<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Előzetesen ellenőrizni kell, mennyi hitelt kaphatunk.

Miközben hétről hétre drágulnak a lakáshitelek, a bankok is mind inkább megválogatják, hogy kit, milyen összeghatárig hiteleznek. Emiatt egyre többen tapasztalják, hogy nem hitelképesek, vagy ha kapnak is kölcsönt, a szükségesnél kisebb összegre számíthatnak. Éppen ezért óriási kockázatot vállal az, aki úgy fizet foglalót egy ingatlanra, hogy előtte nem ellenőrizte, mennyi lakáshitelre számíthat, legrosszabb esetben ugyanis akár el is veszítheti az összeget. 

Minden pénzügyi forrást számításba kell venni. Fotó: Depositphotos
Minden pénzügyi forrást számításba kell venni. Fotó: Depositphotos

A lakáshitelek drasztikusan drágultak az elmúlt időszakban: míg egy évvel ezelőtt a legkedvezőbb végig fix lakáskölcsönök kamata kicsivel 5 százalék alatt volt, addig most a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint 8 százalék alatti kamattal egyik banknál sem találkozhatunk. Ez egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelnél az egy évvel ezelőtti 127 700 forint helyett immár 172 750 forint havi törlesztőt eredményez, ami teljes visszafizetésben csaknem 10 millió forint plusz kiadás. 

A magasabb törlesztőrészlet egyben azt is jelenti, hogy ugyanakkora hitelösszeg felvételéhez nagyobb összegű igazolt jövedelem szükséges. (Az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) szabály szerint egy félmillió forint alatti nettó igazolt jövedelem legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg félmillió forinttól 60 százaléknál ránt be az „adósságfék”.)  

A kamatemelkedésen túl csökkenti a felvehető hitel összegét az is, hogy a bankok mind magasabb becsült megélhetési költséggel számolnak a növekvő infláció miatt. Ennek mértéke pénzintézetenként nagyon eltérő. Van nagybank, ahol egyedülálló igénylőnél egységesen 120 ezer forinttal csökkentik a JTM kapcsán figyelembe vett nettó jövedelmet, míg a családoknál 180 ezer forinttal számolnak. Arra is van példa, hogy gyerekszámtól és családi állapottól függően változó összeggel kalkulálnak, de olyan bankról is tudnak a Bankmonitor szakértői, ahol az is számít, hogy az igénylő vidéki vagy budapesti lakcímmel rendelkezik-e. 

A fentiek miatt a lakáshitellel ingatlant vásárlóknak különösen óvatosan kell eljárniuk. Első körben mindenképpen célszerű a hitelképességüket ellenőriztetni, majd megkeresni a legkedvezőbb ajánlatot kínáló pénzintézetet. Az adásvételi szerződés aláírását megelőzően lefoglalózni egy ingatlant rendkívül kockázatos: amennyiben ezt követően derül ki, hogy a vevő nem hitelképes, vagy az, ám a reméltnél kisebb összeget kaphat csak, akkor ez akár meg is hiúsíthatja az adásvételt. Ebben az esetben a foglaló elvész, kivéve akkor, ha az adásvételi szerződésben erről másképpen rendelkeztek a felek.

A kockázat leginkább egy előzetes hitelbírálattal csökkenthető, ebben az esetben ugyanis a vásárló úgy írhatja alá az adásvételi szerződést és fizetheti ki a foglalót, hogy már tudja, a bank hitelezi a jövedelmét, illetve tisztában van azzal, hogy maximálisan mekkora összegre számíthat. Néhány bank egy ideig ráadásul tartja az előzetes hitelbírálat során megadott hitelkamatot, ami védelmet nyújthat az ezen idő alatt bekövetkező hiteldrágulás ellen. 
 

Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Jelentkezés megerősítése szükséges!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:09
Köszönjük, hogy jelentkeztél a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre! FONTOS: kérjük, erősítsd meg jelentkezésedet!
Személyes pénzügyek Matolcsy György előírta, hány helyen vehetünk fel készpénzt
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 09:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban.
Személyes pénzügyek Bal lábbal kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 07:16
A hazai fizetőeszköz gyengébben kezdte a mai napot annál, mint ahol az előzőt befejezte.
Személyes pénzügyek Az infláció nagyon megdrágította a bankolást is
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 10:50
A mindennapi bankoláshoz kötődő kiadások tavaly 5,9 százalékkal nőttek, ez elmarad a múlt évi 14,5 százalékos éves átlagos árindextől, ám az előző évekhez tempósabb drágulásról tanúskodik - derül ki a money.hu összeállításából. Az inflációs adatnak előremutató hatása is lehet a bankolási költségekre nézve, egyes bankok ugyanis esetleg a tavalyi inflációnak megfelelően emelhetik a díjaikat, ami jelentős drágulást jelenthet. Éppen ezért érdemes megnézni a bankolási költségeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG