<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Második hónapja csökken a feldolgozóipari BMI, de még mindig magasan 50 pont felett van.

Aggodalomra semmi ok

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke 54,2 pont lett. A bővülési ütem ugyan némileg gyengült az elmúlt tíz hónapban megfigyelthez képest, de azért így is biztosan haladja meg az 50 pontot. A BMI-nél pedig ez számít igazán: 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. Így a grafikon ugyan valamiféle visszaesést sejtet, de a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

Bár az elmúlt három évben a júliusi átlag magasabb volt (54,6), az idei érték összességében átlag feletti júliusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Így jött össze a júliusi BMI

A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent júniushoz képest, de ennek mértéke csak két esetben haladta meg az 5 százalékpontot.

A termelési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiségemelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonharmadik alkalommal.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de 50 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

A júliusi szállítási átfutási idő rövidebb lett júniushoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke így továbbra is 50 pont felett maradt.

A vásárolt készletek hetedik hónapja bővülnek, de tovább gyengülő ütemben. Az idei júliusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján így is átlag feletti.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júliusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizenegyedszer. Az index értéke alacsonyabb lett júniushoz képest, közelebb került az 50 ponthoz, de ezzel együtt is a legmagasabb júliusi 1995 óta.

Két éve bővül az import

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júniushoz képest, de továbbra is 50 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonöt hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk.

Hiánycikk a zománchuzat

Ebben a hónapban alapanyagok, fém, papír és vaj kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt hidraulikus munkahengerből, papíripari alapanyagból (rostból) és zománchuzatból. Jelentősebb árcsökkenésről lemezesetében számoltak be a válaszadók.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Hibázott a Mol, meg is kapta a büntetését
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:34
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re a vecsési kőolajmező feltárása kapcsán.
Vállalat Átkeresztelik a Telekom leánycégét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:43
A tervek szerint Telekom Rendszerintegrációs Zrt. néven folytathatja tovább jövőre tevékenységét a Magyar Telekom rendszerintegrációs leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt.
Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG