<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Minimálbért, legkisebb kötelezően kifizetendő összeget alapvetően országok szoktak előírni, Amerikában az egyes államok és városok is rendelkeznek ilyen joggal. Most azonban egy cég lépte meg ezt, miután bírálták alacsony bérei miatt. Nem is akármelyik, a világ második legnagyobb cége, több mint 250 ezer alkalmazottal.

Múlt héten vetődött fel, hogy nálunk jövőre a minimálbér bruttó 150, a garantált bérminimum 200 ezer forint lenne. Most egy cég döntött úgy, hogy minimálbért vezet be, mégpedig hazai szemmel meglehetősen becses összeget: leendő minimálbérünk közel ötszörösét. Sajnos mindez nem itthon történik, bár van nálunk is olyan szakma,  ahol indokoltnak tartanánk az összeget, például az orvosoknál.

Bírálták, törvénykeztek

De visszatérve a konkrét esetre: a cég, amelyik ezt meglépi, az Amazon, ami tőzsdei kapitalizáció alapján az Apple után a világ második legnagyobb nyilvános cége, értéke ezermilliárd dollár. Az Amazont maga Trump elnök is bírálta, a kapitalizmus fellegvárának elnökétől meglehetősen szokatlan módon, gyakorlatilag amiatt, hogy túl jól megy neki a bolt, és lenyomja konkurenseit. Múlt hónapban viszont Bernie Sanders szenátor olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint a cégeknek adót kell fizetni azután, ha alkalmazottjuk segélyként kap az államtól.

A hivatalos duplája

Az Amazon most hallgatott a kritikákra és reagált a törvényjavaslatra: megemeli a cégnél kereshető legkisebb bért óránként 15 dollárra, ebből számoltuk ki, hogy ez 40 órás munkahéttel egy évre 31 200, egy hónapra 2600 dollár, 280-as árfolyamon 728 ezer forint. Amerikában egyébként 7,25 dollár a minimálbér, tehát ennek dupláját fogja adni az Amazon, bár egyes államokhoz képest, mint például Kalifornia, ahol 11 dollár az összeg, kisebb a többlet, de így is jócskán meghalad minden hatósági szintet.

Jeff Bezos Amazon-főnök egyúttal bejelentette: szorgalmazni fogja, hogy más cégek is kövessék ezt a gyakorlatot, és az állami minimálbért is emeljék. A Target kiskereskedelmi cég közölte, hogy ők 2020-ban tervezik bevezetni a 15 dolláros minimálbért, a Walmart pedig januártól 11 dollárra emeli a legkisebb órabért.

Sok ember kell

Az Amazon bejelentésének időzítése ahhoz is kapcsolódik, hogy a karácsonyi előtti időszakra rengeteg alkalmi dolgozót kell felvennie, hogy bírja a rengeteg megrendelést. 120 ezer embert terveznek munkába állítani, ami a már lassan Amerikát is sújtó munkaerőhiány körülményei között nem is olyan egyszerű, kell hozzá a magasabb bér.

Amazon. A cégérték az égben, most a béreken a sor

Mennyit az annyi?

Nézzük ezek után nemzetközi összevetésben, mennyit is ér a legkisebb Amazon-fizetés. A 2600 dolláros összeget átszámoljuk euróra, hogy egyszerű legyen az európai adatokkal összehasonlítást tenni. 2250 euró adódik, ami bizony meghaladja a legmagasabb, 2000 eurós luxemburgi minimálbért is, az 1550 eurós német adatnak is közel másfélszerese.

Akárhogy is szidják Jeff Bezost méretes jövedelme és hatalmas gazdagsága miatt, lássuk be, hogy a fejlett világ minden hasonló adata szerint csinos összeget fog fizetni munkásainak. A gazdag kapitalistát szidni egyébként Marx idejében volt igazán divatos, azóta kipróbáltuk a kapitalisták nélküli rendszert, nem vált be. A világot leginkább a vállalkozó szellemű, elszánt, tehetséges emberek viszik előre, és ők legalább a saját zsenialitásukból gazdagodnak meg, piaci alapon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megtámadják a fővárosi villamosbeszerzést
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 16:22
Jogorvoslati eljárást kezdeményez a Közbeszerzési Hatóság a fővárosi villamosbeszerzés kapcsán - közölte a hatóság szombaton az MTI-vel.
Vállalat Elképesztő összegekkel tartozik a bankoknak a bajba került kínai óriás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:27
Egyes kínai bankok pénteken nyilvánosságra hozták, hogy mennyivel tartozik nekik az eladósodott China Evergrande Group.
Vállalat Megtorpant az internetes kereskedelem terjedése
MTI | 2021. szeptember 24. 07:19
Az elmúlt években megszokottnál jóval lassabban nőtt az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke a második negyedévben - írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján.
Vállalat Vizsgálat a téglapiacon: mire jutott az építőanyag-kommandó?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 12:47
Lezárult a Gazdasági Versenyhivatalnak az a vizsgálata, amelyet még nyáron indítottak. Ebben többek között arra jutottak, hogy a fuvarozási és logisztikai díjak miatt történhetett drágulás a téglapiacon. 
Vállalat Újabb elismerést kapott a Haris Digital IoT-megoldása
PR | 2021. szeptember 23. 09:43
A Haris Digital magyar startupként a kis- és közepes vállalatok gyártás-digitalizációjával foglalkozik. A közelmúltban több versenyen is megmérették technológiájukat: a harmadik helyet szerezték meg a SelectUSA Investment Summiton, Amerika egyik legrangosabb startuprendezvényén, legutóbb pedig egy magyar seregszemlén, az iPon Novation versenyen győzedelmeskedtek a „végtelenül egyszerű, plug and play machine monitoring megoldásukkal”. De miben segíthet egy innovatív megoldás a kkv-knak növelni a hatékonyságukat, és hogyan áll Magyarország a digitalizáció ilyen tekintetében?
Vállalat Újabb 35 milliárd forintnyi innovációs pénzre pályázhatnak a hazai vállalatok
MTI | 2021. szeptember 22. 13:28
Szerdán kezdődött a PIACI KFI pályázat soros fordulója.
Vállalat Komoly uniós forrásból fejleszthet a Budapest Airport
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 21. 11:19
A Budapest Airport 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket, amelynek 70 százalékát az Európai Unió biztosítja, a fennmaradó összeget pedig a Budapest Airport állja - közölte a repülőtér üzemeltetője.
Vállalat A magyar prodHost szövetségre lépett a Microsofttal
PR | 2021. szeptember 21. 11:10
A Microsoft eddig is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy támogathassa a magyarországi startup-közösséget, de a Microsoft for Startups Program elindításával még magasabb fokozatba kapcsolt a vállalat itthon és világszerte. A programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.
Vállalat Orbán Viktor főtanácsadója is csatlakozott a Diófa Alapkezelőhöz
Csabai Károly | 2021. szeptember 21. 05:51
A Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztjáról tavaly májusban távozott, s 2020 június közepétől miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadó Nagy Márton 2021. augusztus 1-jétől a Diófa Alapkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. E társaság tulajdonosa Magyarország 9. leggazdagabb embere, Jellinek Dániel. Aki nemcsak e személyi változásról számolt be a lapunknak adott interjújában, hanem arról is, hogy a Diófa magántőkealap-kezelési üzletága sikeresen pályázott az MFB által meghirdetett krízisalap-kezelési versenyben.
Vállalat UEFA-pénzből egyeduralom: lesz-e a Fradiból az NB I Sheriffje?
Marosi Gergely | 2021. szeptember 19. 06:09
Szeptember harmadik hetében megkezdődött az európai labdarúgókupák csoportköre, a Ferencváros az Európa-liga főtábláján a német Bayer Leverkusennel, a spanyol Betisszel és a skót Celtickel vív meg a továbbjutásért. A Fradi az első magyar klub, mely egymás után háromszor kvalifikálta magát csoportkörbe európai kupában, ezzel jelentős plusz bevételi forráshoz jutott. Ahogy a környező országokban, Magyarországon is erős dominanciát hozhat ez, az UEFA-tól érkező pénz és a megszerzett presztízs hosszú időre elszakíthatja a zöld-fehéreket riválisaiktól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos