BUX
34 643.77
+0.69%
+236.00
OTP
10 290.00
+0.88%
+90.00
MOL
1 730.00
+1.35%
+23.00
RICHTER
6 780.00
+0.15%
+10.00
MTELEKOM
372.00
+0.54%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. március 27. 13:31

Közel 10 százalékos növekedést ért el a Spar Magyarország 2018-ban, ez több mint 617 milliárd forint árbevételt jelent. A kiemelkedően jól sikerült évben 6 új áruházat adtak át és 17-et felújítottak, annak dacára, hogy nem egyszerű ma Magyarországon üzletet nyitni. Néhány héten belül indulhat a Spar webshopja.

617,6 milliárd forint forgalmat realizált tavaly a Spar Magyarország, ez 9,8 százalékos növekedést jelent 2017-hez viszonyítva. Heiszler Gabriella a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója a cég tavalyi évét ismertető sajtótájékoztatón elmondta, 2018 végén már 555 áruházuk volt az országban. (Ez 348 Spar és City Spar szupermarketet, 33 Interspar hipermarketet és 174 franchise üzletet jelent). Heiszler szerint a jelentős növekedés azt jelenti, a tulajdonos elkötelezett, hogy van értelme Magyarországon befektetni.

A Spar bruttó forgalmi adatai (milliárd forint)

2013

2014

2015

2016

2017

2018

454,4

475,2

491,1

516,5

562,5

617,6


A forgalom mellett a beruházási volumen is megnőtt: tavaly 32 milliárd forintot fordítottak hálózatfejlesztésre. Szalay Zsolt, a Spar ügyvezető igazgatójának összegzése szerint 17 üzletet újítottak meg és 6 új boltot nyitottak országszerte. A két legnagyobb beruházást a Budapesten és Miskolcon megújult Interspar jelentette. A komplex átalakítások során az eladóterek minden elemükben megújultak és új szolgáltatásokat vezettek be. Ezek között újdonság mindkét helyen az Interspar to Go étterem kialakítása, ahol frissen készült meleg ételeket, szendvicseket, salátákat és üdítőket lehet kapni.

36 új franchise partner – a Spar is beszáll a házhoz szállításba

Legdinamikusabban a franchise hálózat bővült a Sparnál, amelynek éves forgalma elérte a 36 milliárd forintot. Az elmúlt évben 32 üzlettel bővült a franchise hálózat, év végére elérte a 174-et. Többek között Budapesten, Adonyban, Dunaújvárosban és Pétfürdőn nyílt új üzlet, illetve OMV-Spar express a maglódi, nyékládházi, nyíregyházi és a váci OMV töltőállomásokon.

Szalay Zsolt kérdésre válaszolva elárulta azt is, hogy hónapokon, de akár heteken belül zöld lámpát kaphat a Spar házhoz szállítása. Ehhez az osztrák mintát veszik alapul, a webáruház tesztelése pedig hónapok óta folyik.

Nem gondolkodnak külföldi munkavállalókban

Az új üzletek nyitásával és a webshoppal együtt idén néhány száz kollégával bővülhet a cég. A munkaerőhiány regionális problémát jelent a vállalatnál, Budapesten és Nyugat-Magyarországon találnak a legnehezebb munkaerőt. Külföldi munkaerő felvételét nem tervezik, nem út a Sparnál – mondta Heiszler.

A megújult Interspar a Batthyány téren

A közel 13 ezer dolgozóval rendelkező osztrák hátterű cégnél a munkatársak átlagosan 7 évet töltenek. 13. havi fizetést is adnak dolgozóknak, és két éve bevezettek egy  hűségprogramot, amelynek lényege, hogy a vállalatnál eltöltött évekkel egyenesen arányosan nő a béren kívüli juttatások nagysága. A cég a saját kollégák képzése mellett az ország legnagyobb szakképző helye is egyben, több mint 800 kereskedelmi tanuló dolgozik a Sparokban. A szakmunkás képzésen túl diplomásoknak is nyújtanak tanulási lehetőségeket.

Nem nekik fáj a legjobban a plázastop

Heiszler Gabriella kérdésre válaszolva elmondta, a plázastop-törvény miatt nehéz új üzletet nyitni ma az országban. Ennek a helyzetnek nem a Spar a legnagyobb vesztese, hiszen üzleteik lakókörnyezet mellett vannak, így a törvény a belvárosi üzletek fejlődését nem akadályozza. Előnyt jelent, hogy így egységesíteni tudják üzleteiket, beruházásaik nagy része átépítés. Mennek előre, tavaly is sikerült üzletet nyitni – tette hozzá.

55 ezer szendvics naponta

A cég saját termelő tevékenységet is folytat, amellyel a termékek minőségi kontrollját is egyszerűbb biztosítani. A Sparnak saját húsüzeme van, a Regnum Húsüzem éves forgalma tavaly 36,4 milliárd forint volt 2018-ban.

Heiszler elmondta azt is, a tavalyi év újdonsága a saláta és szendvicseket gyártó üzemük átadása volt a vállalat üllői logisztikai központjának területén. A Spar Enjoy márkanév alatt futó termékek között naponta 55 ezer szendvicset, salátából 4 tonnát állítanak elő.

A 2700 saját márkás termék a forgalom negyedét teszik ki, az S-Budget 600 márkát tartalmaz. Az egészséges életmód jegyében, valamint a speciális táplálkozást igénylőknek több új terméket is fogalomba hoztak tavaly. Nemcsak a saját márkás termékek, de a magyar termékek is kiemelten fontosak a Sparnak. Az idei késői húsvéttal például nagyobb teret tudnak biztosítani a hazai primőröknek.

A SuperShop kártya 2009-es indítása óta rengeteg fogyasztót lehetett megszólítani. Az ország legnagyobb multibrend hűségprogramjával a Spar 16 partner vállalatánál tudnak kedvezményeket kapni a kártyatulajdonosok.

Kiderült az is, hogy önkiszolgáló kassza már 49 üzletükben működik, amiről pozitív visszajelzések érkeztek a vásárlóktól. A gyorsabb és új vásárlást lehetővé tevő kasszák számát idén tovább bővítik: 50 újabb üzletben lesz ilyen újfajta fizetési lehetőség.

Munkaügyi eljárás indult

Néhány héttel ezelőtt a Magyar Nemzet írt arról, hogy munkaügyi eljárás, hatósági vizsgálatok elé nézhet a Spar, mivel több szakképzett dolgozójának munkaszerződésében a fizetés alapjául feltüntetett alapbér éveken át nem érte el a garantált bérminimum összegét. A lapnak Pál Péter, az érintetteket képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének jogi szakértője elmondta, nincs pontos adatuk arról, a bérvitában pontosan hány dolgozó érintett, ahhoz minden alkalmazott munkaszerződését át kellene vizsgálni.

Heiszler Gabriella a Privátbankár.hu-nak elmondta, a kérdést nem tekinti bérvitának. Nem a mostani bérrendszerükkel van kifogás, hanem a régi pótlékokkal. Megerősítette, hogy elindult egy munkaügyi eljárás, ami valószínűleg évekbe telik. A 13 ezer dolgozó munkaszerződését nem vizsgálják át, a munkaügyi felügyelet mintavétellel, bizonyos munkakörökben dolgozóknál fog ellenőrzést tartani. A Spar ügyvezetője ugyanakkor hozzátette: helyesen, a jogszabályi környezetnek megfelelően jártak el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Most 3,3 milliárdos munkát nyertek: megállíthatatlan a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 5. 09:19
Iskolákban építhetik ki a wifit.
Vállalat Tömeges, többlépcsős leépítés jöhet a hazai Tescónál
MTI | 2020. augusztus 5. 08:04
A Magyar Nemzet szerint. Nemrég még csak átszervezésről, munkakörök összevonásáról volt szó a multi magyarországi ágánál, meg arról, hogy az alkalmazottak többségének új állást fognak ajánlani.
Vállalat Óriási ugrás: apokaliptikusról simán csak szörnyűre váltott a fapados légitársaságok kihasználtsága
MTI | 2020. augusztus 5. 07:23
A Wizz Air megnégyszerezte, a Ryanair megtízszerezte az utasszámát egy hónap alatt, de a tavalyi kihasználtsághoz képest még így is nagyon rossz a helyzetük.
Vállalat Nem fékez a Jászai-féle 4iG - most Debrecenben terjeszkedik
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 12:29
Észak-Magyarországon is terjeszkedik a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG: Debrecenben nyitott regionális irodát az informatikai vállalkozás.
Vállalat Megvan, milyen feltétellel maradhatna a TikTok Amerikában
MTI | 2020. augusztus 4. 07:17
Az elnök szívesen látná a Microsoft tulajdonában a videómegosztót.
Vállalat Százmilliós bírság a nagy ígéretek miatt - vastagon fogott a GVH tolla
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:03
Tisztességtelen gyakorlatot folytatott a fogyasztókkal szemben az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA Kft. a Gazdasági Versenyhivatal megállapítása szerint.
Vállalat Méretes, 150 millió forintos bírságot kapott a BioTech USA
- | 2020. augusztus 3. 16:09
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy friss döntésében megállapította, hogy az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot tanúsítottak. A GVH a jogsértésért még az engedmények után is magas, 150 millió forintos bírság egyetemleges megfizetésére kötelezte a két eljárás alá vont céget.
Vállalat Fekete negyedévet zárt a Ferrari, Kínában zuhant a legjobban a forgalom
MTI | 2020. augusztus 3. 15:18
Felére csökkentek a Ferrari értékesítési mutatói a második negyedévben, közel megfeleződött a sportkocsigyár árbevétele is és töredékére esett a nyeresége a járványügyi korlátozások és termelésének mintegy két hónapnyi leállítása miatt. Emiatt a cég kissé csökkentette éves eredmény előrejelzését is a hétfőn közzétett mérlegbeszámolója szerint.
Vállalat Bekavart egy informatikai hiba - nem büntette meg a GVH a Wizz Air-t
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 14:08
Lefolytatta a versenyfelügyeleti eljárását a GVH, a Wizz Air a döntés szerint megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytatott, de a bírság elmarad.
Vállalat A GVH már vizsgálja a nagy energetikai üzletet, amiről az Opus lemondott
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 3. 13:46
Az Audax veszi meg az EKER-t, az összefonódás-engedélyezési kérelem már a versenyhivatalnál van.
Friss
hírlevél