1p
2013. január 19-től az EU-ban kiállított valamennyi új vezetői engedély műanyag „hitelkártyaszerű” okmány lesz, amely egységes európai formátumot követ, és szigorúbb biztonsági védelemmel van ellátva. Az új európai engedély az EU egész területén fokozatosan fel fogja váltani a több mint 300 millió járművezető által jelenleg használt több mint 100 különféle, papírból vagy műanyagból készült típust. Az engedély annak az átfogó intézkedéscsomagnak (a vezetői engedélyekről szóló harmadik európai uniós irányelvnek) a részét képezi, amely a szabad mozgás előmozdítása, a vezetői engedélyekkel kapcsolatos csalások elleni küzdelem, valamint annak érdekében lép hatályba, hogy az EU egész területén javítsa a közúti közlekedés biztonságát.

Közúti közlekedés: új európai vezetői engedély

A közlekedési rendőröknek Európa-szerte jelenleg több mint 100 különféle típusú, papírból, illetve műanyagból készült vezetői engedélyt kell felismerniük. Előfordul, hogy az azonosító fényképek már rég nem hasonlítanak, nem világos, hogy a járművezető mely járműkategóriák vezetésére rendelkezik engedéllyel, és a dokumentum könnyen hamisítható. Egy hamis vezetői engedély gyakorlatilag engedély a gyilkosságra, ezért könnyen olvasható, könnyen érthető és nehezen hamisítható engedélyek kellenek.

Egységes európai formátum

Minden újonnan kiadott európai vezetői engedélynek az új, fényképpel ellátott, műanyag „hitelkártya” formátumot kell követnie, amely kielégíti a szabványos adatkövetelményeket, és az EU egész területén könnyen felismerhető és olvasható (a fényképét lásd alább). 2013. január 19-től minden új engedélyt ebben a formátumban kell kiadni.

Ez a meglévő engedélyeket nem érinti, azokat megújításkor vagy legkésőbb 2033-ban kell az új formátumúra cserélni. Az európai vezetői engedélyt a tagállamok döntésétől függően módosítani lehet, hogy nemzeti szimbólumokat is tartalmazzon.

Fokozott biztonság

Az új vezetői engedély a hamisítás elkerülése érdekében számos olyan biztonsági jellemzővel rendelkezik, amelyek megnehezítik a vele való visszaélést.

Ehhez járul az európai elektronikus adatcsererendszer megteremtése a nemzeti hatóságok közötti információcsere megkönnyítése érdekében. Ez le fogja egyszerűsíteni a vezetői engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés folyamatát azok számára, akik egyik tagállamból egy másikba költöznek, emellett jelentős mértékben hozzá fog járulni például a „jogosítványturizmus” és a csalás megelőzéséhez, az új, szigorúbb szabály érvényesítéséhez, mely szerint a tagállamok nem állíthatnak ki vezetői engedélyt olyan személy részére, akinek a vezetői engedélyét egy másik tagállamban bevonták, felfüggesztették vagy korlátozták.

Az engedélyek rendszeres megújítása

A csalás elleni küzdelem és a közúti közlekedés biztonságának javítása érdekében rendkívül fontos kérdés az engedélyek rendszeres megújítása az EU egész területén. Az új szabályok szerint a gépjárművezetők és a motorkerékpárosok vezetői engedélyét tagállamtól függően 10–15 évente meg kell újítani. A busz-, illetve teherautósofőrök vezetői engedélyét ötévente kell megújítani, és a megújításához orvosi vizsgálaton kell átesni.

Ez közigazgatási úton történő megújítást jelent, amely nem igényel további vizsgát. Ez biztosítja, hogy az engedélyezési adatok, fényképek stb. naprakészek legyenek, a kártyák biztonsági jellemzőit rendszeresen az új technológiáknak megfelelően frissítsék, és a tagállamok folyamatosan frissített információkkal rendelkezzenek a forgalomban lévő engedélyekről.

A kiszolgáltatott járművezetők védelme

Az európai vezetőiengedély-rendszer megerősíti a legkiszolgáltatottabb úthasználói csoportok védelmét. A következők intézkedések tartoznak ide:

- a jelenlegi 21-ről 24 évre emelkedik a legnagyobb teljesítményű motorkerékpárokra vonatkozó vezetői engedély azonnali megszerzésének alsó korhatára (gyakorlati és elméleti vizsgával),

- a korhatár emelése, valamint további lépések beillesztése a vezetői engedély fokozatos megszerzésének folyamatába. Az új rendszer (kettő helyett) legalább négy év, kisebb teljesítményű motorkerékpáron megszerzett vezetési gyakorlatot ír elő ahhoz, hogy a legnagyobb teljesítményű motorokra engedélyt lehessen szerezni.

A segédmotoros kerékpárok új járműkategóriát képeznek, és a segédmotoros kerékpárra vonatkozó vezetői engedély megszerzéséért mostantól elméleti vizsgát kell tenni. A tagállamok jártassági és magatartási vizsgát, továbbá orvosi vizsgálatot is bevezethetnek. Az EU 16 évben határozza meg az ajánlott alsó korhatárt, amelynél a tagállamok kölcsönösen elismerik az engedélyeket (a tagállamok ezt belföldön 14 évre csökkenthetik). Ezt megelőzően a segédmotoros kerékpárokra nem vonatkoztak uniós minimumkövetelményeknek.

A vizsgabiztosokra vonatkozó minimumkövetelmények

A vizsgabiztosoknak ezentúl minimumkövetelményeknek kell megfelelniük az alapképesítés és a rendszeres továbbképzés tekintetében. Ez az intézkedés biztosítja a minőségellenőrzést az új rendszerben.

A vezetői engedélyekről szóló 2006/126/EK irányelvet 2006-ban fogadták el a tagállamok és az Európai Parlament. A tagállamoknak 2011. január 19-ig kellett átültetniük, 2013. január 19-én pedig teljes mértékben alkalmazandóvá válik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG