<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A németországi gázszállítások újraindulása pozitív, az olasz kormányválság negatív hatásait látjuk Európában, a tőzsdék óvatosak a fontos kamatdöntés miatt is. Nálunk megint a Mol húzza a BUX-ot, de az euró újra átszelte a 400-as határt. A Tesla jelentésével elégedettek a részvényesek, a kriptodeviza-tulajdonosok azonban már kevésbé.

Kivárásos, óvatos napnak indult a mai Európában a tőzsdéken az EKB korszakhatárt jelentő kamatdöntése előtt, de aztán lefelé indultak az indexek. Jelenleg a német index 0,7, a francia 0,2, a brit 0,5 százalékos mínuszban áll. A tegnapi szép zárás után az amerikai határidős indexek is süllyednek valamelyest.

A nap jó híre, hogy csökkentett kapacitással ugyan, de megindultak a gázszállítások a Nordstream 1 vezetéken Németországba. Nagy-Britanniában új miniszterelnököt választ a kormányzó párt, Olaszországban viszont új választásokra lehet szükség, hogy megoldódjon a kormányválság. Dübörög az amerikai gyorsjelentési szezon, az eredmények között vannak egész jók is.

Fotó: DepositphotosFotó: Depositphotos

Pesten a BUX index 1,1 százalékkal emelkedik, jórészt ma is a Molnak köszönhetően. Az olajrészvény három százalékkal ugrik, miközben az OTP 0,2-vel esik, újra kicsivel 8000 alatt jegyzik. A Richter pedig pár forinttal tud csak javítani. Az Alteo a terjeszkedéséről szóló hír nyomán 2,6 százalékkal megy fel.

Árfolyamok és grafikonok

Csalódottak a forintbefektetők?

Nem változtatott az egyhetes kamaton ma az MNB, bár ezt nem is feltétlenül várták tőle. Mégis némi csalódottság jelei érzékelhetők, eléggé a kamat közzétételével egy időben kezdett el gyengülni a forint. A tegnap kora esti 397 és a ma reggeli 398-ról 402-403 forintra drágult az euró.

Az euró/forint árfolyam 2022-ben. Forrás: Tradingview.comAz euró/forint árfolyam 2022-ben. Forrás: Tradingview.com

Az EKB délutáni kamatdöntése, amelyet 14:00 helyett 14.15-kor tesznek majd közzé, befolyásolhatja az euró és a forint árfolyamát is.

Lefelé tart az olaj

Az infláció szempontjából jó hír, hogy az olaj második napja esik, 3-4 százalékkal, miután amerikai adatok viszonylag mérsékelt üzemanyag-keresletről számoltak be a nyári autózási szezon kezdetén. A Brent 103, a WTI 96 dollár körül jár. Európában emelkedik, az USA-ban pedig süllyed néhány százalékkal a földgáz piaci ára.

Az euró ördöge a részletekben

Eljött az Európai Központi Bank nagy napja, hosszú idő óta először a jegybank kamatot emel, 25 vagy 50 bázisponttal. Bemutatja új kötvényvásárlási programját is, amelyben a Bloomberg szerint a részletek kulcsfontosságúak lesznek.

A vezetők még mindig vitatkoznak, hogy milyen eszközökből mennyit, milyen körülmények és feltételek mellett hajlandóak vásárolni. A legnagyobb kihívást azonban az jelentheti, hogy a jogászokon is átjusson a döntés.

Tudják ugyanis, hogy az intézkedéseket a német alkotmánybíróság is alaposan meg fogja vizsgálni. Az EKB minden egyes korábbi kötvényvásárlási programja pereket váltott ki.

Jót jelentett a Tesla

A Tesla 2,27 dolláros korrigált negyedéves részvényenkénti eredményt jelentett, ami felülmúlta a FactSet által számolt 1,81 dolláros elemzői becslést. A bevétel 16,9 milliárd dollár lett, ez is meghaladja a 16,5 milliárdos prognózist. A Tesla részvényei 1,4 százalékkal emelkedtek a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

De óvatosabb hangok is vannak, például a KBC Equitas így ír a jelentésről:

Látni kell, hogy az infláció, és az ezzel járó költségterhek emelkedése a Teslát is erőteljesen érinti. A marzsok visszaesése látható, így a bevételek legnagyobb hányadát adó autóipari szegmens bruttó profitmarzsa 32,9 százalékról 27,9 százalékra csökkent le.

Megfogyatkozott a Tesla bitcoinja

A Tesla kiszórta bitcoin-készleteinek mintegy háromnegyedét a negyedév során, ez nyilván nem okozott jókedvet a kriptoeszközök piacán. Érdekes módon azonban éppen a bitcoin esett legkevésbé, 24 óra alatt két százalékkal, míg az ether három, más “altcoinok” 4-9 százalék mínusznál tartanak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Tesla mintegy 936 millió dollár értékben adott el bitcoint a gyorsjelentés szerint (de nem adott el egyetlen dogecoint sem). A negatív hatást tompította, hogy Elon Musk vezérigazgató szerint maximalizálni akarták készpénzpozíciójukat a kínai Covid-lezárások bizonytalanságai miatt. Valamint hozzátette,

nyitott arra, hogy a jövőben növelje bitcoin-kitettségét, és ezt nem úgy kell értelmezni, mint valamiféle ítéletet a Bitcoin felett.

A Tesla még 2021 februárjában jelentette be, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, aminek hatására a bitcoin árfolyama akkor nagyot ugrott.

Holnap felülvizsgálják a minősítésünket

A Fitch Ratings hitelminősítő pedig pénteken este teszi közzé Magyarország adósbesorolásának felülvizsgálatát. Az elmúlt hetekben bejelentett kormányzati intézkedéseknek köszönhetően nem vár leminősítést az Equilor Befektetési Zrt., és a BBB osztályzathoz negatív kilátás rendelésének esélye is csökkent. De fel fogják hívni a kockázatokra a figyelmet, elsősorban az uniós források kifizetésével kapcsolatban.

Amennyiben nem kapunk negatív kilátást, nem számítunk nagyobb piaci reakciókra. Értelemszerűen a kilátás rontása viszont mérsékelt forintgyengülést okozna.

A Standard&Poor’s augusztus 12-én, míg a Moody’s Investor Service szeptember 23-án fogja közzétenni a következő felülvizsgálatot.

Terjeszkedik az Alteo

Az Alteo szerződést kötött a galgamácsai Edelyn Solar Kft. egészét megtestesítő üzletrész tulajdonjogának megvásárlásáról. A “céltársaság” várhatóan a jövő év első felében, a szükséges engedélyek megszerzését követően egy közel 20 MW-os naperőmű fejlesztését kezdheti meg Tereske térségében.

Ezt követően az Alteo-csoport naperőművi portfóliója nagyjából megduplázódhat. Az akvizíció szorosan illeszkedik a 2022 elején frissített stratégiába, amelyben cél a megújuló kapacitások további növelése.

Kormány nélküli robottaxi Pekingben

A kínai technológiai óriás, a Baidu bejelentette, hogy legújabb robottaxijai levehető kormánykerékkel fognak működni, és előállítási költségük nagyjából feleannyi lesz, mint a korábban bejelentett modellé – írja az Erste Befektetési Zrt. A cég Apollo Go nevű robottaxi üzletága novemberben kapta meg Peking város jóváhagyását a működésre, egyelőre azonban a személyzetnek is az autóban kell ülnie a fuvarok alatt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG