6p
Közel 10 százalékos növekedést ért el a Spar Magyarország 2018-ban, ez több mint 617 milliárd forint árbevételt jelent. A kiemelkedően jól sikerült évben 6 új áruházat adtak át és 17-et felújítottak, annak dacára, hogy nem egyszerű ma Magyarországon üzletet nyitni. Néhány héten belül indulhat a Spar webshopja.

617,6 milliárd forint forgalmat realizált tavaly a Spar Magyarország, ez 9,8 százalékos növekedést jelent 2017-hez viszonyítva. Heiszler Gabriella a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója a cég tavalyi évét ismertető sajtótájékoztatón elmondta, 2018 végén már 555 áruházuk volt az országban. (Ez 348 Spar és City Spar szupermarketet, 33 Interspar hipermarketet és 174 franchise üzletet jelent). Heiszler szerint a jelentős növekedés azt jelenti, a tulajdonos elkötelezett, hogy van értelme Magyarországon befektetni.

A Spar bruttó forgalmi adatai (milliárd forint)

2013

2014

2015

2016

2017

2018

454,4

475,2

491,1

516,5

562,5

617,6


A forgalom mellett a beruházási volumen is megnőtt: tavaly 32 milliárd forintot fordítottak hálózatfejlesztésre. Szalay Zsolt, a Spar ügyvezető igazgatójának összegzése szerint 17 üzletet újítottak meg és 6 új boltot nyitottak országszerte. A két legnagyobb beruházást a Budapesten és Miskolcon megújult Interspar jelentette. A komplex átalakítások során az eladóterek minden elemükben megújultak és új szolgáltatásokat vezettek be. Ezek között újdonság mindkét helyen az Interspar to Go étterem kialakítása, ahol frissen készült meleg ételeket, szendvicseket, salátákat és üdítőket lehet kapni.

36 új franchise partner – a Spar is beszáll a házhoz szállításba

Legdinamikusabban a franchise hálózat bővült a Sparnál, amelynek éves forgalma elérte a 36 milliárd forintot. Az elmúlt évben 32 üzlettel bővült a franchise hálózat, év végére elérte a 174-et. Többek között Budapesten, Adonyban, Dunaújvárosban és Pétfürdőn nyílt új üzlet, illetve OMV-Spar express a maglódi, nyékládházi, nyíregyházi és a váci OMV töltőállomásokon.

Szalay Zsolt kérdésre válaszolva elárulta azt is, hogy hónapokon, de akár heteken belül zöld lámpát kaphat a Spar házhoz szállítása. Ehhez az osztrák mintát veszik alapul, a webáruház tesztelése pedig hónapok óta folyik.

Nem gondolkodnak külföldi munkavállalókban

Az új üzletek nyitásával és a webshoppal együtt idén néhány száz kollégával bővülhet a cég. A munkaerőhiány regionális problémát jelent a vállalatnál, Budapesten és Nyugat-Magyarországon találnak a legnehezebb munkaerőt. Külföldi munkaerő felvételét nem tervezik, nem út a Sparnál – mondta Heiszler.

A megújult Interspar a Batthyány téren

A közel 13 ezer dolgozóval rendelkező osztrák hátterű cégnél a munkatársak átlagosan 7 évet töltenek. 13. havi fizetést is adnak dolgozóknak, és két éve bevezettek egy  hűségprogramot, amelynek lényege, hogy a vállalatnál eltöltött évekkel egyenesen arányosan nő a béren kívüli juttatások nagysága. A cég a saját kollégák képzése mellett az ország legnagyobb szakképző helye is egyben, több mint 800 kereskedelmi tanuló dolgozik a Sparokban. A szakmunkás képzésen túl diplomásoknak is nyújtanak tanulási lehetőségeket.

Nem nekik fáj a legjobban a plázastop

Heiszler Gabriella kérdésre válaszolva elmondta, a plázastop-törvény miatt nehéz új üzletet nyitni ma az országban. Ennek a helyzetnek nem a Spar a legnagyobb vesztese, hiszen üzleteik lakókörnyezet mellett vannak, így a törvény a belvárosi üzletek fejlődését nem akadályozza. Előnyt jelent, hogy így egységesíteni tudják üzleteiket, beruházásaik nagy része átépítés. Mennek előre, tavaly is sikerült üzletet nyitni – tette hozzá.

55 ezer szendvics naponta

A cég saját termelő tevékenységet is folytat, amellyel a termékek minőségi kontrollját is egyszerűbb biztosítani. A Sparnak saját húsüzeme van, a Regnum Húsüzem éves forgalma tavaly 36,4 milliárd forint volt 2018-ban.

Heiszler elmondta azt is, a tavalyi év újdonsága a saláta és szendvicseket gyártó üzemük átadása volt a vállalat üllői logisztikai központjának területén. A Spar Enjoy márkanév alatt futó termékek között naponta 55 ezer szendvicset, salátából 4 tonnát állítanak elő.

A 2700 saját márkás termék a forgalom negyedét teszik ki, az S-Budget 600 márkát tartalmaz. Az egészséges életmód jegyében, valamint a speciális táplálkozást igénylőknek több új terméket is fogalomba hoztak tavaly. Nemcsak a saját márkás termékek, de a magyar termékek is kiemelten fontosak a Sparnak. Az idei késői húsvéttal például nagyobb teret tudnak biztosítani a hazai primőröknek.

A SuperShop kártya 2009-es indítása óta rengeteg fogyasztót lehetett megszólítani. Az ország legnagyobb multibrend hűségprogramjával a Spar 16 partner vállalatánál tudnak kedvezményeket kapni a kártyatulajdonosok.

Kiderült az is, hogy önkiszolgáló kassza már 49 üzletükben működik, amiről pozitív visszajelzések érkeztek a vásárlóktól. A gyorsabb és új vásárlást lehetővé tevő kasszák számát idén tovább bővítik: 50 újabb üzletben lesz ilyen újfajta fizetési lehetőség.

Munkaügyi eljárás indult

Néhány héttel ezelőtt a Magyar Nemzet írt arról, hogy munkaügyi eljárás, hatósági vizsgálatok elé nézhet a Spar, mivel több szakképzett dolgozójának munkaszerződésében a fizetés alapjául feltüntetett alapbér éveken át nem érte el a garantált bérminimum összegét. A lapnak Pál Péter, az érintetteket képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének jogi szakértője elmondta, nincs pontos adatuk arról, a bérvitában pontosan hány dolgozó érintett, ahhoz minden alkalmazott munkaszerződését át kellene vizsgálni.

Heiszler Gabriella a Privátbankár.hu-nak elmondta, a kérdést nem tekinti bérvitának. Nem a mostani bérrendszerükkel van kifogás, hanem a régi pótlékokkal. Megerősítette, hogy elindult egy munkaügyi eljárás, ami valószínűleg évekbe telik. A 13 ezer dolgozó munkaszerződését nem vizsgálják át, a munkaügyi felügyelet mintavétellel, bizonyos munkakörökben dolgozóknál fog ellenőrzést tartani. A Spar ügyvezetője ugyanakkor hozzátette: helyesen, a jogszabályi környezetnek megfelelően jártak el.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A tengeri szállítási problémák visszafogták az AutoWallis nagykereskedelmi járműeladásait
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 11:17
Az AutoWallis nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent az első negyedévben, így árbevétele 89 milliárd forintra csökkent, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forint lett.
Vállalat Nincs ok a panaszra: jól ment a Waberer's
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 16:37
Szép kis növekedést jelentett a vállalat. 
Vállalat Összeugrott az EU és a Facebook anyacége, mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 14:28
Jogszabályt sérthetett a Meta, most vizsgálódnak.
Vállalat Hiábavaló Matolcsy György unokatestvéreinek igyekezete?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 11:11
A Szemerey-testvérek tulajdonában lévő Pécsi Sörfőzde két évnyi veszteség után lett nyereséges, ám még így is több milliárd hiányzik a cégből.
Vállalat Szállodai szintű szolgáltatásokat és zöldenergiát is nyújt az egyik legnagyobb hazai ingatlanüzemeltető
Natív tartalom | 2024. május 15. 10:16
A BudaPart Gate irodaház kapcsán számol be innovatív szolgáltatásairól a legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary. Sajtóanyagukban kihangsúlyozzák, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra legyen szó a beépített anyagok jelentős újrahasznosítottanyag-tartalmáról vagy éppen a megújuló energiáról, ami a kiszámítható rezsiszámlához is hozzájárul.
Vállalat Figyelemre méltó versenyben lett első a Mol
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 07:48
A regionálissá nőtt hazai energetikai multié lett a funkcionális átalakítás nagydíja az SAP Quality Awards versenyen Közép- és Kelet-Európában.  
Vállalat Megrohamozták a Tesla gyárát - videó
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 10:40
A Tesla Németországban bővítene, ezt azonban sokan ellenzik.
Vállalat Trükközött a Shell, de lebukott
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 12:41
Jókora botrányba keveredett a Shell, amely sok éven át úgy adott el szén-dioxid-kibocsátási kvótákat más olajipari vállalatoknak, hogy a gáz jelentős részét nem vonta ki a levegőből.
Vállalat Űripari gyár építését kezdte el itthon a 4iG
Bózsó Péter | 2024. május 6. 16:56
Magyarország első űripari gyártóközpontjának alapkövét a 4iG csoporthoz tartozó Remred a főváros vonzáskörzetéhez tartozó Martonvásáron tette le.
Vállalat Bajban a Google és az Apple? Kiderült egy eddig titkolt részlet a megállapodásukról
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 08:41
Egy első ránézésre apró dologért annyit fizet az Apple a Google-nek, amennyiből szinte az összes magyarországi akkumulátorgyár felépíthető lenne.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG