<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Magyarország szerint tagállami szinten kell folytatni a nyomozásokat az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények ügyében.
Fotó: EKB

Inkább itthon tartanánk a necces ügyeket

Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára a Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes főigazgatójával tárgyalt az MTI beszámolója szerint.

Berke szerint a szubszidiaritás uniós elvének értelmében, minél kevésbé központosított módon kellene ezeket a nyomozásokat folytatni - azaz tagállami szinten kellene kezelni az ügyeket.

Az Európai Unió sérelmére elkövetett cselekményekhez kapcsolódó nyomozások ügye az úgynevezett európai ügyészség létrehozására vonatkozó tervekkel összefüggésben került szóba. A magyar álláspont szerint e témában nemzeti szinten a legcélszerűbb eljárni.

Alaposan érintettek vagyunk

Jelenleg az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF küldetése az uniós forrásokat érintő csalások felderítése, kivizsgálása, illetve megakadályozása. A szervezet a 2014-es évről szóló jelentését június elején tette közzé, eszerint a tagállamok közül Románia után Magyarországon folyt a legtöbb (lezárt) nyomozás az uniós források felhasználása ügyében nemzeti vagy regionális szinten.

Pont az ellentétéről szól az egész, mint amit mi szeretnénk

Az Európai Ügyészség létrehozására 2013 nyarán tett javaslatot a Bizottság. A javaslat egyszerű logikán alapul: az uniós tagállamoktól származó pénzekből finanszírozott, közös szabályok alapján igazgatott „szövetségi szintű költségvetés” esetén „szövetségi szintű eszközökre” is szükség van e költségvetés egész Unióra kiterjedő, hatékony védelméhez. A magyar állásponttal ez épp ellentétes.

Az indoklásban azt írták: épp az a baj, hogy az uniós csalásokkal szembeni védelem és bűnüldözés szintje jelenleg nagyon eltérő az EU-n belül. Az uniós költségvetést károsító bűncselekményekkel kapcsolatos elítélési ráta között tagállamonként jelentősek az eltérések, és az uniós átlag is csak 42,3%. Sok ügyben egyáltalán nem indul büntetőeljárás, aminek következtében a csalók büntetlenül kihasználhatják a joghézagokat és eltulajdoníthatják a polgárok pénzét. Ha egyes ügyekben indul is büntetőeljárás, jelentős aránytalanságok tapasztalhatók a tagállamok között az uniós költségvetés elleni bűncselekményekkel kapcsolatos elítélési rátát illetően.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Uniós pályázatok Perényi ment, Ágostházy jött: egy kézbe került az uniós pénzek elköltésének felügyelete
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 06:49
Perényi Sigismund Petert felmentette Orbán Viktor -  az államtitkárság után a Partnerségi Megállapodás monitoring bizottságának vezetését is átvette tőle  Ágostházy Szabolcs.
Uniós pályázatok Öt újabb cég kapott ma 1,2 milliárd forint innovációs támogatást
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 14:51
A mostani időszakban megvalósuló beruházások kiemelten fontosak, hiszen munkahelyeket teremtenek, és egyben a válság utáni időszak növekedését is jelentik – erről beszélt Varga Mihály a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) nyertes vállalkozások támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásán, amelyen öt cég kapott mintegy 1,2 milliárd forintnyi támogatást. A 128 milliárd keretösszegű, a vállalatok kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét támogató pályázaton eddig 359 nyertes projekt született, és közel 90 milliárd forinttal segítették a hazai vállalkozások innovációit – tette hozzá a pénzügyminiszter. Az átlagos támogatási összeg tehát mintegy 250 millió forint volt.
Uniós pályázatok Újfajta csapatépítő verseny indul vállalatvezetőknek
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 2. 11:08
A jelentkezők számától függően legalább 50, legfeljebb 75 háromfős, vezetőkből álló vállalati csapat versenyezhet egymással 2021 júniusában Siófokon – hangzott el az esemény ötletgazdája és szervezője, az Event Csoport sajtótájékoztatóján.
Uniós pályázatok Nem hagy babérokat másoknak Mészáros Lőrinc a vasútépítésben
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:03
Mészáros Lőrinc építőipari cége ugyanis kivásárolta azt a budaörsi vállalkozást, amely mellette 40 százalékban alapító volt az R-Kord Network Kft.-ben.
Uniós pályázatok Újabb roham az utolsó uniós támogatásokért - akár nyolcszor annyian is lecsapnának, mint amennyi pénz van
Privátbankár.hu | 2019. július 13. 14:05
A pénteki napon indult a pályázat az utolsó jelentős kutatás-fejlesztésre szánt pályázati forrás 2019-ben.
Uniós pályázatok Tállai városa is kapott uniós pénzt energetikai korszerűsítésre
Privátbankár.hu | 2019. július 9. 07:49
Mezőkövesd az egyike annak az öt borsodi településnek, mely részesül az összesen 300 millió forintos EU-s forrásból.
Uniós pályázatok Még mindig ömlik hozzánk Brüsszel pénze, pedig szinte mindent elköltöttünk
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 15:12
Szinte minden operatív program forrásait 100 százalék feletti mértékben kötötték már le, de még idén is odaítéltek 71 milliárd forintot. Hiába fogy ki a keret, még így is akadhat némi elkölthető pénz - ez akkor lehetséges, ha a forint gyenge lesz, ha a kormány engedi a túlvállalást saját szakállára, vagy ha sok korábban nyertes pályázat dől be, és újra kiosztják az ő keretüket is.
Uniós pályázatok Indul az egyeztetés - hamarosan lehet pályázni a napelemekre
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 10:36
Elindult a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban - nyilatkozta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Uniós pályázatok Kiosztottak több milliárdnyi EU-s pénzt - megvan, mire
Privátbankár.hu | 2018. július 26. 08:08
Megszórták a vállalkozásokat uniós pénzekkel.
Uniós pályázatok Pofátlanul lopták el az uniós pénzeket - hogyan csinálták?
Privátbankár.hu | 2018. július 24. 09:51
Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és hamis okirat felhasználása miatt emeltek vádat Zalában három cég ügyvezetője ellen, mert az egervári várkastély felújításánál több tízmillió forintról hamis számlákat állítottak ki.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG