TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A keddtől érvényes határzárral szinte teljesen elszívják a nem alapvető szükségleteket kielégítő boltok elől a levegőt. Mivel súlyosbodik a járványhelyzet, az egy hónapból még több lehet, ezért tovább fognak hiányozni a külföldi vevők. Így főleg a bevásárlóközpontok és sétálóutcák üzletei kerülhetnek kilátástalan helyzetbe.

A nyár elején-közepén – a turisták megjelenésével - enyhe forgalmi javulásról számoltak be a nem élelmiszert és más, nem alapvető termékeket áruló üzletek tulajdonosai és bérlői. Többnyire a ruhás és a cipős hálózatok, egyedi boltok tudtak kicsit szépíteni. Ám ez sem tudta feledtetni a szörnyű tavaszt, amikor elbocsátásokkal és a bérbeadókkal történt hosszas alkudozásokkal telt a kritikus néhány hét, közvetlenül a teljes leállás után.

Budapesten a fővárosi és kerületi önkormányzatok tulajdonában álló ingatlanok esetében a testületek a bérleti díj felezésével vagy a fizetési határidő kitolásával igyekeztek segíteni a főútvonalakon működő, bajba jutott boltok üzemeltetőit. Ezek akkor még abban reménykednek, hogy erős lesz az ősz, így ledolgoznak valamennyit a veszteségből. Most pont ez nem fog összejönni, hiszen sokuk, akárcsak a bevásárlóközpontok nagy külföldi márkaboltjai, a külföldiek költésére alapoznak, forgalmuk java részét ők termelik meg. Július végi cikkünkben már előrevetítették, hogy tömeges bezárások lesznek, ha nem javul a helyzet.

Nem nehéz megjósolni, hogy a határzár tömeges boltbezárást okozhat, hiszen mostantól – két negatív teszttel felszerelkezve - csak üzletemberek és alig pár cseh, szlovák és lengyel turista jöhet. A plazákban és a sétálóutcákban működő üzleteknél kritikus a nemzetközi ellátási láncok folytonossága, márpedig akárcsak tavasszal, most is lehetnek gondok, látható, hogy egyre szigorítanak az országok. Sőt, közben a Tesco bejelentette, hogy csoportos leépítésbe kezd Magyarországon, nyilvánvalóan ez a nagyvállalat is megérzi a forgalomcsökkenést.

Totális júniusi visszaesés

A KSH legfrissebb kiskereskedelmi kimutatása a júniusi. E szerint a járvány miatt előállt veszélyhelyzet 6,7 százalékpontos csökkenést idézett elő a teljes forgalomban. A nemélelmiszer-kiskereskedelmi üzletek volumenindexe 6,3, az üzemanyag-forgalom 12 százalékponttal alacsonyabb volt annál, mint ami a korábbi adatok alapján becsülhető volt. Az élelmiszer-kiskereskedelem háromnegyedét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,4, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,5 százalékkal mérséklődött. A forgalom volumene csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (–4,9 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (–14 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (–27 százalék).

A fuvarrendeléseket a gyártás körüli bizonytalanság is veszélyezteti, késlelteti. Nyári többszöri ellenőrzéseinkből kiderült, hogy például több bevásárlóközpontban egyes nagy nemzetközi márkák gyakorlatilag a tavalyi és tavalyelőtti termékeket árulták. Nyilván nem lesz ez másként mostantól sem. Ráadásul a készletezéssel is bajlódniuk kell.

„Feltehető, hogy a beszállítókkal szembeni időhúzásra kényszerülnek a magyar tulajdonú vagy üzemeltetésű külföldi márkaboltok. A külföldi kézben lévők valahogy kigazdálkodják a bevételkiesést, de ők is nagyon megérzik a visszaesést. Az is valószínű, hogy a plazák üzemeltetői a tavaszhoz hasonlóan kisebb engedményeket adnak majd a bérleti díjakban, de ez csak legfeljebb ahhoz elég, hogy még ne kelljen bezárnia és esetleg perre mennie a bajba jutott bérlőnek.” – érzékeltette a boltvezetők helyzetét Sugár György, a több nagy márkát képviselő és csaknem 50 egységet felügyelő Boston Group ügyvezetője.

Más forrásból úgy tudjuk, hogy több nagy budapesti plázában több nagy márkánál az augusztusi látogatói szám 25-40 százalékkal maradt el 2019 azonos időszakához képest. Azt egylőre nem tudni, hogyan hatott ez a cégek forgalmára, de bizonyosan az is jócskán elmaradt a tavaly augusztusitól.Történt mindez akkor, amikor szabadon jöhettek a turisták. A szeptember általában közepes forgalmú szokott lenni, a nagy hullám november elejétől indul, de az üzletvezetők egyáltalán nem tudnak tervezni a köztes időre, nem beszélve 2021-ről.

Kis gyógyir lehet az online értékesítés

A KSH szerint az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból júniusban 7,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1048 milliárd forint volt.

Kézenfekvő lehet, hogy pörgessék fel a boltok a saját online értékesítésüket. Ezt sokan megtették tavasszal is, de ez csak a veszteségek csökkentésére volt elegendő. Ágazati szakemberek szerint az online bizniszben a készletezés gyakorlatilag megeszi a hasznot. Nő a fuvarköltség és a visszáruköltség is.

Érdemes itt behozni a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó nyári felmérését, a kérdőíveket a nagy üzlethálózatok vezetőinek küldték. Ebből kiderült, hogy a válaszadók 57 százaléka pont a koronavírus-járvány hatására kezdett nagyobb hangsúlyt helyezni az online értékesítésre. Azt is kiemelték,  – és ez már nagyon beszédes - hogy előre láthatóan kevesebb üzletet fognak üzemeltetni (rövidtávon a válaszadók 27 százaléka, hosszútávon 45 százaléka). A plázaüzemeltetők számára intő jel: törekedni fognak arra, hogy hatékonyabb elhelyezkedése legyen az üzleteknek, vagyis egy-egy központon belül most már szívesebben mozognának, csakhogy növekedjen a forgalom.

Az országszerte érintett sok ezer bolt üzemeltetője az emelkedő bérköltségek és a szükségszerűen felkúszó árszint miatt (bejátszik a gyorsan romló forint-euró árfolyam) újabb elbocsátásokra és átszervezésekre kényszerül. Egyelőre pár hónapig még él a hitelmoratórium, de a hitel attól még megmarad, a tél végén vagy tavasszal biztosan ki kell fizetni a hátralékot (hacsak meg nem hosszabbítják a moratórium idejét 2021-ben, amiről a kormány tárgyalni akar a Magyar Bankszövetséggel). 

Nem tudják a boltosok azt sem, hogy lesz-e hosszabbítás a kormány bértámogatási programjában, és ha lesz, mekkora mértékű lesz az. Tavasszal a kormány csak az alapvető élelmiszereket, gyógyszereket és kozmetikumokat áruló egységeket engedte működni, de a központokat nem zárta be teljesen. A járvány kezdeti enyhülése után megjelent ugyan a bértámogatási rendelet, de a boltos munkaadók számára túl későn, időközben ugyanis a kormány engedélyezte a teljes nyitvatartást, s ilymódon ők már nem voltak jogosultak a bértámogatás kérvényezésére. 

Mindez oda vezethet, hogy szűkülni fog a piac, részben úgy, hogy üresen állnak majd a boltok, másrészt egyes szereplők felvásárolhatják a bajba jutott üzleteket vagy hálózatokat. Történt már ilyen sok helyütt, és nem csak Magyarországon a korábbi nagyobb válságok idején.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés
Címkék: Vállalat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Az év elején már túl lesz a válságon az építőipar
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 5. 11:13
A kormányzat otthonteremtési programjának, valamint az idén előkészített és a jövőre induló beruházásoknak köszönhetően az építőipar 2021 első negyedévének a végére léphet túl a koronavírus-járvány következményein - mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.
Vállalat Erre érdemes figyelni, ha a weben vásárolunk ajándékot
Király Béla | 2020. december 5. 10:40
Az idei évben a karácsonyi vásárlásokra is kihat a koronavírus-járvány. Sokan a vásárlásaikat online intézik, ez azonban nem várt problémákat okozhat, ha az utolsó pillanatra halasztaná valaki az ajándékok beszerzését.
Vállalat Idén karácsonykor is nagy pörgés lesz a játékpiacon
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 5. 08:58
A Regio Játék becslése szerint az éves magyar játékpiaci forgalom meghaladhatja az 50 milliárd forintot, melynek fele, 25-27 milliárd forint a karácsonyt megelőző másfél hónapban realizálódik - közölte a cég.
Vállalat Szijjártó Péter tárgyalt: erre a beruházásra ad 600 milliót a kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 3. 17:27
Megállapodást kötött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Schneider Electric vezetőivel Párizsban csütörtökön az elektronikai vállalat magyarországi gyárainak bővítéséről.
Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Friss
hírlevél