<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az üzleti életben nagyon fontos a menedzserek, kulcsemberek számára, hogy munkájukat teljes energiával, tudásuk maximumát adva végezzék. Ezzel kapcsolatban a cégek komoly figyelmet fordítanak dolgozóik és saját maguk fejlesztésére.

A fejlesztés területei, az azzal kapcsolatos elvárások folyamatosan és dinamikusan változnak. Hagyományosan az alapterületei a szakmai edukáció és képzés, illetve a mentális fejlesztés, coaching. Ezeken a területeken kipróbált, hagyományos és új eszközök folyamatosan jelennek meg, melyek általában a HR tárgyköréhez, szűkebb értelemben véve a motivációs rendszerekhez kapcsolódnak. Egyre több cég ismeri fel a tényt, hogy a CV alapú, tanulmányokra fókuszáló megközelítés önmagában nem elegendő, hiszen azt, hogy ki milyen mértékben alkalmazza az iskolában megszerzett tudást, nagyban befolyásolja az egyén személyisége. Éppen ezért egyre inkább előtérbe kerülnek a személyiség beazonosítására, az abból kikövetkeztethető teljesítmény mérésére koncentráló megoldások alkalmazása.

Viszont hiába rendelkezik valaki a megfelelő „hard skill”-ekkel, hiába fejleszti kellő módon a sikerhez szükséges „soft skill”-jeit, ha fizikai állapota, nem megfelelő kondíciója gátolja a munkájában. A modern menedzser komolyan veszi az egészséges életmóddal kapcsolatos információkat, de a megfelelő egészségi állapot, fizikai kondíció fenntartása, illetve annak mérése, előrejelzések készítése, és az ehhez társuló valódi egészségmegőrzési programok még kezdetlegesek a piacon. Leginkább általános szűrésekre fókuszálnak, és átlagemberek, sok esetben beteg emberek kondícióját alapul véve definiálják „benchmark” számaikat. A vezetők azonban egészségesek akarnak maradni, az egészséges emberekhez, sőt a leginkább topp állapotban lévő emberekhez akarják mérni fizikai állapotukat. A menedzser igen kompetitív és ennek megfelelően sportol, és az általa választott hobbi sportot is egyre komolyabb szinten akarja végezni. Fizikai állapotát pedig a sportolókéhoz kívánja mérni, melyre jelenleg a magyarországi keretek között szervezetten, professzionálisan felépítve nincsen lehetőség. Nemzetközi szinten, de leginkább az USA-ban ez egyértelműen működő és alkalmazott megoldás, amivel a legjobb menedzserek élnek is. Egyre több európai felsővezetőnek van igénye erre a szolgáltatásra, azonban jelenleg a nemzetközi és hazai cégek sem találnak erre megfelelő megoldást. Leginkább nemzetközi egészségügyi láncok nyújtanak szolgáltatásokat ezen a téren, melyek elsősorban a menedzserszűrésekre specializálódtak, de orvosi gárdájuk, a tudományos hátterük és főként tapasztalatuk meg sem közelíti azt a szintet, amit egy nemzetközi gondolkodású vezető elvár. Nem alakul ki a megfelelő bizalmi szint már a termék megvásárlásához sem, ha pedig motivációs eszközként kapják a cégtől, akkor meg az eredményeket, illetve az abból származó, orvos által átadott javaslatokat nem veszik komolyan.

A pandémia következtében a menedzserek számára saját maguk és családtagjaik egészsége, általános egészségi állapota, fizikai kondíciója kiemelkedő jelentőségűvé vált. Mivel a vírusválság komoly tükröt mutatott arra, milyen fontos az, hogy az egészségi állapotunk rendben legyen, ezért a motivációs preferencia skálán az első három közé ugrott a legfrissebb felmérések alapján. A munkaerő megtartása kritikusan nehéz jelenleg is, és még nehezebb lesz az elkövetkezendő 5-8 évben, vagyis a fluktuáció megelőzése érdekében alkalmazható megoldások kiemelt figyelmet kell, kapjanak minden cég, vállalkozás életében. Ráadásul a sikeres menedzserek pontosan tudják, hogy egyfajta élsportot megközelítő elszántsággal és tudatossággal kell kezelniük fizikai állapotukat, szervezetüket. Ha már sportolnak, fejlődni akarnak sokszor saját határaikat feszegetve, és nagyon nem mindegy, hogy ezzel valóban elérik-e a kívánt plusz energiát és önbizalmat, vagy épp kezdetleges, esetleg maradandó károsodást okoznak végtagjaikban, gerincükben, alapvető mozgásukban. Bár furcsa kimondani, de pontosan a speciális körülményekre való tekintettel a menedzsereknek pontosan azokra a mélyebb elemzéseket tartalmazó, tanácsadással egybekötött iránymutatásra, ha úgy tetszik sportágválasztásra, a mozgáskultúra megtervezésére, a genetikai vagy egyéb adottságokat figyelembe vevő professzionális tervezésre van szükségük, mint az élsportolóknak. Teniszezni sokan szeretnek, de azt nem árt tudni a klubba iratkozás előtt, hogy csontrendszerünk, szalagjaink, egyéb adottságaink mit bírnak el és mit nem, illetve ha már mindenképp ezt a sportágat választjuk, akkor milyen megelőző vagy kiegészítő mozgásokra van szükségünk. Nagyot változott az üzletemberek elvárása a fizikai kondíció terén, és ma már egyértelmű, hogy saját magukkal versenyezve, egyre jobb teljesítményre hajtanak a választott sport terén is. Ami persze még mindig hobbi, de tudatosságában már régen túlmutat a szabadidő elütése szintjén.

Nem véletlen, hogy az USA-ban már több mint egy évtizede elmondható, hogy a legsikeresebb menedzserek nem ritka esetben híres NBA vagy NFL játékosok orvosaihoz mennek saját fizikai és egészségügyi mérésekkel kapcsolatban, tőlük kérnek és kapnak tanácsot. A megfelelő háttér felépítése persze nem egyszerű, hiszen a tudományos megközelítés mellett szükség van kellő mennyiségű, releváns élsportolói tapasztalattal rendelkező mérési metodikára, és természetesen az ehhez illeszkedő szakember gárdára. A tervek szerint elsők között Európában, Magyarországon is elérhető lesz a menedzserek számára ez a speciális szolgáltatás. A SCOPE  - Competitive Prevention and Research Institute - az amerikai tapasztalatokat az európai elvárásokkal és a magyar specialitásokkal ötvözi. Egyedi és komplex mérési, vizsgálati, tervezési és tanácsadói szolgáltatásokkal fogja kiszolgálni a hazai üzletembereket azoknál a cégeknél, ahol versenyszellemmel rendelkező menedzserek dolgoznak.

 

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG