokent) kibocsátani, igaz, az AgroTech esetében sem volt az. Vélhetően így egyszerűbb a tőkebevonás, mint részvénykibocsátással. Még nagyobb az érdeklődés a kripto-divat miatt.

A Paragon nevű cég a Nuvushoz hasonlóan a marihuána nyomon követésére szolgáló blokklánc-rendszert készül kiépíteni. Ezen kívül honlapján orvos-adatbázisuk megtekintését is ajánlják. Paragon Coin nevű tavaly kibocsátott kriptodevizájukkal fizetni is lehet a termékekért, kapitalizációja (az összes érme piaci értéke) állítólag 17 millió dollár felett van.

Füstöltek még

Cannabis Coin, Canna Coin, Hemp Coin, Pot Coin, Dope Coin – ezek főleg valamiféle fizetési megoldást akarnak nyújtani a vásárlók és eladók számára. Hogy ehhez miért kell speciális kriptodeviza, és miért nem jó a bitcoin, vagy esetleg a titkosított zcash, rejtély.

Lehet, hogy ők sem tudják, ezért kínálnak általában valami plusz szolgáltatást is mellé. A Dope Coin létrehozója például Smoke Exchange (füsttőzsde vagy dohányzás-tőzsde) néven online piacteret is létrehozna.

A Coinmarketcap.com oldal szerint az említett érmék általában egyenként pár millió és harmincmillió dollár közötti kapitalizációjú kripto-tokenek, összértékük 70-90 millió dollár lehet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    2019. március 14., 17:00
    A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?