<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ma látszólag semmi sem tudja felvidítani a tőzsdéket, sem a jó kínai növekedési számok, sem a politikai stabilitásról árulkodó német pártelnöki választás. Az eső európai indexekhez a BUX is csatlakozott, főleg a Mol húzza le. Az euró/forint kerülgeti a 360-as határt. Gyorsjelentések tucatjai és sok más esemény jön a héten. Új trónkövetelő a kriptodeviza-szektorban.

Az európai tőzsdék a pénteki esés után ma is borongós hangulatban nyitottak, bár reggel óta csökkent a mínusz, már csak 1-2 ezrelékes Frankfurtban és Párizsban. Az USA-ban ma Martin Luther King napja miatt zárva lesznek a tőzsdék. Az Európai Központi Bank ülése jön csütörtökön, Joe Biden elnök beiktatása pedig szerdán.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal esik, az európai átlagnál valamivel jobban. A Mol 1,3, az OTP 0,3, a Richter 0,8 százalékkal süllyed. A Telekom viszont 0,4 százalékkal emelkedni tud. A forint ma kissé megint gyengül, 360,60 az euró, de már jó ideje kering 360 körül, határozott irány nélkül.

Megvan Merkel utódja, stabil a német politika

Jó hír lehet a piacoknak, hogy Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke lesz a CDU új elnöke a hétvégi szavazás alapján. Mivel az ő politikája áll legközelebb Angela Merkeléhez a három jelölt közül, ez egyfajta stabilitást és folytonosságot ígér. Laschet az ország következő kancellárja is lehet, bár ez még korántsem biztos, ahogy tegnapi cikkünkben részletesebben megírtuk. Az igen népszerű bajor Marcus Söder is esélyes.

Laschet győzelme jó hírnek tekinthető azok számára, akik az Európai Unió nagyobb integrációját, valamint a Kínával és Oroszországgal való együttműködést támogatják értékelte a Bloomberg.com.

Az euró/forint árfolyam egy éve (Tradingview.com)Az euró/forint árfolyam egy éve (Tradingview.com)

Olasz dráma, amerikai készültség

Tart viszont az olasz dráma, bizalmi szavazás következik a kormány ellen a parlament mindkét házában. “Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a kormánynak nincs meg a kormányzáshoz szükséges többsége, viszont a megbuktatásához túl nagy a támogatottsága” – írta az Erste Befektetési Zrt.

Január 20-án beiktatják az új amerikai elnököt, amire fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a fővárosban. A piacok pedig azt találgatják, milyen lesz Joe Biden politikája. Az már biztosnak látszik, hogy a készülő újabb költségvetési segélycsomagot a vártnál nehezebb lesz keresztülvinni, mivel saját párttársai egy részének sem tetszik. Ez nagyban hozzájárulhatott, hogy múlt hét végén leült a tőzsdei hangulat.

Jó vírushírek és költekezés Amerikában

Pénteken még rossz amerikai makroadat is rontotta a tőzsdei hangulatot. Ám látszanak az intézkedések első eredményei az USA-ban az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Szeptember óta először indult csökkenésnek a koronavírussal kórházban kezelt betegek száma Amerikában. Ez részben az oltási kampány előrehaladásával indokolható, melynek keretében már több mint 12 millió állampolgár kapta meg a védőoltást. Emellett a karácsonyi mentőcsomag is segíti a gazdaságot. A JPMorgan Chase bankkártya-forgalma január első hetében év/év alapon több mint 12 százalékos emelkedést mutat, amire a vírusválság kezdete óta nem volt példa.

Viszont az új variánsok miatt globálisan ismét nekilendült a koronavírus-fertőzések száma. Ez tarthatja nyomás alatt az olaj árfolyamát is, valamint Irán lehetséges visszatérése a piacra egy új USA-Irán megegyezés után.

Kína a világ reménysége?

Az utolsó negyedévben 6,5 százalékkal ugrott meg Kína bruttó hazai terméke, felülmúlva az előrejelzéseket és a járvány előtti növekedési ütemet is. A kínai volt az egyetlen fontosabb gazdaság, amely elkerülte az összehúzódást 2020-ban – tudósított a Bloomberg.

A Goldman Sachs Group közgazdásza Joe Biden megválasztott elnök költekezési terveire hivatkozva emelte növekedési előrejelzéseit az Egyesült Államokra erre az évre és a következőkre is. A dollár erősödését ma az okozhatta, hogy a Wall Street Journal szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt a kongresszus előtt csütörtökön megerősíti majd elkötelezettségét a piac által meghatározott devizaárfolyamok iránt. (Ez változás Donald Trump politikájához képest, aki többször próbálta a dollárt befolyásolni.)

Kínai negyed (Pixabay.com)Kínai negyed (Pixabay.com)

Eddig főleg bankokról szól a gyorsjelentési szezon

A múlt héten elindult Amerikában a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, az S&P 500 tagjai közül több tucat cég publikál ezen a héten. De már pénteken is nagybanki jelentésekkel fejeződött be a hét.

Szerdáig is még főleg a bankok határozzák meg a hetet, holnap a Goldman és a Bank of America jelent, a Morgan Stanley pedig szerdán kerül sorra írta a KBC Equitas. Kedd este a Netflixre is nagy figyelem irányul, szerdán pedig a Procter&Gamble is megnyilatkozik. A hét második felében a techszektor is belendül, negyedéves számokat publikál az Intel és az IBM.

Hagyjuk 2020-at, a jövő a lényeg

A Bloomberg szerint a jelentésekben már nem a múlt, a nagy visszaeséseket hozó 2020-as év a lényeg, hanem az előretekintő útmutatás. Az elemzők a nyereség hirtelen megugrását jósolják a tavalyi zuhanást követően. Ám a Stoxx 600 index október vége óta bekövetkezett, mintegy 20 százalékos ugrása után az értékelések így is eltúlzottaknak bizonyulhatnak. Ma a spanyol Repsol energiacég és a Rio Tinto bányászvállalat jelent Európában.

Alacsonyan száll a Lufthansa, a Carrefour

Alacsonyabb célár, leminősítés miatt adják a befektetők a Lufthansa részvényeit, amelyek három százalék körül esnek.

A HSBC szakértői négy euróról 3,50-re csökkentették célárukat. Csakhogy a papír jelenleg 10,20 euró. A Klöckner & Co. 5,6, a Salzgitter pedig több mint négy százalékot esik, miután a Credit Suisse a részvényeket alulteljesítőre minősítette le, felülteljesítőről – írta az N-Tv.de.

A francia Carrefour (CARR) 6,5 százalékkal esik, miután a kanadai Couche-Tard visszalépett felvásárlási tervétől. A múlt héten egy francia politikus jelezte nemtetszését a tranzakcióval szemben. A felvásárlás valószínűleg komoly politikai ellenszéllel találkozott.

Száguldanak a következő generációs kriptodevizák

Az utóbbi egy hétben a kriptodeviza-piac csak lassacskán tér magához a január 10–11-ei korrekcióból. (A bitcoin mintegy 9, az ether 17 százalékkal emelkedett hét nap alatt.) De néhány projekt kiemelt figyelmet élvez, a polkadot 132, a chainlink 60, az aave 80 százalékkal ment fel. Újabb DeFi-láz jelei láthatók, avagy a kriptodeviza-piac ezen részpiacán tovább megy a lufifújás. (DeFi: decentralized finance, decentralizált pénzügyi alkalmazások. Például kriptodeviza-alapú kölcsönök, biztosítások, crowdfunding, derivatívák  stb.)

Ezzel a polkadot a negyedik legnagyobb kriptodeviza, 16 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. De a befektetők többségének szeme előtt valószínűleg már az ether (Ethereum-rendszer) 140 milliárdos értéke lebeg, ami még mindig a polkadot kilencszerese. A polkadot ugyanis az Ethereum talán legnagyobb riválisának, kihívójának számít. Bár csak augusztusban indult élesben a rendszer, máris olyan tulajdonságai vannak, amelyeket a nagy előd működésébe még csak a jövőben, esetleg évek alatt készülnek beépíteni. (Például jobb skálázhatóság, nagyobb sebesség, a “proof of stake” rendszer.)

Ezzel előtérbe kerül a kriptodevizák egyik nagy kockázata is: bármelyik helyébe léphet egy új, jobb, praktikusabb vagy csak divatosabb konkurens, vagy klón. Ezzel bármelyik gyorsan el is veszítheti értékét.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17135 17130 17575 -4,62% 0 0 22 721 730 770 Ft 2021-11-26 17:05:29
MOL 2450 2422 2464 -0,97% 0 0 3 761 189 642 Ft 2021-11-26 17:12:50
MTELEKOM 422 422 428 -1,63% 0 0 214 874 344 Ft 2021-11-26 17:07:04
RICHTER 8625 8530 8675 -1,71% 0 0 3 696 449 365 Ft 2021-11-26 17:07:28
OPUS 219 216 222 -1,79% 0 0 71 447 197 Ft 2021-11-26 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Részvény / Deviza / Áru Újra 370 alatt az euró, de sorsdöntő hír jöhet holnap
Eidenpenz József | 2021. november 24. 11:59
Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.
Részvény / Deviza / Áru Menthetetlen a líra, stabilizálódott a forint
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 07:42
A 370-es szint alá került a forint, ami a keddi 372-es történelmi mélyponthoz képest kismértékű erősödést jelent. A tegnapi nap nagy vesztese, a török líra viszont továbbra sem tudja magát összeszedni.
Részvény / Deviza / Áru Jókora mozgások voltak ma a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 18:22
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.
Részvény / Deviza / Áru Kedden is volt egy kis tűzijáték a forint piacán
Király Béla | 2021. november 23. 17:35
A hétfői nagy gyengülés után kedden sem tudott erősödni a magyar fizetőeszköz. A forint az euróval szemben a 370-es lélektani szint gyengébb oldalán ragadt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló