<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nem, nem csak a pénz az, de már a csocsóasztal és a PlayStation sem elég. Az egészség viszont motivációt jelent.

Néhány évvel ezelőtt a munkanélküliséget felváltotta a munkaerőhiány. Míg a 2010-es évek elején a munkáltatók válogathattak, ma a munkavállalók tehetik meg ugyanezt. Kritikus szintre emelkedett a dolgozók elvándorlása, elképesztő méreteket ölt a fluktuáció, különösen a nemrég a munkaerőpiacra lépő Z generációsok körében, hiszen ők új igényeket támasztottak a cégekkel szemben. Mindez azt eredményezte, hogy a toborzás ma már egyenlő munkaerő-megtartással. De mivel tudják rávenni a cégek a munkavállalóikat, hogy ellenálljanak egy másik cég ajánlatának?

Az egyik legfontosabb munkaerő-megtartó tényező persze továbbra is a versenyképes bér, de a „marasztalásban” a béremelés már nem a feltétlenül legerősebb motiváló tényező, hiszen nem mindig lehet annyit kínálni, amennyit a munkavállaló kapni szeretne. Itt jönnek a képbe a lágyabb tényezők, vagyis a juttatások, az extra szolgáltatások és járulékos előnyök. Sokaknak ilyenkor rögtön a SZÉP kártya, vagy valamilyen étkezési utalvány jut eszébe, melyek főleg a napi kiadások fedezésében – bevásárlásban, meleg étkezésben - játszanak szerepet.

Az egészség nincs ingyen

Van azonban egy olyan tétel a háztartási költségvetésben, amivel - jobb esetben - nem kell minden hónapban számolni, mégis jelentős összeget tehet ki. Ez pedig az egészség amire, így vagy úgy, de mindenképp költ a munkavállaló: gyógyszer, hálapénz, magánpraxisok, és még sorolhatnánk. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi (2015) adatai szerint 72 ezer forintot szánt átlagosan egy magyar állampolgár az egészségügyi kiadásokra. Ha figyelembe vesszük a trendeket, akkor idénre már évi 85-90 ezer forint átlagos költéssel számolhatunk, és ebben nincs benne a hálapénz.

De miért kell, hogy érdekelje a munkáltatókat a munkavállalóik egészsége?

Jó munkahelyet kíván biztosítani dolgozóinak, ahol a legfontosabb érték az ember, vagy csupán üzleti érdekből? Szerencsés esetben mindkettő, de a pénzt mindenképp figyelemebe veszi minden munkaadó. Neki évente ugyanis egy munkavállalóra vetítve a KSH bruttó átlagbérével számolva a járulékos és nehezen számszerűsíthető költségeket ide nem számolva átlagosan 250 ezer forintjába kerül az, hogy az alkalmazottja beteg. Vagyis minél inkább óvja az alkalmazottak egészségét, annál kevesebb pénzt kell a szélbe szórnia. Ha csak a várólisták, elhúzódó kezelések és nehézkes ügymenet kiváltásával felére tudja csökkenteni a kiesett munkanapokat, havonta több ezer forinttal lesz beljebb alkalmazottanként.

Win-win szituáció

Itt jön képbe egy olyan, béren kívüli extra szolgáltatás, amely munkavállaló és munkaadó számára egyaránt előnyös: ha a cégnek van magán-egészségbiztosítási csomagja. A munkavállaló számára nyilván vonzó, hogy kvázi a munkahelye biztosítja számára a szakszerű ellátás mellett a magánorvosi ellátás egyik legfontosabb előnyét: a rövidebb várakozási időt, ergo a gyorsabb gyógyulást. A magánegészségügyi szolgáltatóknál ugyanis nincsenek (valóban hosszú) várólisták, így például egy CT vizsgálatra (ami az állami ellátórendszerben 4-6 hét) legfeljebb néhány napot kell várnia, így jóval hamarabb épülhet fel betegségéből. Ez az a szolgáltatás, amelyet egyáltalán nem biztos, hogy megkap máshol a munkavállaló.

Mindez pedig a munkaadónak is érdeke: egy olyan juttatást adhat a cég a dolgozóknak, amin ő maga is profitál, hiszen munkavállalója nem marad el olyan hosszú időre a munkából, így a fent említett 250 ezres betegségi kiesés jelentősen csökkenhet minden egyes munkavállaló esetében. Ráadásul a magán-egészségbiztosítás (például a Generali Biztosító által kínált Company Care) testreszabottan nyújtható a dolgozóknak. A vállalkozás maga állapodik meg a biztosítóval arról, hogy hány munkavállalót kíván bevonni, ők milyen típusú csomagot kapjanak, illetve a szolgáltatásokba esetleg milyen speciális elem kerüljön bele.

Ez alapján könnyen belátható, hogy a munkaadó egy jól kidolgozott magán-egészségbiztosítási csomaggal egyáltalán nem jótékonykodik. Lehet persze gondos munkaadó, de az érdeke lehet mindösszesen annyi is, hogy a munkavállalója rövidebb ideig legyen beteg. Ennek fényében pedig megéri neki preventív célzattal költenie.

Ha többet szeretne meg tudni az egészségügy és a céges költségek közötti összefüggésekről, kattintson ide!

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Így muzsikált tavaly a top ezer ukrán cég   
Mester Nándor | 2023. június 9. 15:57
Keletről az ország nyugati megyéibe menekült a jövedelmük túlnyomó része.
Vállalat Díjesővel ünnepelte a fenntartható gasztronómiát a METRO
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 11:31
A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án, aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adta át a METRO Nagykereskedelem. A díjakat idén a következő szakemberek nyerték el.
Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG