BUX
37 317.04
+3.75%
+1 350.00
OTP
11 390.00
+5.46%
+590.00
MOL
2 012.00
+5.01%
+96.00
RICHTER
6 770.00
+1.80%
+120.00
MTELEKOM
394.00
-0.38%
-1.00
 
2020. május 22. 19:17

A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.

Mostanában kifejezetten szokatlan, hogy ennyire kicsi ármozgások legyenek a tőzsdéken, mint ma. Ebben szerepet játszhat az is, hogy péntek van, de sokkal inkább, hogy hétfőn az USA-ban ünnepnap lesz és nem lesz kereskedés. Az USA-ban 2-3 ezrelékes süllyedést látni az indexekben. Az európai Stoxx 600 index gyakorlatilag egyáltalán nem változott, a német DAX fél ezrelékkel emelkedett, a francia mutató még ennyivel sem mozdult el. Komolyabb mozgás az olasz tőzsdén volt, amelynek indexe 1,3 százalékkal emelkedett, és hasonlóan teljesített Bécs is.

Itthon a BUX index is annyit változott, mint bécsi társa, csak éppen lefelé. Az 1,3 százalékos süllyedés főleg a Mol kettő és a Richter 2,6 százalékos esésének köszönhető. Eközben az OTP 0,2 százalékkal emelkedni tudott. A forint is gyengült, az euró árfolyama ismét 350 felé ment, este 350,50 forint volt.

Erőre kapott az arany, az ezüst

Egész nap mínuszban járt az olaj, de a reggeli öt-hat százalékkal szemben este már csak három-három és fél százalékos süllyedést mutatott. A British Petrol a vezető pozíciók számát kevesebb mint felére vágta vissza, 250-ről 120-ra. Későbbi leépítésekről is szó van. A nemesfémek ismét erőre kaptak, az arany fél, az ezüst másfél, a platina több mint két százalékkal drágult.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A tőzsdéket egész nap elsősorban az amerikai-kínai ellentétek nyomasztották. Miközben a kereskedelmi tárgyalásokról pozitív hír is érkezett, Kína szigorú törvényekkel próbálja elnyomni Hong Kong-ot, ami heves amerikai válaszreakciókat váltott ki.

Játékos (Pixabay) Játékos (Pixabay)

Rengeteget költöttek videojátékokra

A videójátékok eladása áprilisban rekordszintre emelkedett – írta a SeekingAlpha. Ez nyilvánvalóan annak lehet köszönhető, hogy a karanténban sokan egyszerűen otthon maradtak és játszottak egyéb szórakozás helyett. A növekedés 2019 áprilishoz képest 73 százalékos volt, 1,5 milliárd dollárt tett ki. A hardverre fordított kiadások pedig 163 százalékkal 420 millió dollárra emelkedtek az előző év áprilisi 160 millióról.

Újra jöhet a Pick a tőzsdére

A Budapesti Értéktőzsde bejelentette, hogy a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. által kibocsátott ”Pick Szeged NKP Kötvény 2029/I.” 27 milliárd forintnyi össznévértékű értékpapírjainak információs dokumentumát jóváhagyja. Ez még nem jelent bevezetést az Xbond piacra, de annak az egyik előfeltétele. A kötvények névértéke egyébként egyenként 50 millió forint.

A Pick részvényei valamikor a tőzsde legnépszerűbb papírjai, igazi blue chipek voltak. Egészen 2002 novemberi kivezetésükig.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Veszélyes vizeken az OTP, csalnak az olajjal
Eidenpenz József | 2020. június 3. 18:17
Tart az optimizmus a tőzsdéken, a befektetők a gazdaság gyors talpraállásában bíznak. Az olajpiac a holnapi OPEC-ülésre vár, miközben nagyon ellentmondásos, pozitív és negatív hírek is érkeznek. A német DAX és a magyar BUX valósággal száguldott, de az egyik brókercég már bizonytalannak tartja a folytatást és új stop loss-árszintet állapított meg az OTP-re. Holnap az EKB is bejelentést tehet.
Részvény / Deviza / Áru A válságkezelésbe belebukhat Trump, pocsék hírre emelkedik a Mol
Eidenpenz József | 2020. június 3. 11:10
Az amerikai zavargások hidegen hagyják a tőzsdéket, vagy pedig éppen azért emelkednek, mert Donald Trump elnök annyira rosszul kezeli a helyzetet, hogy bele fog bukni? Európában még jobban száguldanak az indexek, ma a lengyel és magyar tőzsde is kitett magáért. Az OTP és a Mol egyaránt száguld, pedig rossz hírek jöttek az olajtársaság finomítói marzsairól.
Részvény / Deviza / Áru Amerika tőzsdéi elszakadtak a külvilágtól, a BUX meg Európától
Eidenpenz József | 2020. június 2. 18:35
Legalább öt rendőrt meglőttek, boltokat, szupermarketeket gyújtanak fel az USA-ban, az amerikai indexek erre ezen a héten is tovább emelkednek. Az S&P 500 és a Dow Jones új három hónapos csúcsokat értek el ma. A BUX alig tudott feljebb menni, pedig az OTP kitett magáért. A forint viszont erős.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a forint, jelentett az Opus, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. június 2. 11:44
Péntek este és hétfőn több forinttal olcsóbb lett az euró, jelenleg alulról ostromolja a 345 forintot. Az USA-ban az erőszakos tüntetéshullám ellenére pozitív a tőzsdei hangulat, kontinensünkön is folytatódik az optimizmus. A német kormány ötmilliárd eurót szánna autóvásárlási támogatásokra, emiatt száguldanak az autórészvények. A magyar piacot az OTP húzza, jó formában van a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Friss
hírlevél