TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A stratégia után a pénzügyi és működési célkitűzéseket is közzétette a Mol. Áthangolják a finomítást és a petrolkémiát, átalakítják a benzinkutakat, tovább termelik az olajat.

A Mol csoport nemrég tette közzé 2030-ig szóló, hosszú távú stratégiáját, ma pedig közzétették a következő öt évre szóló pénzügyi és működési célkitűzéseket is, amit a Privátbankár.hu szerkesztőségének is megküldtek. A társaság azt írja: az alaptevékenységek stabil készpénztermelő képessége teljes mértékben fedezi a vállalat stratégiai projektjeit és a további terjeszkedést is. A társaság így közel 2 milliárd dollár értékben valósít meg stratégiai beruházásokat a 2017 és 2021 közötti időszakban. Az összeg várhatóan meghaladja az organikus tőkeberuházások összegét, amely éves szinten 1-1,1 milliárd dollár körül alakul.

Túl a benzinen és a dízelen - áthangolják a finomítást

A finomításban a Mol továbbra is a hatékonyságjavításra és a Next Downstream Program (2015-2017) hatékonyságnövelő kezdeményezéseinek megvalósítására helyezi a hangsúlyt: a program a tervek szerint 500 millió dollár EBITDA eredmény elérését is lehetővé teszi. A hosszú távú stratégia részeként a Mol célja, hogy a finomítók által előállított nem motorüzemanyag típusú termékek arányát a jelenlegi 30 százalék alatti szintről 2030-ig fokozatosan 50 százalék fölé növelje.

Mi lesz a Mollal 2030-ra?A negyedéves jelentés előtt, de az új stratégia meghirdetése után kérdeztük a hazai befektetési szolgáltatókat, hogyan látják a Mol jövőjét: tényleg szívesebben vásárolunk majd a benzinkúton, és az elektromos autónkat is ott töltjük majd? Számíthatnak-e folyamatosan növekvő osztalékra a befektetők? Nagyot fordulhat a Mollal a világ 2030-ig >>

A vállalatcsoport a petrolkémiai üzemeinek nyersanyagellátását is növeli, kihasználva az olyan jövedelmező termékek iránti egyre növekvő keresletet, mint a kerozin, kenőanyag és a bázisolaj. A Mol az autógáz, más néven LPG piacon is növelni kívánja részesedését.

A propilén és a kenőanyagok gyártásának növelése érdekében hozzávetőlegesen 80-130 millió dollárt fektetnek be a magyarországi és szlovákiai finomítók fejlesztésébe. A nyersolaj-feldolgozás jövedelmezőségének növelése és a szélesebb termékportfólió elérése érdekében az a cél, hogy a jelenlegi 10-ről 2030-ra 33 százalékra növeljék a finomítók tengeren keresztüli kőolajellátását, miközben a felhasznált nyersolaj-fajták számát is ötven fölé növeljék.

Petrolkémia – iparági váltás

2021-ig összesen 1,9 milliárd dollárt fektetünk be petrolkémiai üzletágunk fejlesztésébe. A következő öt évben a vállalat legfőbb célkitűzése a propilén – illetve a rendkívül jövedelmező propilén származékok – termelésének növelése. Több mint 500 millió dollárt fektetnek be a magyarországi és a szlovákiai olefin-üzemeik fejlesztésébe. A vállalatcsoport szintén jelentős befektetést tervez a propilén-oxid alapú poliolok, az autó- és csomagolóiparban, valamint a bútorgyártásban alkalmazott magas minőségű termékek előállításába.

Átalakulnak a Mol-benzinkutak

Így lehet örülni 20 százalékos visszaesésnek

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a Mol-csoport 2016 harmadik negyedéves eredménye. Olyan jól sikerült az első 9 hónap, hogy emelték a 2016-os évre kitűzött profitcélt. Részletek >>

A Mol további fejlesztéseket tervez a közép-kelet-európai piacvezető töltőállomás-hálózatában, valamint további terjeszkedést is kilátásba helyez finomítóinak hatósugarán belül, kilépve a fő működési területének (Magyarország, Szlovákia, Horvátország) határain. Új fogyasztási termékeket és szolgáltatásokat is bevezetnek. A töltőállomás-hálózat modernizálása és további fejlesztése szintén a Mol célkitűzései között szerepel: ennek részeként a vállalat a Fresh Corner koncepciót 2018-ra már 700 értékesítési pontra kívánja kiterjeszteni.

2030-ra a tervek szerint a csoportszintű EBITDA több mint 20 százalékát, 450-500 millió dollárt fogyasztási cikkekből és szolgáltatásokból teremtik elő.

Hol fognak olajat keresni?

A Mol több mint 2 milliárd dollár értékben valósít meg organikus tőkeberuházásokat 2017 és 2021 között. Ennek hozzávetőlegesen 35%-a közép-kelet-európai, pakisztáni, norvégiai olajmezőkön valósul meg, 45%-a pedig a közép-kelet-európai, egyesült királyságbeli, pakisztáni, kazahsztáni valamint az oroszországi Baitugan mezőkön történő fejlesztésekre összpontosul. A Mol a kőolaj- és földgáz kitermelést legalább a jelenlegi szinten kívánja tartani.

Ehhez azonban organikus és nem organikus befektetések is elengedhetetlenek, amelyekkel megelőzhető a 2019 után egyébként bekövetkező természetes csökkenés. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy bármilyen, tervezett nem organikus befektetés a jelenlegi, alacsony olajárak mellett is megtérüljön pénzügyileg. A cél továbbra is a versenyképes, egyszámjegyű – jelenleg hordónként 6,3 dolláros – közvetlen termelési költség fenntartása, illetve az, hogy eszközeik még az alacsony olajár-környezetben – hordónkénti 50 dolláros, vagy alacsonyabb szinten – is önfinanszírozók, fenntarthatók legyenek és értéket teremtsenek - írják.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
hírlevél