<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Egyre nehezebb kibogozni, hogy most Brüsszel egyetértésével, kérésére, vagy épp tilalma ellenére tervezi bevezetni a kormány a díjfizetést az M0-ás autópályán. A budapesti EU-képviselet szerint Brüsszel nem kérte a díjasítást.

"Semmilyen kötelezettséget nem fogalmazott meg az Európai Bizottság az M0-ás körgyűrű díjfizetőssé tételével kapcsolatban" - közölte a Portfolio.hu megkeresésére az Európai Bizottság magyarországi képviseletének sajtóosztálya. A portál azt követően kért információkat Brüsszelből, miután Orbán Viktor a Napi Gazdaságnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy "az M0-s körgyűrű a magyar autópálya-rendszer része. Egyes részei uniós kötelezettség miatt válnak fizetőssé."

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára péntek este azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy azért kell bevezetni a díjfizetést, mert az EU által finanszírozott útfejlesztési projekteknek minden esetben meg kell felelniük a rentabilitás kritériumának. Az EU által 2010-ig finanszírozott közlekedési projektekben kisebb volt a közösségi támogatási arány a maximális lehetőségnél, emiatt több hazai forrást kellett a beruházás mellé tenni. Csepreghy szerint ezek a projektek nem állnak meg anélkül, hogy ne vezetnék be azt az útdíjat, mivel csak így lehet biztosítani a hosszú távú minőségi fenntartást, mert anélkül nem keletkezik olyan folyamatos bevétel, ami a folyamatos karbantartást és a működési költséget finanszírozná . Az mno.hu szerint "az M0-s bizonyos szakaszain - az uniós keretszerződésnek megfelelően - a kormány vállalásai alapján saját finanszírozási lábakat kell létrehozni; ezt az unió ellenőrzi, és visszafizetésre kötelezhet, ha nem vezetik be".

Az M0 déli szakaszára a fentiekkel ellentétben épp olyan támogatási megállapodást kötött a kormány az EU-val, hogy ott nem lehet pályadíjat szedni. Legalábbis ilyen véleményt fogalmazott meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal érvelve, hogy miért nem lehet teljes egészében fizetős az M0 körgyűrű. Épp azért, mert a sztráda egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, a díjasítást az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé.

Az M0 körgyűrű díjfizetőssé tétele kapcsán Brüsszel nem kapott kérést Magyarország felől arra, hogy az M0 kapcsán változtassa meg az ún. uniós nagyprojektek listáját. A déli szektor felújítása felkerült a listára, és ha jóváhagyja Brüsszel, akkor számíthat majd a jelentős uniós támogatásra a projekt - emiatt ennél a szektornál most nem lehet bevezetni a díjfizetést.

Brüsszelben elmondták: az M0 fizetővé tétele helyett arra van kötelezettsége Budapestnek, hogy a négyes metró jobb megtérülése érdekében vezesse be a dugódíjat, ami így a tömegközlekedés és különösen a négyes metró fokozottabb igénybevételét eredményezi.

Ugyanakkor a képviselet emlékeztetett: ha az M0 díjfizetőssé tételéből bevétele származik majd a magyar államnak, akkor ezt figyelembe kell venni az EU által folyósítandó támogatás összegénél. Ez tehát azt jelenti, hogy Brüsszel majd kevesebb pénzt ad a projektre, s így módosítani kell a nagyprojektekről szóló listát legkésőbb a projekt lezárásáig. Ugyanakkor önmagában a díjfizetőssé tétel miatt nem kell "levenni" a nagyprojektek listájáról az M0 felújítását.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Uniós pályázatok Perényi ment, Ágostházy jött: egy kézbe került az uniós pénzek elköltésének felügyelete
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 06:49
Perényi Sigismund Petert felmentette Orbán Viktor -  az államtitkárság után a Partnerségi Megállapodás monitoring bizottságának vezetését is átvette tőle  Ágostházy Szabolcs.
Uniós pályázatok Öt újabb cég kapott ma 1,2 milliárd forint innovációs támogatást
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 14:51
A mostani időszakban megvalósuló beruházások kiemelten fontosak, hiszen munkahelyeket teremtenek, és egyben a válság utáni időszak növekedését is jelentik – erről beszélt Varga Mihály a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) nyertes vállalkozások támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásán, amelyen öt cég kapott mintegy 1,2 milliárd forintnyi támogatást. A 128 milliárd keretösszegű, a vállalatok kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét támogató pályázaton eddig 359 nyertes projekt született, és közel 90 milliárd forinttal segítették a hazai vállalkozások innovációit – tette hozzá a pénzügyminiszter. Az átlagos támogatási összeg tehát mintegy 250 millió forint volt.
Uniós pályázatok Újfajta csapatépítő verseny indul vállalatvezetőknek
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 2. 11:08
A jelentkezők számától függően legalább 50, legfeljebb 75 háromfős, vezetőkből álló vállalati csapat versenyezhet egymással 2021 júniusában Siófokon – hangzott el az esemény ötletgazdája és szervezője, az Event Csoport sajtótájékoztatóján.
Uniós pályázatok Nem hagy babérokat másoknak Mészáros Lőrinc a vasútépítésben
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:03
Mészáros Lőrinc építőipari cége ugyanis kivásárolta azt a budaörsi vállalkozást, amely mellette 40 százalékban alapító volt az R-Kord Network Kft.-ben.
Uniós pályázatok Újabb roham az utolsó uniós támogatásokért - akár nyolcszor annyian is lecsapnának, mint amennyi pénz van
Privátbankár.hu | 2019. július 13. 14:05
A pénteki napon indult a pályázat az utolsó jelentős kutatás-fejlesztésre szánt pályázati forrás 2019-ben.
Uniós pályázatok Tállai városa is kapott uniós pénzt energetikai korszerűsítésre
Privátbankár.hu | 2019. július 9. 07:49
Mezőkövesd az egyike annak az öt borsodi településnek, mely részesül az összesen 300 millió forintos EU-s forrásból.
Uniós pályázatok Még mindig ömlik hozzánk Brüsszel pénze, pedig szinte mindent elköltöttünk
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 15:12
Szinte minden operatív program forrásait 100 százalék feletti mértékben kötötték már le, de még idén is odaítéltek 71 milliárd forintot. Hiába fogy ki a keret, még így is akadhat némi elkölthető pénz - ez akkor lehetséges, ha a forint gyenge lesz, ha a kormány engedi a túlvállalást saját szakállára, vagy ha sok korábban nyertes pályázat dől be, és újra kiosztják az ő keretüket is.
Uniós pályázatok Indul az egyeztetés - hamarosan lehet pályázni a napelemekre
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 10:36
Elindult a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban - nyilatkozta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Uniós pályázatok Kiosztottak több milliárdnyi EU-s pénzt - megvan, mire
Privátbankár.hu | 2018. július 26. 08:08
Megszórták a vállalkozásokat uniós pénzekkel.
Uniós pályázatok Pofátlanul lopták el az uniós pénzeket - hogyan csinálták?
Privátbankár.hu | 2018. július 24. 09:51
Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és hamis okirat felhasználása miatt emeltek vádat Zalában három cég ügyvezetője ellen, mert az egervári várkastély felújításánál több tízmillió forintról hamis számlákat állítottak ki.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG