7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az, ha valakinek kevés jár vissza az elszámolásnál, annak ellenére sem boldog, hogy ez az jelenti, hogy kevéssel verte csak át a bankja a korábbi években. A bankok szerint 10-15 ezer forintos havi törlesztőrészlet-változásért mozdulna az átlagügyfél, a beszűkített kamatszintek mellett ilyen tehercsökkenés csak viszonylag kevés ügyfélnek érhető majd el a hitelkiváltás során.

 

Az utca embere az elszámolásról nem úgy gondolkodik, hogy ha neki most kevés jár vissza a bankjától, akkor korábban jól választott pénzintézetet, mert lám, kevés volt az az összeg, amit tisztességtelenül számított fel a bank, hanem összeesküvésre gondol és rögtön azon gondolkodik, hogy hova menjen panaszkodni amiatt, hogy bankja elrontotta az elszámolást – hívta fel a figyelmet Mérth Balázs, a Deloitte partnere a Portfolio.hu Hitelezés konferenciájának résztvevőinek figyelmét.

Privátbankár-komment: miről beszélünk?Érdemes lenne minden utcán tüntetőnek a figyelmébe ajánlani a Deloitte szakemberének mondatait.Tényleg azért tüntetnek, mert keveset "lopott" tőlük korábban a bankjuk?Mint ahogy azt sem ártana végre megértetni az elszámolás miatt keserű ügyféllel, hogy maximum a politikusokra haragudhat, amiért azok egyszerűsítve arról beszéltek, hogy a törlesztőrészletek 30-40 százalékkal csökkenhetnek, miközben az MNB maga 15-20 százalékos átlagos hitelteher-csökkenésről szólt. Azt persze a jegybank sem tette hozzá, hogy egyénenként, bankonként gyökeresen eltérő lehet a visszatérítés mértéke.Abban is tévedésben van az elszámolást problémásnak tartó ügyfél, hogy most miről is van, lehet szó. A jelenlegi intézkedéssor a bíróság által tisztességtelennek minősített tételek visszaírását célozza, míg a forintosítás a további árfolyamkockázatot emeli ki a rendszerből a jelzáloghitelek esetében. A hitelek törlesztőrészletének emelkedésében átlagosan 75 százalékban az árfolyamváltozás volt a ludas az MNB korábbi tanulmánya szerint. Ez továbbra is ott marad teherként az ügyfélen - miután a Kúria e tekintetben nem osztotta a kérelmezők és az őket - a hírek szerint azért messze nem önzetlenül, hanem komoly díjakért - segítő jogászok (nem közgazdászok) véleményét.

A 2008-2009-es hitelesek lehetnek a váltók

A tanácsadó cég szakértői szerint összességében 200-370 milliárd forintnyi hitelt cserélhetnek le az elkövetkező hónapokban a bankoknál a korábbi devizahitelesek. A forintosított hitelek nyomán kialakuló új ajánlatok kapcsán a Deloitte szakértői azzal számolnak, hogy döntően a 2008-2009-ben hitelt felvett ügyfelek számára készülhetnek majd olyan ajánlatok, amelyeknél a hitelek lecserélésre kerülnek. Ennek oka, hogy a folyósításnál ezen ügyfélkör viszonylag magas kamatozású kölcsönt kapott, így lehet kedvezőbb ajánlatot adni számukra. A 2006-2007-es hitelek esetében ugyanakkor olyan alacsony lesz a jelenlegi bank által kínált új, forintosított kamat kamatfelára, hogy nehéz lesz versenyképes ajánlatot adni az ügyfeleknek. A leváltott hitelek átlagos kamatszintje 75-100 bázisponttal lesz alacsonyabb, mint a forintosító bank ajánlata, szektorszinten a hitelcsere a Deloitte számításai szerint évi 2-4 milliárd forinttal csökkenti majd a banki bevételeket. A konferencia résztvevői szerint a forintosított devizahitelek 10-30 százalékát fogják kiváltani az ügyfelek 36 százalék vár 10-20, 26 százalék 20-30 százalékos hitelkiváltást.

Mennyi váltó lesz?

Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója szerint a hitelkiváltás most utoljára válthat ki komoly átszerződést, hiszen a váltási időszak lezárulta után csak a kamatperiodusonként lehet majd váltani - a szakember szerint ez felülvizsgálandó szabályozás lehet a jövőben. Oláh Márton, az FHB vezérigazgatója szerint a vártnál kevesebb lesz a váltó, mivel a jó ügyfeleket mindenképp meg akarják tartani az ügyfeleket. Becsei András, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség alelnöke szerint az OTP az eddigi nagy akciók során mindig jól szokott kijönni, de most mégsem bizakodnak azzal kapcsolatban, hogy számottevően növelni tudják piaci részesedésüket. Ennek oka ugyanis az, hogy kevesebb lesz a váltók száma. Az OTP felmérést végzett az ügyfelei körében és az derült ki, hogy az ügyfeleknek mindössze 6 százaléka akar váltani. (Ez összefügghet azzal, hogy a felmérések szerint miközben az emberek utálják a bankokat, saját hitelintézetükkel általában szeretik.)

Jön a forinthitelezés Waterloo-ja is?

Mérth Balázs komoly figyelmeztetést is megfogalmazott a jövőre nézve: komoly a veszély arra, hogy a forintosított, lecserélt hitelek jelentik majd a következő devizahitel-problémát. Ha ugyanis – a jelenleg épp csökkenő – Bubor-szint megugrik és mondjuk 3,7 százalékponttal emelkedik (hasonlóra már volt példa a válság idején), akkor olyan kamatsokk éri majd a referenciakamathoz kötött kamatozású hitellel bíró ügyfeleket, mintha a svájci frank árfolyama 155 forintról 220 forintra növekedett volna.

Ennyiért érdemes?

A váltani akarók ráadásul a havi törlesztőrészlet 10-15 ezer forintos csökkenését határozták meg olyan szintként, amikor lépnének. A most elérhető 50-100 bázispontos kamatelőny ennek tizede érhető el - indokolta Becsei András, miért lesz kevesebb váltó. Kilógott a sorból Harmati László, az Erste Bankvezérigazgató-helyettese, aki arra emlékeztetett, hogy Nagy-Britanniában évi 25-30 százalékban hitelcserét jelent az új hitelkihelyezés, nálunk ez általában 5 százalékos aránnyal bír és a legjobb pillanatban is csak 15 százalékot képviselt. Most viszont komoly lehetőség van arra, hogy komoly élénkülés legyen, hiszen az eddigi fő visszatartó erő, a hitelkiváltáshoz kapcsolódó költségek döntő részét a szabályozó kiiktatta a rendszerből. Így az Erste vezérigazgató-helyettese a többieknél nagyobb váltási arányra számít.

Ha az ügyfél muja, az MNB szabályoz

Eddig nem volt árverseny Magyarországon a lakossági banki piacon - mondta a jegybank ügyvezető igazgatója. A fair banking szabályozás ugyanakkor megteremti az árverseny alapjait - más kérdés, hogy a fogyasztó él-e ezzel a lehetőséggel - vélekedett Nagy Márton, nem hagyva kétséget afelől, hogy ha az ügyfél nem akar élni ezzel a lehetőséggel, akkor az MNB szabályozói akarattal azért elindítja a szektort az általa kívánt irányba.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI) bevezetésével minden bankvezér egyetértett, ám a bevezetés módja kritikákra adott okot. Ma Magyarországon kevesen hitelezhetőek a kimutatott jövedelem alapján, a szabályozó ne a banki hitelek oldaláról (is) próbálja elérni a jövedelemszerkezet kifehéredését - hangzott el a vélemény. Az adatokból még nem látszik, de reális az a veszély, hogy a PTI által nem hitelezhető ügyfelek a bankok helyett illegális hitelnyújtókat fognak felkeresni.

Becsei András szerint a forintosítás kapcsán a felár-maximalizálás azt jelenti, hogy a kiajánlható kamatszintek a jó ügyfelek kamatsávjába került. Ehhez kapcsolódva Harmati László, az Erste vezérigazgató-helyettese jelezte: jelenleg Németországban vannak a hitelkiváltásnál alkalmazott 150 bázispontos lakossági jelzáloghitel-marzsok, márpedig ott nem 20 százalék körüli a nem teljesítő hitelek aránya. Tévedés, hogy jelenleg nincs verseny a bankok között - mondta az FHB első embere. Oláh Márton ugyanakkor immár versenyt hátráltató tényezőként kell nyilvántartani a szabályozást Az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója arra emlékeztetett: valóban lehetne további költségcsökkentéseket elérni például az elektronizálással, ám akkor, amikor a napi működés fenntartásán túl lényegében minden kapacitást leköt a szabályozóknak való megfelelés, nem lehet elvárni komoly költség-racionalizálását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:31
A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. 
Személyes pénzügyek Ha valamit, akkor ezt tényleg forintban mérhetően is tudja hasznosítani az ember - A hét videója
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:13
A budakeszi gimnazisták legalábbis így látják - érdemes rászánni az időt és az energiát a pénzügyi ismeretek elsajátítására. Véget ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!, a Privátbankár által szervezett pénzügyi tudatossági verseny 2024 tavaszi fordulója, amelyen ezúttal gimnazisták mérhették össze tudásukat. A hét videójában a győztes Veni, Vidi, Vici csapat tagjait és felkészítő tanárukat kérdeztük, és a verseny szakmai partnerei is üzentek a diákoknak.
Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG