<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

2020-ban a teljes díjbevétel 1,3 százalékkal, 140 milliárd euróra csökkent, a működési eredmény 10,8 milliárd euró lett, nagyrészt a Covid-járvány 1,3 milliárd euróra rúgó negatív hatása miatt - írja az Allianz lapunkhoz eljuttatott közleményében. A cég adózott eredménye 14 százalékkal, 6,8 milliárd euróra csökkent. Az igazgatóság az előző évvel megegyező összegű, részvényenként 9,60 eurós osztalék kifizetésére tesz javaslatot. Idén 12 milliárd eurós működési eredményt tűzött ki célként az Allianz.

Az Allianz közleménye főleg a járvány és az alacsony kamatlábak okozta nehézségekre adott rugalmas válaszokat hangsúlyozza a cég jelentésében, hangsúlyozva, hogy a tavalyi utolsó negyedév már erősre sikerült. A Covid-19-világjárvány természetesen nyomot hagyott a pénzügyi eredményeken, különösen a Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban.

A belső bevétel növekedésének árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított mértéke 1,8 százalékkal volt alacsonyabb 2020-ban, mint 2019-ben, főként az Élet- és egészségbiztosítási üzletágnak köszönhetően.

A teljes díjbevétel a 2019. évi 142,4 milliárdról 1,3 százalékos csökkenéssel, 140,5 milliárd euróra esett vissza, és a működési eredmény 9,3 százalékkal, 11,9 milliárdról 10,8 milliárd euróra gyengült, főként a Covid-19 járvány mintegy 1,3 milliárd eurót elérő kedvezőtlen hatása miatt.

  • A Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredménye a Covid19-hez kapcsolódó veszteségek, az alacsonyabb lebonyolítási eredmények és a szintén alacsonyabb működési befektetési eredmény miatt esett vissza.
  • Az Élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredményének összege ugyan csökkent, de a rugalmas befektetési nyereségrátának köszönhetően még így is erős szinten zárt. A csökkenés elsősorban az Egyesült Államokban az előző évben elért pozitív hatásnak, valamint a spanyolországi Allianz Popular S.L. leépítésének volt betudható.
  • A Vagyonkezelési üzletág viszont a magasabb átlagos teljes kezelt vagyonból magasabb működési eredményt ért el, és továbbra is körültekintő költséggazdálkodást folytatott. A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény az alacsonyabb működési és nem működési eredmény következtében 14 százalékkal, 7,9 milliárdról 6,8 milliárd euróra csökkent.
  • Az egy részvényre jutó nyereség alapértéke (EPS) 18,90 euróról 16,48 euróra esett vissza, azaz 12,8 százalékkal csökkent 2020-ban. A sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) mértéke 13,6-ról 11,4 százalékra esett vissza.
  • A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató a 2019 végi 212 százalékhoz képest 2020 végére 207 százalékra csökkent.[
  • Az igazgatóság 2020-ra az előző évivel megegyező, részvényenkénti 9,60 eurós osztalékra tesz javaslatot.

A pénzügyi eredmények mellett a vállalat minőségének fő mutatója az ügyfelektől kapott visszajelzés. Az Allianz globális működési egységeinek 79 százaléka a piaci átlagot meghaladó valós ügyféltámogatottsági értéket (NPS) ért el az előző évi 70 százalékhoz képest, és ezzel új rekordot állított fel. A vezetési kompetenciák és a teljesítményorientált vállalati kultúra mérésére alkalmazott inkluzív meritokrácia-mutató (IMIX) értéke 2020-ban az előző évinél 5 százalékponttal magasabb értéket, 78 százalékot ért el. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy az Allianz „Az egyszerűség diadala” című stratégiája kiválóan bevált, különösen a válság idején.

Erős év végi hajrá

2020 negyedik negyedévében a teljes díjbevétel az előző évihez képest stabil maradt. A működési eredmény az előző évi 2,8 milliárd euróhoz képest 8,2 százalékkal, 3 milliárd euróra nőtt, és ehhez az eredményhez valamennyi üzletág hozzájárult. A magasabb nyereségrátának köszönhetően az Élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredménye emelkedett, míg a teljes kezelt vagyon (AuM) növekedésének köszönhető bevételemelkedés a Vagyonkezelési üzletág működési eredményének javulását eredményezte. A Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredménye szintén nőtt. Ez bőven ellensúlyozta a nem működési eredménye romlását, így összességében a részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 2,2 százalékkal, 1,8-ról 1,9 milliárd euróra nőtt.

Giulio Terzariol, az Allianz Csoport pénzügyi vezetője elmondta, hogy „az Allianz csapata erős hajrával zárta a nagy kihívást jelentő évet, ami azt mutatja, hogy az Allianz megbízható partner minden részvényesünk számára.” „A Covid-19 kedvezőtlen hatásaival korrigált működési eredményünk meghaladta az előző évi rekordszintet, ami jól mutatja, hogy üzleti teljesítményünk mennyire diverzifikált és egészséges. Tőkehelyzetünk a világjárvány teljes ideje alatt erős maradt. Ezért magabiztosan tekintünk a 2021-es év elé.”


 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 6,5 milliárdból teremtik meg védelmi ipari szakképzés feltételeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 13:13
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának több mint 6,5 milliárd forintból megvalósuló teljes körű korszerűsítése - közölte Palkovics László pénteken Zalaegerszegen.
Vállalat A belföldi turizmusban népszerűsíti Budapestet a BKIK
MTI | 2021. szeptember 17. 12:45
Önálló programot indít az őszi hónapokban a Budapestre irányuló belföldi turizmus támogatására a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Szolidaritási alapjából, 25 millió forintos induló kerettel - tájékoztatott a BKIK pénteken.
Vállalat Tőzsdepszichológia kezdő és haladó befektetőknek
Natív tartalom | 2021. szeptember 10. 09:38
Amennyiben valaki arra az elhatározásra jut, hogy el szeretne kezdeni aktívan befektetni vagy tőzsdézni, általában előadásokra regisztrál, vagy vásárol egy-egy könyvet a témában. Szerencsére egyre több író könyve jelent meg az elmúlt években magyar nyelvű kiadásban, azonban még ezen felül is több tucat könyvet is érdemes lenne lefordítani amerikai vagy éppen más nemzetiségű írók műveiből, ha hasznos információt szeretnénk kapni.
Vállalat 400 milliárd! Óriási kötvénykibocsátásra készül a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 06:51
Emellett az igazgatóság 7 milliárd forintos tőkeemelésről is dönthet. Mindkét felhatalmazás két évre szólna és az informatikai cég további akvízicióit finanszírozná.
Vállalat Nagyon ritkán, de idegrendszeri rendellenességet okozhat az AstraZeneca
MTI | 2021. szeptember 9. 13:31
A Guillain-Barré szindróma esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket.
Vállalat Új néven szállít majd házhoz a NetPincér
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 19:49
Néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább.
Vállalat Új hirdetési webshop indult, online-erős kkv-knak
PR | 2021. szeptember 7. 11:05
Minden kkv-marketinges és -cégvezető tudja, hogy a márkaépítés fontos. A DisplayNOW hirdetési webshop azért jött létre, hogy a cégek építhessék a márkájukat, és így értékesítésük is hatékonyabb, eredményesebb legyen.
Vállalat Meg kell tanulni a koronavírussal élni, még az autóiparnak is
Király Béla | 2021. szeptember 6. 18:25
Az idei év egyik legnagyobb problémája a félvezetők hiánya, amely erősen sújtja a járműipart, de néhány más szektorban is okoz fennakadásokat. Az autógyárak egyik legnagyobb mikrochip-beszállító vállalatának vezetője szerint meg kell találni a módot, hogy a járvány újabb hullámai esetén se álljon le az élet, az ugyanis világszerte komoly gazdasági problémákat okozhat. Látva a magyarországi gyárak küzdelmét, borítékolható, hogy a nehézségek hazánk gazdasági növekedését is befolyásolják.
Vállalat Átrendezte a hazai lízingpiacot a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 09:55
2021. első fele leginkább a termelőeszközök finanszírozásában jelentett nagy növekedést.
Vállalat Jövő év végén indul a debreceni vakcinagyár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 5. 16:18
Évi több mint 20 millió vakcinát állíthatnak elő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos