6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tegnapi nagy esés után ma korrekció indulhat az amerikai részvénypiacon, de Európában még esnek az indexek. Szépen tartja magát viszont a BUX és erősödött a forint is. Az MNB nagyon óvatosan bánik majd a további kamatcsökkentésekkel – mondják elemzők. Letaszították trónjáról a Volkswagent, bankválságban erősödik a bitcoin.

Az európai tőzsdeindexek mínuszban vannak ma, általában fél-egy százalékos mértékben, kivéve a londonit, ahol csak 0,2 százalék az esés. Ez még főleg a tegnapi vaskos amerikai zuhanás utóhatása lehet, amikor is az S&P 500 1,6, a Nasdaq technológiai index 1,9 százalékkal ment le.

Nem használt a keddi hangulatnak, hogy az amerikai regionális pénzintézet, a First Republic Bank részvényei 49 százalékot zuhantak a csalódást keltő gyorsjelentést követően. Ez felélesztette a bankszektor egészségével kapcsolatos félelmeket. Európában a svájci UBS és a spanyol Santander bankok jelentése is elszomorító volt.

Emelkedés várható Amerikában

Ma segíthet viszont, hogy jó gyorsjelentések érkeztek tőzsdezárás után az USA-ban, a várakozások felett teljesített az Alphabet, a Microsoft és a Visa is. Így az S&P 500 index 0,4, a Nasdaq 100 pedig 1,2 százalékos pluszban áll a határidős piacon.

Itthon a BUX index pluszban kezdte a napot, és most is csak 0,1 százalékkal esik. Az OTP 0,1, a Richter 0,2 százalékkal olcsóbb, a Mol, a Telekom és a 4iG viszont 1-2 ezrelékkel javítani tud. Változtatott tegnap a bankok extraprofitadóján a kormány, a nettó árbevétel súlya csökken, az adózás előtti eredményé növekszik a képletben.

Árfolyamok és grafikonok

Megrángatták a forintot a kamatdöntés után

Ma erősödik a forint, 375,50 az euró, ami két forinttal alacsonyabb a tegnap estinél. A tegnapi kamatdöntés után megrángatták a forintot, először erősödött, ekkor 374,50-re esett az euró, majd 378,40-ig is felugrott.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Tegnap több, mint féléves szünet után az MNB Monetáris Tanácsa hozzányúlt az egyik kamathoz. Az egynapos fedezett hitelek kamata 25-ről 20,5 százalékra mérséklődik (vagyis szűkítették a kamatfolyosót). Az igazán lényeges évi 13 százalékos alapkamat és 18 százalékos egy napos kamat azonban nem változott.

Egyelőre várhatóan nem lesz több kamatcsökkentés, legalábbis ez valószínűsíthető Virág Barnabás alelnök a döntést követő sajtótájékoztatója alapján, amiről az Mfor.hu számolt be.

Nem tud tovább menni az euró/forint?

Megakadt az euró/forint árfolyam 377,20-nál. Az elmúlt napokban többször próbálta áttörni a jegyzés az említett ellenállást, de egyelőre nem sikerült, így most lefelé csorog – írta az Equilor Befektetési Zrt. A jegybank nem okozott nagy meglepetést, ami forintgyengülést okozhatott volna. Meghatározó támasz 371,70 közelében húzódik – tették hozzá.

A forintpiac nem szereti a meglepetéseket

A jegybank lépése jelzés arra, hogy a következő időszakban – amennyiben kedvezőek maradnak a nemzetközi és magyarországi körülmények – lazulhatnak a monetáris feltételek. A mostani kamatfolyosó-szűkítésre egyébként számítani lehetett a jegybank elmúlt napokban látott kommunikációjából – kommentálta a döntést Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A jegybank nem akarja a lépéseivel meglepni a piacokat. A jegybanki kommentár is megfelel a várakozásainknak írta az elemző.

Apa, kezdődik?

A lazítás megkezdésére vonatkozó első jelzés után felkészülhetünk az egynapos betéti eszköz kamatának csökkentésére is – írta Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Azonban a makacs maginfláció és a forint elmúlt időszakban tapasztalt sérülékenysége továbbra is óvatosságra intheti a magyar központi bankot.

A jövő hét is izgalmas lesz a piacokon

A jövő héten nagyüzem lesz a nagy jegybankoknál az Equilor szerint.

  • Szerda este dönt az amerikai jegybank, ahol várhatóan 25 bázispontos kamatemelést fognak bejelenteni, és nagy valószínűséggel ez lehet az utolsó kamatemelés ebben a ciklusban.
  • Az Európai Központi Bank pedig csütörtök délután tart ülést, itt is valószínűbb a 25 bázispontos szigorítás, de nem lehet teljesen kizárni az 50 bázispontos lépést sem. Komoly vita várható csütörtökön Frankfurtban.

Az MNB mozgásterét is jelentősen befolyásolhatja a nagy jegybankok kommunikációja.

Osztalékot fizet a Richter, a Telekom

Közzétette a menetrendet a Magyar Telekom, az elfogadott részvényenkénti 30,6 forintos osztalék kifizetésének kezdő napja május 19-e lesz, az osztalékszelvény pedig május 9-én esik le a részvényről – írta a KBC Equitas.

Jelenleg hét százalék feletti osztalékhozamot biztosít ezzel a részvény.

Részvényenként 390 forintos osztalékot fizet a Richter, ami 4,7 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A kifizetés június 15-én kezdődik, azon részvényeseknek, akik június 8-án szerepelnek a részvénykönyvben.

Letaszították trónról a Volkswagent

A Warren Buffett által is támogatott BYD első alkalommal lett Kína legkelendőbb autómárkája, letaszítva a trónról a Volkswagent. A BYD az első negyedévben több mint 440 ezer autót értékesített az országban, megelőzve német riválisát. A Volkswagen legalább 2008 óta a legjobban fogyó márka volt az autógyártók között Kínában – írta a Bloomberg.

Volkswagen-makett. Fotó: Pixabay.com
Volkswagen-makett. Fotó: Pixabay.com

Közben az Egyesült Államokban a Tesla 46 990 dollárra csökkentette a Model Y induló árát, ami 759 dollárral kevesebb, mint a személygépkocsik vagy teherautók átlagára. A Ford attól tart, hogy a Tesla lépései árháborút indíthatnak el.

Ismét fordulnak a kriptovaluták?

Mintegy öt napos lefelé csorgás után a kriptovaluták ma pluszban vannak, a bitcoin öt, az ether három százalékkal megy fel (28 722, illetve 1877 dollárra). A piac attól tartott, hogy a nemrég történt Shapella frissítés után – ami lehetővé tette a lekötött (stake-elt) ether érmék feloldását – eladói nyomás lesz az ether piacán. Ám úgy tűnik, sokan újra lekötik érméiket, a stake-elt mennyiség így csúcson van.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az emelkedést azonban a bitcoin vezeti, ami mögött a First Republic Bank drámája állhat. A részben a hagyományos pénzügyi rendszer, a bankrendszer válsága miatt létrehozott bitcoin az elmúlt hetekben már profitált a pénzintézetek körüli ijedtségből.

Siri, mi az én bajom?

Az Apple mesterséges intelligenciával (AI) működő új egészségügyi tanácsadó (coaching) szolgáltatáson és az érzelmek követésére szolgáló technológián dolgozik. A Quartz kódnéven futó szolgáltatás célja, hogy motiválja a felhasználókat a testmozgásra, javítsa az étkezési szokásokat és segítsen nekik jobban aludni – szellőztette meg a Bloomberg.

Az AI az Apple Watch adatai segítségével javaslatokat tesz, és az adott felhasználóra szabott edzőprogramokat hoz létre. A vállalat idén egy érzelemkövető bevezetését is tervezi, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy naplózzák a hangulatukat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18825 18685 18865 +0,21% 18825 18845 1 067 423 870 HUF 2024-07-23 11:03:29
MOL 2850 2830 2866 +0,35% 2850 2852 111 201 904 HUF 2024-07-23 11:04:02
MTELEKOM 1082 1078 1090 -0,55% 1082 1084 19 264 680 HUF 2024-07-23 10:51:59
RICHTER 9830 9800 9895 -0,10% 9830 9845 246 361 845 HUF 2024-07-23 11:04:35
OPUS 438 438 438 -0,57% 438 439 5 468 430 HUF 2024-07-23 10:31:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
Részvény / Deviza / Áru Dollár kontra Biden: erre figyelnek a piaci szereplők
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:16
Biden lépése egyelőre nem okozott felfordulást a devizapiacon. 
Részvény / Deviza / Áru Kardinális döntés elé néz a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 06:41
Hétfő reggelre alig változott a magyar deviza euróval szembeni jegyzése, amely a Magyar Nemzeti Bank keddi döntése után kaphat új irányt. 
Részvény / Deviza / Áru Kapott egy gyomrost az euró a forinttól
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 18:50
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a budapesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:55
A részvénypiac forgalma 11,5 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírta 390 forint alatt az euró, szemüveget a Facebook-nak
Eidenpenz József | 2024. július 19. 12:19
Rossz a hangulat, a részvényindexek többsége jelentősebb mínuszban van, a BUX egyenlőre megúszta minimális gyengüléssel. A forint nagyjából stagnál, egyre inkább az MNB keddi kamatdöntése befolyásolhatja. Szemüveggyártót vehet a Facebook, vadászat folyik az árnyékflottára, azaz orosz az olajszállító hajókra. Jó jelentést, de pesszimistább előrejelzést tett közzé a Netflix.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG