4p
Hány évig élnek majd a ma születő gyerekek? Hányan leszünk a földön? Mit fogunk enni? Lesz elég táplálék akkor is, ha tovább nő a népességszám? Hogy fognak működni a társasházak, milyen energiát fogunk használni? Fog még a lakosság a jövőben áramért fizetni? És mit érdemes ma tanulni, hogy lehet elhelyezkedni? Ezeket a témákat járta körbe szakemberek a Privátbankár.hu meetup-ján a Kutatás-fejlesztés, innováció jövőkép kerekasztal beszélgetésen.

Az innovációé és a jövőkutatásé volt a főszerep a Privátbankár.hu első meetup-ján. A felvetett témák sokszínűsége jól mutatja, hogy a jövőről való gondolkodás életünk minden területét érinti. A meetup kerekasztal beszélgetésén ezért remek ötlet volt a moderátortól, Kürti Tamástól, a Kürt Zrt. intézményvezetője és tulajdonosa megszavaztatta a közönséggel, hogy mely témákról beszéljenek az előadók.

Innováció és jövőkutatás meetup (Jobbról balra: Kürti Tamás, Pete Gábor, Gombár György, Mátrai Zoltán, Papp László). Fotó: Őry Gábor/Privátbankár.hu

Hány évig élnek majd a mai gyerekek?

Ennek köszönhetően tudhattuk meg, hogy az egészségügyben forradalom várható, a mostani világszerte létező modell ugyanis fenntarthatatlan. Papp László, i-Tango Kft. ügyvezető igazgatója és a Gartner magyarországi képviseletének vezetője szerint azoknak a gyerekek, akik ma születnek, várhatóan 150 évig élnek majd, ez egyszersmind azt is jelenti, hogy hamarosan 8 milliárd ember fog élni a földön.

Ezt Mátrai Zoltán, az Agrárin ügyvezető igazgatója vitatta: ő úgy véli, hogy az élelmiszerhiány illetve a minőségi élelmiszer hiánya ennek gátat fog szabni. Papp László szerint azonban a kényszer megoldást szül: példaként Japánt hozta, ahol a fukusimai atomerőmű-baleset után a földek használhatatlanná váltak, de a technikának köszönhetően olyan rendszert hoztak létre, amivel egy raktárban a 100 százalékkal tudták növelni az adott területre jutó termelékenységet és a költségeket pedig egyidőben csökkentették. A licens-t azóta több ország, például Kína is megvásárolta.

Nem lesznek se rendelők, se sebészek?

Gombár György, a Vemoco ügyvezető igazgatója a fenntarthatatlan egészségégügyi modellre reagálva elmondta, hogy ebben az esetben nem kérdés, hogy lassú fejlődésre vagy forradalomra van-e szükség: gyors és nagy változások kellenek, minél előbb. Papp László szerint ez nem is várat sokat magára, ő úgy véli már nem kell sokat várni arra, hogy robotok végezzenek műtétet, az orvosi rendelők pedig eltűnjenek és gépek vegyék át a funkciójukat.

Innováció és jövőkutatás meetup (Jobbról balra: Kürti Tamás, Pete Gábor, Gombár György, Mátrai Zoltán, Papp László). Fotó: Őry Gábor/Privátbankár.hu

Pete Gábor, a Vodafone Magyarország Zrt. vállalati megoldások értékesítési vezetője szerint a jövőben a prevencióé, vagyis a betegségek megelőzésé és predikcióé, vagyis a betegségek kialakulásának előrejelezhetőségé lesz a főszerep az egészségügyben. Megjegyezte ugyan, hogy már ma is sokat tudunk életmódunk káros hatásairól, mégsem változtatunk. A jövőben azonban a szenzorok segítségével, amelyek elegendő információ birtokában lesznek a testünkről, mégis egyre inkább megelőzhetőek lesznek a kockázatok, például egy cukorbeteg már nem fog kórházba kerülni, mert korábban kiszűrik a gépek, hogy gond van.

Mi legyek, ha nagy leszek?

Az egészségügy mellett a szakemberek az energetika jövőjéről is beszélgettek: ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a Tesla a Powerwall feltalálásával egy óriási lépést tettek afelé, hogy egy-egy társasház külön energetikai egységekké váljanak, megtermeljék saját energiafelhasználásukat. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a fogyasztók már nem az energiáért fognak fizetni, hanem kiépített hálózatért. A házak a cégek által kínált energiát már csak B-tervként fogják használni arra az esetre, ha valami gond lenne a belső energiatermeléssel.

A szakemberek röviden még egy témát, az adatelemzést említették, mint a jövő egyik legfontosabb területe. Pete Gábor szerint ez az a terület, ahol nem tartunk sehol: egyrészt nem gyűjtjük az adatokat, másrészt nem tudjuk, hogy mit kezdjünk a meglévő adatainkkal. Gombár György erre reagálva elmondta, hogy aki most választ szakmát, ne gondolkozzon, menjen data scientist-nek, ők ugyanis a legkeresettebb munkavállalók ma. Fel kell ismernünk az adatokban rejlő gazdasági értéket, ez eddig nem történt meg, de ez jó hír is, hiszen ez azt jelenti, hogy még óriási potenciál van a cégekben, óriási tér van a fejlődésre, növekedésre.

A meetup többi előadásáról hamarosan megjelenik cikkünk, szó lesz a mémekről, a gépek közötti kommunikációról, és arról, hogy ez miért jó.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Rekordfélévet tudhat maga mögött a UniCredit Bank
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 14:37
Az előző év hasonló periódusához képest 16 százalékkal, 2,7 milliárd euróra emelkedett az UniCredit nettó nyeresége az áprilistól június végéig tartó időszakban, így sorozatban a 14. negyedévben sikerült minőségi és nyereségességi növekedést elérnie a bankcsoportnak.
Vállalat Futballtörténelmi rekordbevételt ért el a Real Madrid
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 13:19
A Real Madrid lett az első futballegyesület a világon, amelynek bevétele egyetlen pénzügyi évben meghaladta az egymilliárd eurót.
Vállalat A Boeing dróngyártásra szövetkezik az ukrán Antonovval
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:23
A Boeing együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá védelmi projektekre az ukrán Antonov repülőgépgyárral - jelentette be az amerikai repülőgépgyártó kedden honlapján.
Vállalat Szilárdabb lett a Market minősítése
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 16:55
A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
Vállalat Sok dolgozónak itt a vég egy közeli autógyárban
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 15:57
Leépít az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni Besztercén.
Vállalat Válságállóak a magyar kkv-k, de még tanulniuk kell
Natív tartalom | 2024. július 22. 11:32
Az elmúlt évek válságai után a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások most a kilábalás korszakát tapasztalhatják. A vállalkozóknak nem szabad kizárólag a vissza nem térítendő támogatásokra alapozniuk, emiatt nélkülözhetetlen az alapos szemléletváltás a közeljövőben. Ezt megerősíti, hogy az Európai Unió támogatási struktúrájában is változások történtek, emellett a különböző ESG előírások miatt is szükséges a további edukáció a vállalati szektorban.
Vállalat Az Embraer leányvállalata bemutatta repülő taxijának prototípusát
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 13:59
Az elektromos repülőgépeket gyártó Eve először mutatta be a repülő taxi prototípusát. A brazil vállalat célja, hogy 2026-ra megszerezze a tanúsítványokat és a jármű szolgálatba lépjen.
Vállalat Hoppá! Leszállította alaptőkéjét az Opus Global Nyrt.
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 16:33
Mi állhat e döntés mögött?
Vállalat A hőségben sokat érhet a Wiz: a Google anyacége gigabevásárlásra készül
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:57
A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz nevű kiberbiztonsági startup felvásárlásáról, mintegy 23 milliárd dollárért.
Vállalat A szakértő szerint hosszú távú tervezés szükséges a kkv-k számára
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:53
Az elmúlt évek nehézségei után 2024-ben a gazdasági mutatók ismét javulást mutatnak, azonban az EU-ban már érezhető a forrásszűkülés, kevesebb lesz a vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozási környezet változása mellett az ESG-követelmények is egyre szigorúbbak a vállalkozások számára. Mindezek következtében a kkv-k számára a hosszú távú tervezés egy különösen kiemelt feladat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG