<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egyebek mellett ezt is kijelentette Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban. 

A növekedési kötvények kibocsátása nemcsak, hogy a legnagyobb a magyar központú vállalatok közül, hanem a legalacsonyabb kamatfelár mellett valósult meg - jelentette ki a Világgazdaságnak Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Richter 70 milliárd forint értékben szeretett volna kötvényeket értékesíteni, ezekre 113,1 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, ám a cég nem fogadott el túljegyzést. A kötvények révén bevont forrást fix, évi 1,75 százalékos kamaton törleszti a Richter, az átlaghozam 1,7046 százalék, s az Orbán Gábor által említett kamatfelár 103 bázispont a 2,7325 százalékos forintswaphoz képest. 

Orbán Gábor szerint a társaság függetlenségének megőrzése jelenleg jobban biztosított, mint az elmúlt egy-két évben. Fotó: Bánkuti AndrásOrbán Gábor szerint a társaság függetlenségének megőrzése jelenleg jobban biztosított, mint az elmúlt egy-két évben. Fotó: Bánkuti András

Kézenfekvő lenne, hogy e pénzt terjeszkedésre fordítsák, ám Orbán Gábor kijelentette: az akvizíciós stratégiájuk megvalósítása független a kötvénykibocsátástól. Keresik a célpontokat, sőt az amerikai értékesítési partnernktől, az AbbVie-től származó jogdíjbevételek fényében még szélesíteniük is kell a a potenciális akvizíciós célpontok körén. Mint a Richter vezérigazgatója közölte: a következő akvizíciós célpont még nem látható, nem az a helyzet, hogy úgymond a „csőben van”, és belátható időn belül a megszerzésén dolgoznánk.

Ezért döntött úgy a gyógyszergyár vezetősége, hogy tavalyi nyereségéből a piaci várakozásoknál többet juttat a részvényeseknek - derül ki Orbán Gábor szavaiból, aki azt mondta: "most azért tudtunk ilyen magas osztalékot fizetni, mert rövid távon nem áll előttünk nagy készpénzigényű tranzakció".

Ahol mégis labdába rúghat a Richter, az a nőgyógyászat, ahol a vezérigazgató szerint a cégnek "van olyan neve globálisan, hogy nem kerülik el ezek a lehetőségek. Ez egy nagyon szűk területe a gyógyszeriparnak, ahol a potenciális vevők köre is véges". Lehetőséget teremt a, hogy például a J & J vagy a Bayer kevésbé aktív, nem fektet be a nőgyógyászati területen, mivel a cégméretüknél fogva ez a szegmens nekik nem annyira ideális terep, a Richternek sokkal inkább.

"Változatlan célunk, hogy a nőgyógyászatban piacvezetők legyünk Európában, beleértve a posztszovjet térséget is. Ezt organikus növekedéssel és akvizíciókon keresztül szeretnénk elérni" - húzta alá Orbán Gábor.

Az interjúból azt is megtudhattuk, hogy a forint masszív erősödése ellenére még nem gondolkodnak azon a Richternél, hogy emiatt módosítani kellene az euróban számolt 5 százalékos bevételnövekedési tervükön.

Egy szakmai befektető általi felvásárlás veszélye mindig is létezett, s ez a veszély jelenleg talán nagyobb a korábbinál - jelentette ki Orbán Gábor annak kapcsán, hogy esetleg az AbbVie szemet vethet a cégre. A vezérigazgató szerint abban kell bízniuk, hogy az ellenséges felvásárlási kísérlet blokkolására elegendő kisebbségi részesedés hazai tulajdonban marad. "Ez most alapítványi kézben van-lesz, három különálló részvénycsomagban ugyan, de a jövőben is képes betölteni a védelmi funkciót" - utalt Orbán Gábor arra, miszerint az elmúlt években a Richter-részvények 20 százaléka került két alapítványhoz, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványhoz és Tihanyi Alapítványhoz is 10-10 százalék, ami erősen vitatható, de a vezérigazgató megítélése szerint most kapóra jöhet (további 5,25 százalékos pakett is állami tulajdonban, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél van).

"Az az új törvényi szabályozás azonban, amely szerint ha az alapítványok eladnák a papírokat, előbb az államnak, aztán a Richternek kell megvásárlásra kínálni, fontos eszközt adott a kezünkbe. Nem ez az ideális konstrukció, de sokkal jobb, mint volt, és biztosabbnak érzem a cég függetlenségének megőrzését" - jelentette ki Orbán Gábor.

Az interjúból még azt is megtudhatjuk, hogy 2028-ra az alaptevékenység már kétmilliárd euró árbevételt hozhat a Richternek, amihez a megszerezhető eszközök is hozzátesznek majd.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Tőzsdepszichológia kezdő és haladó befektetőknek
Natív tartalom | 2021. szeptember 10. 09:38
Amennyiben valaki arra az elhatározásra jut, hogy el szeretne kezdeni aktívan befektetni vagy tőzsdézni, általában előadásokra regisztrál, vagy vásárol egy-egy könyvet a témában. Szerencsére egyre több író könyve jelent meg az elmúlt években magyar nyelvű kiadásban, azonban még ezen felül is több tucat könyvet is érdemes lenne lefordítani amerikai vagy éppen más nemzetiségű írók műveiből, ha hasznos információt szeretnénk kapni.
Vállalat 400 milliárd! Óriási kötvénykibocsátásra készül a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 06:51
Emellett az igazgatóság 7 milliárd forintos tőkeemelésről is dönthet. Mindkét felhatalmazás két évre szólna és az informatikai cég további akvízicióit finanszírozná.
Vállalat Nagyon ritkán, de idegrendszeri rendellenességet okozhat az AstraZeneca
MTI | 2021. szeptember 9. 13:31
A Guillain-Barré szindróma esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket.
Vállalat Új néven szállít majd házhoz a NetPincér
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 19:49
Néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább.
Vállalat Új hirdetési webshop indult, online-erős kkv-knak
PR | 2021. szeptember 7. 11:05
Minden kkv-marketinges és -cégvezető tudja, hogy a márkaépítés fontos. A DisplayNOW hirdetési webshop azért jött létre, hogy a cégek építhessék a márkájukat, és így értékesítésük is hatékonyabb, eredményesebb legyen.
Vállalat Meg kell tanulni a koronavírussal élni, még az autóiparnak is
Király Béla | 2021. szeptember 6. 18:25
Az idei év egyik legnagyobb problémája a félvezetők hiánya, amely erősen sújtja a járműipart, de néhány más szektorban is okoz fennakadásokat. Az autógyárak egyik legnagyobb mikrochip-beszállító vállalatának vezetője szerint meg kell találni a módot, hogy a járvány újabb hullámai esetén se álljon le az élet, az ugyanis világszerte komoly gazdasági problémákat okozhat. Látva a magyarországi gyárak küzdelmét, borítékolható, hogy a nehézségek hazánk gazdasági növekedését is befolyásolják.
Vállalat Átrendezte a hazai lízingpiacot a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 09:55
2021. első fele leginkább a termelőeszközök finanszírozásában jelentett nagy növekedést.
Vállalat Jövő év végén indul a debreceni vakcinagyár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 5. 16:18
Évi több mint 20 millió vakcinát állíthatnak elő.
Vállalat Jelentős átalakítások jönnek az Index.hu körüli lapoknál 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 18:20
Nagy átszervezéssel indul az ősz az Indamedia több kiadványánál  
Vállalat Nekiestek a Google-nak és az Apple-nek az oroszok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 2. 17:51
A belügyeibe való beavatkozással vádolt amerikai IT-cégeket az orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos