TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ezt Jelasity Radován azon a mai sajtótájékoztatón jelentette ki, amelyen a bank ismertette az idei első háromnegyedéves eredményeit.

Az Erste Bank Hungary az idei év első kilenc hónapjában 12 milliárdos adózás utáni nyereséget ért el, ez több mint hetven százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakáéhoz képest - ismertette Jelasity Radován, az osztrák Erste Bank AG 70, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, valamint a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet elnök-vezérigazgatója.

Az eredmény csökkenése mögött részben az áll, hogy bár az Erste a működési bevételeit az egy évvel korábbi, 110 milliárd forint körüli szinten tudta tartani, működési költségei - főként a beruházások és az amortizáció miatt - növekedtek. Mindezek  eredményeként a bank működési eredménye 5,4 százalékkal maradt el a tavalyitól. A működési bevételek csaknem 6 milliárd forinttal magasabbak lehettek volna, ám a hitelek piaci átértékelése és a törlesztési moratórium ezt nem tette lehetővé.

Kellemes meglepetés a jelzáloghitelek növekedése. Fotó: MTI Kellemes meglepetés a jelzáloghitelek növekedése. Fotó: MTI

A Covid-19 közepette bíztató - mindenekelőtt a magyar gazdaság válságból való kilábalása szempontjából -, hogy az Erste hitelállománya 2020 első kilenc hónapjában 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az 1765 milliárd  forintot tett ki szeptember 30-án. Ezen belül a lakossági jobban nőtt, 19 százalékkal, 975 milliárdra, míg a vállalati 8 százalékkal, 790 milliárdra.

Igaz, az új hitelek kihelyezése lassult, de a Babaváró hitel továbbra is jelentős keresletet generál. Összességében az Erste 17 százalékkal kevesebb, 314 milliárd forintnyi hitelt folyósított az idei első háromnegyed évben, mint a tavalyiban. Ez teljes egészében a vállalati kihelyezések csökkenésének tudható be, mivel azok 39 százalékkal estek vissza, 107 milliárdra, ezzel szemben a lakosságiak még nőni is tudtak, 3 százalékkal, 207 milliárdra. Ez utóbbiból 73 milliárd a Babaváró hitel. Pozitív meglepetés, hogy a jelzáloghitelezés már magasabb a tavalyinál - emelte ki Jelasity Radován. E kihelyezéseik 10 százalékkal lettek magasabbak 2020 első kilenc hónapjában, 72 milliárd forintot tettek ki.

Ez is azt mutatja, hogy bár az első kilenc hónap eredményein meglátszik a koronavírus hatása, az Erstén nem fog múlni a V-alakú kilábalás - hangzott el a sajtótájékoztatón. A banknál nem számítanak további jelentős kockázatok felbukkanására az év hátralévő részében. A március után folyósított hitelportfóliójuk (amelyre a moratórium nem vonatkozik) továbbra is jó minőségű, a nemteljesítő hitelek aránya 2,6 százalék. Az NHP Hajrá programban a bank a vállalati hitelezésben elért piaci részesedését meghaladó mértékű összeget folyósított.

Eközben a betétállománya növekedése kiemelkedő maradt, részben a moratórium, részben a visszafogott fogyasztás hatására.

A Covid-járvány két legfontosabb gazdasági stressztényezője az Erste szakértőinek megítélése szerint a munkanélküliség és a bérjövedelmek csökkenése lehet, a hitelportfoliók védettsége lényegesen jobb. Kedvező, hogy a számlaforgalmi adatok alapján a bank kisvállalkozó ügyfelei jól alkalmazkodtak a válsághelyzethez. 

A koronavírus-járvány fokozódása miatt egyébként az Erste hétfőtől átáll a csaknem teljes home office-ra, a budapesti központjában dolgozó 1800 főből egy időben már eddig is csak 500-an tartózkodtak bent, ezután pedig 250-300-an fognak. 

Ami az eredetileg 2020 végén lejáró hiteltörlesztési moratórium fél évvel, 2021. január 1-jétől történő meghosszabbodását illeti, az Erste valamennyi érintett ügyfelét értesíti majd a teendőkről, most egyeztetik a technikai feltételeket.

Arra a kérdésre pedig, hogy mit szólnak a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléből létrejövő új nagybankhoz, Jelasity Radován azt válaszolta: remélik, hogy fair és transzparens verseny lesz. Hozzátéve: ők csak tudják, mennyi munka, mekkora kihívás egy ekkora fúzió - utalva arra, hogy az Erste nem is olyan régen átvette a Citibank lakossági ügyfeleleit. "Nem irigyeljük azt az embert, akinek ezt le kell vezényelnie" - jelentette ki az Erste első embere.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés
Címkék: Vállalat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Friss
hírlevél