<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel 10 százalékos növekedést ért el a Spar Magyarország 2018-ban, ez több mint 617 milliárd forint árbevételt jelent. A kiemelkedően jól sikerült évben 6 új áruházat adtak át és 17-et felújítottak, annak dacára, hogy nem egyszerű ma Magyarországon üzletet nyitni. Néhány héten belül indulhat a Spar webshopja.

617,6 milliárd forint forgalmat realizált tavaly a Spar Magyarország, ez 9,8 százalékos növekedést jelent 2017-hez viszonyítva. Heiszler Gabriella a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója a cég tavalyi évét ismertető sajtótájékoztatón elmondta, 2018 végén már 555 áruházuk volt az országban. (Ez 348 Spar és City Spar szupermarketet, 33 Interspar hipermarketet és 174 franchise üzletet jelent). Heiszler szerint a jelentős növekedés azt jelenti, a tulajdonos elkötelezett, hogy van értelme Magyarországon befektetni.

A Spar bruttó forgalmi adatai (milliárd forint)

2013

2014

2015

2016

2017

2018

454,4

475,2

491,1

516,5

562,5

617,6


A forgalom mellett a beruházási volumen is megnőtt: tavaly 32 milliárd forintot fordítottak hálózatfejlesztésre. Szalay Zsolt, a Spar ügyvezető igazgatójának összegzése szerint 17 üzletet újítottak meg és 6 új boltot nyitottak országszerte. A két legnagyobb beruházást a Budapesten és Miskolcon megújult Interspar jelentette. A komplex átalakítások során az eladóterek minden elemükben megújultak és új szolgáltatásokat vezettek be. Ezek között újdonság mindkét helyen az Interspar to Go étterem kialakítása, ahol frissen készült meleg ételeket, szendvicseket, salátákat és üdítőket lehet kapni.

36 új franchise partner – a Spar is beszáll a házhoz szállításba

Legdinamikusabban a franchise hálózat bővült a Sparnál, amelynek éves forgalma elérte a 36 milliárd forintot. Az elmúlt évben 32 üzlettel bővült a franchise hálózat, év végére elérte a 174-et. Többek között Budapesten, Adonyban, Dunaújvárosban és Pétfürdőn nyílt új üzlet, illetve OMV-Spar express a maglódi, nyékládházi, nyíregyházi és a váci OMV töltőállomásokon.

Szalay Zsolt kérdésre válaszolva elárulta azt is, hogy hónapokon, de akár heteken belül zöld lámpát kaphat a Spar házhoz szállítása. Ehhez az osztrák mintát veszik alapul, a webáruház tesztelése pedig hónapok óta folyik.

Nem gondolkodnak külföldi munkavállalókban

Az új üzletek nyitásával és a webshoppal együtt idén néhány száz kollégával bővülhet a cég. A munkaerőhiány regionális problémát jelent a vállalatnál, Budapesten és Nyugat-Magyarországon találnak a legnehezebb munkaerőt. Külföldi munkaerő felvételét nem tervezik, nem út a Sparnál – mondta Heiszler.

A megújult Interspar a Batthyány téren

A közel 13 ezer dolgozóval rendelkező osztrák hátterű cégnél a munkatársak átlagosan 7 évet töltenek. 13. havi fizetést is adnak dolgozóknak, és két éve bevezettek egy  hűségprogramot, amelynek lényege, hogy a vállalatnál eltöltött évekkel egyenesen arányosan nő a béren kívüli juttatások nagysága. A cég a saját kollégák képzése mellett az ország legnagyobb szakképző helye is egyben, több mint 800 kereskedelmi tanuló dolgozik a Sparokban. A szakmunkás képzésen túl diplomásoknak is nyújtanak tanulási lehetőségeket.

Nem nekik fáj a legjobban a plázastop

Heiszler Gabriella kérdésre válaszolva elmondta, a plázastop-törvény miatt nehéz új üzletet nyitni ma az országban. Ennek a helyzetnek nem a Spar a legnagyobb vesztese, hiszen üzleteik lakókörnyezet mellett vannak, így a törvény a belvárosi üzletek fejlődését nem akadályozza. Előnyt jelent, hogy így egységesíteni tudják üzleteiket, beruházásaik nagy része átépítés. Mennek előre, tavaly is sikerült üzletet nyitni – tette hozzá.

55 ezer szendvics naponta

A cég saját termelő tevékenységet is folytat, amellyel a termékek minőségi kontrollját is egyszerűbb biztosítani. A Sparnak saját húsüzeme van, a Regnum Húsüzem éves forgalma tavaly 36,4 milliárd forint volt 2018-ban.

Heiszler elmondta azt is, a tavalyi év újdonsága a saláta és szendvicseket gyártó üzemük átadása volt a vállalat üllői logisztikai központjának területén. A Spar Enjoy márkanév alatt futó termékek között naponta 55 ezer szendvicset, salátából 4 tonnát állítanak elő.

A 2700 saját márkás termék a forgalom negyedét teszik ki, az S-Budget 600 márkát tartalmaz. Az egészséges életmód jegyében, valamint a speciális táplálkozást igénylőknek több új terméket is fogalomba hoztak tavaly. Nemcsak a saját márkás termékek, de a magyar termékek is kiemelten fontosak a Sparnak. Az idei késői húsvéttal például nagyobb teret tudnak biztosítani a hazai primőröknek.

A SuperShop kártya 2009-es indítása óta rengeteg fogyasztót lehetett megszólítani. Az ország legnagyobb multibrend hűségprogramjával a Spar 16 partner vállalatánál tudnak kedvezményeket kapni a kártyatulajdonosok.

Kiderült az is, hogy önkiszolgáló kassza már 49 üzletükben működik, amiről pozitív visszajelzések érkeztek a vásárlóktól. A gyorsabb és új vásárlást lehetővé tevő kasszák számát idén tovább bővítik: 50 újabb üzletben lesz ilyen újfajta fizetési lehetőség.

Munkaügyi eljárás indult

Néhány héttel ezelőtt a Magyar Nemzet írt arról, hogy munkaügyi eljárás, hatósági vizsgálatok elé nézhet a Spar, mivel több szakképzett dolgozójának munkaszerződésében a fizetés alapjául feltüntetett alapbér éveken át nem érte el a garantált bérminimum összegét. A lapnak Pál Péter, az érintetteket képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének jogi szakértője elmondta, nincs pontos adatuk arról, a bérvitában pontosan hány dolgozó érintett, ahhoz minden alkalmazott munkaszerződését át kellene vizsgálni.

Heiszler Gabriella a Privátbankár.hu-nak elmondta, a kérdést nem tekinti bérvitának. Nem a mostani bérrendszerükkel van kifogás, hanem a régi pótlékokkal. Megerősítette, hogy elindult egy munkaügyi eljárás, ami valószínűleg évekbe telik. A 13 ezer dolgozó munkaszerződését nem vizsgálják át, a munkaügyi felügyelet mintavétellel, bizonyos munkakörökben dolgozóknál fog ellenőrzést tartani. A Spar ügyvezetője ugyanakkor hozzátette: helyesen, a jogszabályi környezetnek megfelelően jártak el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jól lehúzta a chiphiány a General Motors eredményét
MTI | 2021. október 27. 17:53
Az elemzők által vártnál nagyobb lett a General Motors (GM), a legnagyobb amerikai autógyártó negyedéves nyeresége, amely azonban 40 százalékkal csökkent a tavalyi harmadik negyedévhez képest.
Vállalat Bértárgyalások: jövőre csökkenhet a kisvállalati adó is
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:39
A kisvállalati adó kulcsa 11-ről 10 százalékra mérséklődne, ezzel mindegy 13 milliárd forint maradna a kisebb cégeknél.
Vállalat AutoWallis-vezér: növekedési stratégiánkra építjük a tőkepiaci céljainkat
Király Béla | 2021. október 27. 14:59
Nagy dobásra készül az AutoWallis, hiszen a magyar piacon 2017 óta nem volt nyilvános lakossági részvénykibocsátás. A hétfőn indult kibocsátás volumene is nagy, hiszen a társaság 6-8 milliárd forint friss tőkével számol, amely a már eddig is látványos növekedést tovább hajthatja. A járműiparban zajló folyamatokról és a vállalat terveiről Ormosy Gábor vezérigazgatót kérdeztük.
Vállalat K und K épületre kiírt közbeszerzést nyert Mészáros Lőrincék cége
Kormos Olga | 2021. október 25. 18:00
Több, mint 1 milliárd forintos közbeszerzést nyert a felcsúti FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., melynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc és három gyermeke. Az Újbudán található, 100 évesnél idősebb K und K épületegyüttesre kaptak megbízást.
Vállalat Jogerősen elítélték Hernádi Zsoltot - a horvát alkotmánybíróság mentheti fel
MTI | 2021. október 25. 17:36
A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn. A Mol csoport jelezte, hogy a horvát eljárások során tapasztalt súlyos igazságtalanságok miatt Hernádi Zsolt a horvát alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.
Vállalat Az MKB Bank folytatja sikereit a vállalati piacon
PR | 2021. október 25. 16:55
A COVID 3. hulláma utáni időszak is az élet minden területén felszabadulást, eufóriát hozott. Nem volt ez másként az MKB Bank esetében sem, ahol szép eredményeket hozott a nyár. Balogh Péterrel, az MKB Bank nagyvállalati ügyfélkapcsolati igazgatójával az NHP hatásairól és jövőjéről, az ESG korszakformáló követelményeiről, a kamatemelések hitelfelvételt befolyásoló következményeiről és az MKB Bank utolsó negyedévi terveiről beszéltünk.
Vállalat Ügyfélöröm, ügyfélélmény
PR | 2021. október 25. 16:20
Úgy látszik, hogy az a gazdasági időszak már végképp elmúlt, amikor az innováció leginkább a valóságtól elrugaszkodott, így sokszor megvalósíthatatlan, vagy legalábbis a gyakorlati felhasználás szempontjából néha feleslegesnek tűnő ötleteket jelentette. Sokan úgy fogalmazzák meg, hogy a „nagy startup korszak” ideje lejárt. Ráadásul a globális válságok sem kedveznek az ötletgyárosoknak, hiszen miért foglalkozna bárki is a „mindenáron újjal”, ha jelenleg épp elég feladat a túlélés. De hát pont az ilyen helyzetekben szükséges a paradigmaváltás, és annak pedig újfent alapfeltétele az innováció. Ez azonban már nem öncélú, hanem konkrét támogató megoldásokban gondolkodik. Ezt az új irányt nevezik „praktikus innovációnak”.
Vállalat Megkérdezheti a munkáltató a dolgozót, hogy be van-e oltva? Kérheti a védettségi igazolványt?
Dr. Kerekes Eszter | 2021. október 22. 16:18
A koronavírus 2019-es megjelenése és rohamos terjedése az egész világot megrázta és minden szempontból kihívás elé állította. A védőoltás és egyben a remélt védettség megszerzése azonban további kérdéseket vet fel. A szigorú karanténszabályok feloldására és a hosszú bezártság mentális következményeire is tekintettel egyre többen lépnek ki otthonról és dolgoznak fizikailag is ismét a munkahelyükön, ugyanakkor a vírus továbbra is jelen van. A munkahelyi érintkezések pedig potenciális veszélyforrásai lehetnek újabb megbetegedéseknek. A munkáltatók számára ez komoly fejtörést okozhat és felmerül, hogy egyáltalán kérhetnek-e nyilatkozatot a munkavállalóiktól a beoltottságukra vonatkozóan. A bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda munkatársának szakcikke.
Vállalat A műanyagipar lehet az új mumus
MTI | 2021. október 22. 15:54
Az amerikai műanyagipar az évtized végére több üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a szénnel fűtött villamoserőművek - figyelmeztetett egy csütörtökön közzétett jelentés, amelyet a The Guardian ismertetett.
Vállalat K&H: új ezermilliárdos szereplő, hogyan működik a Google Pay?
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 08:26
8109 forint - átlagosan ekkora összeg jutott egy belföldi kártyás vásárlásra, összesen pedig közel 520 millió tranzakcióra jutott 4216 milliárd forintos forgalom. Erre a piacra lépett be a világszerte egyre nagyobb teret nyerő Google Pay fizetési megoldás, amely a hazai bankok közül elsőként idén áprilistól a K&H-nál volt elérhető.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos