4p
Növekedés ide, viszonylag kedvező kilátások oda, a reálszférának még mindig gondot okoz a legmegfelelőbb finanszírozási lehetőségek fellelése.

Növekedés ide, viszonylag kedvező kilátások oda, a reálszférának még mindig gondot okoz a legmegfelelőbb finanszírozási lehetőségek fellelése. A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület június 11-én, Budapesten sorra kerülő regionális konferenciája kiváló alkalom az információ- és ismeretgyűjtésre, a kapcsolatépítésre.

A kockázati tőke- és private equity befektetések óriási felfutást produkáltak az elmúlt években. Csak tavaly Európában 14 százalékkal nőtt az ilyen jellegű vállalati befektetések értéke, elérve a 41,5 milliárd eurót. A résztvevő társaságok száma egy év alatt 8 százalékkal, ötéves rekordmagasságba, 5500 felé emelkedett. Tanulságos, hogy ezek 80 százaléka a kkv-k közül került ki. Több mint 2 400 európai vállalatnál történt meg az exit, 37,8 milliárd eurós korábbi befektetés értéket képviselve.

Ami Magyarországot illeti: tavaly 89 cég jutott kockázati tőkéhez, s 7 private equity finanszírozáshoz. A kezdeti fázisú, start-up finanszírozás volt nálunk a leggyakoribb. Az összes befektetés értéke 54,9 milliárd forint volt, a legnépszerűbb területeknek az üzleti és ipari szolgáltatások; az energia és környezetipar; valamint az üzleti és ipari termékelőállítás bizonyult. Volt már nyolc exit is – ezek összértéke 611,5 millió forintra rúgott. Szakemberek szerint Magyarországon kifejezetten pozitív az is, hogy már százalékosan is kimutatható a kockázati tőkefinanszírozás igénybe vétele a korai fázisú innovatív vállalkozások körében. Az ilyen, kockázati tőke fogadására alkalmas vállalkozások számát a szakértők egyébként 10-20 ezerre teszik, közülük 250-300 juthatott az elmúlt években kockázati tőkéhez. A pozitív trendek pedig derűlátóvá teszik a szakembereket, annak ellenére is, hogy a 2010 óta tapasztalható felfutás egybeesett a Jeremie programmal, aminek befektetési időszaka idén december 31-gyel zárul.

A dinamikusabb hazai fejlődést egyelőre az is akadályozza, hogy a vállalkozások sokszor idegenkednek a pénzügyi befektetőktől, aminek nem kis részben az információ- és a tudás, valamint a kapcsolati háló hiánya az oka. Pedig vannak lehetőségek a tanulásra és a kapcsolatépítésre is. Ilyen lehetőség a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) június 11-i budapesti – Közép- és Kelet-európai régióra fókuszáló – konferenciája, amelyen felvonulnak a régió vezető kockázati tőke és private equity befektetői, az általános és iparági trendeken túl, több konkrét befektetés, cégeladás történetét ismertetve meg a résztvevőkkel. Az egész napos szakmai rendezvényen s vezető befektetőkkel találkozhatnak személyesen is a résztvevők.

S hogy kiknek tanácsos részt venni a konferencián? Minden olyan vállalatnak, vállalati pénzügyi szakembernek, aki szeretné megismerni az aktuális vállalatfinanszírozási trendeket, lehetőségeket, tőkét keres, vagy éppen eladná a céget, s persze azoknak is, akik csak általános információkat és kapcsolatokat gyűjtenének, s szeretnék tudni, hogyan gondolkoznak a régióról, s persze ezen belül Magyarországról a meghívott pénzügyi szakértők. A Private Equty, Venture Capital and Corporate Finance in CEE címen június 11-én, Budapesten megrendezendő tanácskozás, vezérszónoka George Andreas Papandreu volt görög miniszterelnök lesz.

A rendezvénynek hagyománya, hogy neves vezérszónokokat hoznak el a szervezők Budapestre, olyanokat, akiknek rangja, szava van a világban. Így vett részt tavaly ezen a fórumon a világhírű közgazdász, Nourel Roubini vagy korábban a neves befektetési szakember, Soros György.

Az idén 17. alkalommal rendezi meg a HVCA a konferenciát, amely a kezdetekben csak Magyarországról szólt, de az utóbbi években regionálissá vált. A régió ismét kezd vonzóvá válni a befektetők számára, s ezen belül Magyarországgal is megéri számolni a térségen belül.

Az eddigi rendezvények sikere vitathatatlan. Tavaly 97 cég képviseletében 150-en vettek részt a fórumon, nagy számban vállalati döntéshozók: a résztvevők 77 százaléka pedig topmenedzser,  17 százaléka középvezető volt. Az általuk képviselt cégek között a legnagyobb arányban befektetők, kockázati tőke-szakértők, illetve pénzügyi tanácsadók, kereskedelmi és befektetési bankárok és ügyvédek voltak, de több kis- és középvállalkozás képviselője is megjelent a rendezvényen. (x)

Címkék: Statikus tartalom

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Statikus tartalom Privátbankár.hu Klasszis 2024 - nyereményjáték szabályzat
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:01
Klasszis 2024 - nyereményjáték szabályzat
Statikus tartalom Privátbankár.hu Klasszis 2023 - nyereményjáték szabályzat
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 17:07
Klasszis 2023 - nyereményjáték szabályzat
Statikus tartalom Budapest Borfesztivál 2022 - Nyereményjáték szabályzat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 22. 10:15
A Budapest Borfesztivál 2022 kérdőív nyereményjáték szabályzata.
Statikus tartalom Klasszis 2022 - regisztráció
Privátbankár.hu | 2022. március 26. 14:51
Regisztráció a 2022. április 14-i djátadóra
Statikus tartalom Klasszis 2022 - Alapkezelői szavazás
Privátbankár.hu | 2022. március 21. 11:31
Statikus tartalom Klasszis 2022 - nyereményjáték szabályzat
Privátbankár.hu | 2022. március 11. 12:00
Klasszis 2022 - nyereményjáték szabályzat
Statikus tartalom Budapest Borfesztivál 2021 - Nyereményjáték szabályzat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 17:27
A Budapest Borfesztivál 2021 kérdőív nyereményjáték szabályzata.
Statikus tartalom Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny - beharangozó
- | 2020. május 2. 14:41
Regisztráció a május 27-i online találkozóra.
Statikus tartalom Médiaajánlat politikai hirdetésre
Privátbankár.hu | 2016. július 7. 10:23
 
Statikus tartalom Pörög a hazai és a globális ingatlanpiac: most Ön is profitálhat belőle!
Privátbankár.hu | 2016. május 11. 16:22
Több éve folyamatos fellendülés jellemzi a globális, fejlett és 2013 óta a hazai ingatlanpiacokat is. Ez a trend a befektetők aktivitására is pozitív hatással van. Az OTP szakértői szerint a hazai kereskedelmi ingatlanpiac nyolc éve nem volt ilyen erős, a piacot rekord bérlői kereslet, alacsony üresedési ráták és európai szinten is magas hozamok jellemzik.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG