Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hány évig élnek majd a ma születő gyerekek? Hányan leszünk a földön? Mit fogunk enni? Lesz elég táplálék akkor is, ha tovább nő a népességszám? Hogy fognak működni a társasházak, milyen energiát fogunk használni? Fog még a lakosság a jövőben áramért fizetni? És mit érdemes ma tanulni, hogy lehet elhelyezkedni? Ezeket a témákat járta körbe szakemberek a Privátbankár.hu meetup-ján a Kutatás-fejlesztés, innováció jövőkép kerekasztal beszélgetésen.

Az innovációé és a jövőkutatásé volt a főszerep a Privátbankár.hu első meetup-ján. A felvetett témák sokszínűsége jól mutatja, hogy a jövőről való gondolkodás életünk minden területét érinti. A meetup kerekasztal beszélgetésén ezért remek ötlet volt a moderátortól, Kürti Tamástól, a Kürt Zrt. intézményvezetője és tulajdonosa megszavaztatta a közönséggel, hogy mely témákról beszéljenek az előadók.

Innováció és jövőkutatás meetup (Jobbról balra: Kürti Tamás, Pete Gábor, Gombár György, Mátrai Zoltán, Papp László). Fotó: Őry Gábor/Privátbankár.hu

Hány évig élnek majd a mai gyerekek?

Ennek köszönhetően tudhattuk meg, hogy az egészségügyben forradalom várható, a mostani világszerte létező modell ugyanis fenntarthatatlan. Papp László, i-Tango Kft. ügyvezető igazgatója és a Gartner magyarországi képviseletének vezetője szerint azoknak a gyerekek, akik ma születnek, várhatóan 150 évig élnek majd, ez egyszersmind azt is jelenti, hogy hamarosan 8 milliárd ember fog élni a földön.

Ezt Mátrai Zoltán, az Agrárin ügyvezető igazgatója vitatta: ő úgy véli, hogy az élelmiszerhiány illetve a minőségi élelmiszer hiánya ennek gátat fog szabni. Papp László szerint azonban a kényszer megoldást szül: példaként Japánt hozta, ahol a fukusimai atomerőmű-baleset után a földek használhatatlanná váltak, de a technikának köszönhetően olyan rendszert hoztak létre, amivel egy raktárban a 100 százalékkal tudták növelni az adott területre jutó termelékenységet és a költségeket pedig egyidőben csökkentették. A licens-t azóta több ország, például Kína is megvásárolta.

Nem lesznek se rendelők, se sebészek?

Gombár György, a Vemoco ügyvezető igazgatója a fenntarthatatlan egészségégügyi modellre reagálva elmondta, hogy ebben az esetben nem kérdés, hogy lassú fejlődésre vagy forradalomra van-e szükség: gyors és nagy változások kellenek, minél előbb. Papp László szerint ez nem is várat sokat magára, ő úgy véli már nem kell sokat várni arra, hogy robotok végezzenek műtétet, az orvosi rendelők pedig eltűnjenek és gépek vegyék át a funkciójukat.

Innováció és jövőkutatás meetup (Jobbról balra: Kürti Tamás, Pete Gábor, Gombár György, Mátrai Zoltán, Papp László). Fotó: Őry Gábor/Privátbankár.hu

Pete Gábor, a Vodafone Magyarország Zrt. vállalati megoldások értékesítési vezetője szerint a jövőben a prevencióé, vagyis a betegségek megelőzésé és predikcióé, vagyis a betegségek kialakulásának előrejelezhetőségé lesz a főszerep az egészségügyben. Megjegyezte ugyan, hogy már ma is sokat tudunk életmódunk káros hatásairól, mégsem változtatunk. A jövőben azonban a szenzorok segítségével, amelyek elegendő információ birtokában lesznek a testünkről, mégis egyre inkább megelőzhetőek lesznek a kockázatok, például egy cukorbeteg már nem fog kórházba kerülni, mert korábban kiszűrik a gépek, hogy gond van.

Mi legyek, ha nagy leszek?

Az egészségügy mellett a szakemberek az energetika jövőjéről is beszélgettek: ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a Tesla a Powerwall feltalálásával egy óriási lépést tettek afelé, hogy egy-egy társasház külön energetikai egységekké váljanak, megtermeljék saját energiafelhasználásukat. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a fogyasztók már nem az energiáért fognak fizetni, hanem kiépített hálózatért. A házak a cégek által kínált energiát már csak B-tervként fogják használni arra az esetre, ha valami gond lenne a belső energiatermeléssel.

A szakemberek röviden még egy témát, az adatelemzést említették, mint a jövő egyik legfontosabb területe. Pete Gábor szerint ez az a terület, ahol nem tartunk sehol: egyrészt nem gyűjtjük az adatokat, másrészt nem tudjuk, hogy mit kezdjünk a meglévő adatainkkal. Gombár György erre reagálva elmondta, hogy aki most választ szakmát, ne gondolkozzon, menjen data scientist-nek, ők ugyanis a legkeresettebb munkavállalók ma. Fel kell ismernünk az adatokban rejlő gazdasági értéket, ez eddig nem történt meg, de ez jó hír is, hiszen ez azt jelenti, hogy még óriási potenciál van a cégekben, óriási tér van a fejlődésre, növekedésre.

A meetup többi előadásáról hamarosan megjelenik cikkünk, szó lesz a mémekről, a gépek közötti kommunikációról, és arról, hogy ez miért jó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Cégen belüli mentőövek (nem csak) járvány idejére: a munkabérelőleg és a munkáltatói kölcsön
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 09:54
A koronavírus-járvány világszerte több mint egy éve jelen van az életünkben, valódi hatásai szinte felmérhetetlenek. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók nehéz pénzügyi helyzetbe kerülhetnek. Ilyenkor a munkáltatónak mérlegre kell tenni saját anyagi lehetőségeit és a megbecsült munkavállalók megtartásának fontosságát, értékét. A munkavállalóknak pedig fontos biztonsági szempont lehet, hogy nem egy bank felé ’adósodnak’ el, hanem a saját munkáltatójuk felé és hogy saját tisztességes munkavégzésük garancia lehet a gyors és átmeneti anyagi segítség szabályszerű visszatérítésére. Dr. Sebők Róbert, a bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda ügyvédjelölt munkatársa szakcikkében a munkabérelőleget és a munkáltatói kölcsönt, mint két lehetséges juttatási formát ismerteti.
Vállalat 10 millió dollárt kapott a magyar-amerikai hibrid startup
Natív tartalom | 2021. május 13. 15:07
A Transcend egyedülálló tervezőprogramja több száz órás mérnöki munkaórát vált ki zöld ipari beruházásoknál. „Büszkeség számunkra, hogy nem csak a startup vezetői és teljes fejlesztői csapatában vannak jelen magyarok, hanem a befektetők körében is” – mondta el Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója. A budapesti székhelyű kockázatitőkealap-befektető már magvető fázistól kezdve támogatta a startup útját. Ennek eredménye a napokban zárult nemzetközi növekedési tőkebevonás, amely végül tízmillió dollárosra duzzadt.
Vállalat Közel 12 milliárdot bukhatnak az állam egykori bankjának hitelezői
Csabai Károly | 2021. május 12. 05:07
A Széchenyi Kereskedelmi Bankról van szó, amelybe 2013 nyarán szállt be kisebbségi tulajdonosként a Nemzetgazdasági Minisztérium - a hitelintézet azonban 2014 végén bedőlt, 2015 nyarától pedig felszámolás alatt áll. A felszámoló értékesítette a Széchenyi Bank teljes vagyonát, és jelenleg az eljárás technikai zárását készíti elő, majd összeállítja, és a Törvényszékre benyújtja a felszámolási zárómérleget – derült ki lapunk megkeresésére. Azt azonban, hogy a bank egykori vezetői ellen indított büntetőügyek mikor fejeződnek be, még megjósolni sem lehet.
Vállalat Koronavírus-vakcina: a Richter nem fog részt venni a gyártásban és a fejlesztésben
Király Béla | 2021. május 10. 11:21
Hétfőn ismertette az első negyedéves számait a Richter Gedeon Nyrt., amelynek forgalma és nyeresége is némileg elmaradt az egy évvel korábbitól. A vállalat menedzsmentje ennek ellenére éves szinten továbbra is bővülést vár. Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón a koronavírus-vakcináról is szót ejtett Orbán Gábor vezérigazgató.
Vállalat Mészáros Lőrinc egri hotelje több állami pénzt kapott, mint Eger városa
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:34
Nagyságrendekkel több pénzzel segítették meg az egri szállodát, mint az önkormányzatot.
Vállalat Vajna Tímea öröksége 5 milliárdos veszteséget termelt
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 07:52
Távol került örökségétől Vajna Tímea.
Vállalat 130 milliós veszteséget termelt a DVSC az NBII-ben
Székely Sarolta | 2021. május 9. 17:56
Nemcsak a koronavírus-járvány és a miatta felborult mindennapok miatt volt eseménydús éve a debreceni focicsapatnak. Az NBI-ből történő kiesés a csapat mögött álló társaság gazdálkodásán is meglátszódott - persze, ebben az esetben nem lehet teljesen elkülöníteni, a számokra milyen mértékig hatott a COVID és milyen mértékig az NBII-es szereplés. 
Vállalat Hosszas huzavona után lett vége a kétes ingatlanhiteleket nyújtott cégnek
Csabai Károly | 2021. május 9. 12:21
A Magyar Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben még a 2000-es évek elején merült fel a gyanú, eleve azért adott lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhesse az adósok ingatlanait. Többszöri bírságolás után a felügyelet 2014 októberében vonta vissza a pénzügyi vállalkozás engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez zárult le a napokban, amelyet követően a cégbíróság törölte a társaságot. 
Vállalat 30 milliárdos támogatást ad a kormány a versenyképesség-növelésére
MTI | 2021. május 9. 10:16
A versenyképesség növelésére irányuló újabb támogatási programot indít a kormány 30 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap.
Vállalat Pénzre váltanák a követőiket, de a netes gyűlölködésből nem kérnek a futballklubok
Marosi Gergely | 2021. május 8. 12:21
Futballklubok, játékosok és szervezetek sora sötétítette el közösségimédia-csatornáit május 1. és 4. között, ezzel tiltakozva a gyűlölködő, illetve rasszista kommentáradat, valamint a különféle platformok szerintük nem megfelelő moderálása miatt. Gesztusnak látványos volt, de ha az összes üzleti és kommunikációs érv a közösségimédiás-jelenlét növelése mellett szól, kivonulni aligha lehet, a teljes megrendszabályozás meg szélmalomharcnak tűnik.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.