BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. szeptember 12. 06:06

Tegnap megint rekord alacsony szintre süllyedt a forint értéke az euróhoz képest, túllépte a 333,50-et forintot is az árfolyam. Úgy tűnik, ezúttal a többi térségbeli deviza nem követte fizetőeszközünket, vagyis speciális okai lehettek a jelenségnek. A magyarázatok sokfélék, a gazdaságpolitikusok vitájától a külföldiek óvatosságáig és az alacsony hazai kamatszintig.

Tegnap erősen gyengülő trendben mozgott a forint, mire délután leírtuk, hogy 333,3 fölé emelkedett, kora este már a 333,50-et is elérte. (Késő eset visszacsúszott 333 alá.) Az okok lehetnek külsők – az általános kockázatkerülés a világ tőkepiacain –, valamint belsők – főkén a hazai alacsony kamatszint, a laza monetáris politika.

Rövid távú okként említették a kedd reggel érkezett inflációs adatot, amely az elemzők várakozásai alatt maradt valamivel. Bár a magasabb infláció hosszú távon inkább gyengítőleg hat a devizákra, ez mégsem paradoxon.

Rövidebb távon ugyanis ha az infláció csökken, az MNB-nek kevesebb oka lesz arra, hogy kamatot emeljen, vagy más szigorításról határozzon. Az alacsony kamat és más laza monetáris kondíciók pedig gyengíthetik a forintot. Az utóbbi hetekben, hónapokban az is többször elhangzott, hogy az amerikai, Eurózónás jegybankok, a Fed és az EKB az idén a lazítások irányába mozdultak el. Ez az MNB-nek is további haladékot jelenthet a lazítások befejezése előtt.

Ne bántsd a forintot

„Aki a forintot bántja, meghal!” – írta szerda délelőtt az Erste Befektetési Zrt. Reggeli nevű hírlevele. Nem először, ezt a címet adták tavaly június 20-án is, azokban a napokban, amikor az előző rekord született, 330,90 körüli euróárral. (A sztálinizmus éveiből származó kommunista szlogent már korábban is sokan idézték.)

Önálló életre kelt a deviza

Tegnap újra beleadtak a magyar fizetőeszközbe – írta a befektetési társaság. “A régiós devizák az elmúlt napokban nem követték a forint gyengülését, azaz a magyar deviza önálló életre kelt, ami magyar specifikus dolgokat sejtet a gyengülés mögött.”

Ilyen lehet három dolog: először, hogy a részvénypiaci gyengeség miatt kiszálló külföldiek forintot váltanak dollárra és euróra. Másodszor, a bankközi likviditást magasan tartotta a jegybank hétfőn. Harmadszor, a gazdasági miniszter és a jegybankelnök közötti nézetkülönbség is inkább a forint gyengülésének irányába mutat.

Euró/forint (Tradingview.com)

Nem foglalkoznak magyar részvényekkel

A brókercég szerint egyik sem indokolja igazán ezt a gyengeséget. A részvénypiacunk pici, alacsony a forgalma. Ez inkább távolmaradást mutat, nem foglalkoznak a magyar részvénypiaccal a külföldiek. (A külföldi tulajdonú nagy brókercégeknek erre nyilván jó rálátása van – a szerk.)

A bankközi likviditás és az euró-forint árfolyam közötti összefüggés erős, az előbbi visszaemelkedett 400 milliárd forint környékére a napokban. Ez inkább oka lehet a gyengülésnek az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Két centrum közötti vita

“A két gazdasági centrum közötti vita azt sugallhatta egyes piaci szereplőknek, hogy a jegybank a korábban is megfigyelhető laza monetáris politikára törekszik, ami inkább a forint gyengülésnek irányába mutat” – írták a Matolcsy-Varga vitáról.

A forint, a zloty, a lej és a cseh korona az euróval szemben, hat hónap (Tradingview.com)

A brókercég egyik érvet sem tartja elég erősnek, bármiféle komolyabb változásnak a korábbi gazdaságpolitikához képest. Ezért azt gondolják, hogy “a forint ilyen mértékű gyengélkedésének átmenetinek kéne lennie”.

Tudjuk, mi történt tavaly nyáron

Az MNB tavaly júniusban, az akkori forintgyengülés után felhívta arra a figyelmet, hogy “5-8 negyedév távlatban nem fenntartható a laza monetáris politika”. A szigorítás elindítására megkezdte a felkészülést, a célja az inflációs folyamatok karbantartása. A szigorításra utaló eme jel akkor elég volt arra, hogy a forint megerősödjön.

Azóta azonban csak jelzésértékű szigorítás történt és egy ideig az infláció is magasabb volt a várnál. Ezért júniusra olyan várakozás alakult ki a piacon, hogy az MNB-nek lépnie kéne. Amikor ez elmaradt, a forint ismét gyengülni kezdett, és most augusztus végén újabb mélypontra érkezett.

Júniusban kamatemelési várakozások voltak Magyarországon, ennek elmaradása, a nemzetközi kockázatkerülő hangulat miatt gyengült elsősorban rekordszintre a forint – tudósítottunk az Equilor Befektetési sajtóreggelijéről.

A világon az egyik leglazább

Tavaly is, idén is több elemző, alapkezelő, közgazdász elmondta, hogy az MNB a világ egyik leglazább jegybankja. Ez a politika pedig hosszabb távon a forintgyengülést segíti elő, illetve jelentős részben magyarázza.

A forint, a zloty, a lej és a cseh korona az euróval szemben, öt év (Tradingview.com)

Most a Kiszámoló blog is az infláció és az állampapír-hozamok, illetve az alapkamatok közötti szakadékkal magyarázza a gyenge forintot. Míg a magyar maginfláció 3,7 százalék, addig a tíz éves állampapír hozama 1,8 százalék (a különbség 1,9 százalékpont). Lengyelországban a maginfláció 2,2 százalék, míg a tíz éves állampapír 2,17 százalékot hoz, a differencia tehát minimális. Hasonló a helyzet, ha a cseh, román vagy horvát adatokat nézzük.

Itt vannak az ellenállások

“A növekvő béreknek is köszönhetően az elmúlt három évben az import sokkal dinamikusabban nőtt, mint az export, vagyis egyre több devizát kellett venni forintért, ez is a forint gyengülését okozza” – írta a blog.

Az Equilor szerda reggeli technikai elemzése szerint “új csúcsot ért el az árfolyam, és jó esélye van a további forintgyengülésnek, a Bollinger-szalagok mozgása is ezt támasztja alá, az RSI indikátor még nincs a túlvett tartományban. Fibonacci-szintekkel 333,22-nél lehet azonosítani a következő potenciális ellenállási szintet” – írták. Támasz szerintük 327,50-nél van.

A dollár is elszállt

A dollár-forint ismét a 300-as szint fölé ment, “újabb vételi lehetőségek továbbra is csak a 295-296-os tartomány közelében adódhatnak, mivel ott húzódik meghatározó támasz” – írta a brókercég. Ellenállás 302,95-nél és 305,80-nál.

Szerda este az Erste Befektetési másik hírlevele azt írta, hogy “egyelőre 333 forintnál még nincs technikai jele annak, hogy fordulni akarna az árfolyam, kérdés, hogy a Magyar Nemzeti Bank ezt meddig nézi tétlenül”.

2000 óta a dollár

A dollárról azt írják, 2000-2001 körül került ennyibe forintban, mint most. (Az MNB hivatalos árfolyamai szerint 2000 őszén 315 közelében tetőzött a dollár/forint.) Ez némi támpontot adhat az elemzőknek. A dollárral szemben így 306,6 forintnál akadhat legközelebb ellenállásra a forint.

Az Alapblog pedig arról rajzolt grafikont, hogy a lengyel zloty még sohasem került ennyibe magyar forintban számolva.

A lengyel zloty forintárfolyama (Tradingview.com)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél