6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

 

K:      A borászat a sztereotípiák alapján egy romantikus szakma, a szőlő – hordó –borász a lopóval képek jelennek meg előttünk. Mit mutat a gyakorlat?

V:      A borászat –amennyiben a szőlőcukorból alkoholos ital erjesztése csupán a cél- elég egyszerű folyamat.

Az évente visszatérően reprodukálható jó bor készítése már komoly szaktudást és tapasztalatot igénylő munka. Rengeteg tényezőt figyelembe kell vennünk és a folyamat során a szakma szabályainak maximális tiszteletben tartása mellett kreatív szemlélet, megfelelő technológiai háttér és fegyelem is szükséges hozzá. A Wunderlich és Jammertal bor-családok ennek a tudatos borkészítési gyakorlatnak kitűnő példái.

K:      A borbirtok kínálati portfólióját elnézegetve a jó minőségű, mindennapi fogyasztásra szánt borok mellett önöknél a fő hangsúly az egyedi, nagy komplexitású termékek előállításán van.

V:      Villányban –köszönhetően a mikroklíma - talaj- szőlőfajták szerencsés találkozásának- lehetőségünk van nemzetköz szinten is figyelemre méltó borok készítésére is. Ezeknek minden egyes évjáratban visszatérő megjelenésére azonban semmiféle garancia nincsen.

A jó bor alapja a jó szőlő, amely a mindenkori lehetőségeinket meghatározza. A technológia nem azért fontos, hogy a szőlő-alapanyag minőségén javítsunk, mert arra semmiféle trükk nem képes. A technológia abban segít, hogy a lehető legtermészetesebb és legkíméletesebb módon feldogozva a szőlőt a benne rejlő legtöbb szépséget vigyük át a borba.

A szőlészet/borászat az időjárás szeszélyeinek egyik legjobban kitett mezőgazdasági tevékenység. A szőlészetbe befektetett pénz és munka –paradox módon- majdnem fordított arányban áll az eredménnyel: egy jó évjáratban –amely napfényes és száraz- nagyságrendekkel kevesebb növényvédelmi kiadásra van szükség, mint egy csapadékos, gyenge évben, amikor a tetemes kiadások ellenére jó szerencsével legfeljebb átlagos termés szüretelhető.

 


Minden tervezés ellenére munkánkat Villányban a szeptember 1-november 15 közötti nagyjából tíz hét időjárása befolyásolja döntően. Időnként maximális pénzügyi kockázatot kell vállalnunk azért, hogy a lehető legjobb szőlőt szüretelhessük. Csak példaként említem a 2013-as
évjáratot, amikor a szép és ígéretes előjelek ellenére egy tíznapos esős-ködös időszak teljesen feje tetejére állította a szüretet a borvidéken, nagyon nagy mennyiségű ígéretes szőlő egyszerűen megrothadt. Sok szőlőtermelőnek egy teljes évi munkája és befektetése vált semmivé két hét alatt. Szomorú, amikor a jól felkészült szüretelő csapatokat azért kell nagy kiadással a szőlőterületeinkre kiküldenünk, hogy a következő évi munka előkészítéseként a tönkrement termést ledobálják a tőkékről a földre.

 

Törekvésünk a kezdetek óta az volt, hogy a nagyon jó évjáratokban a lehetőségeket kihasználva minél nagyobb mennyiségű különleges bort készítsünk.

Ez érdekes gazdasági és szakmai kihívás, hiszen olyan élvezeti cikkről van szó, melynek kapcsán mindenki másként definiálja a „nagy bor” fogalmát. Kulturális és megszokásbeli különbségek egészen szélsőséges véleményeket képesek alkotni ugyanazon tételről. Most nem kívánok részletekbe menni, de könnyebb azt meghatározni, mitől NEM nevezhetünk valamit „nagy bor”-nak.

Ráadásul azok a nagy értékű borok, melyekről beszélünk, 3-5 évvel a szüret után fognak megjelenni a piacon. Gyakorlatilag ma kell azt valószínűsítenünk, mi fog tetszeni a fogyasztónak (és miért fog az átlagosnál többet fizetni) 2018-ban.

Kiemelném, hogy bár a felvázolt időjárási bizonytalansági tényezők minden esztendőben fennállnak, mi minden kora tavasszal úgy kezdünk neki a szőlészeti munkáknak, hogy a teljes kékszőlő mennyiségünket magas prémium kategóriájú vörösbor készítésére fogjuk felhasználni. Ennek megfelelően kivétel nélkül mindenhol erős terméskorlátozást alkalmazunk és sajátos, igen hatékony monitorozó-ellenőrző rendszert vezettünk be. Ha a természet aztán közbeszól, arra már nincs ráhatásunk (hideg→gyenge cukrosodás, nedvesség→peronoszpóra/lisztharmat/botritisz, ráadásnak egy esetleges jégverés). Kissé sántító hasonlattal olyan „blackjack” partit játszunk folyamatosan, amikor a 19-re kivétel nélkül mindig lapot húzunk.

A fent vázolt kockázatok azután erős hatással vannak az árra is.

E nélkül a hozzáállás nélkül viszont az általunk elvárt minőségben kereskedelmi mennyiségben értékelhető palackszámot nem lehet biztosítani.

K.      A Cassiopeia és Koh-I-Noor sorozatok így születtek.

V:      Igen. Ezek a borok innovációs elhatározottságunk és kitartó, következetes munkánk gyümölcsei.

Válogatási elveink e tekintetben olyan szigorúak, hogy az erjesztés során Cassiopeia-nak ígérkező boroknak átlagosan csak 2/3-át ítéljük végül erre a szintre érdemesnek palackba töltéskor. A Koh-I-Noor válogatás pedig az Cassiopeia mennyiség 15%-a.

K:      Ezekkel a borokkal a hazai kiskereskedelemben nem, csak a Jammertal Látogatóközpontban találkozhatnak az érdeklődők. Mi ennek az oka?


V:      A Cassiopeia-t és Koh-I-Noor-t nem a kiskereskedelmi láncok polcaira szántuk. Tényleg csak azoknak ajánljuk, akik megértik annak jelentőségét, hogy a borászatban csak akkor van fejlődés, ha mindenkor a legjobbra törekszünk. Ennek ára van, amit valaki vagy meg kíván fizetni, vagy nem.

Erőltettet párhuzammal: a Mercedes-Benz gyárt A-osztály és S- osztályú modelleket is. Mindkét típusnak 4 kereke és kormánya van, eljuttat A-ból B-be és fel van szerelve a XXI. század követelményeinek megfelelő biztonsági és kényelmi rendszerekkel. Ennek ellenére az árkülönbség nem ritkán 6-8-szoros, de mindkét autófajtára van igény. Ráadásul a drágább modell fejlesztéseinek eredményei előbb-utóbb a megfizethetőbb modellekben is megjelennek, jelentősen emelve azok színvonalát.

A Cassiopeia és Koh-I-Noor különleges élményt nyújtanak, de nem a könnyű, étkezéshez rutinszerűen elfogyasztott vagy a jó bulit színesítő borok közé tartoznak.

E borok megismeréséhez nyugodt körülmények és idő szükségesek. Nem elég, ha egy vinotéka többé-kevésbé felkészült eladója többnyire pontatlanul mesél róluk. Sajnálatos tapasztalatunk az, hogy a hazai gasztronómia borismereti felkészültsége –tisztelet a kivételnek- még ennél is rosszabb.

Nem célunk, hogy rábeszéljük bárkire is ezeket a tételeket. A bort kizárólag kóstolva lehet megismerni. A Jammertal Látogatóközpontot pontosan azért építettük meg, hogy autentikus környezetben, kötetlenül, szórakozva és munkatársainktól akár hozzátanulva köthessenek barátságot a borszerető érdeklődő látogatóink e nagyszerű termékeinkkel.

Címkék: Statikus tartalom

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Statikus tartalom Privátbankár.hu Klasszis 2024 - nyereményjáték szabályzat
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:01
Klasszis 2024 - nyereményjáték szabályzat
Statikus tartalom Privátbankár.hu Klasszis 2023 - nyereményjáték szabályzat
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 17:07
Klasszis 2023 - nyereményjáték szabályzat
Statikus tartalom Budapest Borfesztivál 2022 - Nyereményjáték szabályzat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 22. 10:15
A Budapest Borfesztivál 2022 kérdőív nyereményjáték szabályzata.
Statikus tartalom Klasszis 2022 - regisztráció
Privátbankár.hu | 2022. március 26. 14:51
Regisztráció a 2022. április 14-i djátadóra
Statikus tartalom Klasszis 2022 - Alapkezelői szavazás
Privátbankár.hu | 2022. március 21. 11:31
Statikus tartalom Klasszis 2022 - nyereményjáték szabályzat
Privátbankár.hu | 2022. március 11. 12:00
Klasszis 2022 - nyereményjáték szabályzat
Statikus tartalom Budapest Borfesztivál 2021 - Nyereményjáték szabályzat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 17:27
A Budapest Borfesztivál 2021 kérdőív nyereményjáték szabályzata.
Statikus tartalom Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny - beharangozó
- | 2020. május 2. 14:41
Regisztráció a május 27-i online találkozóra.
Statikus tartalom Médiaajánlat politikai hirdetésre
Privátbankár.hu | 2016. július 7. 10:23
 
Statikus tartalom Pörög a hazai és a globális ingatlanpiac: most Ön is profitálhat belőle!
Privátbankár.hu | 2016. május 11. 16:22
Több éve folyamatos fellendülés jellemzi a globális, fejlett és 2013 óta a hazai ingatlanpiacokat is. Ez a trend a befektetők aktivitására is pozitív hatással van. Az OTP szakértői szerint a hazai kereskedelmi ingatlanpiac nyolc éve nem volt ilyen erős, a piacot rekord bérlői kereslet, alacsony üresedési ráták és európai szinten is magas hozamok jellemzik.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG