BUX
34 682.39
+0.18%
+62.00
OTP
10 390.00
+1.27%
+130.00
MOL
1 717.00
-0.29%
-5.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. április 26. 12:36

Eddig soha nem látott szinten, 359 forinton is lehetett vásárolni hétfőn a CIG Pannónia részvényeiből. A részvényárfolyam lejtmenetében a gyorsulást a Széll Kálmán-terv második felvonása okozta, ennek keretében 2013-tól kezdve 15 milliárd forintos egységes adót vetettek ki a biztosítási szegmensre.

A fentieken túl a pénzügyi szektorra korábban kivetett adó kulcsa 2013-ban feleződik, majd a jelenleg érvényes feltételek szerint 2015-ben kikerül a rendszerből – írja az Equilor elemzése. A részleteket kibogozva azonban azt látjuk, hogy a teher főként a nem-életbiztosítási szegmensben tevékenykedő biztosítókat célozza meg, az életbiztosítások továbbra is adómentesek maradnak. A nem-életbiztosítási tevékenység jelenértéke 2,4 milliárd forintra rúg a brókercég modelljében, ami a teljes részvény-kapitalizációnak mindössze tíz százalékát teszi ki. (A CIG Pannóniánál egyelőre a növekedési pálya elején jár a nem-életbiztosítási szegmens kiépítése, ezért jelentősebb teherrel itt egyelőre nem számolnak.)

Az Equilor tarja vételi ajánlását

Az elmúlt hetek mélyrepülését követően a cég véleménye szerint még időre van szüksége a CIG árfolyamának, hogy magára találjon. A piaci szereplők túlreagálták az elmúlt hetekben a tőkeemelés hígító hatásait, idővel azonban arra számítanak, hogy a negatív olvasat mellett a profitpotenciál kerül reflektorfénybe.Az Equilor tartja a vételi ajánlását és 627 forintos célárfolyamát, de megjegyzi, hogy ezzel összhangban a méltányos értékre (fair value) vonatkozó prognózisuk változatlanul 544 forint.

A biztosítónál alacsony, mindössze 31 százalékos az intézményi befektetők tulajdoni hányada. Tartós felívelésre akkor látnak esélyt a részvényárfolyamban, ha a befektetési alapok, illetve a nyugdíjpénztárak attitűdje pozitív irányba változik a részvényt illetően. Az első mérföldkő a közeljövőben megjelenő első negyedéves beszámoló lesz, ami ráirányíthatja a figyelmet a tavaly megkezdett reorganizációs program eredményeire.

Az a fránya tőkeemelési javaslat

„A márciusban megjelent közgyűlési meghívóban felbukkant egy tőkeemelési javaslat is” – így a brókercég. A CIG korábban jelezte, hogy a tőkebevonási szükséglet nem a működési körülmények rosszabbodása, hanem a Szolvencia-II szabályoknak való megfelelés miatt vált szükségessé. Emiatt a korábban startolt biztosítók előnyben vannak.

Az éves közgyűlésen elfogadott javaslat értelmében a CIG négymilliárd forint értékben tervez kamatozó részvényeket kibocsátani, körülbelül 750 forintos árfolyamon. A részvényekre évente hét százalékos, euróhoz kötött kamatot fizet majd a társaság. Majd ezek a részvények 2017 végén kötelező jelleggel átalakulnak törzsrészvényekké. Az átváltási árfolyam 750 forint vagy a CIG törzsrészvényének akkori árfolyamának 60 százaléka közül a kisebb érték. A tőkebevonás várhatóan az ősz folyamán, de legkésőbb jövő év áprilisáig lezajlik majd.

Csak akkor rombol, ha kisebb a megtérülés

A tőkeemelés részleteinek bejelentéséig a piaci szereplők csak találgatásokba bocsátkozhattak a program kapcsán. A bizonytalanság egyre több tulajdonost ösztökélt arra, hogy a pálya széléről kövesse az eseményeket. A tervezett tőkeemelés során maximum 5,375 millió darab részvényt bocsátanak ki, ami 8,5 százalékkal, 68,6 millió darabra emelheti a teljes részvényszámot. Az éremnek azonban két oldala van, „a tőkebevonás csak akkor rombol részvényesi értéket a CIG Pannóniánál, ha a forrásszerzési költségnél kisebb megtérülést ér el vele a vállalat” – írja az Equilor.

A brókercég szerint a tőkeemelés részleteinek nyilvánosságra kerülésével marad a bizonytalanság abban a tekintetben, hogy a CIG milyen megtérülést képes elérni majd a befolyó források felhasználásával. Az már eddig is világos volt, hogy a nem-életbiztosítási szegmens felfuttatása marad elsődleges szempont. Emellett sor kerülhet egyes viszontbiztosítási szerződések kiváltására is, ami megtakarítást hozhat a társaságnak.

Csak spekulálni ne kezdjen

A legrosszabb forgatókönyvet az jelentené, ha a tőkeemelésből származó tételeket pénzügyi befektetésekbe forgatná át a CIG, mivel a jelenlegi hozamkörnyezetben ezt csak indokolatlanul nagy kockázatú befektetésekkel tudná termőre fordítani - írják.

A részvény árfolyama egyébként a hétfői mélypont után magához tért, csütörtök délben 419 forint körül volt egy részvény. A papírokat 2010 őszén 938 forinton bocsátották ki, azóta sem érték el ezt az árat a tőzsdén (lásd grafikonunkat).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Friss
hírlevél