<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

34 éve nem volt olyan drága a bolti narancslevek alapját adó sűrítmény a világpiacon, mint kedden. Az amerikai élelmiszer-felügyeleti hatóság ugyanis olyan gombaölő szert talált a sűrítményekben, amit több brazil gyártó is használ, de káros a fogyasztása. Ezt a szert az Európai Unió már kitiltotta. Aggasztó az is, hogy a legnagyobb floridai narancsültetvényeken erős fagyok vannak.

Több szakértő szerint túlreagálta a piac a narancslével kapcsolatos híreket, amikor kedden 34 éves csúcsra, fontonként 2,1275 dollárra emelkedett az alapanyag ára a határidős piacon. A napon belüli drágulás csaknem 10 százalékos volt. A befektetők elsősorban arra reagáltak, hogy a legnagyobb amerikai élelmiszer-biztonsági szervezet bejelentette, hogy megtiltaná azon termékek behozatalát, amelyek tartalmazzák a karbendazim nevű gombaölő szert. (A karbendazimot az EU már kitiltotta.) Az adalékanyagot széles körben használják Brazíliában, ahonnan az amerikai import nagy része származik. Brazília a legnagyobb beszállítója az Egyesült Államoknak és a világ 60 százalékát is a hatalmas dél-amerikai ország látja el a sűrítménnyel, amit egyébként hatalmas tömbökben, fagyasztva forgalmaznak.

A karbendazim a benzimidazol- származékok közé tartozó széles spektrumú gombaölő szer. Sósavas sójának 4,7%-os oldatát Eertavas néven forgalmazták, a szilfavész ellen hatásos. A karbendazim egyike volt azon biocideknek, melyek betiltását a svédországi vegyi anyagokat engedélyező hivatal kezdeményezte, és az Európai Parlament 2009. január 13-án elfogadta. /Wikipedia/

A narancslé fogyasztás az Egyesült Államokban amúgy is hosszú ideje csökkenő tendenciát mutat, a fogyasztók egyre inkább más italok felé fordulnak. Az elmúlt évtizedben a negyedére esett vissza a kiskereskedelemben eladott mennyiség. Az amerikai narancslépiac nagy részét a két legnagyobb üdítőital-gyártó, a Pepsi és a Coca Cola uralja. Előbbi a Tropicana, utóbbi a Minute Maid és a Simply juices gyártója. Hétfőn az élelmiszer-felügyelet azt közölte, hogy az egyik meg nem nevezett cég kis mennyiségű karbendazimot talált a saját termékében, miközben ugyanezt az anyagot kimutatták a brazíliai szállítmányokban is.

Egyelőre nagy a bizonytalanság, egyik cég sem ismerte el, hogy az ő termékében találták-e a tiltott szert, igyekeznek nyugtatni a fogyasztókat. Közben a brazíliai forgalmazók és termesztők egyik vezetője arról tájékoztatott, hogy az amerikai hivatal még nem tette egyértelművé, hogy valóban kitiltja a szállítmányokat az országból. Az illetékes azt is mondta, hogy a brazil termelők hajlandóak mellőzni a karbendazim használatát a jövőben.

Közben további áremelő tényező volt az is, hogy szokatlanul kemény a tél Floridában, ami a legnagyobb Amerikai narancstermő vidék. A floridai időjárással kapcsolatos hírek hagyományosan érzékenyen érintik a nagyon szűk narancslé-piacot. Az amerikai gyártók egy része is innen szerzi be az alapanyagot és csak a fennmaradó szükségletet pótolják Brazíliából.

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG