4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Egyebek mellett ezt is kijelentette Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban. 

A növekedési kötvények kibocsátása nemcsak, hogy a legnagyobb a magyar központú vállalatok közül, hanem a legalacsonyabb kamatfelár mellett valósult meg - jelentette ki a Világgazdaságnak Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Richter 70 milliárd forint értékben szeretett volna kötvényeket értékesíteni, ezekre 113,1 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, ám a cég nem fogadott el túljegyzést. A kötvények révén bevont forrást fix, évi 1,75 százalékos kamaton törleszti a Richter, az átlaghozam 1,7046 százalék, s az Orbán Gábor által említett kamatfelár 103 bázispont a 2,7325 százalékos forintswaphoz képest. 

Orbán Gábor szerint a társaság függetlenségének megőrzése jelenleg jobban biztosított, mint az elmúlt egy-két évben. Fotó: Bánkuti AndrásOrbán Gábor szerint a társaság függetlenségének megőrzése jelenleg jobban biztosított, mint az elmúlt egy-két évben. Fotó: Bánkuti András

Kézenfekvő lenne, hogy e pénzt terjeszkedésre fordítsák, ám Orbán Gábor kijelentette: az akvizíciós stratégiájuk megvalósítása független a kötvénykibocsátástól. Keresik a célpontokat, sőt az amerikai értékesítési partnernktől, az AbbVie-től származó jogdíjbevételek fényében még szélesíteniük is kell a a potenciális akvizíciós célpontok körén. Mint a Richter vezérigazgatója közölte: a következő akvizíciós célpont még nem látható, nem az a helyzet, hogy úgymond a „csőben van”, és belátható időn belül a megszerzésén dolgoznánk.

Ezért döntött úgy a gyógyszergyár vezetősége, hogy tavalyi nyereségéből a piaci várakozásoknál többet juttat a részvényeseknek - derül ki Orbán Gábor szavaiból, aki azt mondta: "most azért tudtunk ilyen magas osztalékot fizetni, mert rövid távon nem áll előttünk nagy készpénzigényű tranzakció".

Ahol mégis labdába rúghat a Richter, az a nőgyógyászat, ahol a vezérigazgató szerint a cégnek "van olyan neve globálisan, hogy nem kerülik el ezek a lehetőségek. Ez egy nagyon szűk területe a gyógyszeriparnak, ahol a potenciális vevők köre is véges". Lehetőséget teremt a, hogy például a J & J vagy a Bayer kevésbé aktív, nem fektet be a nőgyógyászati területen, mivel a cégméretüknél fogva ez a szegmens nekik nem annyira ideális terep, a Richternek sokkal inkább.

"Változatlan célunk, hogy a nőgyógyászatban piacvezetők legyünk Európában, beleértve a posztszovjet térséget is. Ezt organikus növekedéssel és akvizíciókon keresztül szeretnénk elérni" - húzta alá Orbán Gábor.

Az interjúból azt is megtudhattuk, hogy a forint masszív erősödése ellenére még nem gondolkodnak azon a Richternél, hogy emiatt módosítani kellene az euróban számolt 5 százalékos bevételnövekedési tervükön.

Egy szakmai befektető általi felvásárlás veszélye mindig is létezett, s ez a veszély jelenleg talán nagyobb a korábbinál - jelentette ki Orbán Gábor annak kapcsán, hogy esetleg az AbbVie szemet vethet a cégre. A vezérigazgató szerint abban kell bízniuk, hogy az ellenséges felvásárlási kísérlet blokkolására elegendő kisebbségi részesedés hazai tulajdonban marad. "Ez most alapítványi kézben van-lesz, három különálló részvénycsomagban ugyan, de a jövőben is képes betölteni a védelmi funkciót" - utalt Orbán Gábor arra, miszerint az elmúlt években a Richter-részvények 20 százaléka került két alapítványhoz, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványhoz és Tihanyi Alapítványhoz is 10-10 százalék, ami erősen vitatható, de a vezérigazgató megítélése szerint most kapóra jöhet (további 5,25 százalékos pakett is állami tulajdonban, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél van).

"Az az új törvényi szabályozás azonban, amely szerint ha az alapítványok eladnák a papírokat, előbb az államnak, aztán a Richternek kell megvásárlásra kínálni, fontos eszközt adott a kezünkbe. Nem ez az ideális konstrukció, de sokkal jobb, mint volt, és biztosabbnak érzem a cég függetlenségének megőrzését" - jelentette ki Orbán Gábor.

Az interjúból még azt is megtudhatjuk, hogy 2028-ra az alaptevékenység már kétmilliárd euró árbevételt hozhat a Richternek, amihez a megszerezhető eszközök is hozzátesznek majd.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb közbeszerzési tenderen nyert a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. június 23. 11:54
A keretmegállapodás értéke másfél milliárd forint plusz áfa.
Vállalat Amazon, Apple, Google - a világ három legértékesebb márkája
MTI | 2021. június 23. 08:52
Idén is az Amazon áll a világ legértékesebb márkáinak az élén, harmadik éve foglalja el ezt a helyet.
Vállalat Megegyeztek a béremelésről a GE Aviation veresegyházi gyárában
MTI | 2021. június 22. 18:09
A repülőgép-alkatrészeket előállító és javító üzemnél 4 százalékos emelés jön júliustól. 
Vállalat Megszűnhet a kukaholding
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 08:42
A hulladék-koncessziós rendszer 2023 közepétől ígért bevezetésével okafogyottá válhat a kukaholdingként elhíresült NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő léte - írja a Népszava iparági megfigyelőkre hivatkozva.
Vállalat Már látják a fényt az alagút végén az európai cégek
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 17:36
Egy friss felmérés szerint a cégvezetők fele szerint már az is szerencse, hogy vállalkozásuk túlélte 2020-at. 
Vállalat Egy Eb már nem elég, az impulzusvásárlás kora lejárt a fociban
Marosi Gergely | 2021. június 19. 05:37
John Jensentől Karel Poborskyig, Jan Erikssontól Nuno Gomesig sok olyan futballista volt az Európa-bajnokságok vagy világbajnokságok történetében, akinek játékjogát méregdrágán vették meg egy-egy kiugró teljesítmény után, hogy aztán a vevő végül csalódottan adja tovább őket. Öt éve Dzsudzsák Balázs lehangolva nyilatkozta, hogy a bravúros magyar Eb-szereplés után sem jöttek sorban az ajánlatok, ám az impulzus-vásárlások ideje alighanem elmúlt. Ettől függetlenül a klubok mellett ügynökségek sora figyeli játékosait hol örömmel, hol aggódva – hiszen egy nagy torna befolyásolja, befolyásolhatja a piaci értéket, és hamarosan kezdődik az átigazolási időszak.
Vállalat Óriási fejlesztés jön a Lego nyíregyházi gyáránál
MTI | 2021. június 18. 16:08
A kormány is beszáll 5,8 milliárd forinttal. 
Vállalat Hogy élesztené újra Budapestet a BKIK?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 13:46
A vendéglátóipar mellett más helyi, budapesti vállalkozásokat is segít majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fogyasztásösztönző programja.
Vállalat Megint le lehet ülni az első ülésekre a BKK járatain
MTI | 2021. június 17. 10:40
És ismét lehet jegyet venni a sofőröknél.
Vállalat Megbírságolták Magyarország leggazdagabb emberének cégét
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 15:24
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki az Opus Global Nyrt.-re, mivel a Magyarország leggazdagabb emberének többségi tulajdonában lévő tőzsdei cég nem tette közzé időben a hóvégi jelentését.
Friss
hírlevél
depositphotos