5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.

Lakásvásárlásnál általában egy opció szokott felmerülni, amikor hitelre van szükség: a lakáshitel. Bár jelentősen lassabban lehet hozzájutni, mint egy fedezet nélküli hitelhez, de olcsóbb és hosszabb futamidő mellett is felvehető, aminek köszönhetően a törlesztő is könnyebben kigazdálkodható.

Amennyiben viszont a kiszemelt lakásért hasonló összeget ajánlanánk, mint egy másik vevő, aki készpénzzel fizetne, előfordulhat, hogy elbukjuk a lakást, mivel az eladók szeretnek gyorsabban a pénzükhöz jutni.

Tegyük fel, hogy egy lakás megvásárlásához 8 millió forint hiányzik. A vételárajánlatunk magasabb, mint a velünk versenyző vevőjelöltté, de ő készpénzben fizetne, az eladó pedig neki fogja eladni a lakást, ha csak egy héten belül nem tudjuk előteremteni a kívánt összeget. Nincs tehát néhány hetünk, hogy kivárjunk egy jelzáloghitelt. Ekkor dönthetünk úgy, hogy felveszünk egy személyi kölcsönt, abból kifizetjük a lakást, később pedig egy adósságrendező hitelből előtörlesztjük a személyi kölcsönt, így pedig nem kell évekig a magasabb kamatokat fizetni.

Mennyibe kerülne?

Azért, hogy rendelkezzünk egy összehasonlítási alappal, először nézzük meg, hogy mennyibe kerülne felvenni a hiányzó 8 millió forintot lakáshitelként. 20 éves futamidővel fogunk számolni, a kiszámíthatóság és a JTM szabályozás miatt pedig 10 éves kamatperiódust adunk meg.

Ebben az esetben a Bank360 lakáshitel kalkulátorában elérhető olyan ajánlat, ahol már 4,13 százalékos THM mellett és 48 584 forintos havi törlesztőrészletért tudunk kölcsönt felvenni, ahol a visszafizetendő összeg 11 679 010 forint lesz.

Ezzel szemben a személyi kölcsönt napokon belül kézhez kaphatjuk a saját bankunktól,. Továbbra is a 8 millió forinttal számolva, elérhető olyan hitelajánlat, amit 84 hónapra (7 évre) felvéve 7,22 százalékos THM mellett 120 725 forintos havi törlesztőrészletet kapunk. Ekkor a visszafizetendő összeg 10 140 900 forint lesz. Ez még belefér a JTM-szabályozás kereteibe az átlagbérrel, ugyanakkor jelentősen magasabb lesz a törlesztőnk, mint egy lakáshitel esetén.

Az is feltűnő, hogy a lakáshitelhez képest jelentősen magasabb a személyi kölcsön THM-je.

Ha megvettük a kiszemelt ingatlant és szeretnénk csökkentetni a havi terheinket, annyi a dolgunk, hogy a drága személyi kölcsönt egy kedvezőbb kamatozású jelzáloghitelre váltsuk. Ez akár 1-2 hónapig is eltarthat, úgyhogy azért, hogy mindenképpen beleférjünk az időbe, azzal fogunk kalkulálni, hogy három hónapig először a személyi kölcsön törlesztőjét fizetjük, majd a fennmaradó tőketartozásra vesszük fel a jelzálogkölcsönt.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

Három havi törlesztőrészlete az előbb említett személyi hitelnek 362 175 forint. Plusz költségként felmerül még hitelkiváltásnál az előtörlesztés díja, ez a példánkban szereplő hitelajánlat esetén a fennmaradó tartozás fél százalékának, 38 882 forintnak felel meg.

Ezután a fennmaradó tőketartozást némiképp felfelé kerekítve 7,8 millió forintot kapunk, amit ki szeretnénk váltani egy megfelelő jelzáloghitellel. Logikusnak tűnik, hogy az adósságrendező hitelhez nyúljunk, de a kalkulátorunk alapján valójában jobban járunk, ha szabadfelhasználású jelzálogkölcsönt igénylünk és azt fizetjük a továbbiakban.

A hiteligénylésnél jeleznünk kell, hogy a kölcsönt egy másik hitel kiváltására vesszük fel, hogy egy alacsonyabb fizetésnél ne üssük ki a JTM-limitet.

Az új hitelt 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal már 6,45 százalékos THM mellett igényelhetjük, ami rosszabb, mintha rögtön lakásvásárlási célú jelzálogkölcsönt igényeltünk volna, ám még így is jobb, mint a személyi hitel. A THM-hez tartozó ajánlatnak a havi törlesztőrészlete 56 029 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 589 270 forint.

Ha összeadjuk, a lakásvásrlás érdekében tett gyors pénzhezjutásunknak a költségeit, akkor  a végösszeg 13 990 328 forint lesz. (13 589 270 forint a szabad felhazsnálású jelzáloghitel teljes visszafizetendő összege, 38 883 forint a személyi hitel előtörlesztési díja és 362 175 forint a személyi hitel háromhavi törlesztője) Ezzel szemben, ha lakásvásárlási hitelből tudtuk volna fedezni a vásárlást, akkor azt 11 679 010 forintból megúsztuk volna. A gyorsaságunk ára így hosszú távon 2,3 millió forint volt.

A kiszemelt lakást személyi kölcsönből megvásárolni és azt olcsóbb jelzáloghitelre cserélni később tehát egy megoldható feladat, ám mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, hogy tényleg megéri-e.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Agyő, válság? Csúcsközelben a magyar dolgozók száma Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. június 24. 05:40
Májusban az Ausztriában dolgozó magyarok száma már erősen megközelítette a válság előtti csúcsokat és a tavaly nyári szinttől csak pár száz fővel maradt el. Nincs kizárva, hogy még a nyáron új rekord születik, mert még be sem indult igazán az idegenforgalom. Júliustól tovább lazítanak a sógorok a korlátozásokon, szinte minden a régi kerékvágásban megy majd.
Személyes pénzügyek Mennyiből jön ki a legnépszerűbb autók cascója?
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 11:22
Az év első öt hónapjának értékesítési adatai alapján kezd élénkülni a hazai autópiac, bár a válság előtti keresletről még messze nem beszélhetünk. A Bank360 az eladási adatok alapján megvizsgálta, milyen törlesztőrészlet mellett lehet hitelből megvásárolni a jelenleg legnépszerűbb modelleket, és mennyibe kerül a casco biztosítás rájuk.
Személyes pénzügyek Több fizetési kedvezménnyel is lehet élni az év végéig
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 09:48
December 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Nyaralás a harmadik hullám után: ki mer most bevállalós lenni?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 08:51
A játványhelyzet enyhülése ellenére óvatosak a magyarok, ha a nyaralás megtervezéséről van szó. Nő a belföldi utasbiztosítások népszerűsége is, bár sokan még nem hallottak róla, hogy ilyet is lehet kötni.
Személyes pénzügyek Az 5 leggyakoribb tévhit, ami a bizalmi vagyonkezelésnél felmerül
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 17:34
Bár a magyarországi bizalmi vagyonkezelés az utóbbi években kitört a jogászszakmai körökből, és egyre ismertebbé vált az üzleti életben, még hosszú az út odáig, hogy olyan általánosan elterjedt intézménnyé váljon.
Személyes pénzügyek Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 13:31
Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járvány előtt.
Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Friss
hírlevél
depositphotos