6p

Enyhén pozitív a hangulat a tőzsdéken, az autóipar vitte csúcsra a DAX indexet, és a BUX-nak is sikerült tegnap remekelnie. Rekorddöntés után kissé visszahúzódott az arany, újabb másfél éves csúcsra ment a bitcoin. Elon Musk egymilliárd dollárt szeretne begyűjteni, gyengélkedik a hazai gazdaság.

Enyhén pozitív a hangulat az európai részvénypiacokon szerdán, a német, francia és brit indexek két-három ezrelékes pluszban vannak. Az amerikai határidős mutatók hasonló képet mutatnak.

Kedden az Egyesült Államokban stagnálásszerű állapot volt, az ipari részvények, a hagyományos ágazatok kissé estek, a Nasdaq valamelyest emelkedett. Ma néhány makroadat mellett a technológiai szektorra, azon belül is főleg a mesterséges intelligenciára figyelnek a befektetők.

Stabil forint, erős BUX

Itthon a BUX Index pluszban kezdett, mínuszba ment át, most pedig gyakorlatilag nullán áll. Az OTP és a Mol 0,6-0,6 százalékos csökkenését a Richter 0,6 és a Magyar Telekom 1,3 százalékos emelkedése ellensúlyozza. Kedden, napközben új történelmi csúcsra ért a BUX index, ebben az évben már 34 százalékos pluszban áll.

Az euró 380,60 forintot ér, ami körülbelül egy forintos emelkedést jelent kedd estéhez képest. Alapvetően azonban eléggé régóta 380 körül ingadozik az árfolyama, ebben nincs igazán változás.

A kőolaj mintegy egy százalékkal esik, az európai földgáz azonban három százalékkal drágul. A dollár alig változik, a nemesfémek szerény pluszban állnak.

Az autók vitték csúcsra a DAX-ot

Kedden a német DAX index négy hónap után új történelmi csúcsot ért el, az indexet főleg az autóipari részvények húzták. Csak pár ponttal, 16 529-ről 16 534-re módosult a rekord (napon belül 16 551-re), de szerdán is 16 544-en áll.

Árfolyamok és grafikonok

Az alapvető sztori, a legfontosabb vételi ok az a remény, hogy az eurózóna és az USA központi bankjai befejezték a kamatemeléseket, és 2024-ben megkezdik a kamatcsökkentést – írja a német sajtó. A csökkenő kamatok hátszelet adnak a gazdaságnak is, miután az inflációs nyomás az utóbbi időben érezhetően enyhült.

Közel 14 százalékot esik viszont a Merck, miután egy gyógyszerének (Evobrutinib) vizsgálati adatai nagy csalódást keltettek.

Jó nagyot esett a német kötvényhozam

Az elmúlt hetek DAX-emelkedése elsősorban a német állampapírok hozamcsökkenésének köszönhető, amely pozitívan hat a részvényindex értékeltségére – írta az Erste Befektetési Zrt. A tízéves német kötvények hozama az október eleji, három százalékhoz közeli értékről 2,25 százalékra zuhant.

Egyre biztosabbra, már 85 százalékra árazza a kötvénypiac az árfolyamok alapján, hogy márciusban megkezdi az Európai Központi Bank a kamatcsökkentéseket. Az optimizmus oka a kedvező inflációs trend – tették hozzá.

Rekordot döntött az arany

Az arany a hét elején új történelmi csúcsot döntött, egyes források szerint 2148, mások szerint 2152 dolláron (a határidős piacon). Innét azonban gyors visszaesést tapasztalhattunk, jelenleg 2040 dollár.

A 2020-2050 dolláros zóna következetesen erős ellenállásnak bizonyult az Investing.com szerint, hiszen

  • 2020 augusztusában,
  • 2022 márciusában
  • és legutóbb 2023 májusában is

sikertelenül próbálta ezt áttörni az árfolyam.

Az arany határidős árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany határidős árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mitől tört ki a sárga fém?

A fejlemények, amelyek az aranyat ezen ellenállási zóna fölé juttatták, a portál szerint a következők:

  • Pénteken az arany pozitívan reagált a Federal Reserve elnöke, Jerome Powell beszédére. A piac értelmezése szerint ő utalt a kamatemelési ciklus lehetséges lezárására és a kamatcsökkentés időzítéséről szóló vitákra.
  • A közel-keleti konfliktus kiújulása a palesztinai tűzszünet végével konkrétabb kiváltó okként szolgált. A Pentagon hétvégi bejelentése az amerikai hadihajók és kereskedelmi hajók elleni támadásokról a Vörös-tengeren tovább táplálta az arany emelkedését.
  • Az amerikai gazdaság lehűlése szintén döntő hatással van a kamatdöntésekre. A múlt heti adatok az amerikai gazdaság lassulását jelezték, amihez enyhülő inflációs nyomás társult.

Elon Musk egymilliárd dollárt szeretne

Egymilliárd dolláros tőkeemelést tervez Elon Musk új startupja, az xAI. Már 135 millió dollárt gyűjtött össze – írta az Equilor Befektetési Zrt. A generatív mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek az idén dollármilliárdokat szedtek össze, miután a Microsoft által támogatott OpenAI 2022 novemberében nagy sikerrel mutatta be chatbotját, a ChatGPT-t.

A kritikusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a túl nagy lelkesedés esetleg buborékot okozhat.

Musk az OpenAI társalapítója volt, de 2018-ban kilépett, és idén júliusban alapította meg xAI-t. Az első modelljét, a Grok nevű “szarkasztikus” chatbotot nemrég mutatták be.

Újabb csúcsokon a bitcoin

Tegnap a 44 ezer dolláros határt is átlépte a bitcoin árfolyama, ami 2022 áprilisa, a nagy Terra (LUNA) botrány óta nem látott szint. A sajtóban felsorolt okok lényegében változatlanok, de aligha véletlen, hogy szinte egy időben történik mindez az arany csúcsdöntésével. Mindkettőt jelentős mértékben befolyásolhatják a kamatemelési ciklus végével kapcsolatos várakozások és a biztonságos vagy legalábbis alternatív menedékeszközök iránti kereslet.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A bitcoin-emelkedés okai közé tartozik az amerikai spot bitcoin ETF engedélyezésével kapcsolatos várakozás, a bitcoin-kibocsátás áprilisi feleződése (halving), de a kínálat szűkössége, a tulajdonosok makacs ragaszkodása, kitartása is.

Gyengélkedik a hazai gazdaság

Reggel kiskereskedelmi forgalmi és ipari termelési adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Gyenge adatok a puttonyban, továbbra is bukdácsol a kilábalás kommentálta Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

A béremelkedésről érkező hírek kedvező kihatásait hátráltathatja, hogy a bérek tényleges emelkedése főként januártól esedékes, így onnantól éreztetheti majd a hatását. A termelési kilátások rövidtávon továbbra is meglehetősen zavarosak, a konjunktúraindexek egyelőre “Európa-szerte csak minimális életjeleket mutatnak”.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17380 17225 17445 +0,67% 17380 17390 3 816 419 085 HUF 2024-02-29 15:57:55
MOL 2900 2896 2930 0,00% 2896 2900 466 752 604 HUF 2024-02-29 15:57:47
MTELEKOM 829 825 838 -1,19% 829 830 286 126 210 HUF 2024-02-29 15:57:50
RICHTER 9605 9605 9965 -2,19% 9610 9615 1 832 170 455 HUF 2024-02-29 15:57:47
OPUS 420 415 426 0,00% 418 420 180 068 327 HUF 2024-02-29 15:57:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
Részvény / Deviza / Áru Földre vitték a forintot Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 18:19
Délután óta csak gyengül a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Minden adott volt, mégis pocsék nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 17:59
Nem alakult jól a kereskedés, a vezető papírok közül csak a Magyar Telekom tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Így várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2024. február 27. 12:44
A forint enyhe erősödéssel várja a kamatdöntést, a BUX index kissé süllyed, korrigált a földgáz. Már megint baj van a Teslákkal, ezúttal Németországban. A bitcoin 56 ezer dollár fölé ért, és az 57 ezer sincs messze.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG