<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.

Lakásvásárlásnál általában egy opció szokott felmerülni, amikor hitelre van szükség: a lakáshitel. Bár jelentősen lassabban lehet hozzájutni, mint egy fedezet nélküli hitelhez, de olcsóbb és hosszabb futamidő mellett is felvehető, aminek köszönhetően a törlesztő is könnyebben kigazdálkodható.

Amennyiben viszont a kiszemelt lakásért hasonló összeget ajánlanánk, mint egy másik vevő, aki készpénzzel fizetne, előfordulhat, hogy elbukjuk a lakást, mivel az eladók szeretnek gyorsabban a pénzükhöz jutni.

Tegyük fel, hogy egy lakás megvásárlásához 8 millió forint hiányzik. A vételárajánlatunk magasabb, mint a velünk versenyző vevőjelöltté, de ő készpénzben fizetne, az eladó pedig neki fogja eladni a lakást, ha csak egy héten belül nem tudjuk előteremteni a kívánt összeget. Nincs tehát néhány hetünk, hogy kivárjunk egy jelzáloghitelt. Ekkor dönthetünk úgy, hogy felveszünk egy személyi kölcsönt, abból kifizetjük a lakást, később pedig egy adósságrendező hitelből előtörlesztjük a személyi kölcsönt, így pedig nem kell évekig a magasabb kamatokat fizetni.

Mennyibe kerülne?

Azért, hogy rendelkezzünk egy összehasonlítási alappal, először nézzük meg, hogy mennyibe kerülne felvenni a hiányzó 8 millió forintot lakáshitelként. 20 éves futamidővel fogunk számolni, a kiszámíthatóság és a JTM szabályozás miatt pedig 10 éves kamatperiódust adunk meg.

Ebben az esetben a Bank360 lakáshitel kalkulátorában elérhető olyan ajánlat, ahol már 4,13 százalékos THM mellett és 48 584 forintos havi törlesztőrészletért tudunk kölcsönt felvenni, ahol a visszafizetendő összeg 11 679 010 forint lesz.

Ezzel szemben a személyi kölcsönt napokon belül kézhez kaphatjuk a saját bankunktól,. Továbbra is a 8 millió forinttal számolva, elérhető olyan hitelajánlat, amit 84 hónapra (7 évre) felvéve 7,22 százalékos THM mellett 120 725 forintos havi törlesztőrészletet kapunk. Ekkor a visszafizetendő összeg 10 140 900 forint lesz. Ez még belefér a JTM-szabályozás kereteibe az átlagbérrel, ugyanakkor jelentősen magasabb lesz a törlesztőnk, mint egy lakáshitel esetén.

Az is feltűnő, hogy a lakáshitelhez képest jelentősen magasabb a személyi kölcsön THM-je.

Ha megvettük a kiszemelt ingatlant és szeretnénk csökkentetni a havi terheinket, annyi a dolgunk, hogy a drága személyi kölcsönt egy kedvezőbb kamatozású jelzáloghitelre váltsuk. Ez akár 1-2 hónapig is eltarthat, úgyhogy azért, hogy mindenképpen beleférjünk az időbe, azzal fogunk kalkulálni, hogy három hónapig először a személyi kölcsön törlesztőjét fizetjük, majd a fennmaradó tőketartozásra vesszük fel a jelzálogkölcsönt.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

Három havi törlesztőrészlete az előbb említett személyi hitelnek 362 175 forint. Plusz költségként felmerül még hitelkiváltásnál az előtörlesztés díja, ez a példánkban szereplő hitelajánlat esetén a fennmaradó tartozás fél százalékának, 38 882 forintnak felel meg.

Ezután a fennmaradó tőketartozást némiképp felfelé kerekítve 7,8 millió forintot kapunk, amit ki szeretnénk váltani egy megfelelő jelzáloghitellel. Logikusnak tűnik, hogy az adósságrendező hitelhez nyúljunk, de a kalkulátorunk alapján valójában jobban járunk, ha szabadfelhasználású jelzálogkölcsönt igénylünk és azt fizetjük a továbbiakban.

A hiteligénylésnél jeleznünk kell, hogy a kölcsönt egy másik hitel kiváltására vesszük fel, hogy egy alacsonyabb fizetésnél ne üssük ki a JTM-limitet.

Az új hitelt 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal már 6,45 százalékos THM mellett igényelhetjük, ami rosszabb, mintha rögtön lakásvásárlási célú jelzálogkölcsönt igényeltünk volna, ám még így is jobb, mint a személyi hitel. A THM-hez tartozó ajánlatnak a havi törlesztőrészlete 56 029 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 589 270 forint.

Ha összeadjuk, a lakásvásrlás érdekében tett gyors pénzhezjutásunknak a költségeit, akkor  a végösszeg 13 990 328 forint lesz. (13 589 270 forint a szabad felhazsnálású jelzáloghitel teljes visszafizetendő összege, 38 883 forint a személyi hitel előtörlesztési díja és 362 175 forint a személyi hitel háromhavi törlesztője) Ezzel szemben, ha lakásvásárlási hitelből tudtuk volna fedezni a vásárlást, akkor azt 11 679 010 forintból megúsztuk volna. A gyorsaságunk ára így hosszú távon 2,3 millió forint volt.

A kiszemelt lakást személyi kölcsönből megvásárolni és azt olcsóbb jelzáloghitelre cserélni később tehát egy megoldható feladat, ám mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, hogy tényleg megéri-e.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
Személyes pénzügyek Készüljünk fel: egyre többen válnak fizetésképtelenné
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 10:44
A közeljövőben a nem teljesítők száma elkerülhetetlenül növekedni fog, mind az élő hiteleknél és szolgáltatásoknál, mind pedig a lejárt követelések között – véli Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2022 ősz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 15:07
Regisztráció az október 6-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek A szép mosoly ára - nagyot drágultak a fogászati kezelések, és még nincs vége
Elek Lenke | 2022. szeptember 10. 15:34
Sok mindentől függnek egy-egy rendelő árai, de a dráguló nyersanyagok, eszközök és az energia árát előbb-utóbb mindenhol a páciensek fogják megfizetni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG