1p
A gyengébb forinttal szembeni kormányzati toleranciára utaló legutóbbi jelzések heves negatív forintpiaci árfolyam-reakciója megmutatta, hogy van mozgástér a forint további gyengüléséhez, bár a kormány tűréshatára ezzel kapcsolatban nyilvánvalóan továbbra is korlátozott a gyenge forint valószínűsíthető gazdasági és politikai ára miatt - közölték hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Inkább 303, mint 288

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetőknek összeállított, hétfő este ismertetett elemzésükben felfelé módosították az euró forintárfolyamára adott távlati előrejelzéseiket, tekintettel az erőteljes negatív forintpiaci reakcióra, valamint arra a kockázatra, hogy az MNB "nem konvencionális eszközökkel" juttat pótlólagos likviditást a magyar gazdaságba.

A ház ennek alapján háromhavi távlatban 292 forintos, hat- és tizenkét havi távlatban egyaránt 303 forintos euróárfolyamot vár az eddig érvényben tartott 282, 285 és 288 forintos prognózisok helyett.

A gyengébb forintot szereti a kormány és az új jegybankelnök?

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a december vége és január közepe között bekövetkezett forintgyengülés elsődleges hajtóereje az MNB élén esedékes váltással kapcsolatos növekvő piaci aggodalom volt, valamint azok a nyilatkozatok, amelyek nagyobb kormányzati toleranciára utaltak a gyengébb forinttal kapcsolatban. Ez utóbbi nyilatkozatok a magyar kormány gazdaságpolitikai preferenciáinak bizonyos mértékű eltolódását jelezték, a kormány ugyanis - bár hivatali idejének elején már tett kijelentéseket a gyengébb forint előnyeiről - eddig maga is elismerte a forint árfolyam-stabilitásának szükségességét.

Az EUR/HUF árfolyam az elmúlt 1 évben. Kísért a múlt?
Forrás: Privátbankár Dealbook

 

Mindemellett azok a legutóbbi kormányzati utalások sem tettek jót a forintnak, amelyek arra a lehetőségre engedtek következtetni, hogy az új MNB-vezetés mennyiségi enyhítéshez hasonló lépésekhez folyamodna - fejtegették hétfői elemzésükben a Goldman Sachs londoni közgazdászai.

A jelenlegi vezetés nem hisz a magyar QE-ben

Jegybanki keringő: ki lesz a következő?A Privátbankár által megkérdezett piaci szereplők egyetértettek abban: az eddigi nyilatkozatok alapján a kormánnyal együttműködni képes vezetés kinevezése várható, nem zárható ki az sem, hogy valóban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter követi a jegybank élén Simor Andrást. Fontos azonban az is, kik lesznek az új jegybankelnökök. Részletek >>

A fejlett országokban alkalmazott gazdaságösztönző intézkedések másolása csak tovább súlyosbítaná Magyarország legnagyobb gondját, amelyet a kiszámíthatatlan gazdasági környezet jelent - vélekedett külföldi hírügynökségeknek adott interjújában Simor András. Részletek >>

Más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet az ilyen jellegű gazdaságélénkítő monetáris lépések lehetőségére az MNB élén lezajló váltás utáni időszakban.

Vagy Matolcsy, vagy egy másik Fidesz-közeli

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdászai befektetési ügyfelek számára összeállított legújabb elemzésükben úgy fogalmaztak, hogy akár Matolcsy György lesz az új MNB-elnök, akár nem, az mindenképpen nagyon valószínű, hogy a nemzetgazdasági miniszter által a követendő monetáris politikáról nemrégiben hangoztatott nézetek a Fidesz nézetei, és ezeket a nézeteket osztani fogja a jegybank új vezetője, bárkire essen választás.

A Barclays londoni elemzői ennek alapján valószínűnek nevezték, hogy az MNB a vezetőváltás után mennyiségi enyhítésbe kezd vállalati kötvények és állampapírok másodpiaci felvásárlásával.

A Privátbankár által megkérdezett szakemberek között van, aki szerint tekintettel arra, hogy egy forintgyengülés azonnali inflációs, pénzügyi stabilizációs következményekkel járhat, radikális új eszközök bevezetése nem várható. Más vélemény szerint mindazonáltal a kormány árfolyam-politikája gyengülő forintért kiált. Mihez nyúlhat hozzá az új jegybankelnök? >>

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői legutóbbi helyzetértékelésükben szintén azt jósolták, hogy a jegybanki vezetőváltás után a kormány várhatóan az eddiginél sokkal aktívabb növekedésösztönzésre kéri majd az MNB-t. A ház londoni elemzői szerint az MNB élén esedékessé váló váltás a következő hónapok fő eseménykockázata a magyar gazdaságban.

A jegybanknak legalább 12-16 eszköze van a növekedési fordulat segítésére - Simor utódjával majd stratégiai szövetséget is köt a kormány - mondta korábban Matolcsy György. Részletek >>

A Goldman Sachs londoni elemzőinek hétfői értékelése szerint az a tény, hogy csupán az MNB esetleges új pénzügy-politikai céljainak megemlítése máris ilyen erős piaci árfolyam-reakciót eredményezett, arra vall, hogy a forintgyengülés folytatódhat, valamint arra, hogy a forintárfolyam továbbra is volatilis marad, és érzékeny a helyi fejleményekre.

Sokba kerülhet a forintgyengülés

Apu, kik azok a londoni elemzők?

Általában egy csokorban emlegetjük őket "londoni elemzőként", pedig számtalan helyen dolgoznak és rengeteg területen. A közös bennük a londoni székhely, de például azt tudták, hogy a City nem egyenlő Londonnal? Szóval kik ők, és egyáltalán kell-e bíznunk ezekben a sokszor vészmadaraknak tartott elemzőkben? Részletek >>

A GS szerint ugyanakkor több tényező is szűkíti a forintgyengülés mozgásterét, elsősorban az, hogy a háztartások devizaalapú ingatlanhitel-állománya még mindig a magyar hazai össztermék (GDP) éves értékének 17 százalékával egyenlő, és ennek tőke- és kamattörlesztései évente a GDP-érték 3,2 százalékát teszik ki.

A Goldman Sachs szakelemzőinek számításai szerint minden 10 százaléknyi forintgyengülés a GDP-érték 0,3 százalékának megfelelő mértékben növelné a háztartások adósságszolgálati költségeit, ami a magánszektor éves fogyasztási kiadásainak 1,5 százalékával lenne egyenlő.

Mindemellett a közvetlen gazdasági költségeken túl a forint elhúzódó gyengeségének politikai ára is lenne, különösen a jövő évi választások kampányának kezdete előtt - vélekedtek hétfői elemzésükben a Goldman Sachs londoni közgazdászai.

Varga Mihály, a nemzetközi hiteltárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter az elmúlt hetekben többször is elmondta: a forint esetleges gyengítését kifejezetten veszélyesnek tartaná, mivel Magyarországon a lakosság, a vállalkozói szektor és az állam is jelentős devizaadósságot halmozott fel. Emellett a 2013-as központi költségvetést is 285 forint/euró árfolyamot alapul véve állították össze, ez még az exportáló cégeknek és a devizában eladósodottaknak is jónak mondható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG