BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2018. október 3. 06:07

Minimálbért, legkisebb kötelezően kifizetendő összeget alapvetően országok szoktak előírni, Amerikában az egyes államok és városok is rendelkeznek ilyen joggal. Most azonban egy cég lépte meg ezt, miután bírálták alacsony bérei miatt. Nem is akármelyik, a világ második legnagyobb cége, több mint 250 ezer alkalmazottal.

Múlt héten vetődött fel, hogy nálunk jövőre a minimálbér bruttó 150, a garantált bérminimum 200 ezer forint lenne. Most egy cég döntött úgy, hogy minimálbért vezet be, mégpedig hazai szemmel meglehetősen becses összeget: leendő minimálbérünk közel ötszörösét. Sajnos mindez nem itthon történik, bár van nálunk is olyan szakma,  ahol indokoltnak tartanánk az összeget, például az orvosoknál.

Bírálták, törvénykeztek

De visszatérve a konkrét esetre: a cég, amelyik ezt meglépi, az Amazon, ami tőzsdei kapitalizáció alapján az Apple után a világ második legnagyobb nyilvános cége, értéke ezermilliárd dollár. Az Amazont maga Trump elnök is bírálta, a kapitalizmus fellegvárának elnökétől meglehetősen szokatlan módon, gyakorlatilag amiatt, hogy túl jól megy neki a bolt, és lenyomja konkurenseit. Múlt hónapban viszont Bernie Sanders szenátor olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint a cégeknek adót kell fizetni azután, ha alkalmazottjuk segélyként kap az államtól.

A hivatalos duplája

Az Amazon most hallgatott a kritikákra és reagált a törvényjavaslatra: megemeli a cégnél kereshető legkisebb bért óránként 15 dollárra, ebből számoltuk ki, hogy ez 40 órás munkahéttel egy évre 31 200, egy hónapra 2600 dollár, 280-as árfolyamon 728 ezer forint. Amerikában egyébként 7,25 dollár a minimálbér, tehát ennek dupláját fogja adni az Amazon, bár egyes államokhoz képest, mint például Kalifornia, ahol 11 dollár az összeg, kisebb a többlet, de így is jócskán meghalad minden hatósági szintet.

Jeff Bezos Amazon-főnök egyúttal bejelentette: szorgalmazni fogja, hogy más cégek is kövessék ezt a gyakorlatot, és az állami minimálbért is emeljék. A Target kiskereskedelmi cég közölte, hogy ők 2020-ban tervezik bevezetni a 15 dolláros minimálbért, a Walmart pedig januártól 11 dollárra emeli a legkisebb órabért.

Sok ember kell

Az Amazon bejelentésének időzítése ahhoz is kapcsolódik, hogy a karácsonyi előtti időszakra rengeteg alkalmi dolgozót kell felvennie, hogy bírja a rengeteg megrendelést. 120 ezer embert terveznek munkába állítani, ami a már lassan Amerikát is sújtó munkaerőhiány körülményei között nem is olyan egyszerű, kell hozzá a magasabb bér.

Amazon. A cégérték az égben, most a béreken a sor

Mennyit az annyi?

Nézzük ezek után nemzetközi összevetésben, mennyit is ér a legkisebb Amazon-fizetés. A 2600 dolláros összeget átszámoljuk euróra, hogy egyszerű legyen az európai adatokkal összehasonlítást tenni. 2250 euró adódik, ami bizony meghaladja a legmagasabb, 2000 eurós luxemburgi minimálbért is, az 1550 eurós német adatnak is közel másfélszerese.

Akárhogy is szidják Jeff Bezost méretes jövedelme és hatalmas gazdagsága miatt, lássuk be, hogy a fejlett világ minden hasonló adata szerint csinos összeget fog fizetni munkásainak. A gazdag kapitalistát szidni egyébként Marx idejében volt igazán divatos, azóta kipróbáltuk a kapitalisták nélküli rendszert, nem vált be. A világot leginkább a vállalkozó szellemű, elszánt, tehetséges emberek viszik előre, és ők legalább a saját zsenialitásukból gazdagodnak meg, piaci alapon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Három cégéből 20 milliárdos osztalék hullott Mészáros Lőrinc ölébe
Székely Sarolta | 2020. május 29. 15:36
A felcsúti polgármester három nagyobb építő- és vasútipari cége hozta a kötelezőt. Sőt, a zászlóshajónak is tekinthető Mészáros és Mészáros Kft. még várakozáson felül is teljesített.
Vállalat Trump rendelettel bünteti a közösségi médiát, mert megsértődött a Twitterre
MTI | 2020. május 29. 09:18
Mark Zuckerberg azonnal az amerikai elnök mellé állt.
Vállalat Az Audi is kisöpörte a padlást, 700 milliárd forintot vittek haza
Király Béla | 2020. május 29. 06:16
Az Audi Hungária is közzétette a 2019-es gazdasági adatait, amelyből az derül ki, hogy az autógyártó vállalat magyarországi tevékenysége tovább erősödött. Érdekesség ugyanakkor, hogy a társaság nem csak a tavalyi eredményét, hanem annál jóval nagyobb összeget vett ki osztalékként.
Vállalat Töltse fel most még kedvezőbb feltételekkel dolgozói SZÉP-kártyáját!
Natív tartalom | 2020. május 28. 11:16
A megnövekedett keretösszeg és a csökkentett terhek idén még vonzóbbá teszik a dolgozói pihenőkártyát mind a cégek, mind a munkavállalók számára. 
Vállalat Új bioüzemanyag-gyár épül Dunaföldváron
MTI | 2020. május 27. 16:11
A Pannonia Bio Zrt. nyáron kezdi a finomító építését a telephelyén.
Vállalat A hazai autóipari beszállítók jól járhatnak az ellátási láncok átalakulásával
PR | 2020. május 27. 09:38
Két esetben megindult a gyártás átszervezése Kínából Magyarországra– mondta el Konkoly-Thege Máté. A ThegePlastic Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a kormányzati lépések is egyre inkább a hazai ipari szereplők helyzetbe hozását segítik. A fentiek hatására a környezetterhelés is komolyan visszaeshet, illetve a körkörös gazdasághoz köthető beruházások is lendületet kaphatnak – emelte ki.
Vállalat Nyáron megszűnik az állami felügyelet a Kartonpack felett
Székely Sarolta | 2020. május 27. 07:47
Legkésőbb augusztus 15-ig megszűnik a tőzsdei társaság állami felügyelete.
Vállalat A mai nap is Jászai Gellérté
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 09:05
970 milliós munkát nyert a 4iG.
Vállalat Miniszteri jóváhagyás nélkül nem szerezhet magyar cégben külföldi részesedést
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 06:17
Év végéig a belgazdaságért felelős miniszter döntése szükséges ahhoz, hogy külföldi szereplő magyar stratégiai vállalatban szerezzen tulajdonrészt. 
Vállalat Megszületett az alku: komoly támogatást kap a bajba jutott légitársaság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:57
Megállapodott a német kormány és a Lufthansa egy 9 milliárd euró értékű mentőcsomagról, amely segít megbirkózni a legnagyobb német légitársaságnak a koronavírus-járvány által okozott súlyos veszteséggel.
hírlevél