TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Közel 10 százalékos növekedést ért el a Spar Magyarország 2018-ban, ez több mint 617 milliárd forint árbevételt jelent. A kiemelkedően jól sikerült évben 6 új áruházat adtak át és 17-et felújítottak, annak dacára, hogy nem egyszerű ma Magyarországon üzletet nyitni. Néhány héten belül indulhat a Spar webshopja.

617,6 milliárd forint forgalmat realizált tavaly a Spar Magyarország, ez 9,8 százalékos növekedést jelent 2017-hez viszonyítva. Heiszler Gabriella a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója a cég tavalyi évét ismertető sajtótájékoztatón elmondta, 2018 végén már 555 áruházuk volt az országban. (Ez 348 Spar és City Spar szupermarketet, 33 Interspar hipermarketet és 174 franchise üzletet jelent). Heiszler szerint a jelentős növekedés azt jelenti, a tulajdonos elkötelezett, hogy van értelme Magyarországon befektetni.

A Spar bruttó forgalmi adatai (milliárd forint)

2013

2014

2015

2016

2017

2018

454,4

475,2

491,1

516,5

562,5

617,6


A forgalom mellett a beruházási volumen is megnőtt: tavaly 32 milliárd forintot fordítottak hálózatfejlesztésre. Szalay Zsolt, a Spar ügyvezető igazgatójának összegzése szerint 17 üzletet újítottak meg és 6 új boltot nyitottak országszerte. A két legnagyobb beruházást a Budapesten és Miskolcon megújult Interspar jelentette. A komplex átalakítások során az eladóterek minden elemükben megújultak és új szolgáltatásokat vezettek be. Ezek között újdonság mindkét helyen az Interspar to Go étterem kialakítása, ahol frissen készült meleg ételeket, szendvicseket, salátákat és üdítőket lehet kapni.

36 új franchise partner – a Spar is beszáll a házhoz szállításba

Legdinamikusabban a franchise hálózat bővült a Sparnál, amelynek éves forgalma elérte a 36 milliárd forintot. Az elmúlt évben 32 üzlettel bővült a franchise hálózat, év végére elérte a 174-et. Többek között Budapesten, Adonyban, Dunaújvárosban és Pétfürdőn nyílt új üzlet, illetve OMV-Spar express a maglódi, nyékládházi, nyíregyházi és a váci OMV töltőállomásokon.

Szalay Zsolt kérdésre válaszolva elárulta azt is, hogy hónapokon, de akár heteken belül zöld lámpát kaphat a Spar házhoz szállítása. Ehhez az osztrák mintát veszik alapul, a webáruház tesztelése pedig hónapok óta folyik.

Nem gondolkodnak külföldi munkavállalókban

Az új üzletek nyitásával és a webshoppal együtt idén néhány száz kollégával bővülhet a cég. A munkaerőhiány regionális problémát jelent a vállalatnál, Budapesten és Nyugat-Magyarországon találnak a legnehezebb munkaerőt. Külföldi munkaerő felvételét nem tervezik, nem út a Sparnál – mondta Heiszler.

A megújult Interspar a Batthyány téren

A közel 13 ezer dolgozóval rendelkező osztrák hátterű cégnél a munkatársak átlagosan 7 évet töltenek. 13. havi fizetést is adnak dolgozóknak, és két éve bevezettek egy  hűségprogramot, amelynek lényege, hogy a vállalatnál eltöltött évekkel egyenesen arányosan nő a béren kívüli juttatások nagysága. A cég a saját kollégák képzése mellett az ország legnagyobb szakképző helye is egyben, több mint 800 kereskedelmi tanuló dolgozik a Sparokban. A szakmunkás képzésen túl diplomásoknak is nyújtanak tanulási lehetőségeket.

Nem nekik fáj a legjobban a plázastop

Heiszler Gabriella kérdésre válaszolva elmondta, a plázastop-törvény miatt nehéz új üzletet nyitni ma az országban. Ennek a helyzetnek nem a Spar a legnagyobb vesztese, hiszen üzleteik lakókörnyezet mellett vannak, így a törvény a belvárosi üzletek fejlődését nem akadályozza. Előnyt jelent, hogy így egységesíteni tudják üzleteiket, beruházásaik nagy része átépítés. Mennek előre, tavaly is sikerült üzletet nyitni – tette hozzá.

55 ezer szendvics naponta

A cég saját termelő tevékenységet is folytat, amellyel a termékek minőségi kontrollját is egyszerűbb biztosítani. A Sparnak saját húsüzeme van, a Regnum Húsüzem éves forgalma tavaly 36,4 milliárd forint volt 2018-ban.

Heiszler elmondta azt is, a tavalyi év újdonsága a saláta és szendvicseket gyártó üzemük átadása volt a vállalat üllői logisztikai központjának területén. A Spar Enjoy márkanév alatt futó termékek között naponta 55 ezer szendvicset, salátából 4 tonnát állítanak elő.

A 2700 saját márkás termék a forgalom negyedét teszik ki, az S-Budget 600 márkát tartalmaz. Az egészséges életmód jegyében, valamint a speciális táplálkozást igénylőknek több új terméket is fogalomba hoztak tavaly. Nemcsak a saját márkás termékek, de a magyar termékek is kiemelten fontosak a Sparnak. Az idei késői húsvéttal például nagyobb teret tudnak biztosítani a hazai primőröknek.

A SuperShop kártya 2009-es indítása óta rengeteg fogyasztót lehetett megszólítani. Az ország legnagyobb multibrend hűségprogramjával a Spar 16 partner vállalatánál tudnak kedvezményeket kapni a kártyatulajdonosok.

Kiderült az is, hogy önkiszolgáló kassza már 49 üzletükben működik, amiről pozitív visszajelzések érkeztek a vásárlóktól. A gyorsabb és új vásárlást lehetővé tevő kasszák számát idén tovább bővítik: 50 újabb üzletben lesz ilyen újfajta fizetési lehetőség.

Munkaügyi eljárás indult

Néhány héttel ezelőtt a Magyar Nemzet írt arról, hogy munkaügyi eljárás, hatósági vizsgálatok elé nézhet a Spar, mivel több szakképzett dolgozójának munkaszerződésében a fizetés alapjául feltüntetett alapbér éveken át nem érte el a garantált bérminimum összegét. A lapnak Pál Péter, az érintetteket képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének jogi szakértője elmondta, nincs pontos adatuk arról, a bérvitában pontosan hány dolgozó érintett, ahhoz minden alkalmazott munkaszerződését át kellene vizsgálni.

Heiszler Gabriella a Privátbankár.hu-nak elmondta, a kérdést nem tekinti bérvitának. Nem a mostani bérrendszerükkel van kifogás, hanem a régi pótlékokkal. Megerősítette, hogy elindult egy munkaügyi eljárás, ami valószínűleg évekbe telik. A 13 ezer dolgozó munkaszerződését nem vizsgálják át, a munkaügyi felügyelet mintavétellel, bizonyos munkakörökben dolgozóknál fog ellenőrzést tartani. A Spar ügyvezetője ugyanakkor hozzátette: helyesen, a jogszabályi környezetnek megfelelően jártak el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Tülekedés indult a rendkívül vonzó logisztikai piacon, magyar cégek is nyerni akarnak
Mester Nándor | 2020. október 19. 11:48
A koronavírus járvány nyomán mélyülő válság egyik nyertese a logisztikai ágazat. Fejlesztők, üzemeltetők és befektetők is kedvelik és mind több pénzt áldoznak rá, különösen az e-kereskedelem miatti keresletbővülést látván. Hétfőn az Indotek Group újabb felvásárlási tranzakciója jelezte: nagy a potenciál a szektorban, már legalább öt nagyágyú verseng a magyar lehetőségek kiaknázásáért.
Vállalat Bíróság elé vitte Horvátországot az OTP
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 08:59
Közel 11 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni amiatt, hogy Zágráb 2015-ben kötelezően elrendelte, kérésre a svájci frankban vagy svájcifrank-alapon felvett lakossági hiteleket a horvát bankok - így az OTP ottani leánya is - kötelesek voltak euróra, vagy euróalapúra átváltani.
Vállalat A Waberer's is az Indotek csoport érdekeltsége lett
MTI | 2020. október 19. 08:37
A Mid Europa Partners megállapodást kötött a Trevelin Holding Zrt.-vel, az Indotek csoport tagjával a Waberer's International Nyrt. részvényei 24 százalékának eladásáról, valamint arról, hogy vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészének megvásárlására - közölték hétfőn.
Vállalat Lesz 3. terminál Ferihegyen, van rá elég pénz, de több beruházást halasztani kell
Mester Nándor | 2020. október 19. 06:06
Nem tett le az új terminál megépítésről a Budapest Airport, folytatják az egyéb fejlesztéseket is, ezek elérhetik akár az egymilliárd eurót is, de néhány kisebbet elhalasztanak. Mindehhez elegendő a pénzügyi háttér – tudta meg lapunk a Budapest Airport Zrt.-től. Ezzel közvetve cáfolták, hogy készek lennének megválni a repülőtéri üzemeltetéstől, noha az Indotek Group vezetője pár napja még azt mondta, hogy igenis tárgyalnak a magyar cég által vezetett konzorcium vételi ajánlatáról.
Vállalat A Pfizer már jövő hónapban kéri a vakcina engedélyeztetését
MTI | 2020. október 17. 10:20
Az amerikai Pfizer gyógyszergyár novemberben már kéri a német BioNTech gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina engedélyezését - jelentette be Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója pénteken nyílt levélben.
Vállalat Ez lesz az új kereskedelmi háború kirobbantója?
Privátbankár.hu | 2020. október 17. 06:10
Miközben az európai államok szemét erősen csípi, hogy a nagy amerikai technológiai cégek folyamatosan kijátsszák az adószabályokat, a Trump-adminisztráció személyes sérelemként éli meg, hogy az EU-ban digitális adóval próbálják az említett vállalatokat sarokba szorítani. A szakértők szerint ez lehet az újabb kereskedelmi háború oka.
Vállalat A Market Zrt. építhette meg a dpd cég legújabb logisztikai központját
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 17:03
A Garancsi István milliárdos nagyvállakozóhoz tartozó Market Építő Zrt. befejezte legújabb ipari ingatlan projektjét. A generálkivitelező cég átadta a hatmilliárd forinért épített új logisztikai központot a megrendelő dpd logisztikai vállalatnak.
Vállalat Magyarországon is elkezdődött a szelfis bankszámlanyitás korszaka
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 14:52
Az országban először a Gránit Banknál az önportrés azonosítás is teljes értékűnek minősül egy banki mobilalkalmazás segítségével.
Vállalat A szakszervezetek szerint elfogadható a fővárosi újraindítási adó
Privátbankár.hu | 2020. október 15. 18:01
Munkahelyek tízezreit mentheti meg a megemelt iparűzési adó.
Vállalat A faktoring a koronavírus alatt is üzemel
Csabai Károly | 2020. október 15. 17:44
A vevőkövetelések fedezetére nyújtott finanszírozás 2020 első felében közel 3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, miután ez likviditáshoz segítette a cégeket, ami a mostani válsághelyzetben kulcsfontosságúvá vált.
hírlevél