Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ugyan a koronavírus okozta válságot a világ legnagyobb tőzsdei vállalata, a Saudi Aramco is megszenvedte, ám most az olajárak emelkedésével ismét optimistább jövőkép rajzolódott ki. Nem véltelenül merült fel, hogy az állami tulajdonos ismét eladna egy százaléknyi részvényt.

Szaúd-Arábia tárgyalásokat folytat az állami tulajdonban lévő Saudi Aramco olajvállalat 1 százalékának eladásáról. A vásárlót nem nevezte meg, csupán körülírta a királyság koronahercege, aki annyit említett egy szaúdi tulajdonú hírcsatornának nyilatkozva, hogy egy vezető globális energetikai társaságról van szó. A társaság két évvel korábbi privatizációjakor összességében 1,5 százaléknyi részvényarányt vezettek be a rijadi tőzsdére. Amennyiben a tranzakció megvalósul, akkor most ezzel ellentétben egy ügylet keretében pénzügyi befektetők helyett szakmai tulajdonoshoz kerülhet a részvénycsomag.

Ahogy arról annak idején az mfor.hu is beszámolt többszöri nekifutást követően 2019-ben értékesítették a részvényeket, és vezették be azokat a tőzsdére. Ennek eredményeként 2019 december 11-én indult el a kereskedés a rijádi Tadawul tőzsdén. Ezzel a Saudi Aramco rögtön több rekordot is felállított. A társaság lett ekkor a világ legértékesebb tőzsdei vállalata, igaz az uralkodó család által kitűzött 2000 milliárd dolláros álomhatártól némileg elmaradtak, ám ezt később, némi árfolyamemelkedést követően sikerült az Aramcónak túlszárnyalnia.

Egy százalékot adhatnak el a gigászi cégből (Fotó: Depositphotos)Egy százalékot adhatnak el a gigászi cégből (Fotó: Depositphotos)

Az elképesztő érték persze nem volt meglepő, hiszen a tőzsdei bevezetés előtt is az energetikai szektorban legnagyobb vállalatának számított. A társaság a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, vagyis ott vannak nagyszámban olajkútjai. Ugyanakkor a kibányászott energiahordozót világszerte értékesíti. Ugyan elsősorban olajvállalatként tartják számon, de az általuk kitermelt relatív kisebb mennyiségű gázzal is komoly szereplőnek számítanak a szektorban.

Korábban nem csak a gigászi bevétele és piaci kapitalizációja miatt számított világelsőnek, hanem a profitját tekintve is. Ebben az összevetésben 2019-ben még komoly előnye volt a legnagyobb technológiai vállalatokkal összevetve, ám az olajár tavalyi összeomlása és a digitalizációs robbanás változásokat hozott. Annak ellenére, hogy az Aramco az egyik leghatékonyabb vállalata a szektornak, köszönhetően többek között az óriási mennyiségű és olcsón kitermelhető nyersanyag-készletének.

A szárnyaló olajár segíthet rendezni a helyzetet

Az elmúlt hónapokban ugyanakkor sokat javult a Saudi Aramco helyzete is, a nyugati világban dinamikusan folyó oltások és a pozitív világgazdasági kilátások az olaj árfolyamát is jelentősen felhúzták, ami értelemszerűen a vállalat pozícióját is számottevően javította. Vélhetőleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy Szaúd-Arábia uralkodó családja nyitott lett egy újabb részvénycsomag eladására. Igaz, az ügylet még korántsem végleges, de feltételezhetően előrehaladott állapotban lehet, ha maga a koronaherceg is megnyilvánult a kérdésben.

Így mozgott a Saudi Aramco árfolyamaÍgy mozgott a Saudi Aramco árfolyama

"Nem akarok ígéretet tenni, de folynak a tárgyalások az 1 százalékos részesedés értékesítéséről, amelyet egy vezető globális energetikai társaságnak adhatunk el" - mondta Mohammed bin Salman koronaherceg a szaúdi televízióban adott interjújában. A részvényeladás ráadásul pozitív szinergiákkal is járna, hiszen az uralkodó ház tagja azt is jelezte, a részvények eladása nagyban hozzájárulhatna az Aramco értékesítésének növeléséhez abban az országban, ahol a potenciális vásárló vállalat székhelye van. Némi iránymutatást azért adott, amikor annyit még elárult, hogy a cég egy „hatalmas” országból származik. (Tekintve a potenciális piaci lehetőségeket és a leírást jó eséllyel egy kínai nagyvállalat lehet a vásárló, vagy esetleg egy indiai cég - szerk.)

Függetlenednének az olajtól

Azt is elmondta, hogy más cégekkel is folynak a megbeszélések, így elképzelhető, hogy a jövőben lesznek további részvényeladások. Ez már csak azért sem zárható ki, mert a fent említett 2019-es tőzsdei bevezetés során Szaúd-Arábia azt az ígéretet tett, hogy néhány éven belül a társaság részvényeinek öt százalékát adja magánkézbe.

A privatizáció egy másik potenciális formája lehet, hogy a papírok egy részét átteszik a királyság szuverén vagyonalapjába, az Állami Befektetési Alapba. Amely aztán a rábízott részvényeket akár értékesítheti is a szaúdi piacon.

A részvények értékesítése egyébként hozzájárulhatna a Szaúdi Vízió 2030-nak a megvalósításához. Az öt éve indított program célja, hogy az állam folyamatosan diverzifikálja a bevételeit, és egyre kevésbé legyen kitéve csak és kizárólag az olajpiac változásainak. A tavalyi évben ennek megvalósítása erősen megbicsaklott, hiszen hasonlóan az egész energetikai szektorhoz a Saudi Aramco is „nagy pofont kapott”. Ugyanakkor a szakértők szerint ez a jövőben akár ösztönzőleg is hathat a királyság számára, hogy a lehetőségekhez képest minél gyorsabb ütemben próbáljanak több lábra állni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14600 14360 14600 +1,39% 0 0 9 832 926 125 Ft 2021-05-14 17:06:36
MOL 2284 2244 2290 +1,06% 0 0 2 533 188 552 Ft 2021-05-14 17:14:19
MTELEKOM 413 411 417 -0,36% 0 0 90 204 549 Ft 2021-05-14 17:05:05
RICHTER 8445 8330 8545 +0,72% 0 0 1 268 887 120 Ft 2021-05-14 17:06:19
OPUS 243 240 244 +1,25% 0 0 20 797 148 Ft 2021-05-14 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP és a MOL is erősödött
MTI | 2021. május 14. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 455,04 pontos, 1,01 százalékos emelkedéssel, 45 429,12 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Megint jó részvényesnek lenni, 356 forint alá süllyedt az euró ára
Eidenpenz József | 2021. május 14. 12:31
A sötét felhők elvonultak a tőzsdék fölül az USA-ban, Ázsiában és Európában is, miután az inflációval kapcsolatban sikerült megnyugtatni a befektetőket. Itthon az OTP a húzóerő, de a forint is erősödik. Ünnepel a Dortmund-részvény, Elon Musk korrigálta magát, az amerikaiakat pedig lasszóval kell visszavonszolni a munkába.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX
MTI | 2021. május 13. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 813,37 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 44 974,08 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?
Eidenpenz József | 2021. május 13. 17:06
A bitcoin árfolyama és az egész kriptópiac ma Elon Musk azon megjegyzése nyomán zuhant nagyot, hogy nem fogadja már el a bitcoint a Teslák eladásakor. Túlságosan terheli ugyanis a környezetet az első számú kriptodeviza létrehozása és elszámolása. De belengetett egy másik megoldást is. Vajon mire gondolhatott?
Részvény / Deviza / Áru Ma is mélypirosban vannak a tőzsdék, Elon Musk új célpontot keres
Eidenpenz József | 2021. május 13. 12:28
A meglepetést okozó amerikai inflációs adat hatása ma is tart, tovább szakadnak a részvénypiacok Európában. A hazai BUX viszont felülteljesítő, és a forint is erősödött. A Tesla kínai eladási adatai rosszak lettek, a cég vezére nyomta le a bitcoin árát, de más alternatívát keres helyette.
Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a Richter mögött
MTI | 2021. május 12. 18:01
A vezető részvények a gyógyszerpapír kivételével gyengültek.
Részvény / Deviza / Áru Ronda inflációs adatok jönnek sorban, csökken a bitcoin adója itthon
Eidenpenz József | 2021. május 12. 12:10
Európában stabilizálódtak ma a tőzsdék, de az USA-ban nagyon várják a délutáni inflációs adatot, ami még felkavarhatja a piacokat. A Telekom gyorsjelentése nagyjából hozta a várakozásokat, az OTP célárát pedig megemelték. Magyarországon csökkenhet a kriptodevizák adója. A lítium az egyik legjobban teljesítő nyersanyag volt az idén.
Részvény / Deviza / Áru Enyhe csökkenés: mi történt ma Budapesten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 11. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 236,92 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 44 350,67 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Átterjedt a korrekció Európára, 30-ból 30 DAX-papír esett
Eidenpenz József | 2021. május 11. 12:13
A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Telekom húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.