<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az amerikai piacok mintegy két hónapja, az európai piacok inkább négy hónapja szenvednek, hullámvasutaznak. Az idei emelkedést a részvénypiacok többsége lenullázta. Miért alakulhatott ez ki, és meddig tarthat? Pontosan senki sem tudja, de érvek és vélemények vannak. Megszólalt egy Nobel-díjas is.
(Fotó: Pixabay)

Még ha az utóbbi hetek tőzsdei áresése a korábbi csúcsokról nem is volt igazán nagy, és krachról, összeomlásról nem lehet beszélni, sokan találgatják, hogy egy hosszabb folyamat elején vagyunk-e, vagy csak egy átmeneti, természetes korrekcióról van szó. Szokás szerint mindkettő mellett vannak bőven érvek.

Az esés mellett szól többek között a világgazdaság lassulása, a fordulat a kamatpályában, a jegybanki stimulusok kifutása sőt jegybanki forrásszűkítések elindulása. Ráadásul a kötvénypiacok is aggasztó jeleket küldenek, ilyenek az inverzzé váló hozamgörbe (vagyis a rövid és hosszútávú hozamok közötti különbség csökkenése, eltűnése), ami recessziós előjel, vagy a három százalékra emelkedő amerikai tíz éves hozam.

Az emelkedéspártiak érvei között van, hogy a vállalati nyereségek magasak, hogy recessziónak nincs jele, vagy hogy a vállalatok úsznak a pénzben és saját részvényeket vásárolnak.

Az ingadozás, az szinte biztos

Egy biztos: nagy a volatilitás, az ingadozás, a korábbi, főleg 2017-e jellemző csendes araszolgatásnak a jelek szerint jó időre vége lehet. A bizonytalanságot rövid távon növelik olyan tényezők, minthogy senki nem tudja, Trump megállapodott-e valójában valamiről is a kínaiakkal, vagy a kínai Huawei egyik vezetőjének letartóztatása. Vagy például az eddig eredménytelen OPEC-találkozó, az amerikai kamatpályával kapcsolatban felmerült kételyek.

A technikai elemzők egy része most azzal van elfoglalva, hogy itt a “halálkereszt”, az a formáció, amikor az 50 napos mozgóátlag felülről keresztezi a 200 naposat, azaz aláesik. (A rövidebb távú átlag rosszabbul teljesít a hosszú távú trendnél.)

Azt sem tudják, rossz vagy jó jel

Ezt sokan rossz előjelnek tartják, további esések hírnökének, mások szerint viszont kontraindikátor is lehet. Vagyis az ellentábor szerint ekkor már mindenki annyira pesszimista, hogy inkább emelkedés valószínű.

Az S&P 500 indexet ábrázoló grafikonon a vékony kék és piros vonalak most összeérni látszanak, a halálkereszt akkor jön, ha keresztezik egymást. Ugyanakkor az EuroStoxx 600 európai indexnél ez már szép csendben augusztusban bekövetkezett. (Grafikonok: Stockcharts.com.) Az S&P-nél a Marketwatch szerint ilyen utoljára 2016 januárjában volt, amit követett is további visszaesés az indexben. Sok más esetben viszont vaklármának bizonyultak az ilyen esetek az utóbbi évtizedekben.

Bikának lenni jó

A korrekciók – legalább tíz százalékos esések – gyakoribbak a részvénypiacokon, mint hinnénk, átlag 18 havonta bekövetkeznek, és általában nem tartanak soká – írta a The Motley Fool. Szerintük 1950 óta az amerikai részvénypiac idejének 75 százalékában emelkedő napokat élt át, és csak az esetek negyedében esett.

Friss árfolyamok itt láthatók

Az 1950 óta bekövetkezett 37 korrekció közül 36 után következett előbb-utóbb emelkedés a Yardeni Research adatai szerint. (A mostani a 37.) A részvénybefektetések hosszú távon alapvetően a “bikáknak”, az emelkedésre játszóknak kedveznek.

Pesszimista a Nobel-díjas

De nagy kérdés az is, milyen a részvények értékeltsége. Robert Shiller, aki tőkepiaci vizsgálódásaiért Nobel-díjat kapott, tegnap úgy nyilatkozott az MSNBC-nek, hogy a részvénypiacok túlértékeltek, és épp itt az ideje a következő recessziónak.

(MSNBC.com)

A róla elnevezett Shiller-féle igazított P/E mutató szerint csak 1929-ben és 2000-ben voltak drágábbak az amerikai részvények, mint most. Az indikátor egyébként 2009 júniusában volt gödörben, kevéssel az indexek 2009 március 9-i mélypontja után.

Innét nincs hova javulni

A tudós említette, hogy nem csak szerinte túlértékelt a részvénypiac, de az intézményi befektetők körében végzett felmérések szerint is. Emlékeztetett arra, hogy sok gazdasági mutató rekordszinten van vagy több éves emelkedésen van túl, mint az amerikai lakáspiac. Így innét további javulást már nehéz elképzelni, nő a pesszimizmus a gazdasággal kapcsolatban.

Ennek egy jele: a CNBC mai véleménycikke szerint nő az esélye, hogy Jimmy Carter elnök óta először Donald Trump fog majd úgy harcba szállni az újraválasztásáért a következő elnökválasztáson, hogy közben recesszió lesz.

Az igazi gyilkos

Az Alapblog “Nyugdíjas” nevű szerzője szerint “az igazi gyilkost az egyre nyilvánvalóbban lassuló világgazdasági növekedésben kell keresnünk”. Zsiday Viktor alapkezelő pedig arra számít, hogy a részvénypiacok elvesztegetett évtizede következik. (Ebből itt idéztük bővebben).

(Ez a cikk semmiképpen sem jelent befektetési tanácsadást, és nem biztat semmilyen termék, befektetési vagy más eszköz megvételére, csupán ismeretterjesztési célokat szolgál.)

A félelem indexei

Az S&P 500 index (opcióinak) volatilitását mutató, “félelem-indexnek” is nevezett  VIX index értéke október második fele óta általában 20-30 között ugrál, ami utoljára áprilisban fordult elő. Hasonlóan viselkedik az európai párja, az EuroStoxx 50 index volatilitását ábrázoló VSTOXX index is. Februárban a VIX az 50-es szintet is érintette, és az akkori volatilitás-robbanás után több, a volatilitást shortoló ETF-et bezártak.

Most még látszólag ettől messze vagyunk, de a helyzet rendkívül gyorsan tud változni. Újabb ETF-ek bezárásához azért most lehet, hogy nagyobb volatilitás kéne, mert a korábbiak közül, amelyik épphogy túlélte, az csökkentette a kockázatot. A ProShares Short VIX Short-Term Futures (SVXY) nevű VIX Short ETF például 1-ről 0,5-re csökkentette a tőkeáttételt, vagyis egy százaléknyi VIX-esés csak fél százalékkal növeli az ETF árfolyamát, és fordítva.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16600 16540 16650 +0,27% 16585 16595 420 559 515 Ft 2021-08-04 11:05:28
MOL 2476 2432 2476 +2,23% 2474 2476 684 388 256 Ft 2021-08-04 11:05:46
MTELEKOM 425 422 425 +0,12% 423 425 115 632 143 Ft 2021-08-04 11:05:31
RICHTER 8700 8475 8720 +1,40% 8695 8700 1 629 158 670 Ft 2021-08-04 11:05:22
OPUS 236 236 236 -0,21% 236 236 1 983 896 Ft 2021-08-04 10:31:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A delta variáns még a Tindernek is betehet, viszont jó hírt kaphatnak az Adriára készülők
Csabai Károly | 2021. augusztus 4. 11:16
A népszerű társkereső portált működtető cég ugyan idei második negyedévét a piaci várakozásoknál jobban zárta, a vezetőség szerint azonban a delta variáns gyors terjedése és az annak kapcsán várható lezárások számukra is jelentős bizonytalanságot hordoznak. Augusztusban azonban még lehet mód a külföldi nyaralásra, az arra készülőknek jó hír, hogy a forint egyre izmosabb, s aki autóval vág neki az útnak, az akár még a péntekinél is olcsóbban tankolhat. 
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Richter, óriási hullámvasutazásban volt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 3. 18:42
A Richter a jól sikerült negyedéves gyorsjelentés után húzta felfelé a BUX-ot kedden - a forint nap közben újabb szintet lépett, hogy aztán újabb ellenállás letörésével próbálkozzon meg.
Részvény / Deviza / Áru Egyetlen újságcikk a mélybe lökött egy dollármilliárdos iparágat - áttörés előtt áll a forint?
Gáspár András | 2021. augusztus 3. 12:04
Kínában tovább ütik a techcégeket, most az online játékokat nevezte drognak az állami média egy olyan cikkel, amit pár óra után el is tüntettek - ezzel ismét mélyrepülésbe taszították az árfolyamokat. Budapesten a befektetők értékelik a Richter kiváló gyorsjelentését is, és a Molnak is megelőlegezik a bizalmat. A forint fontos szintet törhet át, a delta variáns miatti aggodalom miatt esik az olajár. Délelőtt piaci körkép.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP felhúzta a BUX indexet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 17:46
2 százalékkal ugrott meg a bankpapír, amely az indexet is felfele mozdította.
Részvény / Deviza / Áru Jól kezdte a forint a hetet
Király Béla | 2021. augusztus 2. 12:49
A pénteki gyengébb amerikai zárás ellenére az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdtek. A magyar piacon a tőzsdén nem volt komoly változás, ellenben a forint ismét erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos