<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

2020-ban a teljes díjbevétel 1,3 százalékkal, 140 milliárd euróra csökkent, a működési eredmény 10,8 milliárd euró lett, nagyrészt a Covid-járvány 1,3 milliárd euróra rúgó negatív hatása miatt - írja az Allianz lapunkhoz eljuttatott közleményében. A cég adózott eredménye 14 százalékkal, 6,8 milliárd euróra csökkent. Az igazgatóság az előző évvel megegyező összegű, részvényenként 9,60 eurós osztalék kifizetésére tesz javaslatot. Idén 12 milliárd eurós működési eredményt tűzött ki célként az Allianz.

Az Allianz közleménye főleg a járvány és az alacsony kamatlábak okozta nehézségekre adott rugalmas válaszokat hangsúlyozza a cég jelentésében, hangsúlyozva, hogy a tavalyi utolsó negyedév már erősre sikerült. A Covid-19-világjárvány természetesen nyomot hagyott a pénzügyi eredményeken, különösen a Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban.

A belső bevétel növekedésének árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított mértéke 1,8 százalékkal volt alacsonyabb 2020-ban, mint 2019-ben, főként az Élet- és egészségbiztosítási üzletágnak köszönhetően.

A teljes díjbevétel a 2019. évi 142,4 milliárdról 1,3 százalékos csökkenéssel, 140,5 milliárd euróra esett vissza, és a működési eredmény 9,3 százalékkal, 11,9 milliárdról 10,8 milliárd euróra gyengült, főként a Covid-19 járvány mintegy 1,3 milliárd eurót elérő kedvezőtlen hatása miatt.

  • A Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredménye a Covid19-hez kapcsolódó veszteségek, az alacsonyabb lebonyolítási eredmények és a szintén alacsonyabb működési befektetési eredmény miatt esett vissza.
  • Az Élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredményének összege ugyan csökkent, de a rugalmas befektetési nyereségrátának köszönhetően még így is erős szinten zárt. A csökkenés elsősorban az Egyesült Államokban az előző évben elért pozitív hatásnak, valamint a spanyolországi Allianz Popular S.L. leépítésének volt betudható.
  • A Vagyonkezelési üzletág viszont a magasabb átlagos teljes kezelt vagyonból magasabb működési eredményt ért el, és továbbra is körültekintő költséggazdálkodást folytatott. A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény az alacsonyabb működési és nem működési eredmény következtében 14 százalékkal, 7,9 milliárdról 6,8 milliárd euróra csökkent.
  • Az egy részvényre jutó nyereség alapértéke (EPS) 18,90 euróról 16,48 euróra esett vissza, azaz 12,8 százalékkal csökkent 2020-ban. A sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) mértéke 13,6-ról 11,4 százalékra esett vissza.
  • A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató a 2019 végi 212 százalékhoz képest 2020 végére 207 százalékra csökkent.[
  • Az igazgatóság 2020-ra az előző évivel megegyező, részvényenkénti 9,60 eurós osztalékra tesz javaslatot.

A pénzügyi eredmények mellett a vállalat minőségének fő mutatója az ügyfelektől kapott visszajelzés. Az Allianz globális működési egységeinek 79 százaléka a piaci átlagot meghaladó valós ügyféltámogatottsági értéket (NPS) ért el az előző évi 70 százalékhoz képest, és ezzel új rekordot állított fel. A vezetési kompetenciák és a teljesítményorientált vállalati kultúra mérésére alkalmazott inkluzív meritokrácia-mutató (IMIX) értéke 2020-ban az előző évinél 5 százalékponttal magasabb értéket, 78 százalékot ért el. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy az Allianz „Az egyszerűség diadala” című stratégiája kiválóan bevált, különösen a válság idején.

Erős év végi hajrá

2020 negyedik negyedévében a teljes díjbevétel az előző évihez képest stabil maradt. A működési eredmény az előző évi 2,8 milliárd euróhoz képest 8,2 százalékkal, 3 milliárd euróra nőtt, és ehhez az eredményhez valamennyi üzletág hozzájárult. A magasabb nyereségrátának köszönhetően az Élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredménye emelkedett, míg a teljes kezelt vagyon (AuM) növekedésének köszönhető bevételemelkedés a Vagyonkezelési üzletág működési eredményének javulását eredményezte. A Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredménye szintén nőtt. Ez bőven ellensúlyozta a nem működési eredménye romlását, így összességében a részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 2,2 százalékkal, 1,8-ról 1,9 milliárd euróra nőtt.

Giulio Terzariol, az Allianz Csoport pénzügyi vezetője elmondta, hogy „az Allianz csapata erős hajrával zárta a nagy kihívást jelentő évet, ami azt mutatja, hogy az Allianz megbízható partner minden részvényesünk számára.” „A Covid-19 kedvezőtlen hatásaival korrigált működési eredményünk meghaladta az előző évi rekordszintet, ami jól mutatja, hogy üzleti teljesítményünk mennyire diverzifikált és egészséges. Tőkehelyzetünk a világjárvány teljes ideje alatt erős maradt. Ezért magabiztosan tekintünk a 2021-es év elé.”


 

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Új vezetők érkeztek a Vodafone akvizíció után a 4iG-hez
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 12:32
A 4iG Nyrt. igazgatósága a Vodafone Magyarország és a meglévő távközlési portfólió integrációja érdekében új felsővezetőket nevezett ki a cégcsoporthoz frissen csatlakozott társaság, valamint a 4iG Nyrt. irányításába.
Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG